Proste ciasto truskawkowe z musem truskawkowym z surowych truskawek. Dwa w jednym ciasto i owoce :) ciasto : 240 g truskawek odszypułkowanych, 50 ml soku z cytryny, 200 g cukru, 4 jajka, 120 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 100 g masła, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 400 g mąki pszennej typu 450, do nasączenia : sok truskawkowy lub mocna herbata(...)cytryną, rumem i cukrem, mus truskawkowy : 700 g odszypułkowanych truskawek, 29 g żelatyny 4 - 5 łyżek cukru pudru, 300 g truskawek do przybrania, masło i bułka tarta do formy, Ciasto : truskawki zmiksować z sokiem z cytryny. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być chłodne!). Następnie dodać zmiksowane truskawki oraz przesianą
królestwo garówciasto jest obłędne! Czekoladowy, wilgotny spód, delikatny mus truskawkowy i bita śmietana. To ciasto wpisuje na listę obowiązkowych ciast w sezonie truskawkowym. Koniecznie spróbujcie, a gwarantuje że nie pożałujecie :-) Składniki blaszka 23/33: Ciasto: jajka 2 szt, kefir 1 szklanka, olej 0,5 szklanki, zaparzona kawa rozpuszczalna (ostygnięta) 1 szklanka, mąka pszenna 260 g, soda 1 łyżeczka, proszek(...)pieczenia 2 łyżeczki, kakao 80 g, cukier waniliowy 1 łyżka, cukier kryształ 2 szklanki, szczypta soli, mus truskawkowy: truskawki 900 g sok z cytryny 2 łyżki, cukier 160 g, żelatyna w proszku 24 g+ 6 łyżek zimnej wody, śmietanka 30 % 500 ml, bita śmietana: śmietanka 36% 500 ml, śnieżka w proszku 1 szt, dodatkowo: czekolada mleczna 8 kostek, Sposób
kulinarne odsłony patiwzględem psychologicznym) faszerować się słodkościami i dzielić się pysznościami ze światem :) W pracy zjedliśmy trzy tabliczki... i wydawałoby się, że wystarczy, ale wróciłam do domu i zobaczyłam zdjęcie musu czekoladowego. Odnalazłam jakiś przepis, który wydał mi się najprzyjemniejszy... Cztery minuty później biegłam już ze sklepu z kartonikiem kremówki. Mus (zbyt) czekoladowy Składniki: 300ml kremówki 2 żółtka 5 łyżek cukru(...)czekolady (powyżej 70% kakao) Mus czekoladowy - sposób przygotowania: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw. Żółtka ubij z cukrem na jasną pianę. Ubij śmietankę na prawie (!) sztywno - dodaj żółtkowy krem i (trochę przestudzoną) czekoladę. Wstaw do lodówki na około godzinę i... Voilà! ALE JA NIE MOGŁAM CZEKAĆ GODZINĘ! Chciałam już! Wstawiłam do zamrażarki, zrobiłam szybki test - mmm.... dosyć ciężki
Gary Bez dnanajlepszej jakości twaróg wraz z włoskim serkiem mascarpone, dzięki czemu jest wyjątkowo kremowy. SERNIK RABABRABOWY Z NUTĄ CZARNEJ PORZECZKI Składniki: spód: 200 g herbatników 70 g masła mus rabarbarowy: 500 g rabarbaru 3 łyżki cukru masa serowa: 500 g twarogu sernikowego z mascarpone President 270 g musu rabarbarowego 400 ml śmietany 30% 2 łyżki żelatyny 1/3 szkl wody(...)galaretki porzeczkowe 150 ml śmietany 30% do dekoracji czarna porzeczka do dekoracji Przygotowanie: spód: Ciasta kruszymy i mieszamy z rozpuszczonym, ostudzonym masłem. Przekładamy do foremki i dociskamy do dna. mus rabarbarowy: Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na mniejsze kawałki, a następnie zasypujemy cukrem i odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie przekładamy kawałki rabarbaru na formę do pieczenia
Bon appetit mon amiePrzepisów i wariacji na jego temat jest mnóstwo. Możemy podawać go na różne sposoby z mnóstwem dodatków. Ja jakiś czas temu wpadłam na pomysł, żeby połączyć ten deser z musem z brzoskwiń. Inspiracją dla mnie był koktajl Bellini, który przygotowujemy na bazie prosecco i musu brzoskwiniowego. Tutaj galaretka z wina idealnie będzie komponować się z brzoskwiniami przybierając ciekawą formę. Deser(...)żelatyny 3 łyżki cukru szczypta soli 400 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego galaretka: 1,5 szklanki wina musującego prosecco 1,5 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru mus z brzoskwiń: 3 dojrzałe brzoskwinie 2 łyżki soku z limonki mięta (10 listków) Przygotowanie Panna Cotta: Do miseczki odlewamy 3 łyżki mleka i wsypujemy żelatynę, żeby się rozpuściła. Resztę mleka
