oleju Składniki na masę: 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 0,5 litra mleka 1 cukier wanilinowy 25 dag masła Dodatkowo: 2 galaretki w tym samym kolorze paczka okrągłych biszkoptów 5 - 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 2-3 kieliszki amaretto, rumu lub likieru 250 ml wrzątku do zalania kawywiórki kokosowe Polewa: 10 dag masła 2 łyżki mleka 2 łyżki kakao(...)międzyczasie przygotowujemy kawę z alkoholem.4. Teraz zostało tylko przełożenie.Na dno blaszki ląduje pierwszy blat ciasta, który nasączamy delikatnie kawą. Następnie połowa kremy budyniowego. Na krem nasączone w kawie biszkopty. Na biszkopty idzie galaretka. Później druga połowa kremu i na wierzch drugi blat ciasta.5. Została tylko polewa (składniki na polewę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do rozpuszczenia). Wierzch posypujemy wiórkami
Apetyczna babeczkaCiasto miodowe, biszkopt i jabłka....rozpływa się w ustach....Biszkopt jasny: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać. Dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Gotowa masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec(...)Ugotowane jabłka podzielić na 2 części: do pierwszej dodać czerwoną galaretkę, do drugiej - żółtą galaretę. Przełożenie placka:Placek miodowy - krem budyniowy - krem z jabłek z czerwoną galaretką - krem budyniowy - biszkopt jasny - krem budyniowy - krem z jabłek z żółtą galaretką - krem budyniowy - placek miodowy. Źródło ,, ciasta siostry Anastazji
Apetyczna babeczkawięc spełniłam je. To efekt. W smaku pyszny, dzięki dodaniu serka mascarpone do masy nie wyszedł mega słodki i mdły, tylko smaki się zrównoważyły. Wszystkim bardzo smakował. Przepis na biszkopt pochodzi z Moje Wypieki. Składniki:Biszkopt: 6 jajek 150 g cukru drobnego do wypieków 115 g mąki pszennej 25 g kakao 40 g masła roztopionego i wystudzonego Wykonanie: Wszystkie(...)czasie przygotowujemy blaty biszkoptowe w celu złożenia tortu. Dodatkowo: połowa opakowania takich owalnych ciasteczek w czekoladzie (ja użyłam takich z Biedronki) 200 g czekolady ciemnej Wykonanie: Biszkopt kroimy na 3 równe blaty. Każdy blat smarujemy kremem czekoladowym. Obsmarowujemy zarówno wierzch jak i boki tortu. Wstawiamy do lodówki. W tym czasie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wylewamy
Blondynka Gotujetłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Piec w 180 stop.przez ok.25 minut. KREM Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany wsypać kawę cappuccino,wymiksować. Ostudzony biszkopt nasączyć ajerkoniakiem,wyłożyć krem na ciasto,posypać posypką czekoladową
Kuchnia Danusikrówka- 1 puszkamargaryna- 1 kostMASA ZE SŁONECZNIKIEMmasa krówka- 2 łyżkisłonecznik - 1 paczkamargaryna -1 łyżkaPONCZwoda przegotowana- 0,5 szklcukier -1 łyżkaPONADTOherbatniki -2 małe paczkigalaretki truskawkowe -2 opakśmietana kremówka -1 szklPRZYGOTOWANIE:BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z cukrem na sztywno, dodając po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać(...)PONADTO Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia. Odlać szklankę galaretki. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodając po woli szklankę tężejącej galaretki, ubić. SKŁADANIE CIASTA biszkopt masa słonecznikowa masa krówka nasączone w ponczu herbatniki śmietana z galaretką biszkopt galaretki
