na biszkopt - 2000 przepisów (strona:75/134)

ciasto Cygan s. Anastazji 174

gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło miksujemy, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na gładki krem. dodatkowo: 1 duża paczka biszkoptów, podłużnych 2 galaretki wiśniowe 750 ml gorącej wody polewa czekoladowa, przepis tutaj wykonanie : Galaretkę rozpuszczamy w wodzie, wlewamy do małej foremki wyłożonej folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, do całkowitego(...)stężenia. Następnie kroimy w paski. wykonanie ciasta: Na jeden blat makowy rozsmarowujemy 1/2 część masy. Układamy paski galaretki a pomiędzy nimi układamy biszkopty. Wykładamy pozostałą część masy. Układamy drugi blat ciasta. Wierzch polewamy polewą czekoladową

Domowy Smak Jedzenia
Królewiec miodowo -biszkoptowy 237

polecamy! Składniki Ciasto miodowe  2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 15 dag margaryny 2 łyżki miodu 1 jajko 1 łyżeczka sody (rozpuszczona w 2 łyżkach mleka) biszkopt 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem 3 szklanki mleka 2/3 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)dwie części, każdą część  rozwałkować, przełożyć  na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia  Ciasto nakłuć widelcem. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 st.C, odstawiamy do przestudzenia Biszkopt Białka ubić z  solą, dodać cukier. Stale ubijając, dodać po żółtku, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia Pieczemy około 30 minut

kgwjanczewo
Kostka malinowo-czekoladowa 140

Kostka malinowo-czekoladowa to ciasto, które zrobiłam na zakończenie sezonu malinowego. Czekoladowy biszkopt, spora porcja malinowej pianki i galaretka malinowa to gwarancja dobrego smaku. To ciasto malinowe musi smakować i smakuje wyśmienicie. Śmiało do tego ciasta możecie użyć mrożonych malin, więc w zasadzie to ciasto całoroczne. Jakoś w tym roku malin na działce nie miałam zbyt dużo, ale udało(...)formy o wymiarach 23×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać o formy, wyrównać i piec w temperaturze 170 st. bez termoobiegu przez 25-30 minut. Upieczony biszkopt przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego wystudzenia. Mus malinowy : maliny i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować. Przetrzeć przez sito, ziarnka wyrzucić. Malinowe puree ponownie zagotować, zdjąć

Pieguskowa Kuchnia
Najprostszy biszkopt z truskawkami 131

Niby truskawek już nie ma ale postanowiłam podzielić się z wami najprostszym biszkoptem na świecie z tymi waśnie owocami, upiekłam go na zakończenie sezonu ale jakoś nie udało mi się opublikować wcześniej. Taka mała truskawka w domu pochłania mój cały czas i pół świata, drugie pól starszak ;) No i właśnie ta mała truskawka już mnie wzywa. Częstujcie się, notujcie, pieczcie(...)ciasto świeże truskawki, umyte i osuszone. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka  ustawiając piekarnik góra- dół. Niech w przypadku biszkoptu suchy patyczek będzie wyznacznikiem, bo wszystko zależy jakiej foremki użyjemy

Życie zaczyna się w kuchni
Bananowy song 234

wielkanocny st ół . Przepis na bananowy song znalazłam na blogu Słodki Bratek . Oczywiście nie była bym sobą gdybym czegoś nie p ozmi eniała więc oto moja wersja tego ciasta. biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 6 łyżek mąki tortowej 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju 1 łyżka proszku do pieczenia  masa zielona: 900 ml Pysia zielonego 1 budyń śmietankowy(...)około 25 minut.  Budynie rozmieszać w 1 szklance soku,resztę zagotować. Do gotującego się soku wlać rozrobione budynie i ugotować g ę sty budyń. Gorący rozsmarować na upieczonym biszkopcie. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku i odstawić do stężenia.  Banany obrać,przeciąć wzdłuż na połówki,skropić sokiem z cytryny i ułożyć na zielonej masie