noteskulinarnyfigaCzasami warto przygotować danie z małej ilości składników, aby wyczarować coś niesamowitego. Poniższy deser to połączenie musu truskawkowego i zmiksowanego serka typu grani. Deser jest bardzo pożywny, nie za słodki w smaku i najlepiej smakuje podany mocno schłodzony z lodówki. Składniki na 2-3 porcje: 0,5 kg świeżych truskawek 1 opakowanie serka typu grani (200 g) ewentualnie(...)smaku do dekoracji świeże truskawki kilka herbatników Truskawki umyć, usunąć szypułki, przełożyć do kielicha blendera, ewentualnie posypać odrobiną cukru i skropić sokiem z cytryny - chwilę miksować (do uzyskania musu z małymi kawałkami truskawek). Serek grani zblendować na kremową masę. Do szklanek/literatek (ja wykorzystałam szklanki po małych opakowaniach po kremie nutella) przelać mus truskawkowy, na to położyć 1,5 łyżki masy
Ugotowaćmascarpone 150 ml śmietanki 30 % 2 i 1/2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 30 ml wrzątku Masa Jogurtowo Truskawkowa: 300 ml jogurtu gęstego w temp. pokojowej 3 łyżki musu truskawkowego 2 i 1/2 łyżki cukru pudru 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny 40 ml wrzątku Mus truskawkowy: 320 g truskawek 2 łyżki cukru pudru (jeśli są bardzo słodkie truskawki, możemy(...)Dodatkowo: 300 g herbatników 1/3 opakowania mini biszkopcików Andante 50 ml letniej wody z cytryną Masa z mascarpone 1. Najpierw myjemy truskawki, pozbawiamy je szypułek i blendujemy je na mus i odstawiamy na bok. 2. W blaszce układamy herbatniki i skrapiamy je woda z cytryną (robię tak gdyż już miałam problemy aby herbatniki zmiękły tylko za pomocą mascarpone) 3. Żelatynę
Gotowanie...to proste !jakoś się trzymać i wszelkimi sposobami przywołuję lato. Dlatego też przygotowała ekspresowe serniczki na zimno. To przepis, w którym odtwarzam smaki lata, więc pojawia się tutaj orzeźwiający kokos, pyszny mus malinowy, a to wszystko w postaci ciasta na zimno. Czy może być coś lepszego w ten pochmurny dzień :)? Zapewniam Was, że nie Ekspresowe serniczki na zimno przepis na 3 porcje(...)Składniki spód: 100 g płatków owsianych 50 g oleju kokosowego 5 moreli suszonych 40 g wiórków kokosowych 40 g ziaren słonecznika Składniki mus malinowy: 400 g mrożonych malin 50 g nasion chia 3 łyżki erytrolu lub innego słodzika Składniki masa: 400 g jogurtu kokosowego laska wanilii łyżka erytrolu 3 łyżki wiórków kokosowych Sposób wykonania: Do misy malaksera włóż płatki
365 dni dookoła kuchniopakowanie cukru wanilinowego (16 g) 3 łyżki mleka SKŁADNIKI NA KREM MAŚLANY: 700 g miękkiego masła 5 żółtek 2 szklanki cukru pudru kilka kropli aromatu wanilinowego SKŁADNIKI NA MUS ŚLIWKOWY / AGRESTOWY / JAGODOWY: 2 słoiczki "Śliwki w Syropie" Manufaktura Wielkopolska 2 słoiczki "Konfitury Agrestowej) Manufaktura Wielkopolska 2 słoiczki "Jagoda Leśna" Manufaktura Wielkopolska 3 x 120 ml wody 3 x 3 łyżki(...)powstał "kogel - mogel". Teraz stopniowo dodawaj masło, wciąż ubijając całość tak długo, aż krem będzie jasny i puszysty. Na koniec dodaj aromat i zmiksuj ponownie całość krotko. MUSY: "Śliwki w syropie" przełóż do garnka, podgrzej. 3 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszaj z 120 ml wody i wlej do gorących śliwek, stale mieszając, gotuj owoce, aż całość zgęstnieje mocno. Następnie
