opakowanie cukru wanilinowego (16 g) 3 łyżki mleka SKŁADNIKI NA KREM MAŚLANY: 700 g miękkiego masła 5 żółtek 2 szklanki cukru pudru kilka kropli aromatu wanilinowego SKŁADNIKI NA MUS ŚLIWKOWY / AGRESTOWY / JAGODOWY: 2 słoiczki "Śliwki w Syropie" Manufaktura Wielkopolska 2 słoiczki "Konfitury Agrestowej) Manufaktura Wielkopolska 2 słoiczki "Jagoda Leśna" Manufaktura Wielkopolska 3 x 120 ml wody 3 x 3 łyżki(...)powstał "kogel - mogel". Teraz stopniowo dodawaj masło, wciąż ubijając całość tak długo, aż krem będzie jasny i puszysty. Na koniec dodaj aromat i zmiksuj ponownie całość krotko. MUSY: "Śliwki w syropie" przełóż do garnka, podgrzej. 3 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszaj z 120 ml wody i wlej do gorących śliwek, stale mieszając, gotuj owoce, aż całość zgęstnieje mocno. Następnie
Słodko-Słony Świat Ilonywodą. Na dno formy wlać trochę galaretki, odstawić do ostudzenia. Na pierwszej warstwie galaretki ułożyć dekorację – u mnie plasterki jajka i groszek. Zalać galaretką, na której po zastygnięciu ułożyć mus z szynki. Ja wkładam mus do rękawa cukierniczego i wyciskam mus na galaretkę. Należy pamiętać, aby nie dotknąć musem do boków foremki (zostawić trochę miejsca między musem, a bokiem(...)foremki). Zalać galaretką mus, odstawić do zastygnięcia
królestwo garówPachnące przyprawami korzennymi i cynamonem ciasto połączone z orzeźwiającym musem ze świeżych pomarańczy i polane delikatną mleczną czekoladą to ciekawa propozycja dla fanów piernika, której trzeba spróbować. Składniki: Ciasto: 125g masła 1/2 szklanka cukru 1/2 szklanka cukru brązowego 2 łyżki miodu 2 łyżki powideł śliwkowych 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody(...)łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli Mus z pomarańczy: 500g pomarańczy (waga po obraniu i filetowaniu) 1 galaretka pomarańczowa 1 szklanka soku z pomarańczy 1 łyżeczka żelatyny Polewa: 100g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka Dodatkowo: płatki czekoladowe Wykonanie: 1. Ciasto: W garnku rozpuścić masło, dodać cukry, miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową
Szalona Kuchnia EwelinyProsty, lekki, warstwowy deser w pojemniczkach. Składa się z warstwy ciasteczkowej z orzechami i musem gruszkowym. Do przygotowania deserku wykorzystałam produkty Jamar, Stovit, Helio oraz ePrezenty Składniki: 10 g orzechów włoskich Helio 50 g ciasteczek owsianych musu gruszkowego z około 4 gruszek 1 lyżka jabłek prażonych z brzoskwiniami Stovit 1 łyżka musu jabłkowego Jamar 2 łyżki sezamu białego Helio(...)łyżeczka oleju kokosowego TARGROCH Przygotowanie: Ciasteczka owsiane i orzechy blendujemy razem. Przygotowany mus gruszkowy mieszamy z jabłkami prażonymi i musem jabłkowym. Sezam prażymy przez około 3 minuty na oleju kokosowym. Na dnie specjalnych pojemniczków rozkładamy po dwie łyżki ciasteczek, następnie wykładamy po dwie łyżki musu gruszkowego. Czynność tą powtarzamy do wykorzystania wszystkich składników. Na wierzch posypujemy sezamem. Deser najlepszy
Podróż w kulinariaPyszny lekki, deserek z jogurtu greckiego z musem z jeżyn to idealne połączenie smaków. Nie za słodki jogurt i kwaskowaty mus. Szybko, prosto i smacznie a goście zachwyceni (to najważniejsze) ;) W moim domu takie deserki są bardzo lubiane, doskonałe w upalne dni. Składniki na mus: * około 300 g świeżych jeżyn * cukier puder do smaku * 2 łyżeczki żelatyny Jeżyny rozgnieść(...)łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać ją by stała się płynna. Płynną żelatynę dodać do jeżyn i wymieszać. Formę keksówkę wyłożyć folią spożywczą, na dno wylać przygotowany mus. Formę wstawić do lodówki, na czas by mus stwardniał. Składniki na masę jogurtową: * 700 g jogurtu greckiego * 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii * 2 łyżki cukru pudru * 3 łyżeczki żelatyny Jogurt grecki wymieszać
