Święta Bożego Narodzenia, Sylwester, Nowy Rok - pyszne, czekoladowe, z dodatkiem orzechów włoskich, bakalii i chrupiących wafelków Grześki. Na prawdę ciężko mu się oprzeć :) SKŁADNIKI: (na formę ok 25x35 cm) Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1/2 szkl cukru 1,5 łyżki oleju 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Beza z bakaliami(...)kakao 2 łyżki likieru/wódki (można pominąć) 1-2 łyżka nutelli (można pominąć ) Dodatkowo: 1-2 wafelki Grześki garść posiekanych orzechów włoskich 3-4 łyżki wi órek kokosowych Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, ciągle miksując dodać cukier, a następnie żółtka i olej. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i wmieszać delikatnie łyżką do ciasta. Na końcu dodać
Kto ugości moich gości?pomarańczą. Gwarantuję Wam, że zachwyci on swym smakiem wszystkich Waszych gości. Jest pachnący, wilgotny, idealny z filiżanka kawy. U mnie zniknął w mgnieniu oka, każdy prosił o dokładkę :) Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao Masa serowa: 1/2 kostki(...)masła 1/2 szkl mleka 1 szkl cukru 1c.waniliowy 1 kg serka z wiadereczka pomarańcza 4 jajka 1 duży budyń waniliowy Polewa: tabl. gorzkiej czekolady 2 łyżki masła cukrowe dekoracje Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Gdy będzie szklista dodawać po jednym jajku. Wszystkie suche składniki przesiać i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką
Smakołyki Asifiliżanką gorącej kawy. Dzisiaj propozycja raczej dla dorosłych wielbicieli serników, z dodatkiem ajerkoniaku. Pycha! A do tego przygotujecie go zaledwie w kilkanaście minut, nie licząc czasu chłodzenia ;) opakowanie okrągłych biszkoptów Masa serowa: kg serka waniliowego z wiadereczka 3 płaskie łyżki żelatyny 2/3 szkl mleka 1/2 szkl ajerkoniaku 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki kawy rozpuszczalnej łyżeczka cukru 1/3 tabl. mlecznej(...)gorącej wody, posłodzić i ostudzić. Do misy miksera przełożyć serek waniliowy, ajerkoniak, cukier puder i zmiksować na gładką masę. Cały czas ucierając dolewać żelatynę. Tortownicę (21 cm) wyłożyć folią. Biszkopty namaczać w zimnej kawie i układać na dnie tortownicy. Zalać 1/2 masy serowej. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i wylać resztę sera. Wyrównać powierzchnię i posypać wiórkami czekolady mlecznej. Odstawić
Smakołyki AsiDoskonałe połączenie biszkoptu z musem truskawkowym , bitą śmietaną i galaretką . Idealne ciasto na gorące dni . Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus truskawkowy: 1 kilogram truskawek 2 galaretki truskawkowe Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30% 4 łyżeczki cukru pudru cukier waniliowy 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe Sposób(...)szypułek , myjemy . Przekładamy do rondla miksujemy blenderem. Zagotowujemy , zdejmujemy z ognia i wsypujemy suche galaretki . Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretek . Odstawiamy do stężenia . Tężejący mus wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki do stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudzoną dodajemy do masy śmietanowej. Masę wykładamy
Bajeczna KuchniaSkładniki: Biszkopt 5 jaj 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: puszka brzoskwiń kostka masła 2 budynie śmietankowe Dodatkowo: 0,5 l śmietany 30% pół szklanki cukru galaretka brzoskwiniowa lub cytrynowa Wykonanie: Z podanych składników upiec biszkopt. Następnie ugotować budynie lecz nie na mleku tylko na wodzie z pod brzoskwiń. Budyń(...)ostudzić. Gdy będzie już zimny zmiksować go z masłem, potem dodać brzoskwinie pokrojone w kostkę i wymieszać już łyżką. Wylać masę na biszkopt. Następnie śmietanę ubić na sztywno z cukrem dodając rozprowadzoną galaretkę w wodzie (musi być dobrze ostudzone). Bitą śmietanę wylać na masę z brzoskwiń. Całość przechowywać cały czas w lodówce gdy ciasto oziębi się (po ok. dobie) smakuje
