największych oczkach wkładamy jabłka do garnka, zalewamy 2 szklankami wody i cynamonem gotujemy raz po raz mieszając i ewentualnie dolewając wody, aż zmiękną (15-20 minut) ewentualnie dosładzamy powstały mus STEWIĄ żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklance wrzątku i wlewamy do musu mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilkę, żeby mieć pewność, że żelatyna dobre się rozpuściła odstawiamy(...)wystygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki, żeby mus zaczął się ścinać od żelatyny kiedy będzie już dość gęsty wylewamy na przestudzone ciasto Masa budyniowa: masę to należy przygotować dopiero kiedy mus jabłkowy całkowicie zgęstnieje na cieście, musi być całkowicie stężały! ja przygotowałam go w tym samym czasie co mus, a on tak długo zastygał (całą noc), że budyń
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSpecjalnie dla wszystkich Mam z okazji ich święta lekki torcik z musem truskawkowym. Wszystkim Mamom życzę samych pogodnych dni, pełnych uśmiechu i radości. Wielu spełnionych marzeń, radosnych wzruszeń oraz pociechy ze swoich dzieci. SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 3 łyżki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu 1,5 łyżki kakao Masa(...)homo: 500g serka homogenizowanego waniliowego 2 opakowania galaretki cytrynowej Mus truskawkowy: 1/2 kg truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej Dodatkowo : 150 ml śmietany 36% 1/2 łyżki cukru pudru. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję żółtka oraz cukier. Nie przerywając ubijania dodaję olej, mąkę, ocet, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm
Tradycyjna kuchnia KasiKochani wyborne ciasto na zimno. To sernik z musem rabarbarowym. Ciasto mnie zaskoczyło swoim smakiem. Wymyśliłam je w pracy, hehe ;-). Wszystkim bardzo smakowało to ciasto. Ciasto jest na spodzie ciasteczkowym, z masą serową o delikatnej i aksamitnej konsystencji, na to mus rabarbarowy, tak pysznie owocowy. Masa serowa jest dość słodka, którą równoważy lekko kwaśny mus rabarbarowy. Bardzo jestem z niego(...)zadowolona. Sernik ten doskonale nadaje się na chłodne dni. Proponuję zrobić to ciasto dla mamy na zbliżający się Dzień Matki. SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM RABARBAROWYM. Składniki: Spód: 250 g ciastek zbożowych z płatkami owsianymi 80 g roztopionego masła Masa serowa: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% 530 g zagęszczonego
Zakątek rozkoszy kulinarnychlepsze pierogi. Po co więc robić samemu? Takie domowe są bez porównania smaczniejsze i zdrowsze. Ciasto nie zawiera żadnych E-śmieci i innych konserwantów, a nadzienie (w tym wypadku mus rabarbarowy) jest z prawdziwego, świeżego rabarbaru, a nie podróbki rabarbaro-podobnej, która nawet obok rabarbaru nie leżała. Jest wiele szkół co do robienia ciasta. Niektórzy robią z całymi jajkami, inni(...)tego bez jajek. Bardzo prosty, bardzo szybki i nie potrzebna jest tu żadna filozofia w wyrabianiu ciasta. Po ugotowaniu zaś jest delikatne, miękkie i nie jest gumowe (co ważne). Mus rabarbarowy to nic innego jak ugotowany (a nawet rozgotowany) rabarbar z cukrem. Słodki, a jednocześnie kwaśny. Poza tym, że można nim nadziać pierogi, to ja użyłam go do polania pierogów
Jedzeniomaniawalory smakowe mogą pojawiać się wątpliwości, czy rabarbar jest warzywem. Możemy go przerobić na kompot, syrop, dżem, wino, zupę, czy ciasto z rabarbarem. Moja propozycja to placek półkruchy z musem rabarbarowym i budyniem. Składniki na ciasto półkruche: (tortownica o śr. 28 cm) - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g mocno schłodzonego masła - 2 żółtka(...)łyżka kwaśniej śmietany - 1 – 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: - 3 budynie waniliowe bez cukru - 6 łyżek cukru - 900ml mleka - 60g masła Mus rabarbarowy: - 1200g rabarbaru - 150g cukru - 6 łyżeczek żelatyny - 2 galaretki truskawkowe Dodatkowo: - płatki migdałowe - posiekane niesolone pistacje Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Masło ścieramy
