torty - 15938 przepisów (strona:77/1063)

TORT CAPPUCCINO Z BEZĄ I LIKIEREM Z KUKUŁEK 97

Moje smaki, czyli tort cappuccino z kawą, rumem i likierem z kukułek. Na grubych, puszystych biszkoptach nasączonych nie tylko moją ukochaną kawą, ale także z nutą kukułkowego likieru. W środku między masami jest warstwa bezowa, która, niestety, jak to beza, niezbyt dobrze kroi się przy porcjowaniu. Potrzebny jest z pewnością długi i ostry nóż. Jednak to wizualna część tortu, najważniejsza(...)pieczenia i delikatnie wysmarowanej po brzegach masłem. Piec w 170C ok.45-50min. krem Serek mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem i cappuccino. poncz Do świeżo zaparzonej kawy dolać rumu, zamieszać. tort Każdy blat biszkoptowy mocno naponczować. Pierwszy krążek biszkoptowy posmarować cieniutko likierem z kukułek ,wyłożyć masę kremową, ciasno ułożyć beziki, przestrzenie między nimi pokryć pokruszonymi bezami, ponownie wyłożyć krem i delikatnie rozsmarować

Raj dla Podniebienia
TORT RAFAELLO 153

Tort Rafaello jest to kokosowy, lekki tort, którego je się z przyjemnością. Nie jest mdły i za słodki jak tradycyjne torty. Po zjedzeniu jednej porcji nie ma się dość, a wręcz przeciwnie, chciałby się jeszcze... Jest on trochę pracochłonny, ale takich ciast nie piecze się na co dzień - przeznaczone są one na specjalne okazje. Przygotowałam go już jakiś czas temu(...)dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy. Masę mamy gotową. Poncz: Wyciskamy sok z połowy cytryny i dodajemy do niego 2 łyżki wody pozostałej z mleka kokosowego. Mieszamy. Można dodać szczyptę cukru. Tort: Każdy z biszkoptów przecinamy na pół. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy ponczem i wykładamy na niego ok. 1/3 masy kokosowej, rozsmarowujemy i przykrywamy drugim blatem. Na drugi blat biszkoptu wykładamy dżem

Kuchnia MagdaLeny
MINI NAKED Smörgåstårta Z ŁOSOSIEM I ZIOŁAMI 70

już mieliście okazję wielokrotnie się przekonać, uwielbiam Szwecję – od ludzi, przez jedzenie po budynki i wystrój wnętrz. Dzisiejszy przepis jest na wskroś szwedzki – w końcu to „tort kanapkowy”, który jest nieodłączną częścią kuchni tego pięknego kraju Postanowiłam przygotować go w wersji „naked”, czyli bez pokrywania całości masą serową ani majonezem tak, żeby dobrze widoczne były poszczególne warstwy potrawy. Jestem zachwycona(...)takim sposobem przygotowywania tortów, dlatego „przemyciłam” ten pomysł tutaj. Poza tym styl skandynawski (we wzornictwie, sposobie życia itd) jest dość minimalistyczny, dlatego rezygnacja z dodatkowych ozdobników pasowała mi do koncepcji Smörgåstårta, czyli tort kanapkowy składa się z warstw tostowego pieczywa, które przekłada się „kremem” – może to być np biały serek z łososiem, szynką czy pasztetem. Oprócz niego można ułożyć plasterki

SandraFrej.com
BANANOWE CIASTO DO TORTU 97

Bananowe ciasto do tortu, na które dziś podaję przepis to wilgotne ciasto, które nie potrzebuje nasączenia. Na blogu jest podobny przepis na ciasto bananowe, które również można wykorzystać do tortu, np. Tort bananowy z masłem orzechowym. Ciasto, forma śr 20 cm: 2 duże banany (ok 200 g bez skórki) 2 duże jajka ‘L’ 140 g cukru trzcinowego(...)składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Zamiast maślanki można dodać mleko z sokiem z cytryny (150 ml mleka + 2 łyżki soku z cytryny). Po dodaniu […] Artykuł BANANOWE CIASTO DO TORTU pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ

Słodki Pomysł
Tort makowy z kremem i brzoskwiniami 80

wilgotny biszkopt, aksamitny i delikatny w smaku krem budyniowy, słodziutkie brzoskwinie – to brzmi bardzo smakowicie i zapowiada “wow” wygląd I taki właśnie jest tort makowy z kremem i brzoskwiniami. Idealny nie tylko na urodzinowy, ale także i świąteczny stół! Polecam Składniki (tortownica o wymiarach 21 cm): Biszkopt – potrzebujemy 2 takie biszkopty: 1 1/4 szklanki ( ml) mąki orkiszowej typu(...)brązowego cukru lub syropu z agawy (do smaku) stała część mleka kokosowego z puszki schłodzonego przez minimum dobę w lodówce Dodatkowo: puszka z połówkami brzoskwiń mak niebieski do udekorowania tortu Wykonanie: Biszkopty: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni C. Potrzebujemy dwie tortownice – ja używam o średnicy 21 cm. W niewielkiej misce mieszamy mokre składniki: mleko, ocet i olej. Mieszanka

