na biszkopt - 2000 przepisów (strona:109/134)

Mikołajkowe ciastka z odzysku 179

kolejną. Czy smakują jak tamte z cukierni? Nie wiem. Nie pamiętam.Ale D. mówi, że są lepsze.BajaderkiSkładniki:(na 16 sztuk po 35 g )250 g suchego ciasta (babka, biszkopt - bez owoców)40 g rodzynek40 g orzechów laskowych3 łyżki rumu1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy100 g mlecznej czekolady100 ml śmietany kremówki (38%)Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lody, lody, lody dla ochłody... 205

lodów)450 g jogurtu naturalnegoskórka otarta z 1 pomarańczy1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej2 białka2 łyżki cukru pudrukruszonka:150 g chałki lub biszkoptu25 g orzechów włoskich75 g cukru1 łyżki wodyChałkę (lub biszkopt) pokruszyć, wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w 160 st. C. przez 30 minut, aż stanie się chrupiąca.Ostudzić.Orzechy posiekać, uprażyć na patelni bez tłuszczu.Cukier z wodą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto biszkoptowe z jagodami 248

Ciasto biszkoptowe z jagodami...Puszyty, słodki biszkopt.Kwaśne, soczyste jagody.Wierzch posypany cukrem pudrem.Proste, szybie i pyszne ciasto!Smacznego! Składniki:4 jaja;1 szklanka cukru;1

Gospodyni Miejska
556. Z karmelem. Brak czasu. 112

Kukurydziane pancakes z persymoną podane z ricottą i sosem karmelowym**z cynamonem i solomBiszkopt upieczony. Krem zrobiony. Jeszcze tylko 18 sztuk muffinek. Nakładające się urodziny dwóch

More food, love and dreams
558. Owsianka z Bliskiego Wschodu. Tort, i takie tam. 164

już nigdy nie piekę tortów, wyszedł. I to dobry i to jak *.*Tak więc nadal będę je piekła :3Haha, nawet już mam zamówienie od cioci na dwa torty xd (biszkopty przełożone krem cappuccino i dżem wiśniowym z całymi wiśniami)A muffinki powędrowały do przyjaciela, który wczoraj też obchodził swoją "rocznicę"18 muffinek

More food, love and dreams
CIASTO Z MUSAMI TRUSKAWKOWYMI 195

Idealne w smaku : lekkość biszkoptu i dwóch smaków musu truskawkowego Składniki:4 jajka8 łyżek mąki8 łyżek cukru1 łyżeczka pr. do pieczenia1 mus:1/2 kg truskawek2 łyżki żelatyny2 mus:1/4 kg truskawek 250 ml śmietany 18 %Wykonanie:Ciasto: Ubijamy piane z białek,miksując dodajemy  zóltka, miksujemy, dodajemy stopniowo cukier, dokładnie miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia

Z Majeczką w kuchni
Amerykany 477

Ciastka (ciacha!) z mojego dzieciństwa, trochę zapomniane… a szkoda. Zapach amoniaku może niektórym przeszkadzać, ale po wystygnięciu nie jest już tak wyczuwalny. Amerykany przypominają trochę połączenie babki z biszkoptem Oblane lukrem są pyszne, mięciutkie i szybko znikają… Składniki:Ciasto:0,5 szklanki mleka2,5 szklanki mąki1 szklanka cukru3 jajka120 g margaryny2 łyżeczki amoniakuszczypta soliLukier:2 szklanki cukru

