Tort bardzo popularny w Bawarii, upieczony na cześć bawarskiego księcia regenta Luipolda w 1886 roku. Ten tort to prawdziwy cukierniczy majstersztik, składający się z siedmiu cieniutkich warstw biszkoptu przełożonych w oryginale czekoladowo-maślanym kremem. Prezentuję noworoczną wariację na temat Prinzregenttorte, z szampańskim kremem, dodatkowo każda warstwa przełożona została dżemem malinowym w przepisie z którego korzystałam, a u mnie domowym dżemem(...)truskawkowym. Truskawki i szampan to duet doskonały. Tort wymaga nieco więcej trudu niż każdy inny, ponieważ trzeba upiec 7 odzielnych blatów biszkoptowych. Dla mnie to było nie lada wyzwanie, do którego od dawna się już przymierzałam. Wyrwana kartka z gazety leżała i czekała no odpowiedni moment. Z racji szampańskiego kremu Nowy Rok to idealna pora, by się nim delektować. Właśnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tort orzechowo kawowy , z orzechów nerkowca, z kawą i kremem czekoladowym. Kolejny „wytrawny” tort. Bez modnej/popularnej masy cukrowej na wierzchu, bez posypek, ciasteczek (fenomenu oreo nie rozumiem), misternie ułożonej tony kremu na wierzchu. Lubię, aby tort bronił się smakiem, a nie niż upiększającymi dodatkami. Słodkość tortu możemy regulować rodzajem użytej czekolady. Więcej lub mniej czekolady deserowej i mlecznej. 250 cukru(...)Żółtka utrzeć na kogel-mogel z cukrem pudrem. Białka ubić na sztywną masę. Połączyć żółtka z orzechami i kawą, a następnie delikatnie wymieszać z pianą z białek. Masę na tort przełożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 50 minut. Upieczony tort wyjąć z piekarnika, zdjąć obręcz tortownicy, Odwrócić górą do dołu na deskę, zdjąć
królestwo garówBardzo łatwy, prosty, szybki i efektowny biały tort. Ulubione ciasto mojej Moniki! Pierwszy raz zrobiłam w formie tortu, wcześniej piekłam w prostokątnej blaszce. Białe, kruche placki na amoniaku i masa budyniowa, w smaku ten sam, ale efekt tortu doskonały. Zapach amoniaku, jaki wydobywa się podczas pieczenia, przypomina mi czas dzieciństwa, kiedy(...)Ułożyć na papierze do pieczenia i piec w 180 st.C przez 10 minut. • Z resztek ciasta wychodzi piąty blat tortu. Krem budyniowy • Jajka, śmietanę, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy zmiksować na gładką masę. • Mleko zagotować z cukrem i masłem. • Na gotujące się mleko wlać zmiksowaną masę i zagotować budyń
To co kochamwiem jak Wam, ale mnie większość tortów kojarzy się ze słodkim okazjonalnym ciastem, niekoniecznie smacznym, ale wymaganym w pewnych okolicznościach. Najgorsza opcja to gotowy z hipermarketu, gdzie każdy smakuje plastikiem. Osobiście wychodzę z założenia, że tort ma być w pierwszej kolejności smaczny, a w drugiej ładny. Smaczny oznacza(...)kwaskowy, o wyraźnie wyczuwalnej głównej nucie. Ładny to skromny, bez zbędnych ozdób i szczegółów. Oczywiście numer jeden ma u mnie czekoladowy, a po sukcesie tortu szwarcwaldzkiego każdy ciemny blat piekę z tego właśnie przepisu. Biszkopt jest mocno kakaowy i mokry, a więc nie wymaga nasączania, krem śmietanowy nie jest za słodki
To co kochamwspominamy naszych bliskich zmarłych. Ja jednak chcę wrócić pamięcią do ostatnich dni października, a dokładnie 28 kiedy to moja mama obchodzi urodziny. A jak urodziny-to i tort :-) W tym roku przygotowałam dla mamy super torcik o smaku śmietnakowo-kokosowym.Nazwałam do princessa :-) Tort ten jest dla mnie wyjątkowy, ponieważ postanowiłam zrobić pierwszy raz w życiu czekoladową(...)kokardę do jego ozdobienia i wyszła mi ;-) Także sukces. Pierwszy raz też temperowałam czekoladę :-) Tort wyglądał bardzo pięknie, super smakował. Był bardzo leciutki. Ale dość pisaniny przejdźmy to konkretów SKŁADNIKI przepis na małą tortownicę 18-20cm BISZKOPT -5 jajek -5 łyżek cukru -3/4 szklanki mąki -1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM -350ml śmietany