Lamarida.pl
Tort pomarańczowy z truflami 187

Biszkopt pomarańczowy pieczony w kąpieli wodnej wyglądał tak kusząco, że wykorzystując okazję postanowiłam go przetestować w torcie pomarańczowym z truflami. Pomimo, że przygotowanie było pracochłonne i czasochłonne – nie zawiodłam się – warto było. Składniki na biszkopt (na tortownicę o średnicy 20 cm): - 6 jaj - 70 g oleju rzepakowego - 100 g soku z pomarańczy - 90 g mąki niskobiałkowej ( TU PRZEPIS ) - szczypta(...)soli - skórka starta z 1 pomarańczy - 6 białek - 100 g drobnego cukru do wypieków - ¼ łyżeczki cream of tartar (lub 1 łyżeczka soku z cytryny) Krem do przełożenia tortu: - 500 g schłodzonego serka mascarpone - 500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 30 – 36% - 3 łyżki cukru pudru - 1 galaretka pomarańczowa rozpuszczona w 125 ml wrzątku - skórka starta z pomarańczy - opcjonalnie

mojewypiekiinietylko
Tort owocowy na zimno 125

Tort owocowy na zimno, to lekki deser z dużą ilością świeżych owoców przygotowany na bazie naturalnych składników. Idealnie orzeźwiająca przekąska na upały, która wspaniale zachwyca swym efektownym wyglądem i przyjemnie zaskakuje wybornym smakiem. Polecam! Składniki: Owocowa warstwa: 1 szklanka (240 ml) syropu z brzoskwiń w puszce 1 szklanka (240 ml) zimnej wody 1 1/2 łyżeczki (7 ml) agaru w proszku(...)truskawki myjemy i kroimy na połówki lub w ćwiartki, kiwi obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, jagody myjemy i osuszamy. Potem przygotowujemy naczynia, w których będziemy robić nasz tort owocowy. Ja czasami używam jednej większej głębokiej misy szklanej – wtedy mam tort owocowy Ale chyba częściej korzystam z mniejszych szklanych pojemników i małych plastikowych foremek do deserów – właśnie

Lamarida.pl
TORT RAFAELLO 168

Tort Rafaello jest to kokosowy, lekki tort, którego je się z przyjemnością. Nie jest mdły i za słodki jak tradycyjne torty. Po zjedzeniu jednej porcji nie ma się dość, a wręcz przeciwnie, chciałby się jeszcze... Jest on trochę pracochłonny, ale takich ciast nie piecze się na co dzień - przeznaczone są one na specjalne okazje. Przygotowałam go już jakiś czas temu(...)dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy. Masę mamy gotową. Poncz: Wyciskamy sok z połowy cytryny i dodajemy do niego 2 łyżki wody pozostałej z mleka kokosowego. Mieszamy. Można dodać szczyptę cukru. Tort: Każdy z biszkoptów przecinamy na pół. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy ponczem i wykładamy na niego ok. 1/3 masy kokosowej, rozsmarowujemy i przykrywamy drugim blatem. Na drugi blat biszkoptu wykładamy dżem

Kuchnia MagdaLeny
Tort lawendowy 462

lawendy, które można wykorzystać do przygotowania różnych potraw. W mojej głowie od razu pojawił się jednak pomysł na ciasto. I to ciasto nie byle jakie! Przedstawiam Wam dziś biszkoptowy tort ombre z kremem śmietankowym i borówkami. Do tego dekoracja z kwiatów lawendy! Możecie mi wierzyć, zapach przy wysypaniu na stół zawartości woreczka z lawendą jest obłędny. Czułam się tak jakbym(...)chwilę znowu przeniosła się w czasy dzieciństwa! Zapraszam na tort lawendowy :) Składniki na 1 blat biszkoptu (będą potrzebne 4): 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru +fioletowy barwnik spożywczy woda i sok z cytryny na poncz Składniki na krem śmietankowy: 400 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania

Ciastkozercy
Tort bezowy 118

Delikatny jak chmurka, przełożony bitą śmietaną, z pysznymi owocami sezonowymi: tort bezowy poleca się na podwieczorek :) Tort bezowy może być też wspaniałą propozycją na przyjęcie urodzinowe, a włożony przed podaniem na pół godziny do zamrażarki zmieni się w pyszny tort lodowy. Ja udekorowałam mój tort malinami i jagodami. Pojedyncze blaty bezowe mają u mnie 16 cm średnicy, urosną nieco przy(...)pieczeniu, dlatego średnica tortu będzie większa. Składniki: 3 duże białka 180 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny +400 g śmietany kremówki, sezonowe owoce do dekoracji Jak zrobić Tort bezowy? Białka – najlepiej w temperaturze pokojowej – ubijamy w mikserze, dobrze spisuje się tu stojący, bo ubijanie zajmie dość dużo czasu. Kiedy lekko się spienią dodajemy powoli cukier