mojewypiekiinietylkoKulinarna '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 1 porcję: 1 mała roladka z koziego sera 1 rzodkiewka 1 szczypiorek 1 listek cykorii 1 owoc miechunki kiełki do dekoracji Składniki na mus mango: 1 dojrzałe mango sok z 1/2 limonki skórka z 1/2 limonki Składniki na mus marchewkowy: 1 średnia marchewka 20 ml soku z pomarańczy 15 g drobnego cukru 1/2 łyżeczki(...)Składniki na orzechy w bezie: 2-3 orzechy pekan lub włoskie 1 białko z dużego jajka 120 g cukru CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY 1. Zaczniemy od musu z mango: mango obieramy, kroimy w drobną kostkę, wkładamy do rękawa do pieczenia i ściśle związujemy na końcach (możemy też zapakować próżniowo). Wkładamy do gotującej się wody i gotujemy
My Culinary Artkonsumpcji przy stole zapadła całkowita cisza. Nawet mały Dominik zjadł pół kawałka! A to już duży komplement. W zasadzie miałam kilka pomysłów na jego wnętrze. Upiekłam czekoladowe ciasto, zaplanowałam mus z czarnej porzeczki. Potem zmieniłam zdanie i stwierdziłam, że czerwona będzie lepsza. Aż w końcu wybraliśmy się na zakupy, i kupiłam pierwszy w tym roku rabarbar! Wymieszałam go z truskawkami(...)wyszedł mi jeden z najpyszniejszych tortów, jakie piekłam. Ciasto czekoladowe jest gęste i wilgotne, intensywne w smaku i dość ciężkie. Do tego kwaskowaty mus z truskawek i rabarbaru, a wszystko przełożone delikatnym kremem z bitej śmietany i mascarpone. Całość rozpływała się w buzi, i choć ciasto syci, poza maluchem nikt nie zostawił na talerzu nawet okruszka. Polecam Wam ogromnie - nikt
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj proponuję pyszny i bardzo efektowny deser. Przygotowanie tego cuda jest troszkę pracochłonne, ale wierzcie mi, warto poświęcić się:) Przepis znalazłam tutaj . Składniki na 4 porcje: Truskawkowy mus: 250 g świeżych truskawek; 50 g cukru pudru; 3+2 łyżki soku pomarańczowego; 200 g kwaśnej śmietany (u mnie 18%); 100 ml śmietany 30%; 10 g żelatyny w proszku; 3 łyżki(...)dodać do truskawkowego puree, wymieszać. Następnie do truskawek dodać, łyżka po łyżce, kwaśną śmietanę, cały czas delikatnie mieszając. Na koniec dodać ubitą na sztywno 30% śmietankę i delikatnie wymieszać. Mus rozlać do czterech pucharków na desery i odstawić do lodówki, by stężał. Truskawkowa galaretka: 200 g świeżych truskawek; 2 łyżki cukru pudru; 1 łyżka soku pomarańczowego; 1 łyżka rozpuszczonej żelatyny
In my kitchenMazurek musi się pojawić na wielkanocnym stole. Zapraszam zatem na prosty, pyszny mazurek z musem czekoladowym. Idealny, kruchy spód można upiec dużo wcześniej. Nie jest kłopotliwy, bo nie ma potrzeby przechowywania go w lodówce. Mus zadowli wszystkich czekoladocholików i nie tylko. Jest lekki, puszysty, a zatopione w nim "pijane" śliwki rumowe dodają mu smakowitego aromatu. W mazurku przeznaczonym dla dzieci(...)śliwki namocz np. w soku jabłkowym. Ilość musu z podanego przepisu wystarczy do pokrycia niewysoką warstwą dwóch małych mazurków. Składniki na kruchy spód ( na 2 małe foremki) : 260 g mąki krupczatki 40 g mąki ziemniaczanej 150 g masła 50 g cukru pudru wanilia - cukier lub pasta 2 surowe żółtka szczypta soli Składniki na mus: 300 ml śmietany kremówki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciasto to robiłam dwukrotnie. Pierwsze w wersji z galaretką z cydru, drugie z musem z brzoskwiń. Obie wersje przepyszne. Może i pracy przy nim trochę jest (tzn. więcej czasu się 'traci' podczas oczekiwań, aż krem bawarski i galaretka się ściągnie) ale uwierzcie mi, że warto. Czy nie ma nic lepszego od puszystego, delikatnego biszkoptu przykrytego grubą warstwą waniliowego kremu bawarskiego(...)biszkopt z kremem bawarskim i musem z brzoskwiń' Składniki: * biszkopt : - 3 jajka - 0,5 szklanki cukru - 0,5 szklanki mąki pszennet - 50g masła (roztopionego) * krem bawarski : - 5 żółtek - 100g cukru - 500ml mleka - 1 laska wanilii - 20g żelatyny - 500ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej) * mus z brzoskwiń : - 1 puszka brzoskwiń w syropie - 1-1,5 łyżki żelatyny - 1/3 szklanki wrzątku - cukier