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudzisiaj pokażę, przygotowałam parę miesięcy temu; na chrzest małej Astrid. Były już muffinki, teraz kolej na głównego bohatera. Musze przyznać, że było to dla mnie spore wyzwanie. Pierwszy dwupiętrowy tort, który przygotowałam w domu, bez stołu do wałkowania marcepanu i wielkiego blatu do pracy, które zdecydowanie ułatwiają pracę w cukierni. Jednak byłam zdeterminowana i pełna optymizmu - i udało się! Tort(...)składa się z dwóch osobnych części - góra jest lekka i rześka, mocno cytrynowa z dodatkiem kremu malinowego; dół to kwintesencja czekoladowości z orzeźwiającą nutą malinową. Oba torty obłożyłam kremem maślanym (porcja z przepisu jest nieco większa, niż potrzeba, ale zawsze lepiej mieć zapas przy tego typu projektach) i marcepanem. Dekoracje też przygotowałam z marcepanu, więc falbanki troszkę mi oklapły... Jednak
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejny z tortów które gościły u moich najbliższych w dniu ich święta. Tym razem mech z truskawkami, całość z nutą śmietany i mascarpone. Mam wrażenie, że to właśnie śmietankowe torty cieszą się w mojej rodzinie największym powodzeniem. Przyznam, że cieszy mnie to bo sama je uwielbiam. Dodatkowo uwielbiam komentarze "Jak to szpinak w cieście? ... ale ja nie lubię szpinaku(...)czym ta sama osoba prosi o jeszcze jedną porcyjkę z szerokim uśmiechem. Koniecznie skuście się na to połączenie. Truskawkowy tort z mchem SKŁADNIKI : Biszkopt : 6 jajek 1 czubata szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia mech : 1 ½ szklanki mąki krupczatki ¾ szklanki mąki tortowej 3 jajka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinasza niespodzianka na dzień ojca połączony z imieninami Piotra :) Śmietanowy tort z owocami wcale nie jest aż tak skomplikowany w przygotowaniu, jak to wydawać by się mogło. Do jego przygotowania możecie użyć dowolnych, świeżych, sezonowych owoców. Przygotowanie biszkoptu Przygotowaliśmy 2 biszkopty, aby tort był znacznie wyższy. Powyżej znajdziecie listę potrzebnych składników, jeśli będziecie robili biszkopty oddzielnie, albo tylko jeden(...)zamkniętym piekarniku przez ok. 10 minut. Odstawiamy je do ostygnięcia. Przygotowanie ponczu do nasączenia Wodę, sok z cytryny i sok z brzoskwiń mieszamy w dużym kubeczku Przygotowanie kremu do tortu W misce miksujemy zimną śmietanę, jak zacznie robić się gęsta dodajemy cukier puder i dalej miksujemy. Następnie dodajemy serki mascarpone, a na samym końcu śmietanfixy. Jak będziecie mieli dobrą śmietanę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Taki tort sprezentowałam sobie na dzisiejsze urodziny. Całej rodzince bardzo smakował no i zrobił na wszystkich wrażenie :) Jest z nim trochę pracy, ale efekt wart jest tego wysiłku i poświęconego czasu :) Składniki: Biszkopt (składniki x2): 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem biały: 400 ml śmietany(...)blatem, lekko dociskamy, smarujemy 1/3 kremu i rozkładamy 1/3 truskawek. Przykrywamy trzecim biszkoptem, dociskamy, smarujemy resztą kremu i wykładamy resztę truskawek. Przykrywamy czwartym blatem biszkoptu. Wkładamy do lodówki aby tort się schłodził. 3. Krem czekoladowy: Czekoladę roztapiamy na parze i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mascarpone, cukier puder, kakao i studzoną czekoladę i dokładnie
Na Ciasteczkowych PapierachTort bezowy fistaszkowy to wspaniały tort na każdą okazję, u nas na niedzielny deser. Tort bezowy to połączenie słodko słonych smaków, które idealnie harmonizują z chrupiąco bezą. Dla mnie rewelacja! Tort bardzo słodki…Nie ma co ukrywać, że to kaloryczna bomba. Jednak pochłonięta w mgnieniu oka. Uwielbiam bezę , więc kiedy tylko mam możliwość to piekę tort bezowy . Tort bezowy(...)grubo pokrój. Ubij śmietanę z cukrem pudrem. Wymieszaj z fistaszkowym masłem. Połóż pierwszy spód na paterze i rozprowadź większość kremu. Przykryj bezą. Na wierzchu rozsmaruj resztę fistaszkowej śmietany. Posyp tort orzechami. The post Tort bezowy fistaszkowy appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaKiedy zbliżają się urodziny, szczególnie maluchów, zaczyna się wielki boom - jak zrobić wspaniały TORT dla solenizanta? Ja także się naszukałam, bo jak zwykłe, chciałam zrobić coś wyjątkowego. W zasadzie doszłam do wniosku, że sam tort to jedno a jego wygląd to drugie, więc czy tort musi być tortem żeby dobrze wyglądał? Poszperałam trochę w Internetach z ciekawości i okazuje się(...)jednoznacznej teorii skąd się ów tort wziął, ale że słodycze ze świeczkami piekli już Grecy i Egipcjanie, dla bogów oczywiście. Wtykali tam świeczki i wierzyli, że dym zaniesie prośby do bogów. Germanie także piekli ciasta na... Święto Bożego Narodzenia - dla Dzieciątka Jezus, przy czym trzeba tutaj dodać, że nie zawsze to były torty takie jakie znamy teraz, przypominały raczej zwykłe
Przepysznik - BLW i nie tylkomojprzepisna.pl | Najprostszy tort śmietankowy z truskawkami Tort gotowy w 15 min O ile wcześniej upieczecie biszkopty. Na szczęście upieczony biszkopt pięknie się mrozi, więc jak goście pukają do drzwi to myk, myk wyciągacie biszkopt z zamrażarki, ubijacie śmietanę, wrzucacie parę truskawek i gotowe! A goście oczy w słup. Czasem warto trzymać zapasowy kubeczek śmietany kremówki i opakowanie serka mascarpone Składniki(...)środek ułożyć kilka listków świeżej mięty. Gotowe! Prawda, że proste i szybkie. Kroić nożem z piłką. Przechowywać w lodówce pod kloszem, spożyć do 3 dni od przełożenia. Smacznego! Najprostszy tort śmietankowy z truskawkami Najprostszy tort śmietankowy z truskawkami Najprostszy tort śmietankowy z truskawkami Najprostszy tort śmietankowy z truskawkami listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='6 jajek (u mnie
moj przepis naTort, ale nie dla mnie, dla jednego sześciolatka mojej koleżanki. Tort miał być dla dzieci, więc postawiłam na ulubione smaki mojego syna. A ciasto czekoladowe jakie posłużyło jako blaty to już jego ulubione, poznał je niejednokrotnie jadając Tort Straciatella z Malinami . Po wykonaniu tortu zostało mi trochę masy, wierzch ciasta i mus, więc poskładałam deserki o identycznym składzie i połączeniu(...)torcie i wiecie co? Jeden deserek sama zjadłam, był przepyszny. Wszystko wyszło tak jak chciałam. Równowaga smaków. Nie ma przekroju tortu, ale postanowiłam Wam to wynagrodzić i każdy z etapów wykonania tortu udokumentowałam w formie zdjęć. No to zaczynamy! CIASTO forma 20x30 cm: 5 jajek 250 g cukru trzcinowego 75 g gorzkiej czekolady 150 g masła 50 g kakao
Blondynka Gotujerozpisywać.Teraz najważniejsza uwaga aby wszystko przygotować sobie zawczasu (przed krojeniem arbuza na blaty) czyli umyte owoce,listki miety,krem serkowy,karmel i winegret aby już w trakcie składania tortu już niczego nie szukać.Arbuz jest soczystym owocem więc będzie się "moczył" dlatego moja rada aby ograniczyć czas na niepotrzebne szukanie składników. Gotowy arbuzowy tort podawać od razu(...)ręczniku wstawić do lodówki do dalszego schłodzenia.Obłożenie serkiem wokoło pozostawić można na moment tuż przed podaniem ale to kwestia wyboru. Swoją drogą...zastanawiam się nad jedną kwestią.Mianowicie tort z arbuza zdaje się być obecnie znany wielu osobom.Widuję w necie wpisy innych blogowiczów.Jednak kiedy wpadłam na ten pomysł pewnego ranka i wypróbowałam i opublikowałam na swoim blogu
Sztuka gotowania w/g SamiryWspaniałe wilgotne ciasto czekoladowe wraz z lekkim musem malinowym wykonanym z domowej frużeliny malinowej. Cudowny! Bardzo polecam!! Dla kogo: dla nieprzepadających za tortami na biszkoptach dla fanów czekoladowych ciast dla chcących spróbować zniewalającego połączenia malin i czekolady Składniki na ciasto: 7 małych jajek (lub 6 dużych) 340ml mleka 285ml oleju rzepakowego (lub słonecznikowego) 2,5 szklanki brązowego cukru(...)łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach gorącej wody 150-350g malin do dekoracji (ilość zależna od tego czy chcemy zrobić tylko okrąg czy wypełnić całą górę tortu malinami) Wykonanie ciasta: Roztrzep jajka, dolej mleko i olej. Dodaj cukier i ekstrakt waniliowy i mieszaj, aż składniki się połączą. Do drugiej miski przesiej mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia
Mania Wypiekania