Dziś na blogu gości niezwykły mus kawowy z bezowymi duchami . Delikatny krem na bazie kawy zbożowej, słodka beza i kwaskowe wiśnie to mieszanka idealna na deser. A gdy z bezików stworzymy duchy malując oczy, a z resztek wiśniowej frużeliny nakapiemy przerażające krwiste wzory, otrzymamy prosty i niezwykle smaczny deser na Halloween . Dzieciaki uwielbiają takie zabawy! A deserem z duszkiem(...)pogardzą także dorośli, bo smak musu z białej czekolady i zbożowej Inki w połączeniu z frużeliną jest po prostu obłędny. Konsumowanie tego upiornego deseru jest tak samo przyjemne jak jego przygotowywanie : ) To co moi Drodzy? Trick or treat? Mus kawowy z bezowymi duchami: 250 ml śmietanki kremówki 30% 200 g mrożonych wiśni 100 g białej czekolady 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Poezja smakumoja wersja musu jabłkowego. Zdaje się, że robiłem go dokładnie w tym samym czasie, kiedy Marzena przygotowywała swoją wersję - jabłkowo-dyniową . To się nam co jakiś czas zdarza ;) Oba musy są różne, ale równie pyszne i warte polecenia. W czasie kiedy jesień obdarowuje nas olbrzymią ilością jabłek przeróżnych odmian, dobrze jest wykorzystać je w sposób prosty, szybki i smaczny. Szczególnie(...)jeśli komuś, tak jak mnie, nie służy jedzenie owoców na surowo. Poza tym, ile można? Mus jabłkowy, jak na tak dobrą i wszechstronną w zastosowaniu rzecz, zawsze wydawał mi się niedoceniany. W dużych słoikach i tani. Czasami tańszy niż sam słoik ;) Dawno, dawno temu, za górami, za lasami, w beskidzkiej wiosce, w której orano wołami a w przygarbionej chatce mieszkała
zadanie-gotowanieroku robię musy z jabłek, staram się zawsze coś dodać dla uzyskania innego smaku. Każdy słoiczek jest podpisany i zawsze wiem co zawiera. Mus robi się bardzo szybko, jabłuszka szybko się rozgotowują. Jabłka umyć, oskrobać ze skórek, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Do garnka wrzucić jabłka i miąższ grejpfruta oraz sok. Skórek i błonek nie dodawać. Gotować(...)mus na średnim ogniu, aż jabłka całkowicie się rozgotują. Dodać cukier i jeszcze chwilkę pogotować. Cukru można dodać według uznania, zleży to od tego jak słodkie są jabłka. Wlać mus do umytych słoiczków i pasteryzować 15 minut. Mus jest pyszny
Kuchnia Pokoleńpowodzeniem wystarcza na przygotowanie tej tarty. Poza tym niedługo Halloween więc przepis powinien Wam się przydać. Spód tarty: 200 g kakaowych herbatników 100 g masła Mus z dyni: 900-950 g dyni 70 ml wody 25 g cukru Masa serowo-dyniowa na tartę: 420 g serka waniliowego homogenizowanego 280 g przygotowanego musu z dyni 20 g żelatyny(...)wody Galaretka dyniowa: 200 g przygotowanego musu z dyni 30 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 5 g cukru pudru 10 g żelatyny 50 ml wody Potrzebna będzie forma do tarty o średnicy 25 cm. Zaczynamy od zrobienia musu z dyni . Jeżeli używamy dyni hokkaido to nie trzeba ją ubierać, wystarczy dobrze wyszorować. Inne gatunki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy
Marder&Marder ManufacturePewnie już macie dość moich historii o sąsiadach, ale znów muszę o nich wspomnieć. Gdyby nie sąsiadka ten mus by nie powstał. Dostałam od niej wiaderko brzoskwiń do przerobienia "na już", a że nie cierpię wyrzucać jedzenie musiałam coś z nich zrobić :). Mus został przygotowany z myślą o moich dzieciach - na zimę. Musiał być jak najzdrowszy więc nie dodawałam(...)trzeba ich dosładzać. Oczywiście jeśli chcecie możecie sypnąć jakiegoś cukru, jednak wg mnie jest to zbędne. Dla kogo: dla dzieci dla tych, którzy mają ochotę zjeść sobie pyszny mus zimą dla lubiących polewać sobie sosami owocowymi wszelkiego rodzaju naleśniki i placuszki Składniki: 850g brzoskwiń (waga bez skórek i pestek) 250g malin cukier czy inne słodzidła (wg uznania