PychotkaaaDzisiaj mam dla Was znowu słodki wpis. Ciasto na bardzo puszystym kawowym biszkopcie jest bardzo smaczne. Do biszkoptu kawa musi być rozpuszczalna taka w formie granulatu a nie proszku. Bo dzięki takiej po upieczeniu biszkopt jest bardzo puszysty i ma fajny wygląd. Ja użyłam Tchibo ale jeśli nie macie możecie dać inną, ważne aby były granulki. Jeśli już dziś myślicie
Ewa w kuchnisobotniej kawy polecam lekki torcik z musem brzoskwiniowym. Jest łatwy i szybki do przygotowania. Zdecydowanie podbije każde kubki smakowe. SKŁADNIKI: Biszkopt makowy: 4 białka, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu, 3 łyżki suchego maku, Masa budyniowa: 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 1 łyżka cukru kryształu, 300 ml mleka, 100g masła(...)łyżki cukru pudru, Masa brzoskwiniowa: 1 puszka brzoskwiń w syropie, 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej, Dodatkowo: 200 ml śmietany 30%, 1 łyżka cukru pudru. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie dodać wymieszane razem mąki oraz ocet. Na końcu do masy wsypać mak. Delikatnie wymieszać. Masę przełożyć na tortownicę o średnicy
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki jabłka, 2kg woda, 50ml biszkopty, 1 opak galaretka cytrynowa, 2 opak śmietana 30%, 500g cukier waniliowy, 1 opak czekolada gorzka, 50g Przygotowanie Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i drobno kroimy w kostkę. Do dużego garnka wlewamy wodę i dodajemy pokrojone jabłka. Dusimy pod przykryciem 30 minut, aż zmiękną. Zdejmujemy z ognia, dosypujemy galaretki, mieszamy, aż całkowicie się rozpuszczą. Odstawiamy(...)wystudzenia. W między czasie na blachę wykładamy biszkopty. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę, ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dosypujemy cukier waniliowy. Na biszkopty wykładamy wystudzoną masę jabłkową, następnie ubitą śmietanę. Wierzch dekorujemy startą czekoladą
Gotowanie moimi oczamiChociaż nie lubię kaszy manny od dzieciństwa w ciastach smakuje ona inaczej. Mo ż e dlatego, że dodaje się do niej aromat czy wanilię.... Składniki biszkopt: 1 niepełna szklanka mąki ½ szklanki cukru 3 jajka ¼ szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: 1 litr mleka 1 szklanka cukru 250 g margaryny 1 szklanka kaszy manny 16 g cukru waniliowego(...)dodatkowo: 1 słoiczek dżemu truskawkowego 100 g herbatników 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania 1. biszkopt: Białka, cukier i cukier waniliowy ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo żółtka, lekko zmiksować. Dodać olej, ciągle ubijając. Pod koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec w nagrzanym piekarniku na 180 st. C ok. 35 minut. 2. Mleko, margarynę
Darcia w kuchniCiasto, które przygotowałam na urodziny Mamy, wielbicielki kawy i kawowych wypieków ;) Tortowe, o delikatnym kawowym smaku. Z kremem na bazie mascarpone i kremówki, na czekoladowym biszkopcie. Nie za słodkie, puszyste i wilgotne. Bardzo ładnie wygląda na stole. Ostatnio trochę mniej mnie na blogu, ale już się poprawiam ;) Czas zajmowały mi plany aranżacji mieszkania, o radę poprosiłam specjalistów z http://www.ardeko.pl(...)dobrze, że istnieją firmy zajmujące się dekorowaniem wnętrz, cóż za oszczędność czasu i nerwów, wspólnymi siłami doszliśmy do sedna sprawy,polecam :) Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, jedno po drugim. Zmiksować. Mąkę