Oryginalny smak
Ciasto orzechowo - jabłkowe 233

oryginale, ponieważ ta porcja jest na prodziż, a ja robiłam w blaszce i niestety ze składników na ciasto nie wyszły mi 3 placki tylko 2 i piekłam jeszcze biszkopt z 3 jajek. Natomiast z braku chęci pójścia do sklepu po galaretki zmuszona byłam dać kaszę mannę aby jabłka się "trzymały". :)Ciasto orzechowo - jabłkoweSkładniki:kostka margaryny3,5 dag mąki -> dałam

charlotte gotuje
Rolada z jabłkami 167

cukrem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 35-40 min (w połowie pieczenia przykrywamy blaszkę papierem do pieczenia, aby jabłka zmiękły).Po upieczeniu wyjmujemy gorące ciasto na blat i gorący biszkopt zawijamy ciasno w roladę. Zawijamy np. w papier do pieczenia i ściereczkę i odkładamy do całkowitego wystygnięcia - wcześniej nie możemy jej rozwinąć ! Polewa :Masło, miód, cukier, mleko rozpuszczamy w garnuszku

charlotte gotuje
Biszkoptowa rolada z truskawkami 134

papierze pergaminowym i na środkowym poziomie piekarnika pieczemy przez 10 minut.Po upieczeniu ściągamy papier pergaminowy. Placek biszkoptowy przekładamy na ściereczkę kuchenną (wilgotną) do wystygnięcia lub zaraz po upieczeniu zwijamy biszkopt w roladę.Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno, przekładamy na ciasto. na warstwie śmietany układamy truskawki.Pomagając sobie ściereczką kuchenną zwijamy roladę. Na koniec oprószamy cukrem pudrem

Serce zamknięte w formie pyszności
Ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną i owocami 175

Ciasto, które postanowiłam dzisiaj zrobić to ciasto typowo letnie. Owoce o które nie jest trudno, galaretka i bita śmietana nadają cudownej lekkości. Bardzo lubię to

Serce zamknięte w formie pyszności
Babeczkowy bukiet na Dzień Kobiet 124

pojawiło się słońce. Korzystając z wiosennego nastroju i dobrego światła do zdjęć postanowiłam upiec coś specjalnie z okazji Dnia Kobiet.Drogie Panie, z okazji Waszego święta życzę Wam zawsze puszystych biszkoptów, idealnie wyrośniętych babeczek, kremu, który nigdy nie zjeżdża z tortu i  wielu ciekawych kulinarnych inspiracji :)Nasza dzisiejsza propozycja to waniliowe babeczki z wiśniami i białą czekoladą z dodatkiem kremu budyniowego

Ciastkozercy
Ciastkowe lizaki 158

cukierki do rozpuszczania, które świetnie nadają się na polewę. Sam pomysł jest banalnie prosty: na specjalne patyczki lub całkiem zwyczajne patyczki do szaszłyków nabijamy kulki zrobione z ciasta - skrawków biszkoptu, babki lub babeczek. Całość maczamy w czekoladzie, kuwerturze czekoladowej lub lukrze, ozdabiamy koralikami, lentilkami, kokosem, bakaliami. Realizacja pomysłu okazała się jednak nieco trudniejsza. Poniżej kilka lizakowych zdjęć (także tych mniej

Ciastkozercy
Ciastkowe lizaki kurczaki 125

Ciastkowe lizaki kurczakiCiastkowe lizaki kurczaki to świąteczny wariant ciastkowych lizaków, które jakiś czas temu pojawiły się już na blogu. Na lizaki nadają się skrawki biszkoptu (np. z mazurka), kilka babeczek czy babka. Ja upiekłam proste babeczki czekoladowe. Do dekoracji można wykorzystać żółty lukier lub pofarbowane na żółto wiórki kokosoweBabeczki przygotowujemy według przepisu. Kruszymy je na mniejsze kawałki i formujemy kulki

Ciastkozercy
Pralinki pandy 242

Pralinki z ciasta to dobry sposób, żeby zrobić coś dobrego z niewykorzystanych skrawków biszkoptu lub kilku babeczek. Z jednej standardowej babeczki (około 4,5 cm średnicy) wyjdą nam dwie pralinki. Przyda się też krem (maślany lub budyniowy) reszta to kwestia tego, co akurat mamy w kuchni do ozdoby i wyobraźni. Pralinki pandy zrobiłam z kilku babeczek i czekoladowych dropsów. Można

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania