serowa 250 g serka naturalnego ja dałam z wiaderka pół szklanki cukru pudru 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 2 łyżeczki żelatyny plus 3 łyżki wody Mus malinowy 500 g malin (mrożonych lub świeżych) opakowanie cukru wanilinowego 250g śmietanki 36% (zimnej) 250 g serka naturalnego ja dałam z wiaderka 6 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki(...)masą serową. Wlać letnią śmietankę z żelatyną i szybko wymieszać. Na zimny spód wyłożyć masę serową. Wyrównać szpatułką. Schłodzić w lodówce, do lekkiego stężenia masy. W tym czasie przygotować mus malinowy. Mus malinowy 500 g malin rozmrozić na małym ogniu , świeże opłukać. Zmiksować blenderem a następnie przetrzeć przez sitko pozbywając się pesteczek. Żelatynę namoczyć w trzech łyżkach wody
Kubki smakuroztopionego masła Biała masa serowa: 250 g mascarpone 250 g śmietanki 30 % lub 36 % 1/2 szkl cukru pudru 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki żelatyny 50 ml wrzącej wody Mus nektarynkowy: około 200 g owoców ( czyli 2 spore, dojrzałe nektarynki) 1 lekko czubata łyżeczka żelatyny 30 ml wrzącej wody 1. Blaszkę wykładamy folią spożywcza. 2. Ciasteczka rozdrabniamy i mieszamy z masłem(...)dodając do niej dwie łyżki naszej masy, mieszamy i wlewamy całość do reszty. Miksujemy do wymieszania i wykładamy na schłodzony ciasteczkowy spód. 5. Kiedy masa serowa zastygnie, to szykujemy mus nektarynkowy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej ale nie wrzącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia. Nektarynki obieramy, kroimy na kawałki i blendujemy na mus. Żelatynę hartujemy łyżką musu, mieszamy i wlewamy
Gotowanie...to proste !pozostałe mleko i mieszamy, wlewamy na gotujące się mleko i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Ugotowany budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy. Mus brzoskwiniowy: 5 dużych brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa Brzoskwinie obieramy, kroimy i zagotowujemy. Gdy zmiękną blendujemy na mus i dodajemy rozpuszczoną w szklance wody galaretkę. Odstawiamy do zgęstnienia Dodatkowo: 2 galaretki(...)brzoskwiniowe herbatniki Złożenie ciasta: Na przestygnięty orzechowy spód wykładamy połowę masy, a na nią układamy równomiernie herbatniki. Na herbatnikach rozsmarowujemy mus brzoskwiniowy i wstawiamy ciasto do lodówki by mus stężał. Na musie smarujemy resztę masy i polewamy teżejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 3 szklankach wody
Cynamonowe szczęścieMus agrestowy to pomysł na puszysty, lekko słodki i bezglutenowy deser. Będziecie zachwyceni prostotą i smakiem poniższego musu. Cukier najlepiej dodać do smaku, bo każdy z nas ma inne kubki smakowe 😇 Składniki na 4 porcje: 250 g obranego agrestu 2 jajka (rozmiar l) 1 łyżka mąki ryżowej 2 łyżki cukru pudru (do smaku) 0,5 szklanki + 2 łyżki przegotowanej, ostudzonej(...)oraz 0,5 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody. Do ubitej masy dodawać łyżka po łyżce gorącą masę agrestową. Całość ponownie zmiksować (tylko do połączenia się składników) i przelać do garnka. Mus zagotować, cały czas delikatnie mieszając (masa nie może się ściąć!). Gorący mus przelać do pucharków i schłodzić w lodówce. Przed podaniem można ozdobić świeżym agrestem. Gotowanie agrestu Ubijanie
Ugotowaćciepłą wodą i odstawić na co najmniej 20 minut. Następnie orzechy osączyć. Jasny krem: 2. Do blendera przełożyć wszystkie składniki na jasny krem oprócz mąki kokosowej i zmiksować na mus. Mus przełożyć do miseczki, dodać mąkę kokosową i wymieszać. Ciemny krem: 3. Do blendera przełożyć orzechy nerkowca 40g i płatki owsiane, zmiksować (nie trzeba myć blendera po jasnym kremie). Dodać(...)pozostałe składniki na ciemny krem i zmiksować na mus. 4. Ciemny mus wlać do keksówki o wymiarach 21xz12cm wyłożonej folią spożywczą, proszę podwójnie wyłożyć keksówkę folią, będzie później łatwiej wyciągnąć deser. Mus wyrównać i keksówkę wstawić do zamrażalnika na około 25-30 minut. 5. Na wierzch schłodzonej masy kawowej wylać jasną masę i wyrównać. Wierzch posypać kakao i deser wstawić