Zrób to smacznieLetni czas sprzyja chłodnym napojom. Wieczorem chętnie sięgamy po lekkie, owocowe koktajle. Moja dzisiejsza propozycja jest na bazie prosecco. Postanowiłam przygotować je w wersji z letnimi owocami – z musem ze świeżych brzoskwiń oraz sokiem z marakui. Wyszedł przepyszny! Polecam spróbować tym, którzy są amatorami lekkich, musujących win z dodatkiem owocowej nuty. Taki kieliszek pełen owocowego smaku z delikatnymi bąbelkami(...)limonka Wykonanie Brzoskwinie myjemy, pozbawiamy skórki. Przekrawamy i usuwamy pestki. Owoce przekładamy do blendera. Marakuje kroimy na połówki. Za pomocą łyżeczki wyciągamy płynny środek owoców. Całość miksujemy na gładki mus. Gotowy mus schładzamy w lodówce przez ok. pół godziny. Przygotowujemy czyste kieliszki. Łyżeczką przekładamy owocowy mus na dno kieliszków, do jednego kieliszka dodajemy ok. 2 łyżeczek musu. Schłodzonym prosecco powoli
Raj dla Podniebieniaspodzie, który zamyka w sobie smak rabarbaru z dzieciństwa – kwaśny posmak przemijającego lata. Rozpieszcza swą twarogową delikatnością, pozwala odpłynąć w czekoladowym aromacie i jednocześnie pobudza lekko kwaśnym rabarbarowym musem. Idealny dodatek do kawy w piękne, letnie popołudnie *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Do dużej miski wsyp mąkę, kakao, zmielony ksylitol(...)budyniem i ksylitolem. Dodaj jajko i miksuj dosłownie przez chwilę wszystkie składniki. Składniki MASA SEROWA 750 g zmielonego twarogu 1 opakowanie budyniu waniliowego 1/2 szklanki ksylitolu 1 jajko Wykonanie MUS RABARBAROWY Rabarbar umyj i oczyść z grubych końców. Do garnuszka wrzuć rabarbar pokrojony na dwucentymetrowe kawałki. Dodaj ksylitol i sok z pomarańczy. Zagotuj wszystko i gotuj jeszcze przez około
Eat me! Fit me!śmietankowy: 500 g serka mascarpone 600 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukuru waniliowego 1 opakowanie utrwalacza do bitej śmietany czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie) Składniki na polewę malinową: 100 ml musu malinowego 2 łyżki galaretki malinowej +1 kg malin – na mus do nasączenia, do przełożenia ciasta i na dekorację, limonka lub cytryna, gorzka czekolada do dekoracji (u mnie malinowa(...)Biszkopty pieczemy według przepisu . Można zrobić to dzień wcześniej, żeby miały dużo czasu na ostygnięcie. Maliny myjemy i odkładamy na ściereczkę, żeby wyschły. Ok. 300 g malin miksujemy na mus, dodajemy skórkę i sok z połówki limonki. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na krem razem z serkiem mascarpone i cukrem waniliowym. Kiedy krem ma już dosyć sztywną konsystencję
CiastkozercyPalma masa serowa: 500 g serka mascarpone 250 g sera białego 200 ml śmietany 30% 3/4 szkl cukru pudru 1 galaretka truskawkowa 2 łyżeczki żelatyny 3/4 szkl ciepłej wody mus truskawkowy: 450 g truskawek 1 galaretka truskawkowa 3/4 szk wody 1 cukier waniliowy Przygotowanie: spód: Ciastka kruszymy, łączymy z rozpuszczoną margaryną i wysypujemy na dno tortownicy. Dociskamy łyżką(...)oraz cukrem. Do masy serowej dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy delikatnie łyżką. Masę dzielimy na 2 równe części. Jedną odstawiamy do lodówki. Do drugiej dodajemy 1/2 szkl musu truskawkowego, oraz ostudzoną galaretkę. Masę wylewamy na spód z ciastek i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut aby stężała. Następnie wylewamy na nią mus truskawkowy i też wstawiamy