CookYourselfciasto: 4 jajka 150 gramów cukru 6 łyżek oleju 1 i 1/3 szklanki mąki 1/2 łyżki proszku do pieczenia 1/2 łyżki octu Składniki na masę jabłkową: 1 litr musu jabłkowego domowej roboty lub 1 i 1/2 kg jabłek 3 czerwone galaretki, jeśli robimy masę z gotowego musu 2 czerwone galaretki, jeśli robimy masę z jabłek Białka ubić na sztywną pianę(...)czasie można ciasto wyjąć i z odległości ok. 10 cm upuścić płasko brytfankę na podłogę. Te czynności spowodują, że biszkopt nie opadnie Jeśli robimy masę jabłkową z gotowego, domowego, musu jabłkowego to należy go doprowadzić do zagotowania i dodać 3 czerwone galaretki. Wyłączyć gaz i wymieszać - odstawić do przestygnięcia. Dzięki czerwonym galaretkom jabłka nabiorą koloru i będą kontrastować z jasnym
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdodatkiem naszych śliwek, które wciąż jeszcze wiszą na gałązkach. Są teraz nieziemsko słodkie i aromatyczne- jeśli macie okazję spróbować takich wrześniowych mirabelek zróbcie to koniecznie! Wszystko zaczęło się od musu. Musu, żeby zrobić mus. Pojawił się, kiedy praca zaczęła mi się za bardzo wżerać w życie prywatne i potrzebowałam medytacji. Dlatego poszłam do ogródka, wykopałam dołek na goździka(...)dodatek kolor mirabelek pozostaje pięknie złoty, tymczasem bez przetarcia moje mirabelkowe przetwory zawsze ciemniały. Z tej ilości śliwek wyszły mi dwa średnie słoiki- jeden już jest pusty:) Możemy takiego musu użyć do wzbogacenia muffinów, można też tak jak konQbek zjeść go jako dodatek do gęstego greckiego jogurtu. Ostatnio słyszałam, że w Belgii mają mirabelkowe Danio- to taki nasz polski substytut
les mirabellesBałam się, że wyjdą gumowate, ale nie wyszły chrupiące, a dzieci zajadały się ze smakiem. Wytrawne gofry z dodatkiem szczypiorku i żółtego sera z warzywami, mozzarellą i wszystko polane musem truskawkowym z dodatkiem chili na bazie oleju rzepakowego, dziwnie brzmi, ale wyszło pysznie. W cieście na gofry oraz w musie truskawkowym składnikiem jest olej rzepakowy, gdyż olej rzepakowy jest naturalnym(...)szklanki mąki; - 2 jajka; - 1/3 szklanki oleju rzepakowego; - 1 łyżeczka proszku do pieczenia; - duża szczypta soli; - 1 szklanka mleka; - 1/4 szklanki posiekanego szczypiorku; - 10 dag startego żółtego sera; mus truskawkowy : – garść truskawek; – 3 łyżki oleju rzepakowego; – kawałek papryczki chilli; – sól, pieprz, cukier do smaku ulubione dodatki Wykonanie: Składniki na mus miksujemy w blenderze lub rozdrabniamy truskawki
dom-agi.plgalaretka truskawkowa 0,5 szklanki gorącej wody 6 dużych świeżych truskawek + kilka do dekoracji 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleczka kokosowego sposób przygotowania: truskawki miksujemy na mus, galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody, studzimy i następnie przelewamy do niej truskawkowy mus, wkładamy do lodówki ( mus ma być lekko ścięty). Ubijamy śmietanę na sztywno dodając po chwili(...)cukier puder i stopniowo po łyżce mleczko kokosowe. Deser podajemy w wysokich szklankach lub kieliszkach do martini. Mus i śmietanę przekładamy warstwowo w kolejności: mus, śmietana, mus, śmietana. Dekorujemy świeżymy truskawkami
noteskulinarnyfigazimno. Recenzja pod przepisem. Nie mogłam się oprzeć, żeby kokosu nie połączyć z czekoladą, przez co moja dieta zeszła na dalszy plan i powstał przepis na biszkopt z obłędnym musem czekoladowo-kokosowym i, żeby zachować marne pozory diety, waflami ryżowymi Składniki: Biszkopt: 4 jaja 100 g mąki pszennej 100 g mąki kukurydzianej 2 łyżki kakao 150 g cukru(...)łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Mus czekoladowy: 3 jajka 100 g cukru 200g gorzkiej czekolady, co najmniej 70% kakao 50 g oleju kokosowego 200 ml śmietany 30% 1,5 łyżki żelatyny Polewa: 2 łyżki masła 3 łyżki wody 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru Ponadto: 30 g wafli ryżowych naturalnych, bez dodatków Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy
e-PrzepisyKulinarne