Mania WypiekaniaKompletnie nie spodziewałam się takiego smakowego efektu końcowego! Miała wyjść szarlotka, a wyszła nieziemsko przepyszna chałwa z musem jabłkowym na wierzchu :D Zaskoczenie było wielkie, bo jak to chałwa? Bez dodatku sezamu, a smak i konsystencja idealnie odzwierciedlają chałwę! Każdy zachwalał i ciasto zniknęło w kilka chwil :) Nadal nie wiem co było powodem, a raczej składnikiem, który zadecydował o takim(...)płatków orkiszowych 50 g orzechów nerkowca (Bioindygo) 60 g cukru kokosowego (Bioindygo) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki siemienia lnianego 80 g oleju kokosowego (Bioindygo) Mus jabłkowy: kilka jabłek cynamon cukier kokosowy - opcjonalnie (Bioindygo) Przygotowanie: Mus jabłkowy. Obierz jabłka i pokrój w drobną kostkę. Na dno garnka wlej odrobinę wody, dodaj pokrojone jabłka i duś do momentu
Zdrowie na języku :Ppieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu ¼ łyżeczki soli 1 łyżeczka przyprawy do piernika 200 g (1 szklanka) cukru trzcinowego 4 jajka 1 szklanka oleju rzepakowego 4 łyżki figowego musu 110 g (1 szklanka) rozdrobnionych orzechów włoskich Składniki na krem: 250 g serka Philadelphia – śmietankowy 200 g serka Mój ulubiony 50 miękkiego masła 3 łyżki cukru pudru(...)łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 łyżki musu figowego Wykonanie ciasta: Do misy miksera wsypałam suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, sodę, cynamon i przyprawę do piernika. Wymieszałam. Jajka spieniłam mikserem na małych obrotach. Wlałam olej i chwilę ubiłam do połączenia się składników. Wlałam do misy
Kuchnia u KrysiSpody w obręczach umieszczam w lodówce na minimum 30 minut. W tym czasie twaróg miksuję z miodem i jogurtem naturalnym. We wrzątku rozpuszczam żelatynę. Maliny miksuję na gładki mus. 3/4 przygotowanego musu miksuję z masą serową. Pozostałą część musu miksuję z dwoma łyżkami rozpuszczonej żelatyny (najlepiej do żelatyny dodać łyżkę musu, tak by ją "zahartować" a następnie wymieszać całość(...)masy serowej dodaję pozostałą, rozpuszczoną żelatynę postępując analogicznie jak w stosunku do samego musu malinowego. Na spody w obręczach wylewam po równo masę serową i umieszczam w lodówce na godzinę do stężenia. Po tym czasie na wierzch masy serowej wylewam mus malinowy i umieszczam serniczki w lodówce na minimum 3 godziny a najlepiej całą noc. Tuż przed podaniem wyciągam
Mango Papajadodawaj gorącą kawę cały czas mieszając. Gotową masę wylej na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 40 minut , do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Mus truskawkowy: 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie: Umyte truskawki zblenduj na gładki mus, przelej do rondelka i zagotuj. Ściągnij mus z ognia i wsypuj powoli galaretki cały czas mieszając(...)Gotowy mus odstaw do wystudzenia. Masa serowo-truskawkowa: 1 kg serka truskawkowego (użyłam taki jak na zdjęciu poniżej) 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie: Galaretki rozpuść w jednej szklance wody, ostudź. Ser przełóż do misy miksera i chwilkę zmiksuj na najwyższych obrotach. Cały czas miksując wlewaj lekko tężejącą galaretkę. Zmiksuj do połączenia składników. Wykonanie: Ciasto czekoladowe upiec i ostudzić. Dużą salaterkę wyłóż
Kulinarna (nie)codziennośćWszystkie smaki idealnie się uzupełniają ... ....waniliowy smak sernika przełamany jest kwaskowatym smakiem jogurtowego musu z malin i jagód ....... A dla Akademii Kulinarnej Whirlpool z okazji trzecich urodzin chciałabym złożyć najlepsze życzenia , kolejnych wspaniałych lat ,tysiące pysznych dań i setki szczęśliwych Kucharzy(...)płaskie łyżki mąki ziemniaczanej na oba ) - 1 płaska łyżka (2 płaskie łyżki mąki pszennej na oba ) - kilka kropel olejku waniliowego lub 2 -3 laski wanilii do każdego blatu Mus jagodowy : - 450 g jogurtu naturalnego u mnie Zott - 100 g cukru pudru - 300 g jagód mrożonych lub świeżych - 2 galaretki jagodowe ( Winiary jest na 375 ml wody dlatego
