nich ani odrobiny jajka. Takiej konsystencji i smaku długo szukałam. Jestem tak nim zachwycona, że mam zamiar wykorzystać tą recepturę do upieczenia tortu - bardzo przypomina biszkopt. Składniki: batat (słodki ziemniak) 400 g jabłko 1 duża szt mąka bezglutenowa (Mix it Schar) 350 g olej 4 łyżki proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka cukier puder 2/3 szklanki cukier
głodny alergikskrupulatnie ważyłam i przeliczałam. No ale efekt magiczny osiągnięty , więc sukces jest . Podczas pieczenia powstały trzy piękne warstwy - dość zbity spód , miękka warstwa budyniowa i na górze delikatny , puszysty biszkopt . Co do smaku to jest raczej jajeczny, budyniowy . Ponoć w wersji czekoladowej jest bardziej aromatyczny . Składniki : 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 150 g cukru 1 łyżka wody
Malinowa KawiarenkaSkładniki :Tort przełożony kremem / masąbanansok z cytryny Wykonanie : Biszkopt przekładamy kremem / masą Przekrajamy na pół Połówki odwracamy o 180 stopni Dowolnie dekorujemy , na środek kładziemy banana posmarowanego wcześniej sokiem z cytryny lub tułów robimy z kremu
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęWykonanie : Biszkopt przekładamy masą / kremem również z wierzchu Odcinamy boki tortu Tak powstała podstawa auta oraz po złożeniu dwóch boków góra auta Przymierzamy górę auta jeśli wystaje odejmujemy tyle warstw żeby było w sam raz , Ścinamy część góry tak jak na rysunku Kładziemy górę na podstawę - teraz decydujemy jaki model auta robimy :) Możemy ściąć zaokrąglony
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęWykonanie : Biszkopt przekładamy masą / kremem i pokrywamy również z wierzchu Zaznaczamy boki tortu aby były takiej samej wielkości Odcinamy boki tortu Boki tortu składamy razem złożone powinny mieć taką szerokość jak podstawa Przecinamy w połowie tak jak w 5 punkcie Powstały na dwie części - jedną możemy skonsumować :) Drugą część kładziemy na podstawie Wszystko smarujemy kremem , lukrem lub obkładamy masą
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęspirytusem. Pozostawić w zalewie 24 godziny, a następnie wiśnie przecedzić na sicie. Spirytus i wcześniej zlany sok z wiśni połączyć i postępować wg. poniżej napisanych wskazówek. Biszkopt – tortownica 24cm.5 jaj5 łyżek cukru5 łyżek mąki tortowej2 łyżki ciemnego kakao Deco Morreno [TUTAJ]1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiałka ubić z cukrem. Ubić żółtka i połączyć z białkami.Mąkę, kakao
Kulinarny karnet Christopherabiałek ,mak ,tartą bułkę, osączone rodzynki, ziarenka wanilii, aromat i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do średniej tortownicy ,natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. Piec w temp.180 stop. 40-45 minut. Biszkopt ,zimny, przekroić na 3 warstwy i przełożyć masą kawową. Wierzch i boki również posmarować masą i posypać zmieloną kawą , udekorować. Masa kawowa. Jaja ubić z cukrem na pulchną masę. Przestudzić. Masło
Kulinarny karnet Christopheraubijania typu Śnieżka 2 torebki brzoskwinie w syropie 1 puszka owoce do dekoracji (użyłam białych i czerwonych poziomek, borówek) galaretka brzoskwinowa 1 torebka żelatyna 2 łyżki biszkopty lub herbatniki na spód niekoniecznie Przygotowanie: Żelatynę zalać pół szklanki zimnego mleka, odstawić na kilka minut aby spęczniała, następnie rozpuścić wstawiając do naczynia z gorącą wodą lub w mikrofalówce
głodny alergikNiezwykle lekkie, puszyste, a co najważniejsze bardzo łatwe do wykonania ciasto. Każdy poradzi sobie ze zrobieniem biszkoptów, a masa wymaga kilku minut i gotowe :).Składniki na placek nr 1: 8 białek 1 szk cukru kryształu 1 szk mąki 3 łyżki maku sypkiego, znajdziecie go na stronie www.Skworcu.pl 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, mąkę
Apetyczna babeczkaPachnie latem i świeżymi soczystymi truskawkami....bajeczne zestawienie :). Zapraszam na pyszne ciasto z truskawkami! Składniki na ciasto na dużą tortownicę o średnicy 28 cm :Biszkopt jasny: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać. Dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Gotowa masę
Apetyczna babeczkagalaretka agrestowa1 galaretka wiśniowaśmietana 18% - 400 mlPIANKA1 szkl śmietany kremówki-36%1 galaretka truskawkowaPONCZwoda gotowana ostudzona- 400 mlspirytus -1 kieliszeksok z cytrynycukier -1 łyżeczkaPONADTO200 g pierników nadziewanych w czekoladziePRZYGOTOWANIE:BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, stopniowo dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej
Kuchnia Danusiutrzeć z cukrami do białości, następnie powoli wlewać do jajek ciepłą margarynę, cały czas ucierając. Ser włożyć do miski, dodać masę jajeczną, sok z cytryny i budyń, ostrożnie wymieszać. Biszkopty odlać z syropu, osączyć. Wysmarować tłuszczem blachę do pieczenia o wymiarach ( 40x25), wyłożyć połowę ciasta, na ciasto wyłożyć połowę masy serowej i ułożyć na niej połówki brzoskwiń, i wyłożyć resztę
Kuchnia Danusiszklankaproszek do pieczenia-1 łyżeczkaKREMśmietana 36% ( Puratos)- 600 mlcukier puder -1 łyżkaśmietan fix - 2 opakDODATKOWOdżem wiśniowywiórki kokosowePONCZwoda gotowana - 1 szklsok z cytryny -0,5 sztcukier -1 łyżkaspirytus - 2 łyżkiPRZYGOTOWANIE:BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z solą i cukrem na sztywno. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia Dno prodiża , wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić tłuszczem. Ciasto
Kuchnia Danusiwysmarować masłem, przelać ciasto i piec 40 minut w 180 stop. Blaty przekroić w poprzek. Mleczko kokosowe gotować z cukrem do uzyskania syropu, ostudzić, dodać rum. Nasączyć krążki biszkoptu syropem i przełożyć bitą śmietaną. Wierzch tortu posmarować bitą śmietaną, posypać wiórkami kokosowymi, białymi. Ozdobić kolorowymi różyczkami i listkami
Kuchnia Danusizagotowania i zgęstnienia budyniu.MASA ŚMIETANKOWAObie galaretki rozpuścić w 1 szkl wody, odstawić do lekkiego stężenia.Śmietanę schłodzoną ubić, dodawać po łyżce galaretki, ubijać do stężenia masy.Na upieczony i ostudzony biszkopt, wylać gorący budyń, ostudzić.Na ostudzony budyń wyłożyć masę śmietankową, włożyć do lodówki
Kuchnia Danusi