torty - 15938 przepisów (strona:82/1063)

Kawowo czekoladowy tort 33

Tort z dużą ilością kawy i czekolady. Kawa w w filiżance do schrupania.             biszkopt czekoladowy: 8 jajek rozmiar L  260 g drobnego cukru  8 łyżek oleju   190 g mąki pszennej  65 g ciemnego kakao  1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli morskiej krem kawowy: 750 g mascarpone(...)drugą częścią kremu. Trzeci blat biszkoptu nasączam ponczem, smaruję trzecią częścią kremu, w który wciskam pokrojone dwa banany wcześniej skropione sokiem z cytryny. Układam czwarty blat biszkoptu który nasączam. Tort wstawiam do lodówki w rancie na noc. Mały biszkopt z kokilki kroję na trzy blaty które też nasączam, przekładam kremem, i na około wykańczam też kremem. Wstawiam też do lodówki

wesoła kuchnia
Tort z musem z truskawek i masą śmietankowo – karmelową 27

tort pieczony był przeze mnie kilkakrotnie na zamówienie, więc nie będę mogła pokazać Wam zdjęć z przekroju. Tort składa się z trzech blatów biszkoptowych przekładanych musem z truskawek oraz masą śmietankowo – karmelową. Jest lekki, owocowy, orzeźwiający w smaku. Obłożony płatkami i wiórkami kokosowymi. pasuje na wiele okazji: urodziny, imieniny, komunie, chrzest czy nawet na zwykłe spotkanie rodzinne. Nie wymaga(...)łyżką. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy biszkopt na złoty kolor ok. 35-40 min. Upieczony biszkopt studzimy, można go upiec dzień wcześniej przed wykonaniem tortu. Wtedy warto go owinąć folia spożywczą, aby nie wysechł. Za pomocą długiego, ostrego noża biszkopt dzielimy na 3 części. mus truskawkowy 20 świeżych lub mrożonych truskawek kilka kropel soku z cytryny

Raj dla Podniebienia
Tort kawowo-czekoladowy 35

żeby być dokładną to tort kawowo-czekoladowy z żelką z czarnej porzeczki. Doskonałe połączenie, a czarna porzeczka świetnie przełamuje smak kawy i czekolady. UWAGA: szklanka 200 ml Składniki na biszkopt o średnicy 20 cm: 5 jajek ½  szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier(...)Dżem podgrzewam w rondelku, ale nie zagotowuję, dodaję żelatynę i dokładnie mieszam. Dżem wylewam na głęboki talerz lub do foremki o średnicy 15 cm i wstawiam do lodówki. Nasączenie tortu: 1 szklanka letniej herbaty z cytryną Składniki na krem czekoladowy: 150 g czekolady gorzkiej 200 ml śmietanki 30-36% Przygotowanie: Czekolady kruszę i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Odstawiam do przestygnięcia

Słodki sentyment
TORT WIELKANOCNY 54

Tort Wielkanocny, zdobiony czekoladowymi barankami oraz jajeczkami, z bitą śmietaną o smaku cytrynowym. To już kolejny po torcie z króliczkiem oraz torcie w cętki Wielkanocny tort w moim wykonaniu. SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) Biszkopt 7 jajek ¾  szklanka cukru szklanka mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Masa do przełożenia 600 ml śmietany 36% galaretka cytrynowa szklanka gorącej wody Masa do dekoracji(...)pozostawić aby zaczęła zelować. Śmietanę ubić sztywno cały czas miksując wlewać powoli galaretkę, miksować jeszcze przez chwile aby składniki się połączyły. Śmietanę cytrynową przełożyć każdy blat biszkoptu, tworząc tort i wstawić naokoło 30 minut do lodówki.  Masa do dekoracji Galaretkę krystaliczną rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić aby zaczęła zelować. Śmietanę ubić sztywno cały czas miksując wlewać powoli galaretkę

RAROSSA
Tort z musem z truskawek i masą śmietankowo – karmelową 33

tort pieczony był przeze mnie kilkakrotnie na zamówienie, więc nie będę mogła pokazać Wam zdjęć z przekroju. Tort składa się z trzech blatów biszkoptowych przekładanych musem z truskawek oraz masą śmietankowo – karmelową. Jest lekki, owocowy, orzeźwiający w smaku. Obłożony płatkami i wiórkami kokosowymi. pasuje na wiele okazji: urodziny, imieniny, komunie, chrzest czy nawet na zwykłe spotkanie rodzinne. Nie wymaga(...)łyżką. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy biszkopt na złoty kolor ok. 35-40 min. Upieczony biszkopt studzimy, można go upiec dzień wcześniej przed wykonaniem tortu. Wtedy warto go owinąć folia spożywczą, aby nie wysechł. Za pomocą długiego, ostrego noża biszkopt dzielimy na 3 części. mus truskawkowy 20 świeżych lub mrożonych truskawek kilka kropel soku z cytryny