Kuchnia DanusiKolejny przepis z akcji testowania z portalem Świadome Odżywianie.Dziś przetestowałam mak mielony BACK MITMakowa delicja SKŁADNIKI:BISZKOPT Ijajka -4 sztcukier -4 łyżekmąka - 4 łyżekproszek do pieczenia -1 łyżeczkaBiszkopt IIjajka - 3 sztcukier -0,5 szklmak mielony -0,5 szkl BACK MITmąka -3/4 szklproszek do pieczenia - 1 łyżeczkaKREMśmietana kremówka 30% - 0,5 lbita śmietana - 2 opakDEKORACJAdżem brzoskwiniowy(...)ubić na sztywno.Do ubitej śmietany wsypać śnieżkę, ubijać jeszcze na najwyższych obrotach przez 3 minuty.DEKORACJAGalaretkę rozpuścić w 1 szkl gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia.PRZEŁOŻENIE CIASTANa ostudzony biszkopt wyłożyć większą połowę kremu śmietankowego.Przykryć biszkoptem z makiem.Wyłożyć resztę kremu, udekorować dżemem brzoskwiniowym, galaretką.Ciasto posypać mlecznymi drażami
Kuchnia DanusiPyszny niezbyt słodki Tort błękitna laguna Biszkopt mąka pszenna 1 szkl proszek do pieczenia 2 łyżeczki woda zimna -4 łyżki jajka 9 szt mąka ziemniaczana 1 szkl. cukier 1 szkl ocet -1 łyżka MASA BUDYNIOWA mleko -2 szkl cukier -4 łyżki margaryna -210 g mąka -5 łyżek PIANKA śnieżki 2 opak mleko -1,5 szkl galaretka niebieska -2 opak(...)woda -1 szkl delicje jagodowe -1 opak WIERZCH CIASTA galaretki niebieskie -2 opak woda -0,5 l migdały tarte- 3 łyżki PRZYGOTOWANIE BISZKOPT Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany dodawać żółtka wymieszane z 4 łyżkami wody,octem i na końcu wsypać mąki, delikatnie
Kuchnia Danusisztcukier-1 szklankamąka-1 szklankaproszek do pieczenia-1 łyżeczkakakao-3 łyżkiMASAmleko-1/2 szklankicukier-1/2 szklankimargaryna-1 kostkacukier waniliowy-2 opakowaniamleko w proszku-2 szklankipolewa czekoladowa-1 opakowaniepakowaniePRZYGOTOWANIE:BISZKOPT Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, piec 35 minut(...)MASA Mleko zagotować z cukrem i cukrami waniliowymi, ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch, dodawać ostudzone mleko i wsypywać też mleko w proszku, wymieszać. SKŁADANIE CIASTA Biszkopt Masa mleczna Biszkopt Polewa czekoladowa. Ciasto schłodzić w lodówce
Kuchnia DanusiSzybki, prosty i jaki smaczny śmietankowo -truskawkowy torcik z płatkami migdałowymi. Składniki:15 okrągłych biszkoptów,400 ml kremówki 30%,3 łyżki cukru pudru,2 śmietan fixy,300 g truskawek,50 g płatków migdałowych.Przygotowanie: Biszkopty układamy na dnie tortownicy (o średnicy 25 cm). Schłodzoną kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem i śmietan fixem(...)sztywną pianę. Przelewamy kremówkę na biszkopty. Na wierzchu układamy połówki truskawek. Ciasto chłodzimy w lodówce około 2-3 godzin. Bita śmietana musi nam się dobrze schłodzić, by ciasto ładnie się kroiło. Następnie prażymy płatki migdałowe na suchej patelni. Posypujemy nimi ciasto przed podaniem do stołu
Aga w kuchninajprostszy to jeszcze najlepszy sernik na zimno!!!SKŁADNIKI: 1 kg sera zmielone, 1/2 laski wanilii, 2 żelatyny fix deserowe, 2 galaretki truskawkowe, ok. 20 truskawek, 1/2 paczki okrągłych biszkoptów. Przygotowanie: Biszkopty układamy na dnie tortownicy. Do sera dodajemy ziarenka z laski wanilii. Żelatynę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody (zgodnie z przepisem na opakowaniu) i dolewamy(...)zimnej wody, miksujemy. Taki roztwór wlewamy do sera i miksujemy. Przelewamy masę serową na biszkopty i wkładamy do lodówki do stężenia. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody i odstawiamy do stężenia. Na masie serowej układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Rady: Aby galaretka szybciej stężała, rozpuszczamy ją w minimalnej ilości gorącej wody i resztę dodajemy zimnej wody. Możemy