Kolorowa kuchnia Elki
Rogale marcińskie 203

blanszowanych migdałów  70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli bez pestek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki gęstej śmietany ( dałam 12 % ) 2 białka 5 podłużnych biszkoptów Wykonanie: W oddzielnych miseczkach nasypać mak, orzechy włoskie, daktyle i figi .  Zalać gorąco wodą i doczekać 30 minut. Następnie odcedzić na sitku o małych oczkach. Mak, orzechy figi , daktyle(...)migdały mielimy 2 razy. Masę marcepanową ucieramy z cukrem pudrem i śmietaną. Gdy składniki się dobrze połączą dodajemy zmielony mak z bakaliami. Następnie dodajemy pokruszone biszkopty ( mieliłam w blenderze ) i posiekaną skórkę pomarańczową. Masę bardzo dobrze mieszamy. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do nadzienia.. Delikatnie mieszamy. Jeśli nadzienie będzie za bardzo zbite dodajemy 1 łyżkę śmietany. Dodatkowo : jajko

Różne smaki w kuchni
Sezon Tortów Imieninowych uważam za otwarty!!! 145

białek. Tortownicę przed przełożeniem ciasta przepłukujemy gorącą wodą i delikatnie natłuszczamy. Pieczemy w temp. 180 st przez ok. 45 minut. W roli podkładu równie dobrze sprawdzi się także biszkopt czekoladowy z  tego  przepisu. Masło ucieramy na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy kawę lub likier oraz pokruszoną chałwę. Biszkopt

Moje Pyszne Siódme Niebo
pyszny pieczony sernik z suszonymi morelami na biszkoptach... 151

sztuka "L", cukier 1 szklanka, twaróg 1 kg/wiaderko, serek twarogowy śmietankowy 50 dag, budyń waniliowy 2 opakowania, kasza manna 4 łyżki, olejek pomarańczowy 4 krople, olej rzepakowy 4 łyżki, biszkopty okrągłe 200 gram, lukier biały - w opisie, skórka pomarańczowa kandyzowana 100 gram składniki temperatura pokojowa = suszone miękkie morele rozdrobnić w rozdrabniaczu, jeśli są twarde to wymoczyć je w letniej wodzie(...)teraz tylko łyżką delikatnie połączyć składniki duża forma była do pracy męża, forma 25x24 cm, keksówka silikonowa 20x15, formę dużą wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie w formach poukładać biszkopty, wlać masę serową piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, serniki piec około 60 minut, w formach zostawić do wystudzenia, najlepiej na całą noc z formy silikonowej wyjąć

W Mojej Kuchni Lubię
Biszkopt kokosowy z jabłkami 138

Dzisiaj zachęcam do przygotowania zdrowszego ciasta - biszkoptu kokosowego nadzianego jabłkami. Ciasto łatwe do przygotowania, kokosowe, z delikatnym biszkoptem i bardzo smaczne! Dodatkowo jeżeli użyjecie bezglutenowego proszku do pieczenia to ciasta będzie idealne dla osób chorujących na celakię :) Składniki na tortownicę do średnicy 24 cm: 60 g wiórków kokosowych 2 łyżki ksylitolu 6 jajek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka

Ugotować
Lodowe pucharki Lusette 131

końca! Nie próbujcie poprzestać na jednej gałce... Z nimi nie wygrasz! Składniki na 4 porcje Pucharki: 2 tabliczki gorzkiej czekolady (dobrej jakości) 2 wafelki mleczne Lusette 4 większe, okrągłe biszkopty 1 łyżka oleju Lody: 600ml śmietanki 2 żółtka 1 tabliczka dobrej białej czekolady 3 łyżki cukru trzcinowego 250g serka mascarpone 1 laska wanilii 2 dojrzałe banany Kruszonka: 50g masła(...)płynnej czekoladzie zanurzany balonik tak, by uzyskać nieregularny kształt. Od razu obtaczamy w pokruszonych wafelkach i odstawiamy czekoladą do góry np w szklankach lub miseczkach. W pozostałej czekoladzie maczamy biszkopty i przyklejamy do nich jeden krążek wafelka. Tak przygotowane "nóżki" przyklejamy do jeszcze niezastygniętych spodów pucharka. Jeśli potrzeba- możemy dodatkowo nanieść odrobinę czekolady na waflowy krążek i dopiero przykleić

