Byłam przekonana, że czas jagód się skończył. Tymczasem w lesie krzaczki jagód ozdobione były pięknymi, dużymi fioletowymi koralikami :) trafiły do buź i do ciasta. Zapraszam Was dzisiaj na biszkopt z jagodami. Za tego typu ciastami nie przepadam ale to było wyjątkowo smaczne. Upieczone wieczorem nie dotrwało do rana.Przepis pochodzi z książki "Słodkie" Elizy Mórawskiej.Ciasto
Dzieje kuchennej WiewióryMuszę się przyznać, że nie lubię piec ciast, ale jakoś trzeba sobie osłodzić to gorzkie życie :) Dlatego pomyślałam żeby zrobić deser bez biszkoptu i wykorzystać leżące na trawie jabłka. Deser wzbogaciłam o dżem z fig, który przywiozłam z Bułgarii oraz o same boskie figi, które zagościły na sklepowych ladach. Składniki owocowe:5 dużych kwaśnych jabłekdżem z fig ( ale może być
Bon Appetit MałgorzatyTorcik:Na cieście układamy banany przekrojone wzdłuż, skrapiamy je cytryną, następnie smarujemy krem. Na krem polewamy polewę i od razu układamy truskawki. Torcik wkładamy do lodówki na około godziny.na biszkopcie układamy bananytorcik po przekrojeniu
Bon Appetit MałgorzatyJabłka przekładamy do rondelka, podgrzewamy, jak będą gorące to dosypujemy galaretkę, ściągamy z ognia i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia galaretki. Masę odstawiamy by trochę ostygła.3. Wystudzony biszkopt przekrawamy, wykładamy ciepłą, ale nie gorącą masę jabłkową. Przykładamy drugą częścią ciasta. Ciasto ostawiamy na kilka godzin, by masa jabłkowa stężała, Gotowy jabłecznik posypujemy cukrem pudrem.Smacznego
Kuchnia domowa AniBiszkopt :2 duże wiejskie jajka2 łyżki mąki pszennej typ 5001 łyżka mąki ziemniaczanej2 łyżki cukruŚmietana :300 ml śmietany 30%1 śmietan fix2 łyżki cukruGalaretka :1 szk mrożonych jagód3/4 szk wody1 galaretka agrestowaRozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniMoja wersja popularnego ciasta Kilimandżaro. Ciemny biszkopt, masa dyniowo - jabłkowa, masa budyniowa i kremowa polewa. Po prostu bajka. Koniecznie upieczcie to ciasto. Co prawda trochę wymaga czasu ale potem jak już zasiądziecie do tego ciacha i kawki to nie oprzecie się i po zjedzeniu jednego kawałka sięgniecie po następny.rozwiń i czytaj przepis :Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnirazem pokażę Wam obłędnie wyglądający , delikatny i niezwykle smaczny Sernik na zimno , który zamiast na klasycznym biszkopcie przyrządziłam na znanych chyba wszystkim piankach jojo!Kropkę nad I dodały soczyste truskawki i liczi zalane kolorowymi galaretkami!Jest bardzo łatwy i śmiało mogą go przyrządzić nawet najmłodsi smakosze ;) SKŁADNIKI: ( tortownica 12 cm )- ser biały wiaderkowy – 300 g – żelatyna
Ostra na Słodkoczas mieszającNastępnie wsypujemy budynie i całość mieszamy.Białka ubijamy z 1/4 szkl. cukru na sztywno. Dodajemy do masy serowej i dokładnie wszystko mieszamy.W foremce pokrytej papierem do pieczenia układamy biszkopty , posypujemy pokruszonymi ciasteczkami , tak aby pokryć wszystkie biszkopty.Wylewamy masę i pieczemy ok. 50 - 60 minut w temp. 180 CSmacznego
Słodkości i nie tylkosposób. Otóż używam owoców mrożonych, ale zalewam je galaretką zanim rozmrożą się. Wtedy owoce nie puszczają soku i smakują jak świeże.Taką piankę możemy przygotować na cieniutkim biszkopcie i/lub poprzekładać małymi biszkopcikami. Wtedy stanie się "konkretniejszym" deserem ;)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaspód:-1,5 szklanki mąki-0,5 szklanki cukru pudru-10 dkg margaryny-1 jajko-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromatZ podanych składników zagniatamy ciasto. Składniki na biszkopt:-3 jajka-3 łyżki cukru-2 łyżki mąki ziemniaczanej-2 łyżki mąki pszennej-2 łyżki oleju-aromatDo tego oczywiście kilka pędów rabarbaru. Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy
Maminek kulinarnykolejną. Czy smakują jak tamte z cukierni? Nie wiem. Nie pamiętam.Ale D. mówi, że są lepsze.BajaderkiSkładniki:(na 16 sztuk po 35 g )250 g suchego ciasta (babka, biszkopt - bez owoców)40 g rodzynek40 g orzechów laskowych3 łyżki rumu1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy100 g mlecznej czekolady100 ml śmietany kremówki (38%)Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie
Pożeraczka, czyli raz adobrzelodów)450 g jogurtu naturalnegoskórka otarta z 1 pomarańczy1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej2 białka2 łyżki cukru pudrukruszonka:150 g chałki lub biszkoptu25 g orzechów włoskich75 g cukru1 łyżki wodyChałkę (lub biszkopt) pokruszyć, wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w 160 st. C. przez 30 minut, aż stanie się chrupiąca.Ostudzić.Orzechy posiekać, uprażyć na patelni bez tłuszczu.Cukier z wodą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto biszkoptowe z jagodami...Puszyty, słodki biszkopt.Kwaśne, soczyste jagody.Wierzch posypany cukrem pudrem.Proste, szybie i pyszne ciasto!Smacznego! Składniki:4 jaja;1 szklanka cukru;1
Gospodyni MiejskaKukurydziane pancakes z persymoną podane z ricottą i sosem karmelowym**z cynamonem i solomBiszkopt upieczony. Krem zrobiony. Jeszcze tylko 18 sztuk muffinek. Nakładające się urodziny dwóch
More food, love and dreams