Aga w kuchniwspaniałe ciasto znalazłam na stronie Mojeciasto.pl. Na początku bałam się, że ciasto jest trudne w wykonaniu i na pewno nie wyjdzie mi takie ładne... ale udało się :) Biszkopt piecze się tylko 10 minut i jest bardzo puszysty i smaczny. Daję temu ciasto 10/10 punktów za wygląd i za smak. Na pewno jeszcze je przygotuję!Składniki: biszkopt: 3 jajka(...)rozpuszczamy we wrzątku.Truskawki miksujemy, gdy galaretka będzie już zimna dodajemy zmiksowane truskawki i mieszamy. Odstawiamy do stężenia. Tężejący mus wlewamy do ciasta, uważając by nie wylał się za biszkopt. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Przy wyjmowaniu ciasta z keksówki dobrze jest przykryć je deseczką i przewrócić do góry dnem, najpierw wyjąć keksówkę, a potem delikatnie ściągnąć papier do pieczenia
Aga w kuchnitruskawki, oczywiście na słodko. Dziś będzie to truskawkowy sernik na zimno. Prosty i łatwy, nie za słodki, przygotowany na spodzie z biszkoptów.Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Truskawkowy sernik na zimno Składniki(...)łyżki cukru pudru 2 kopiaste łyżki żelatyny 600 g truskawki kaszubskiej Dodatkowo: 1 opakowanie truskawkowej galaretki na 0,5 litra wody 120 g biszkoptów, u mnie zwykle i czekoladowe pokrojone truskawki kaszubskie na wierzch sernika Wykonanie: Sernik, jogurt i śmietanka powinny być zimne, wtedy sernik szybciej się zetnie. Kremówkę ubijamy na sztywno
Kulinarne przygody GatityHmmm powiem tak jest godzina 2 w nocy, to nie jest najlepsza pora na wypieki zwłaszcza gdy w pracy było sie 10 godzin....miał być biszkopt, ale zapomniałam o tłuszczu i wyszło kruche ciasto...Miało być piękne ciacho Rafaelo a wyszedł deser w "szklance"Sam smak masy jest bardzo dobry ale co biszkopt to biszkopt... Składniki: Kruche ciasto: 5 jajek
NaKońcuJęzykaWłoski deser, który podaje się mocno schłodzony. Nasączone kawą i likierem amaretto biszkopty oraz puszysty krem z jajek, cukru i serka mascarpone. Całość posypana kakao. Składniki na 2 pucharki: 12 biszkoptów Savoiardi 2 jaja 250 g mascarpone 2 łyżeczki cukru 3 łyżki likieru amaretto 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej kakao do oprószenia Kawę zaparzyć w filiżance i pozostawić do ostygnięcia(...)będą puszyste i jasnożółte, a następnie dodać do nich mascarpone. Białka ubić na sztywno i wymieszać z powstałą masą. Do kawy dodać amaretto, wymieszać i zanurzać w niej biszkopty (nie za długo, aby się nie połamały) i ułożyć z nich w pucharkach jedną warstwę, potem nałożyć warstwę kremu i posypać kakao. Powtórzyć układanie kolejnych dwóch warstw
wyzwania kuchenneTorcik z słodko-kwaśną galaretką w kolorze bursztynu, zatopionymi w niej jabłkami oraz delikatnym jogurtem przykryty cynamonem. SKŁADNIKI ( tortownica 20 cm) Biszkopt: 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA JABŁOWA: 1 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe 3 szklanki wody łyżeczka cynamonu Ponadto: 400g jogurtu naturalnego(...)łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny cukier waniliowy cynamon sposób przygotowania: biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszane z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki
RAROSSA