Raj dla Podniebienia
Tort w trzech smakach 38

Taki tort w trzech smakach – kokos, czekolada i żelka mango. Każdy z kremów nie za słodki, delikatny, a wszystkie razem doskonale się komponują. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na biszkopt (średnica 16 cm): 6 jajek 2/3 szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki tortowej 2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Zmniejszam obroty(...)żelkę mango: 75 g mascarpone 130 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru pudru Śmietankę ubijam, dodaję cukier puder i mascarpone i miksuję do połączenia się składników. Teraz mogę złożyć tort. Pierwszy blat kładę na paterze (lub talerzu) i nasączam, wykładam krem czekoladowy, a na krem kolejny blat biszkoptu, który delikatnie nasączam. Następnie wykładam krem kokosowy i przykrywam go kolejnym blatem

Słodki sentyment
Tort z kremem o smaku cappuccino i dżemem brzoskwiniowym 67

Pyszny tort na wiele okazji. Na urodziny, różne rocznice, bez okazji czy na święta. Ja swój upiekłam na rocznicę ślubu. Już dwudziestą drugą. Do upieczenia biszkoptu użyłam czarnego kakao. Zrobiłam krem o smaku cappuccino i użyłam dżemu brzoskwiniowego. Wszystko smakowo ze sobą współgrało. Nasączone biszkopty były bardzo mięciutkie, nie były suche. Udekorowany delikatnie słodyczami. Uważam, że wyszedł mi całkiem ładnie(...)nasączenie: 2 kopiaste łyżki kawy cappuccino o smaku waniliowym kilka łyżek gorącej wody   Dodatkowo: słoiczek dżemu brzoskwiniowego  dowolne słodycze i ciasteczka do dekoracji     Wykonanie pysznego tortu:   1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy stopniowo oba cukry i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukrów, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Obie

Izabelawkuchni
Tort z żelką mango 46

Tort z żelką mango, kremem czekoladowym i kakaowym biszkoptem. To pełen skład tej pychotki. Nie za słodko, smacznie i „kwiatkowo” Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na biszkopt kakaowy (tortownica 20 cm): 6 jajek 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka kakao Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Zmniejszam(...)żelatyny 2 łyżki pulpy mango, mieszam i wlewam całość do pozostałej pulpy. Dokładnie mieszam i wylewam na talerz o średnicy około 16 cm (musi być mniejsza nić średnica tortu). Odstawiam do zastygnięcia do lodówki). Krem pod żelkę mango: 125 g mascarpone 140 śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru pudru Śmietankę ubijam, dodaję cukier puder i mascarpone i miksuję do połączenia się

Słodki sentyment
Tort z balonami 47

Tort z balonami o smaku czekoladowo-malinowym. Lekki, nie za słodki, ze świeżymi owocami. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na biszkopt (tortownica 22 cm): 5 jajek ½ szklanki cukru 1 szklanki mąki tortowej ½ szklanki mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam jak na bezę. Zmniejszam obroty o połowę i dodaję po jednym żółtku(...)łyżka cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 250 g malin Zimną śmietankę ubijam, dodaję mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy i delikatnie miksuję na niskich obrotach. Teraz mogę złożyć tort. Pierwszy blat kładę na paterze (lub talerzu) i nasączam, wykładam mus czekoladowy. Na mus kładę drugi blat biszkoptu, który nasączam. Następnie wykładam krem śmietankowy i na krem maliny, które delikatnie wciskam

Słodki sentyment
Tort owocowy z kremem oreo 102

Chwilę na ten tort czekaliście, ale uwierzcie mi że warto było ;) Nocą w końcu usiadłam i spisałam z zeszytu składniki, teraz zamiast gotować obiad i sprzątać, usiadłam by po kolei opisać Wam proces przygotowania. Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałam, bo nieraz choć sama sprawdzam przed publikacją- okazuje się że w opisie przygotowania brakuje informacji co zrobić(...)studzimy. Śmietankę lekko ubijamy, do spienionej dodajemy partiami zimny mus z rabarbaru i ubijamy na gęstszy krem (nie będzie on jednak twardy, stabilny, tylko bardziej lejący- zastygnie dopiero w torcie). Wrzucamy drobno pokrojone truskawki. Tynk: Mleko z cukrem stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy do rozpuszczenia. Studzimy. Masło ucieramy do uzyskania białego odcienia, dodajemy stopniowo mleko z cukrem, odrobinę barwnika

Kuchnia w czekoladzie
KREM Z CZARNEJ PORZECZKI 70

Krem z czarnej porzeczki do tortu to połączenie puree z porzeczki z serkiem mascarpone. W smaku krem jest bardzo pyszny i polubią go ci, którzy preferują lekko kwaśne kremy w torcie. Krem porzeczkowy robiłam z dodatkiem żelatyny i mąki ziemniaczanej. Wg mnie lepszy jest ten na mące ziemniaczanej, ale ma on też swoje wady. Do tortu polecam zrobić

Słodki Pomysł

Proponowane wyszukiwania