Tort czekoladowy z wiśniami przepisu mojego taty. Tak bardzo mi zasmakował, że musiałam go tutaj dodać Uwielbiam torty czekoladowe, dodatek wiśni rewelacyjnie przełamuje gorzki smak czekolady. Gorąco polecam! Więcej słodkości znajdziecie tutaj a przepisów na ciasta tutaj Przepis na tort czekoladowy z wiśniami Składniki Biszkopt 3 jajka (L) o temperaturze pokojowej (195 g w skorupce) szczypta soli 1/2 szklanki drobnego(...)łyżki cukru pudru (30 g) 2 łyżki kakao (20 g) Dodatkowo 8 łyżek nalewki wiśniowej słoik wiśni drylowanych (700 g) 10 g czekolady lub wiórków czekoladowych *Jeśli tort będzie również dla dzieci alkohol można zastąpić zalewą od wiśni lub szklanką mocnej esencji z herbaty Czas przygotowania: 40 minut + 30 minut pieczenia Ilość: tort o średnicy 25 cm Przygotowanie
WegePrzepisUwielbiam piec torty – wymaga to dużo pracy, ale sprawia dużo radości. Staram się kombinować – a jest nas trochę w domu, więc okazji do pieczenia tortów jest kilka w roku. Tym razem jest to tort na roczek najmłodszego domownika. Tort ze spodem brownie, z kremem z owoców leśnych, bitą śmietaną, malinami obłożony masą maślaną na bazie mleka skondensowanego słodzonego(...)pyszny. Inspiracja z książki „Dziewczyny z wypiekami: Tort o średnicy 22 cm Brownie: • 100 g masła • 140 g gorzkiej czekolady • 2 jajka M • 120 g cukru • 70 g mąki pszennej • szczypta soli • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem z owoców leśnych: • 100 g purée z owoców leśnych (uzyskanego z ok. 350 g mrożonych owoców leśnych zagotowanych i przetartych przez sito
dom-agi.plmojprzepisna.pl | Nasączenie biszkoptu Dziś przygotowałam dla Was mały poradnik dotyczący ponczowania, czyli nasączenia biszkoptów. Ciasto biszkoptowe np. biszkopt rzucany lub biszkopt kakaowy , który później posłuży nam jako blat do tortu dobrze jest nasączyć, aby tort nie wyszedł za suchy. Nie ma reguły na nasączenie ale ja stosuję taką zasadę: Na 1 blat o średnicy 17 cm i wysokości około(...)ciemnych kolorów, bo później biszkopt przyjmuje nieładną barwę. Co innego w przypadku biszkoptu ciemnego – kakaowego, tu jest większa dowolność :). Uwaga nie warto nasączać zbyt dużo, bo później tort będzie niestabilny. Poncz musi być o temperaturze pokojowej, nie można nasączać tortu wrzącym czy gorącym ponczem. Ważne aby do tortów z masą owocową stosować lekkie ponczowanie owocowe jeżeli można
moj przepis nasamym maśle i cukrze, świetnie się z nim pracuje, fajnie przyjmuje barwniki. Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki . Krem maślany na bezie szwajcarskiej (swiss meringue buttercream), składniki na ozdobienie tortu o średnicy 23 cm: 460 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki 6 białek 1,5 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty(...)można podgrzać go w mikrofalówce czy na gazie, czy w ciepłej wodzie. Kremu z wykorzystaniem białek nie można mrozić, zwykły krem maślany można mrozić. Krem wykorzystałam do przystrojenia takich tortów: Tort ombre jogurtowo-truskawkowy Truskawkowy tort falbankowy Powodzenia! Truskawkowy tort falbankowy Tort ombre
moj przepis namojprzepisna.pl | Nasączenie biszkoptu Dziś przygotowałam dla Was mały poradnik dotyczący ponczowania, czyli nasączenia biszkoptów. Ciasto biszkoptowe np. biszkopt rzucany lub biszkopt kakaowy , który później posłuży nam jako blat do tortu dobrze jest nasączyć, aby tort nie wyszedł za suchy. Nie ma reguły na nasączenie ale ja stosuję taką zasadę: Na 1 blat o średnicy 17 cm i wysokości około(...)ciemnych kolorów, bo później biszkopt przyjmuje nieładną barwę. Co innego w przypadku biszkoptu ciemnego – kakaowego, tu jest większa dowolność :). Uwaga nie warto nasączać zbyt dużo, bo później tort będzie niestabilny. Poncz musi być o temperaturze pokojowej, nie można nasączać tortu wrzącym czy gorącym ponczem. Ważne aby do tortów z masą owocową stosować lekkie ponczowanie owocowe jeżeli można
