na biszkopt - 2000 przepisów (strona:113/134)

1513. Zestaw foremek Zenker -test 153

pieczenia..Mycie takiej foremki też nie sprawia żadnego problemu..Można myć nawet z zmywarce.Drugą foremkę jaką od razu wykorzystałam była forma do tarty..ale piekłam w niej biszkopt..i wyszła piękna i smaczna tarta biszkoptowa ..ciasto pięknie się upiekło , nie było problemu z wyjęciem ciasta z formy i nic do niej przywarło..Kilka dni później foremki znów były

Moje domowe kucharzenie
Rolada biszkoptowa o smaku orzechowym 117

czasie przygotowujemy nadzienie. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody jak wystygnie mieszamy za pomocą trzepaczki najlepiej z schłodzonym serkiem homogenizowanym. Jak masa już zacznie tężeć, rozwijamy biszkopt, wykładamy masę, pozostawiając około 2 cm na brzegu. Rolujemy roladę  szybkim  ruchem. Zawijamy w papier i wstawiamy na min. 2 godziny do lodówki. Polecam na Święta Bożego Narodzenia

SMYKWKUCHNI
Sernik na zimno z mascarpone 367

strużką lekko przestudzoną czekoladę oraz galaretkę. Na dno tortownicy o średnicy od 18 do 20 cm wykładamy przezroczystą folię lub papier. Jeśli mamy ochotę, możemy ułożyć warstwę herbatników czy biszkoptów – jeśli lubimy serniki ze spodem. Na dnie rozsmarowujemy 1/4 masy i układamy na niej maliny. Dokładamy kolejną 1/4 częścią masy i układamy ponownie warstwę malin. Przykrywamy pozostałą masą, wyrównujemy

Poezja smaku
Tera Misiu 327

Czyli Misia zrobiła tiramisu :) W tym tradycyjnym włoskim deserze, na nasączony kawą i Amaretto biszkopt kładzie się krem z serka mascarpone, cukru i jajek. Poniższy przepis dostaliśmy od koleżanki mojej małej żonki. Zainteresował mnie głównie dlatego, że krem nie jest za słodki i nie zawiera jajek. Mimo tego, że na deser najbardziej lubię śledzie, ta wersja tiramisu bardzo mi posmakowała

Gotuj z Misiem
Sernik bez sera 508

Bardzo rzadko pieczemy z Misią ciasta. Ja zresztą nie za nimi nie przepadam. Szczególnie nie lubię właśnie serników. Taki suchy, gliniasty ser przyklejony do kawałka biszkoptu i jeszcze z rozgotowanymi rodzynkami w środku... paskudztwo. Ten sernik jednak jest inny – puszysty i delikatny. Pewnie dlatego, że wśród składników nie ma sera:) Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Tort z owocami lata 263

Moich wypieków i wypatrzyłam czekoladowy torcik z owocami, którym już od dawna byłam zauroczona. I tak oto powstała wariacja na temat tamtego tortu, z małymi modyfikacjami. Delikatny czekoladowy biszkopt, frużelina z sezonowych owoców, obowiązkowo truskawki, czereśnie, jagody, maliny lub nieco kwaśniejsze porzeczki, agrest czy wiśnie. Krem ze śmietany i mascarpone i kolejna porcja owoców. Tort marzenie! Lekki, słodki, ale przełamany

Pora coś zjeść
Ciasto magiczne 3028

trzy warstwy. Tak więc mamy ciasto warstwowe małym kosztem pracy i składników – ot cała magia. Jeśli wszystko pójdzie po naszej myśli – na górze otrzymamy puszysty biszkopt, na dole budyń o różnej gęstości. Samo ciasto jest tanie i dobre, ale żeby było smaczniej, polecam podać je z owocami np. malinami. Składniki: 4 jajka o temperaturze pokojowej 2 szklanki mleka

Poezja smaku
Angielskie ciasto ucierane 195

jest świetne do tortów z lukrem plastycznym. Jest do nich wręcz doskonałe również dlatego, że wspaniale wycina się z niego różne wzory i nie kruszy się tak bardzo, jak biszkopt. Sprawdzi się także w przypadku niezapowiedzianych gości, ponieważ składniki na nie zazwyczaj mamy w domu. Szybkie, proste, raczej nie może się nie udać. Serdecznie polecam na niedzielny deser :) Smacznego

