mojprzepisna.pl | Nasączenie biszkoptu Dziś przygotowałam dla Was mały poradnik dotyczący ponczowania, czyli nasączenia biszkoptów. Ciasto biszkoptowe np. biszkopt rzucany lub biszkopt kakaowy , który później posłuży nam jako blat do tortu dobrze jest nasączyć, aby tort nie wyszedł za suchy. Nie ma reguły na nasączenie ale ja stosuję taką zasadę: Na 1 blat o średnicy 17 cm i wysokości około(...)ciemnych kolorów, bo później biszkopt przyjmuje nieładną barwę. Co innego w przypadku biszkoptu ciemnego – kakaowego, tu jest większa dowolność :). Uwaga nie warto nasączać zbyt dużo, bo później tort będzie niestabilny. Poncz musi być o temperaturze pokojowej, nie można nasączać tortu wrzącym czy gorącym ponczem. Ważne aby do tortów z masą owocową stosować lekkie ponczowanie owocowe jeżeli można
moj przepis nasamym maśle i cukrze, świetnie się z nim pracuje, fajnie przyjmuje barwniki. Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki . Krem maślany na bezie szwajcarskiej (swiss meringue buttercream), składniki na ozdobienie tortu o średnicy 23 cm: 460 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki 6 białek 1,5 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty(...)można podgrzać go w mikrofalówce czy na gazie, czy w ciepłej wodzie. Kremu z wykorzystaniem białek nie można mrozić, zwykły krem maślany można mrozić. Krem wykorzystałam do przystrojenia takich tortów: Tort ombre jogurtowo-truskawkowy Truskawkowy tort falbankowy Powodzenia! Truskawkowy tort falbankowy Tort ombre .pf-button.pf-button-excerpt { display: none
moj przepis naTort żurawinowy przygotowany na zeszłoroczne przyjęcie Mikołajkowe, jego słodko kwaśny smak przypadła do gustu wszystkim, tak bardzo że musiałam go zrobić ponownie na Święta Bożego Narodzenia . Jest przepyszny i to co ja najbardziej lubię w każdym torcie jest słodko-kwaśny. No i wygląda przepięknie! SKŁADNIKI: (tortownica 20 cm) Biszkopt 5 jajek ¾ szklanka cukru 1/4 szklanka mąki pszennej(...)dokładnie wymieszać. Pierwszy blat nasączyć ponczem posmarować 1/3 bitej śmietany, przykryć kolejny biszkoptem nasączyć pączem posmarować 1/3 bitej śmietany, przykryć ostatnim biszkoptem nasączyć pączem i posmarować pozostałą bitą śmietaną. Tort wstawić do lodówki na minimum dwie godziny. Krem do tynkowania Masło razem z cukrem pudrem ucieramy około 15 minut na najwyższych obrotach, powstanie puszysta masa. Po tym czasie
RAROSSAKolejna odsłona tortu z masą kajmakową i masą z serka mascarpone. Po wersji dla miłośników kawy i wersji z cytryną w tle, czas na malinę. Tort skonstruowany w sposób zbliżony do wspomnianych powyżej, ( do znalezienia na blogu :)) Minione tygodnie obfitowały w okazje, wymagające podkreślenia swej wyjątkowości. I namiętnie, uporczywie podkreślałam je, torty piekąc z częstotliwością(...)śmietanę. Masa powinna być gładka, bez grudek. Mascarpone wkładamy do miski i ucieramy mikserem. Dodajemy śmietanową czekoladę, przetartą konfiturę, skórkę z cytryny. Ucieramy na gładki, gęsty krem. Składanie tortu : Spód biszkopta umieszczony w tortownicy zapinamy obręczą, nasączamy obficie ponczem cytrynowym. Wykładamy całą masę krówkową z bezikami. Małą łyżeczką wykładamy punktowo, wciskając w masę, niewielkie ilości zastygniętej w lodówce konfitury
Kronika PiekarnikaTort czekoladowy z nutą wiśniówki z pysznym kremem z bitej śmietany. Tort idealny na urodziny każdą uroczystość. SKŁADNIKI Biszkopt (tortownica 22cm) 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem 250 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 2 fixy do śmietany 2 łyżki cukru pudru Dekoracja: 250 g Krem typu(...)ponczu połączyć Pierwszy blat biszkoptu nasączyć 1/3 ponczu, posmarować połową kremu, przykryć kolejnym biszkoptem nasączyć 1/3 ponczu posmarować pozostałą częścią kremu i przykryć ostatnim blatem i nasączyć 1/3 ponczu . Tort wstawić do lodówki na około godzinę. Dekoracja Masło utrzeć na puch partiami dodawać krem cały czas ucierać do uzyskania puszystej masy. Gotowy krem można wstawić na około