moj przepis nasamym maśle i cukrze, świetnie się z nim pracuje, fajnie przyjmuje barwniki. Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki . Krem maślany na bezie szwajcarskiej (swiss meringue buttercream), składniki na ozdobienie tortu o średnicy 23 cm: 460 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki 6 białek 1,5 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty(...)można podgrzać go w mikrofalówce czy na gazie, czy w ciepłej wodzie. Kremu z wykorzystaniem białek nie można mrozić, zwykły krem maślany można mrozić. Krem wykorzystałam do przystrojenia takich tortów: Tort ombre jogurtowo-truskawkowy Truskawkowy tort falbankowy Powodzenia! Truskawkowy tort falbankowy Tort ombre .pf-button.pf-button-excerpt { display: none
moj przepis naTort żurawinowy przygotowany na zeszłoroczne przyjęcie Mikołajkowe, jego słodko kwaśny smak przypadła do gustu wszystkim, tak bardzo że musiałam go zrobić ponownie na Święta Bożego Narodzenia . Jest przepyszny i to co ja najbardziej lubię w każdym torcie jest słodko-kwaśny. No i wygląda przepięknie! SKŁADNIKI: (tortownica 20 cm) Biszkopt 5 jajek ¾ szklanka cukru 1/4 szklanka mąki pszennej(...)dokładnie wymieszać. Pierwszy blat nasączyć ponczem posmarować 1/3 bitej śmietany, przykryć kolejny biszkoptem nasączyć pączem posmarować 1/3 bitej śmietany, przykryć ostatnim biszkoptem nasączyć pączem i posmarować pozostałą bitą śmietaną. Tort wstawić do lodówki na minimum dwie godziny. Krem do tynkowania Masło razem z cukrem pudrem ucieramy około 15 minut na najwyższych obrotach, powstanie puszysta masa. Po tym czasie
RAROSSAKolejna odsłona tortu z masą kajmakową i masą z serka mascarpone. Po wersji dla miłośników kawy i wersji z cytryną w tle, czas na malinę. Tort skonstruowany w sposób zbliżony do wspomnianych powyżej, ( do znalezienia na blogu :)) Minione tygodnie obfitowały w okazje, wymagające podkreślenia swej wyjątkowości. I namiętnie, uporczywie podkreślałam je, torty piekąc z częstotliwością(...)śmietanę. Masa powinna być gładka, bez grudek. Mascarpone wkładamy do miski i ucieramy mikserem. Dodajemy śmietanową czekoladę, przetartą konfiturę, skórkę z cytryny. Ucieramy na gładki, gęsty krem. Składanie tortu : Spód biszkopta umieszczony w tortownicy zapinamy obręczą, nasączamy obficie ponczem cytrynowym. Wykładamy całą masę krówkową z bezikami. Małą łyżeczką wykładamy punktowo, wciskając w masę, niewielkie ilości zastygniętej w lodówce konfitury
Kronika PiekarnikaTort czekoladowy z nutą wiśniówki z pysznym kremem z bitej śmietany. Tort idealny na urodziny każdą uroczystość. SKŁADNIKI Biszkopt (tortownica 22cm) 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem 250 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 2 fixy do śmietany 2 łyżki cukru pudru Dekoracja: 250 g Krem typu(...)ponczu połączyć Pierwszy blat biszkoptu nasączyć 1/3 ponczu, posmarować połową kremu, przykryć kolejnym biszkoptem nasączyć 1/3 ponczu posmarować pozostałą częścią kremu i przykryć ostatnim blatem i nasączyć 1/3 ponczu . Tort wstawić do lodówki na około godzinę. Dekoracja Masło utrzeć na puch partiami dodawać krem cały czas ucierać do uzyskania puszystej masy. Gotowy krem można wstawić na około
RAROSSAŻelka z malinami to owoce w żelu z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać owocowy blat do tortu. Żelka z malin idealnie przełamuje słodycz kremów. Mam dla Was dwa przepisy na żelkę z malinami. Pierwsza żelka malinowa jest bez pestek, a druga z pestkami – stabilniejsza wersja frużeliny malinowej. Obie żelki są pyszne. Ja akurat nie mam nic przeciwko pestkom(...)więc trudno mi określić, która smaczniejsza :). Wybór pozostawiam Wam! Uwaga! Żelkę z malin do tortu robimy mniejszą od średnicy tortu. Żelka nie może wystawać poza krem, ponieważ krem do tynkowania nie ‘przyklei’ się do żelki. Postępujemy tak samo jak w przypadku frużeliny, czyli robimy wokół żelki ramkę z kremu. Na pierwszym zdjęciu (na filmie też) widać