Ciastkozercy
WIELKANOCNY TORT 172

Już jakiś czas temu wypatrzyłam ten rodzaj tortu, i czekałam aż nadejdzie czas Wielkanocy i będę mogła go przygotować. Prezentuję się prześlicznie (niestety fotki nie oddają jego uroku), „Cętki” na torcie dodają mu uroku oraz klimatu Wielkanocnego . SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) Biszkopt 7 jajek ¾  szklanka cukru szklanka mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Masa do przełożenia 600 ml śmietany(...)pozostawić aby zaczęła zelować. Śmietanę ubić sztywno cały czas miksując wlewać powoli galaretkę, miksować jeszcze przez chwile aby składniki się połączyły. Śmietanę cytrynową przełożyć każdy blat biszkoptu, tworząc tort i wstawić naokoło 30minut do lodówki.   Masa do dekoracji Galaretkę niebieską rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić aby zaczęła zelować. Śmietanę ubić sztywno cały czas miksując wlewać powoli galaretkę, miksować

RAROSSA
Tort czekoladowo-gruszkowy i wprowadzenie do kwiatów cukrowych. 192

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Na początek mam dla Was przepis na tort czekoladowo-gruszkowy. Składniki: I. Biszkopt kakaowy (rant o średnicy 18 cm): 4 jaja 60 g cukru kryształu 50 g mąki pszennej 10 g mąki ziemniaczanej 25 g kakao II. Mus czekoladowy(...)niej układamy 1/2 gruszek i przykrywamy kolejnym blatem. Ten nasączamy dużą ilością, smarujemy musem czekoladowym i rozkładamy pozostałą ilość owoców. Przykrywamy ostatnim kawałkiem blatu kakaowego, który lekko nasączamy.  Tort wyciągamy z rantu, a wierzch i boki pokrywamy pozostałą częścią masy czekoladowej.   Mleko ze śmietanką podgrzewamy i wsypujemy czekoladę. Całość miksujemy i rozlewamy na torcie. Wygładzamy jednym ruchem, metalową

DominikaDolci
TORT ŚMIETANKOWO-TRUSKAWKOWY (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu i cukru) 193

Tort idealny na zbliżające się Walentynki, ale i urodziny czy inne okazje w naszym życiu Śnieżnobiały przełamany soczystą czerwienią truskawek wygląda zachwycająco i tak samo smakuje. Biszkopt przekładany przepysznym krem truskawkowy, udekorowany kremem śmietankowym i truskawkami to połączenie idealne Inspirację zaczerpnęłam z przepisu na tort „Heaven” w wersji węglowodanowej Składniki na biszkopt (tortownica 20 cm): 12 jajek(...)wysoki urośnie biszkopt. Na paterze wyłożyć dolny blat i posmarować grubo schłodzonym kremem truskawkowym. Przełożyć kolejnymi blatami i kremem truskawkowym tak by ostatnio blat nie był posmarowany kremem. Przełożony tort schłodzić w lodówce przez ok godzinę. Przygotować krem śmietankowy ze schłodzonych składników. Śmietanę ubić na gęstą i puszystą masę a następnie dodać serek nadal miksując. Opcjonalnie można dodać słodzik

Ola la LCHF
Tort czekoladowy z lekką masą i malinami 430

Dziś są imieniny Babci Tereski. Z tej okazji ukręciłam tort czekoladowy z lekką masą na bazie serka mascarpone i mrożonymi malinami.  Torcik przypadł Babci do gustu. Skąd o tym wiem? Tort czekoladowy został już wczoraj napoczęty, przecież musiałam go sfotografować:) Na szczęście Babunia nie ma nic przeciwko. Ciasto można upiec w foremce o średnicy 16 cm wtedy otrzymamy(...)miksować. Dodać śmietanfix i kontynuować miksowanie, aż masa zgęstnieje. Zwykle trwa to chwilkę. Schłodź w lodówce. Powstały krem podzielić na 4 (lub 3) równe części: dwie(trzy) na przełożenie tortu, trzecia (czwarta)na boki i wierzch tortu. Poncz do blatów szklanka wody + sok z połowy cytryny Dodatkowo: maliny,   Wykonanie: Na środek podstawki wykładamy łyżeczkę masy, a następnie umieszczamy

Rusty Fork
tort kanapkowy z łososiem - bufet sylwestrowy na zimno 123

Mistrzami tortów kanapkowych są dla mnie Szwedzi. Konkurować z nimi nie będę, ale nie mogłam sobie odmówić spróbowania przygotowania go osobiście. Dziś proponuję taki tort do bufetu sylwestrowego, ale gdy jest ciepło, to takie schłodzone kanapki bardzo przyjemnie się je również z samego rana.  3 najważniejsze zasady: 1. Najważniejszą rzeczą przy przygotowywaniu tortu kanapkowego  jest   formowanie(...)Przy wyborze składników środka nie musicie się ograniczać do podanych przeze mnie propozycji. 3. Jeśli zamiast pieczywa tostowego chcesz wykorzystać chleb foremkowy, to musisz z niego okroić skórkę. tort kanapkowy  12 kromek pieczywa tostowego,  2 ogórki
,  200 g wędzonego łososia lub innej wędzonej ryby,  1 duży pęczek
 koperku, 3 korniszony,  3 jajka ugotowane

Eksperyment sobotni

Proponowane wyszukiwania