Domowa cukiernia EwyMiodowe placki, przełożone biszkoptem z kremem budyniowym i masą jabłkową. Pyszne połączenie,choć dość pracochłonne ;) Warto się zmierzyć z ciastem bo smak wynagradza nam trud przygotowań :) Najlepsze na 2-3 dzień. Bardzo polecam. Piekłam w foremce dużej i musiałam przygotować i upiec dwa miodowe placki . Radze robić to ciasto w większej formie,z tego powodu,ze jest dużo warstw(...)wanilinowy 250 g masła 1/2 l mleka Krem z jabłek: 2 kg jabłek ( użyłam Szarą Renetę) 1/2 szklanki cukru 1 galaretka czerwona 1 galaretka żółta Sposób przygotowania : Biszkopt : Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy po kolei żółtka,na zmianę z cukrem. Następnie wsypujemy make zmieszana z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wlewamy do foremki , wyłożonej papierem do pieczenia
Słodkości i nie tylkomamy, a więc w smaku taki, jak rodzinka lubi najbardziej. Słodycz bakalii i kremu przełamałam dżemem porzeczkowym. A brandy dodała mu mocniejszego akcentu. *tortownica 21 cm Składniki: na biszkopt: 5 jajek 1 i 1/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na przełożenie: 500 ml mleka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki cukru 150 g masła(...)czarnej porzeczki do naponczowania 3/4 szklanki posłodzonej herbaty brandy (ilość według uznania) na dekorację: bita śmietana z kakao cukrowe kwiatki i listki perełki cukrowe rodzynki Z podanych składników upiec biszkopt, wystudzić i przekroić na trzy krążki. Każdy z nich naponczować. Budyń z cukrem ugotować na mleku, wystudzić. Rodzynki namoczyć w brandy. Orzechy i czekoladę pokroić. Miękkie masło utrzeć z budyniem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprostu trzeba spróbować. Nie znam osoby, której by ono nie smakowało, dlatego tym bardziej polecam. Uwaga- pracę nad tym tortem najlepiej rozłożyć na dwa dni: jednego dnia upiec biszkopt żeby ładnie się przekroił i ugotować ser a drugiego dnia ukręcić krem i przełożyć ciasto. Najlepiej przechowywać je w lodówce ale przed podaniem wyjąć godzinę wcześniej, lepiej smakuje trochę odgrzane(...)tortownica 21 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę serową: 1 litr mleka 1/2 litra gęstej kwaśnej śmietany 18% 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 200 g masła dodatkowo: 1,5 szklanki malin 1 opakowanie galaretki malinowej 3 łyżki drobnego kokosu Białka zacząć ubijać, kiedy piana będzie sztywna
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciasto to wymyśliłam sama,i okazało się strzałem w 10 -jest pyszne,masa jest lekka jak chmurka,do tego błogo słodka masa kajmakowa-prawdziwa rozkosz dla podniebienia SKŁADNIKI: na biszkopt: 6 jajek 1,5 szkl.cukru 1,5 szkl. maki pszennej 2 łyż.mąki ziemniaczanej szczypta amoniaku 2 kieliszki wrzątku dodatkowo: puszka masy kajmakowej,puszka ananasów krem waniliowy dr oetker(...)mleka, płatki migdałowe PRZYGOTOWANIE: Biszkopt:białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier,i żółtka,miksujemy jeszcze ok 5 min,wyłączamy, dodajemy obie mąki wymieszane z amoniakiem i mieszamy już łyżką dokładnie,dodajemy wrzątek,wylewamy na blaszkę prostokątną 21cmX32cm wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy w 150 stopniach C.z termoobiegiem 25-30 min ,studzimy. nasączamy nasz biszkopt sokiem z ananasa
Swojskie jedzonkokonfiturą. Taki, jak dawno temu robiła mi Mama. No, może nie do końca taki sam, bo wprowadziłam parę zmian, ale równie pyszny i tradycyjny :) Składniki: (na tortownicę 18cm) BISZKOPT: 5 jajek szczypta soli 3/4 szklanki cukru różanego 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej KREM: 500ml kremówki 250g mascarpone (u mnie od Mlekomy) 3 łyżki cukru pudru skórka starta(...)limonki PONCZ: 1/2 szklanki ciepłej wody sok z 1 limonki 3 łyżki cukru ewentualnie rum DODATKOWO: 1 mały słoiczek konfitury malinowej kandyzowane wiśnie i gruszki do dekoracji Przygotowanie: BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek, do białek dodać sól, ubić na sztywno. Do piany po łyżce dodawać cukier różany, cały czas miksując. Następnie dodać po jednym żółtku, również miksując. Przesiać obie mąki
Cakes By Kejt