RAROSSAŻelka z malinami to owoce w żelu z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać owocowy blat do tortu. Żelka z malin idealnie przełamuje słodycz kremów. Mam dla Was dwa przepisy na żelkę z malinami. Pierwsza żelka malinowa jest bez pestek, a druga z pestkami – stabilniejsza wersja frużeliny malinowej. Obie żelki są pyszne. Ja akurat nie mam nic przeciwko pestkom(...)więc trudno mi określić, która smaczniejsza :). Wybór pozostawiam Wam! Uwaga! Żelkę z malin do tortu robimy mniejszą od średnicy tortu. Żelka nie może wystawać poza krem, ponieważ krem do tynkowania nie ‘przyklei’ się do żelki. Postępujemy tak samo jak w przypadku frużeliny, czyli robimy wokół żelki ramkę z kremu. Na pierwszym zdjęciu (na filmie też) widać
Słodki Pomysłmojprzepisna.pl | Nasączenie biszkoptu Dziś przygotowałam dla Was mały poradnik dotyczący ponczowania, czyli nasączenia biszkoptów. Ciasto biszkoptowe np. biszkopt rzucany lub biszkopt kakaowy , który później posłuży nam jako blat do tortu dobrze jest nasączyć, aby tort nie wyszedł za suchy. Nie ma reguły na nasączenie ale ja stosuję taką zasadę: Na 1 blat o średnicy 17 cm i wysokości około(...)ciemnych kolorów, bo później biszkopt przyjmuje nieładną barwę. Co innego w przypadku biszkoptu ciemnego – kakaowego, tu jest większa dowolność :). Uwaga nie warto nasączać zbyt dużo, bo później tort będzie niestabilny. Poncz musi być o temperaturze pokojowej, nie można nasączać tortu wrzącym czy gorącym ponczem. Ważne aby do tortów z masą owocową stosować lekkie ponczowanie owocowe jeżeli można
moj przepis nasamym maśle i cukrze, świetnie się z nim pracuje, fajnie przyjmuje barwniki. Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki . Krem maślany na bezie szwajcarskiej (swiss meringue buttercream), składniki na ozdobienie tortu o średnicy 23 cm: 460 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki 6 białek 1,5 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty(...)można podgrzać go w mikrofalówce czy na gazie, czy w ciepłej wodzie. Kremu z wykorzystaniem białek nie można mrozić, zwykły krem maślany można mrozić. Krem wykorzystałam do przystrojenia takich tortów: Tort ombre jogurtowo-truskawkowy Truskawkowy tort falbankowy Powodzenia! Truskawkowy tort falbankowy Tort ombre
moj przepis naWiedeń kojarzy mi się z Sisi, Mozartem, operą i koncertami noworocznymi, kawą po wiedeńsku i oczywiście tortem Sachera . Będąc kilkanaście lat temu w Bratysławie, wybrałam się z Siostrami na jednodniową wycieczkę do stolicy Austrii, aby zobaczyć wszystko, co w tym mieście jest ważne. Po obejrzeniu zabytków usiadłyśmy w restauracji pod Katedrą Stephansdom i zamówiłyśmy wiedeńskie specjały – kawę i tort Sachera(...)Smaku oczywiście nie pamiętam, ale ponieważ jest to klasyka cukiernictwa, przepisu na ten austriacki tort nie mogło zabraknąć na naszym blogu. Składniki na tort Sachera Ciasto czekoladowe: 150 g masła w temperaturze pokojowej 200 g cukru pudru 6 żółtek 6 białek 150 g gorzkiej czekolady 150 g mąki pszennej 1 / 2 laski wanilii 1 szczypta soli Czekoladowa glazura
niecodziennikparyCrème brûlée pozostało nam 5 białek, dlatego zmieniliśmy nasze plany na weekendowe ciasto i zrobiliśmy migdałowy tort bezowy z kremem dyniowym . Dynia hokkaido od dawna czekała na swoją kolej, a zrobiony z niej krem dyniowy rozpogodził pochmurny niedzielny dzień. Kruchy tort bezowy z kremowym, dyniowym środkiem to słodkie lekarstwo na nadchodzące zimne, jesienne dni – zalecamy z kawą, na pewno(...)pomoże. Składniki na migdałowy tort bezowy z kremem dyniowym Beza z migdałami: 5 białek z jajek wielkości L 250 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego 1 szczypta soli 100 g płatków migdałowych Krem dyniowy: 300 g puree z dyni 400 ml śmietany kremówki 30% 2 płaskie łyżki cukru pudru 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 szczypta