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto z arbuzem. przepis na przepyszny sernik arbuzowy. 118

czekolady 5 łyżek cukry pudru 2 opakowania galaretki cytrynowej 200 ml gorącej wody 500 g arbuza galaretka arbuzowa 500 g arbuza 3 opakowania galaretki arbuzowej 250 ml gorącej wody biszkopt - przepis znajdziecie tutaj (klik) Sposób przygotowania: Masa serowa Galaretki cytrynowe rozpuścić w 200 ml wrzącej wody - odstawić do przestudzenia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Oba rodzaje sera wymieszać razem(...)rozpuszczoną czekoladą, cukrem oraz tężejącą galaretką. Galaretka arbuzowa Galaretki rozpuścić w 250 ml wody. Miąższ z arbuza zmiksować w blenderze, dodać przestudzone galaretki i wymieszać. Montaż Na biszkopt wylać 1/3 masy serowej, poukładać na to kulki z arbuza i wylać resztę masy serowej. Wstawić do lodówki aby masa całkowicie stężała, po czym wylać na nią tężejącą galaretkę arbuzową i ponownie

Pani domowa
Tort orzechowy z nadzieniem kawowo migdałowym. 226

stanowczo z nich rezygnuję! Wole zarwać pół nocy a zjeść coś z wiadomym składem ;-) Oczywiście chodzi mi o ciasta w supermarketach ( nie mylić z cukierniami) ;-)   Składniki na biszkopt; 6 jajek 6 łyżek cukru kryształu pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mielonych orzechów 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej   składniki na ciasto orzechowe; 4 białka(...)jasny puch, dodawać cukier a także po łyżce budyniu. Ciągle ubijać. Dodać olejek i sok z cytryny. Na końcu powoli porcjami wlewać kawę. Ubić do połączenia składników. Dolny biszkopt nasączamy herbatą, smarujemy kemem, następnie kładziemy ciasto orzechowe, ponczujemy i smarujemy kremem. Układamy drugi krążek biszkoptowy, nasączamy i po wierzchu a także bokach smarujemy kremem. Po wierzchu dekorujemy czekoladowymi cukierkami

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto kawowo-serowe z malinami 127

ciasta, najlepiej drewnianą łyżką. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50 cm upuścić go na podłogę. Wystudzić. Galaretki rozpuścić w 350 ml wrzącej wody, zalać nimi zamrożone maliny. Dokładnie(...)wymieszać. Tężejącą masę wyłożyć na biszkopt, wyrównać. Kawę i żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia, odłożyć do przestudzenia. Śmietanę ubić na sztywno, odstawić. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem, dodać ubitą kremówkę i delikatnie połączyć całość. Dodać kawę z żelatyną, bardzo delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na maliny, wyrównać i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem przygotować polewę

Domowa cukiernia Ewy
Ciasto z kremem wafelkowym 497

serków a w nim mocno czekoladowe kawałki pysznych wafelków Lusette :). Pycha! Ciasto jest lekkie i smaczne, do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu. Na pewno zachwyci Waszych gości:).  Biszkopt: 5 jajek 1/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem wafelkowy: 500g serka mascarpone 300g serka waniliowego homogenizowanego 4 łyżki cukru pudru 6 wafelków Lusette(...)Przekrawamy na 2 części.  2.  Serek mascarpone, serek homogenizowany i cukier puder miksujemy. Dodajemy 4 pokruszone wafelki Lusette, dokładnie mieszamy.  3.  Tak przygotowaną masą przekładamy biszkopt. Cienko smarujemy wierzch ciasta i dekorujemy pokruszonymi wafelkami

Szefowa kuchni
Maki na Monte Cassino 177

szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1/2 szklanki maku 1/2 litra śmietany 36% 1 serek mascarpone lub żelatyna 2 galaretki truskawkowe Biszkopt makowy: Ubijamy na sztywną pianę białka. Następnie dodajemy cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Na sam koniec dodajemy mak mieszając wszystko łyżką. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego(...)Pieczemy 35 do 40 minut. Warstwa śmietanowa: Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej serek mascarpone lub rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Wykładamy na schłodzony już biszkopt. Górna warstwa: Galaretki rozpuszczamy w nieco mniejszej ilości wrzątku od podanej na opakowaniu. Gdy zacznie nam tężeć wylewamy delikatnie na całość. Ciasto należy schłodzić kilka godzin w lodówce SMACZNEGO

Słodkie ciacho

Proponowane wyszukiwania