Słodki Pomysłmojprzepisna.pl | Nasączenie biszkoptu Dziś przygotowałam dla Was mały poradnik dotyczący ponczowania, czyli nasączenia biszkoptów. Ciasto biszkoptowe np. biszkopt rzucany lub biszkopt kakaowy , który później posłuży nam jako blat do tortu dobrze jest nasączyć, aby tort nie wyszedł za suchy. Nie ma reguły na nasączenie ale ja stosuję taką zasadę: Na 1 blat o średnicy 17 cm i wysokości około(...)ciemnych kolorów, bo później biszkopt przyjmuje nieładną barwę. Co innego w przypadku biszkoptu ciemnego – kakaowego, tu jest większa dowolność :). Uwaga nie warto nasączać zbyt dużo, bo później tort będzie niestabilny. Poncz musi być o temperaturze pokojowej, nie można nasączać tortu wrzącym czy gorącym ponczem. Ważne aby do tortów z masą owocową stosować lekkie ponczowanie owocowe jeżeli można
moj przepis nasamym maśle i cukrze, świetnie się z nim pracuje, fajnie przyjmuje barwniki. Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki . Krem maślany na bezie szwajcarskiej (swiss meringue buttercream), składniki na ozdobienie tortu o średnicy 23 cm: 460 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki 6 białek 1,5 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty(...)można podgrzać go w mikrofalówce czy na gazie, czy w ciepłej wodzie. Kremu z wykorzystaniem białek nie można mrozić, zwykły krem maślany można mrozić. Krem wykorzystałam do przystrojenia takich tortów: Tort ombre jogurtowo-truskawkowy Truskawkowy tort falbankowy Powodzenia! Truskawkowy tort falbankowy Tort ombre
moj przepis naWiedeń kojarzy mi się z Sisi, Mozartem, operą i koncertami noworocznymi, kawą po wiedeńsku i oczywiście tortem Sachera . Będąc kilkanaście lat temu w Bratysławie, wybrałam się z Siostrami na jednodniową wycieczkę do stolicy Austrii, aby zobaczyć wszystko, co w tym mieście jest ważne. Po obejrzeniu zabytków usiadłyśmy w restauracji pod Katedrą Stephansdom i zamówiłyśmy wiedeńskie specjały – kawę i tort Sachera(...)Smaku oczywiście nie pamiętam, ale ponieważ jest to klasyka cukiernictwa, przepisu na ten austriacki tort nie mogło zabraknąć na naszym blogu. Składniki na tort Sachera Ciasto czekoladowe: 150 g masła w temperaturze pokojowej 200 g cukru pudru 6 żółtek 6 białek 150 g gorzkiej czekolady 150 g mąki pszennej 1 / 2 laski wanilii 1 szczypta soli Czekoladowa glazura
niecodziennikparyCrème brûlée pozostało nam 5 białek, dlatego zmieniliśmy nasze plany na weekendowe ciasto i zrobiliśmy migdałowy tort bezowy z kremem dyniowym . Dynia hokkaido od dawna czekała na swoją kolej, a zrobiony z niej krem dyniowy rozpogodził pochmurny niedzielny dzień. Kruchy tort bezowy z kremowym, dyniowym środkiem to słodkie lekarstwo na nadchodzące zimne, jesienne dni – zalecamy z kawą, na pewno(...)pomoże. Składniki na migdałowy tort bezowy z kremem dyniowym Beza z migdałami: 5 białek z jajek wielkości L 250 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego 1 szczypta soli 100 g płatków migdałowych Krem dyniowy: 300 g puree z dyni 400 ml śmietany kremówki 30% 2 płaskie łyżki cukru pudru 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 szczypta
niecodziennikparyPyszna i łatwa masa maślana z mlekiem skondensowanym do tynkowania i dekorowania tortów, ciast czy babeczek. Bardzo stabilna, dekoracje z niej wykonane przetrwają w warunkach poza chłodniczych przez długi czas, nie tracąc jednocześnie swojej formy. Zapraszam na krótkie wideo: Składniki: (na tynk i dekorację tortu o średnicy 18 cm) 200 g miękkiego masła 200 g mleka skondensowanego słodzonego barwnik(...)jasną i puszystą masę ok. 7 min. Wlej mleko skondensowane i ubijaj jeszcze przez kilka minut. W trakcie ubijania dodaj barwnik. Gotowej masy użyj do tynkowania i dekorowania tortów, ciast lub babeczek. Wskazówki: Masło powinno być miękkie ale nie zbyt miękkie. Nie może być zbyt maziste ani tym bardziej rozpuszczone. Masa ma lekko żółty kolor, żeby ją wybielić należy dodać
Słodki Blog