Ratunku obiad
SERNIK BUDYNIOWY Z MANGO 308

usunąć kąpiel wodną, studzić sernik w lekko uchylonym piekarniku. Schłodzić przez noc w lodówce. Ja piekłam z formą napełnioną wodą na niższym poziomie i na programie do pieczenia biszkoptów(wilgoć pozostaje w środku) przez ok. 1 godzinę i 40 minut, a następnie zostawiłam w uchylonym piekarniku do wystudzenia.  Krem budyniowy: -5 żółtek -75g ksylitolu -350ml mleka

Smaczne Zdrowe
Cupcakes al tiramisu 193

odpowiedź jest jedna: tiramisu! Nie tylko ochłodzi ale i doda energii, bo przecież “tira su”- dosłownie podnosi do góry. Uwielbiam ten włoski smakołyk pod każdą postacią: tradycyjnego deseru z biszkoptów, kawy i mascarpone, kawiarnianych drobnych ciasteczek czy lodów, dlatego nie mogłam przejść obojętnie obok Durszlakowej akcji Tiramisu. Jakiś czas temu miałam okazję przygotować cupcakes al tiramisu, małe babeczki otulone kremem

Mia Cucina Sofieta
Marchewkowiec 165

drugie moje ciasto marchewkowe. Pierwsze zrobiłam gdy bloga jeszcze nie prowadziłam. Tamto było wysokie, puszyste, z migdałami, bez grama tłuszczu- taki marchewkowy biszkopt. To jest zupełnie inne, ciężkie i sycące, z nutą piernikową i dobrze wyczuwalnymi orzechami i ananasem, przełamane bitą śmietaną z serkiem mascarpone. Dobre, ale inne. W tym cieście bardzo wyczuwam smak sody i trochę mi to przeszkadza

Mia Cucina Sofieta
Szukamy alternatywy dla mąki pszennej! 188

pieczenia. Mąka ziemniaczana– równie popularna, co pszenna. Uzyskuje się ją, wydzielając skrobię z ziemniaków, stąd inna nazwa: skrobia ziemniaczana. Robi się z niej pyzy, a dodana do babki czy biszkoptu nada ciastu odpowiednią konsystencję. Nie zawiera glutenu.Mąka jęczmienna– w przeszłości powszechnie stosowana w Szkocji. Obecnie nie jest już tak popularna, ponieważ wypieki jęczmienne mają zbitą, ciężką konsystencję. Warto jednak

Mia Cucina Sofieta
TRUSKAWKI Z KREMEM MASCARPONE 438

kogiel-mogiel, a nastepnie dodawac stopniowo mascarpone. Ze schlodzonej kremowki ubic piane i polaczyc ja z masa jajeczno-serowa.Biszkopty skropic sherry, truskawki pokroic na kawalki. Ukladac w pucharku naprzemiennie biszkopty, krem i truskawki. Podawac schlodzone.moje wykonanie:Biala czekolade roztopic w kapieli wodnej i polaczyc z mascarpone. Ubic kremowke i zmieszac z masa serowa. Reszta jak w przepisie oryginalnym.Smacznego

Przysmaki Karolki
Rolada Buche do Noel czyli świąteczne polano 248

plastiku, nawiązujące do ikonografii świątecznej, jak święty mikołaj, choinka, krasnoludki albo ozdabia się kandyzowanymi owocami, bezowymi grzybkami, ostrokrzewem.  Ciasto zostało zrobione wg przepisu Julii Child na pomarańczowy biszkopt, w środku i na zewnątrz jest maślano-czekoladowy krem. Pyszności. Ozdobić można wg gustu ja dałam kandyzowane wiśnie.   Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pączki 211

Już Jędrzej Kitowicz wspominał, że w trakcie panowania Augusta III serwowano na dworze:"Ciasta także francuskie, torty, pasztety, biszkopty i inne, pączki nawet — wydoskonaliło się to do stopnia jak najwyższego. Staroświeckim pączkiem trafiwszy w oko mógłby go podsinić, dziś pączek jest tak pulchny, tak lekki, że ścisnąwszy go w ręku znowu się rozciąga i pęcznieje do swojej objętości

Smaki Edyty

Proponowane wyszukiwania