Wypieki ReneKokosowy pudding chia z musem z borówek nadaje się zarówno na szybkie śniadanie, jak i zdrowy deser. Warto wiedzieć, że nasiona chia (szałwia hiszpańska) zawierają więcej kwasów omega-3 niż łosoś atlantycki, są bogatsze w błonnik niż otręby, a nawet mają więcej żelaza niż szpinak. Można naprawdę długo wymieniać ich właściwości. Jednym z wielu plusów nasion chia jest też(...)ulubionym mlekiem, odstawić na noc do lodówki, a rano dodać ulubione owoce. Pamiętajcie tylko, że dzienne spożycie nasion nie powinno przekraczać 15 g. Kokosowy pudding chia z musem borówek i świeżymi malinami Chia jest uprawiana w celach handlowych dla nasion bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3. Uzyskuje się z nich około 25-30% oleju, w większości kwasu α-linolenowego. Nasiona
Gotowanie-ukmogę na dłużej ich odstawić. Zawsze wpadnie mi do głowy pomysł na smakowity deser lub śniadanie z ich użyciem. Dziś zapraszam Was na lekkie kokosowe chia pod jagodowo-bananowym musem i migdałowymi ziarenkami. Taki pucharek idealnie sprawdzi się jako lekki deser, śniadanie, a nawet kolacja. Spróbujcie. Lekkie kokosowe chia pod jagodowo-bananowym musem i pysznymi migdałowymi ziarenkami od Ziarenkowa(...)idealny na każdą porę dnia. Jeśli jeszcze nie przygotowywaliście nic z użyciem nasion chia, to szczerze Wam je polecam i zachęcam do spróbowania. Lekkie kokosowe chia pod jagodowo-bananowym musem 2016-04-23 21:27:07 Write a review Save Recipe Print 0 calories
Słodkie okruszkiUwielbiam owocowe desery w pucharkach. Nie tylko cieszą smakiem, ale też wyglądem. Zapraszam na pyszny truskawkowy mus z ricottą i borówkami. Deser jest prosty w przygotowaniu i efektowny w wyglądzie. Piękne połączenie czerwonej warstwy truskawek i białej pianki z ricotty zwieńczone borówkami. Czyż ten pucharek nie wygląda apetycznie? Nic tylko się zajadać. Truskawkowy mus z ricottą i borówkami(...)zależności od upodobań i słodkości owoców Przygotowanie Truskawki myjemy i wkładamy do misy blendera. W zależności od słodkości owoców dodajemy cukier - u mnie około 3/4 łyżki. Miksujemy na mus. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i wlewamy do truskawkowego musu, znów chwilę miksujemy. Tak przygotowany mus przelewamy do szklanek lub pucharka i wstawiamy do lodówki w celu lekkiego stężenia. Ricottę miksujemy
Słodkie okruszkicałego serca polecam! Jest słodziutki, kremowy i przełamany idealnie lekką kwaskowością jagód! Biała czekolada i jagody? Zdecydowanie duet idealny, który musi u Was zagościć! :) Mazurek z białą czekoladą i musem jagodowym Składniki na ciasto kruche: 175 g mąki 25 g cukru pudru 100 g masła 1 żółtko Najprostszy i zdecydowanie mój ulubiony przepis na kruche ciasto. Jest idealnie kruche(...)minut. Składniki: 250 g serka mascarpone 130 ml śmietanki kremówki 1 tabliczka białej czekolady około 400 ml borówek Kiedy spód będzie stygł, czas na przygotowanie masy i musu jagodowego. Około 3/4 jagód blendujemy, tak by otrzymać około 200 ml musu jagodowego. Serek mascarpone i śmietankę ubijamy do otrzymania puszystej, gładkiej i kremowej masy. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!jeszcze trochę zapasu mrożonych truskawek, czas więc je jakoś zacząć wykorzystywać. Malutką porcję owoców wykorzystałam do przygotowania musu idealnego do nadziania babeczek i udekorowania kremu. Do babeczek dodałam trochę zielonej herbaty, dzięki czemu są nieco wilgotne. Dla jeszcze lepszego efektu nadziałam je po upieczeniu odrobiną musu. Całość dopełnia chmurka z mascarpone oraz esy-floresy z reszty musu. Babeczki po prostu(...)Ciasto przełożyć do silikonowych foremek na babeczki do 3/4 ich wysokości. Jeśli używacie metalowych foremek należy wyłożyć je papilotkami. Piec około 20 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem i mus truskawkowy: 250g serka mascarpone, 150g masła, 1/2 szklanki cukru, 200g truskawek (mogą być mrożone). Oczyszczone (lub rozmrożone) truskawki zmiksować blenderem na papkę. Dodać łyżkę cukru
Z miłości do słodkości