niecodziennikparyPyszna i łatwa masa maślana z mlekiem skondensowanym do tynkowania i dekorowania tortów, ciast czy babeczek. Bardzo stabilna, dekoracje z niej wykonane przetrwają w warunkach poza chłodniczych przez długi czas, nie tracąc jednocześnie swojej formy. Zapraszam na krótkie wideo: Składniki: (na tynk i dekorację tortu o średnicy 18 cm) 200 g miękkiego masła 200 g mleka skondensowanego słodzonego barwnik(...)jasną i puszystą masę ok. 7 min. Wlej mleko skondensowane i ubijaj jeszcze przez kilka minut. W trakcie ubijania dodaj barwnik. Gotowej masy użyj do tynkowania i dekorowania tortów, ciast lub babeczek. Wskazówki: Masło powinno być miękkie ale nie zbyt miękkie. Nie może być zbyt maziste ani tym bardziej rozpuszczone. Masa ma lekko żółty kolor, żeby ją wybielić należy dodać
Słodki BlogCześć! Tradycyjna szwedzka przekąska, którą robi się z okazji różnych świąt rodzinnych bądź innych okoliczności. Zanim zrobiłam ten tort podpytałam znajomych ze Szwecji jak oni taki robią. Tu dziękuję kochani za podzielenie się swoim doświadczeniem w robieniu tego tortu :* Okazało się, że wykonanie go właściwie nie jest bardzo skomplikowane a trzeba dać upust naszej własnej fantazji(...)też zrobiłam, ale wskazówki które dostałam wykorzystałam podczas jego zrobienia. Następnym razem kiedy będę robić ten tort, zrobię o jedną warstwę niższy. Tu wyszło mi 6 warstw z samego pieczywa. Składniki: * chleb tostowy (30-36 kromek) * 15 dkg pasztetu drobiowego lub wieprzowego (na wagę) * kilka korniszonów * szynka ok. 20 dkg * krewetki koktajlowe 30 dkg * majonez * 2 serki śmietankowe kanapkowe (typu
Pieprzyć z FantazjąMoje smaki, czyli tort cappuccino z kawą, rumem i likierem z kukułek. Na grubych, puszystych biszkoptach nasączonych nie tylko moją ukochaną kawą, ale także z nutą kukułkowego likieru. W środku między masami jest warstwa bezowa, która, niestety, jak to beza, niezbyt dobrze kroi się przy porcjowaniu. Potrzebny jest z pewnością długi i ostry nóż. Jednak to wizualna część tortu, najważniejsza(...)pieczenia i delikatnie wysmarowanej po brzegach masłem. Piec w 170C ok.45-50min. krem Serek mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem i cappuccino. poncz Do świeżo zaparzonej kawy dolać rumu, zamieszać. tort Każdy blat biszkoptowy mocno naponczować. Pierwszy krążek biszkoptowy posmarować cieniutko likierem z kukułek ,wyłożyć masę kremową, ciasno ułożyć beziki, przestrzenie między nimi pokryć pokruszonymi bezami, ponownie wyłożyć krem i delikatnie rozsmarować
Raj dla PodniebieniaTort Rafaello jest to kokosowy, lekki tort, którego je się z przyjemnością. Nie jest mdły i za słodki jak tradycyjne torty. Po zjedzeniu jednej porcji nie ma się dość, a wręcz przeciwnie, chciałby się jeszcze... Jest on trochę pracochłonny, ale takich ciast nie piecze się na co dzień - przeznaczone są one na specjalne okazje. Przygotowałam go już jakiś czas temu(...)dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy. Masę mamy gotową. Poncz: Wyciskamy sok z połowy cytryny i dodajemy do niego 2 łyżki wody pozostałej z mleka kokosowego. Mieszamy. Można dodać szczyptę cukru. Tort: Każdy z biszkoptów przecinamy na pół. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy ponczem i wykładamy na niego ok. 1/3 masy kokosowej, rozsmarowujemy i przykrywamy drugim blatem. Na drugi blat biszkoptu wykładamy dżem
Kuchnia MagdaLenyjuż mieliście okazję wielokrotnie się przekonać, uwielbiam Szwecję – od ludzi, przez jedzenie po budynki i wystrój wnętrz. Dzisiejszy przepis jest na wskroś szwedzki – w końcu to „tort kanapkowy”, który jest nieodłączną częścią kuchni tego pięknego kraju Postanowiłam przygotować go w wersji „naked”, czyli bez pokrywania całości masą serową ani majonezem tak, żeby dobrze widoczne były poszczególne warstwy potrawy. Jestem zachwycona(...)takim sposobem przygotowywania tortów, dlatego „przemyciłam” ten pomysł tutaj. Poza tym styl skandynawski (we wzornictwie, sposobie życia itd) jest dość minimalistyczny, dlatego rezygnacja z dodatkowych ozdobników pasowała mi do koncepcji Smörgåstårta, czyli tort kanapkowy składa się z warstw tostowego pieczywa, które przekłada się „kremem” – może to być np biały serek z łososiem, szynką czy pasztetem. Oprócz niego można ułożyć plasterki
SandraFrej.com