Słodko-Słony Świat Ilonywodą. Na dno formy wlać trochę galaretki, odstawić do ostudzenia. Na pierwszej warstwie galaretki ułożyć dekorację – u mnie plasterki jajka i groszek. Zalać galaretką, na której po zastygnięciu ułożyć mus z szynki. Ja wkładam mus do rękawa cukierniczego i wyciskam mus na galaretkę. Należy pamiętać, aby nie dotknąć musem do boków foremki (zostawić trochę miejsca między musem, a bokiem(...)foremki). Zalać galaretką mus, odstawić do zastygnięcia
królestwo garówPachnące przyprawami korzennymi i cynamonem ciasto połączone z orzeźwiającym musem ze świeżych pomarańczy i polane delikatną mleczną czekoladą to ciekawa propozycja dla fanów piernika, której trzeba spróbować. Składniki: Ciasto: 125g masła 1/2 szklanka cukru 1/2 szklanka cukru brązowego 2 łyżki miodu 2 łyżki powideł śliwkowych 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody(...)łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli Mus z pomarańczy: 500g pomarańczy (waga po obraniu i filetowaniu) 1 galaretka pomarańczowa 1 szklanka soku z pomarańczy 1 łyżeczka żelatyny Polewa: 100g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka Dodatkowo: płatki czekoladowe Wykonanie: 1. Ciasto: W garnku rozpuścić masło, dodać cukry, miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową
Szalona Kuchnia EwelinyProsty, lekki, warstwowy deser w pojemniczkach. Składa się z warstwy ciasteczkowej z orzechami i musem gruszkowym. Do przygotowania deserku wykorzystałam produkty Jamar, Stovit, Helio oraz ePrezenty Składniki: 10 g orzechów włoskich Helio 50 g ciasteczek owsianych musu gruszkowego z około 4 gruszek 1 lyżka jabłek prażonych z brzoskwiniami Stovit 1 łyżka musu jabłkowego Jamar 2 łyżki sezamu białego Helio(...)łyżeczka oleju kokosowego TARGROCH Przygotowanie: Ciasteczka owsiane i orzechy blendujemy razem. Przygotowany mus gruszkowy mieszamy z jabłkami prażonymi i musem jabłkowym. Sezam prażymy przez około 3 minuty na oleju kokosowym. Na dnie specjalnych pojemniczków rozkładamy po dwie łyżki ciasteczek, następnie wykładamy po dwie łyżki musu gruszkowego. Czynność tą powtarzamy do wykorzystania wszystkich składników. Na wierzch posypujemy sezamem. Deser najlepszy
Podróż w kulinariaPyszny lekki, deserek z jogurtu greckiego z musem z jeżyn to idealne połączenie smaków. Nie za słodki jogurt i kwaskowaty mus. Szybko, prosto i smacznie a goście zachwyceni (to najważniejsze) ;) W moim domu takie deserki są bardzo lubiane, doskonałe w upalne dni. Składniki na mus: * około 300 g świeżych jeżyn * cukier puder do smaku * 2 łyżeczki żelatyny Jeżyny rozgnieść(...)łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać ją by stała się płynna. Płynną żelatynę dodać do jeżyn i wymieszać. Formę keksówkę wyłożyć folią spożywczą, na dno wylać przygotowany mus. Formę wstawić do lodówki, na czas by mus stwardniał. Składniki na masę jogurtową: * 700 g jogurtu greckiego * 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii * 2 łyżki cukru pudru * 3 łyżeczki żelatyny Jogurt grecki wymieszać
Zrób to smacznieLetni czas sprzyja chłodnym napojom. Wieczorem chętnie sięgamy po lekkie, owocowe koktajle. Moja dzisiejsza propozycja jest na bazie prosecco. Postanowiłam przygotować je w wersji z letnimi owocami – z musem ze świeżych brzoskwiń oraz sokiem z marakui. Wyszedł przepyszny! Polecam spróbować tym, którzy są amatorami lekkich, musujących win z dodatkiem owocowej nuty. Taki kieliszek pełen owocowego smaku z delikatnymi bąbelkami(...)limonka Wykonanie Brzoskwinie myjemy, pozbawiamy skórki. Przekrawamy i usuwamy pestki. Owoce przekładamy do blendera. Marakuje kroimy na połówki. Za pomocą łyżeczki wyciągamy płynny środek owoców. Całość miksujemy na gładki mus. Gotowy mus schładzamy w lodówce przez ok. pół godziny. Przygotowujemy czyste kieliszki. Łyżeczką przekładamy owocowy mus na dno kieliszków, do jednego kieliszka dodajemy ok. 2 łyżeczek musu. Schłodzonym prosecco powoli
Raj dla Podniebienia