Bon appetit mon amieWiększość dzieci przynajmniej raz w życiu zjadło kupny mus, my również. Znajdziemy wiele z dobrym składem i wartościowymi dodatkami, jednak nie zastąpią one musu świeżego i przyrządzonego samodzielnie. Próbowałam kiedyś z zużytym opakowaniem, najpierw dobrze umyłam, następnie napełniłam strzykawką, nawet się udało ale później rozcięłam opakowanie i okazało się, że nie domyło się dokładnie więc szukałam dalej i trafiłam(...)korkiem. 3. Otworzyć zamek strunowy na dole saszetki poprzez odchylenie i pociągnięcie ścianek. 4. Otworzyć saszetkę tak, aby dno ułożyło się w kształt litery O. 5. Napełnić saszetkę. Gęste musy lepiej napełniać łyżką, luźniejsze przelewać przez lejek bądź naczynie z dziubkiem. Nie napełniać do końca, zostawić około 2 cm przestrzeni. 6. Zamknąć saszetkę, zamek strunowy zacisnąć palcami. Na pierwsze
Szkrab Je Sampółokrągłej karbowanej formie keksowej przez co wygląda bardzo fajnie na talerzu. Warto wypróbować ten wiosenny przepis! Forma półokrągła 14/38 cm Składniki: 1 galaretka malinowa 15 dag biszkoptów języczków Mus malinowy: 30 dag mrożonych malin Hortex 40 dag śmietany kremówki 30% ¼ szklanki cukru 3 listki żelatyny ½ cytryny Sposób przygotowania: Formę wyłożyć folią spożywczą. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku, ostudzoną(...)jeszcze płynną wylać na dno formy, włożyć do lodówki do stężenia. Malinowy mus: Mrożone maliny wsypać do rondelka, zasypać cukrem, dodać wyciśnięty sok z połówki cytryny, doprowadzić do wrzenia, gotować 5-7 minut, zdjąć z palnika. Część musu przetrzeć przez sitko aby pozbyć się części drobnych pestek. Listki żelatyny zalać zimną wodą, gdy napęcznieje odcisnąć w dłoniach dodać
Wanilia i KardamonMoje wpisy są coraz później i później. Dzisiaj byłam niesamowicie zajęta ale zdążyłam przygotować oto ten przepis na mus z mango i prosecco. Bardzo lubię owocowe musy i od dawna chciałam zrobić ten z winem musującym. Akurat miałam w domu prosecco, więc wybór był prosty! Lubicie prosecco? Ja przepadam za tym winem. Będąc we Włoszech kilka lat temu wyrobiłam sobie(...)smak na temat tego wina. Okazuje się, że wino świetnie pasuje do owocowego musu. Wypróbowałam je z mango. Sądzę, że to fajny deser na Wielkanoc, można go nawet przyrządzić na dwa dni przed podaniem. Deser bajka ale dla dorosłych. Polecam ten przepis! Mus z mango z musującym winem Składniki: na 8 porcji 250 g mango, u mnie mrożone 3 jajka
codojedzeniadzisiejszy dzień to był ogień. Rano zaliczyłam bieganie :D potem rower, mycie okien i na końcu ... bo skoro pozbyłam się tylu kalorii to mogę zjeść deser. No i wjechał mus z mango. 4 porcje Składniki: 400 g owoców mango z puszki ( w syropie) płaska łyżeczka startego imbiru 200 ml śmietany 30% 20 g żelatyny w proszku 4 łyżki wrzątku(...)syropu, dodać imbir i zmiksować wszystko na gładką masę. Do masy dodać syrop z mango i wymieszać. W oddzielnej misce ubić śmietanę na sztywną pianę i delikatnie połączyć z musem. Do musu dodać żelatynę, rozpuszczoną we wrzątku. Wszystko wymieszać i wstawić do lodówki na 30 min, aż mus zgęstnieje. W oddzielnej misce ubić białko, następnie dodać stopniowo cukier cały
Niezły MłynekJogurtowe miniserniczki z chia, musem z mango i limonki i śmietankową chmurką T e miniserniczki to moja pierwsza trójka jeśli chodzi o szybkie i pyszne desery. Nie wymagają dużo pracy ani czasu i nie potrzeba żadnych wymyślnych składników do ich wykonania. Co więcej za każdym razem możecie modyfikować ich smak wg Waszych upodobań i tego, co macie aktualnie w lodówce(...)śmietany kremówki 30% lub 36%, zimnej 1-2 łyżki cukru pudru świeże owoce do dekoracji (truskawki, borówki, maliny) płatki migdałów uprażone na suchej patelni, do dekoracji Składniki na mus 1 mango, dojrzałe 1 limonka, skórka starta drobno i wyciśnięty sok miód, opcjonalnie W misce umieścić jogurt, dodać nasiona chia i wymieszać dokładnie. Zostawić na ok 30 minut aż nasiona spęcznieją
olalacooking