Mała Cukierenkabrzoskwiń + 1 płaska łyżeczka żelatyny brzoskwinia i truskawki do dekoracji 1. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i blendujemy. W odrobinie gorącej wody rozpuszczamy żelatynę, następnie wlewamy ją do musu z truskawek, mieszamy i odstawiamy. Tak samo postępujemy z brzoskwiniami. 2. W wysokim naczyniu ubijamy śmietankę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz partiami mascarpone. 3. Zaczynamy od musu brzoskwiniowego. Maczamy(...)biszkopty i układamy na dnie naczynia. Puste przestrzenie, delikatnie tylko zalewamy musem. Następnie wykładamy połowę masy z mascarpone. 4. Teraz maczamy biszkopty w musie truskawkowym i układamy na masie, puste przestrzenie jak poprzednio delikatnie wypełniamy musem truskawkowym. Wykładamy resztę mas, wyrównujemy i chowamy do lodówki na co najmniej 3 h. Przed podaniem, na wierzchu układamy plasterki brzoskwiń i truskawek. Smacznego
Gotowanie...to proste !się nimi nacieszyć. Dziś udało mi się jeszcze je kupić i postanowiłam zrobić naleśniki czekoladowe z mąki pełnoziarnistej z nadzieniem z sera białego z dodatkiem truskawek, a do tego mus truskawkowy. Po prostu niebo w gębie! Idealne na słodkie śniadanko lub podwieczorek 😉 Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 100 g czekolady gorzkiej(...)szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 2-3 łyżki oleju szczypta soli Nadzienie: 200 g białego sera 1 łyżeczka cukru z wanilią 50 ml śmietany 30% 10- 12 szt. truskawek Mus: 500 g truskawek 1 łyżka miodu Wykonane: Ciasto: Czekoladę gorzką topimy w kąpiel wodnej i studzimy. Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem, wodą mineralną i rozpuszczoną
Kuchnia MagdaLenyzasypywać Was pysznymi i zdrowymi przepisami Z racji tego, że maliny to moje ulubione owoce, chciałabym zaproponować Wam rewelacyjny pomysł na śniadanie, a nawet deser. Granola, jogurt i mus ze świeżych malin.. cóż za połączenie <3 Wypróbujcie również innych przepisów na granolę: granola jabłkowa z orzechami , granola z rabarbarem i granola orzechowa . Składniki: – 250g płatków owsianych (bezglutenowych(...)daktyle i morele kroimy w kosteczkę, dodajemy wraz z rodzynkami do upieczonej granoli, porządnie mieszamy. Przechowujemy w szklanym słoju. Przemyte maliny miksujemy wraz z 1-2 łyżeczkami miodu na mus. Musem wykładamy dno słoiczka lub miseczki. Na mus wykładamy warstwę jogurtu. Następnie wsypujemy gotową granolę i polewamy odrobiną miodu. Smacznego! Artykuł Śniadanie idealne – domowa granola waniliowa z jogurtem
Be Fit Be StrongOstatnio modnym i dietetycznym przepisem jest pudding z nasionami chia. Nie może go zabraknąć i na moim blogu. Przepis na dziś to pudding z kaszy manny z musem truskawkowym. Czas przygotowania i ilość porcji 10 minut, 2 porcje. Produkty 300 g truskawek, 6 łyżek kaszy manny, 3 łyżki nasion chia, 0,5 litra mleka, 2 łyżki miodu lub cukru garść(...)nasiona chia. Gdy kasza będzie ugotowana odstaw ją do ostygnięcia. W tym czasie umyj truskawki i wysp je do miski. Dodaj łyżkę miodu lub cukru i zmiksuj blenderem na mus. Do przezroczystego naczynia przełóż około 6 łyżek truskawkowego musu i 6 łyżek kaszy (kasze nakładaj delikatnie aby na dnie naczynia pozostał mus). Wierzch posyp orzechami włoskimi. Pudding najlepiej smakuje
Fit&Fast KitchenBonduelle (ok 250g po odsączeniu) 2 małe banany 2 jajka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki miodu 3 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki owsianych otrąb Mus nektarynkowy: 3 nektarynki 1 łyżka syropu np. z agawy ⅕ szklanki wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania w urządzeniu wielofunkcyjnym: Mus nektarynkowy- owoce myjemy, obieramy z łupinek i usuwamy pestkę(...)były ani widoczne, ani wyczuwalne). Dodajemy otręby i wyrabiamy przez 30 sekund na prędkości 8. Na wyłożoną papierem blaszkę wylewamy ciasto, wyrównujemy. Następnie łyżką w różnych miejscach wykładamy mus nektarynkowy i wykałaczką tworzymy wzorki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na 50 minut. Sposób przygotowania tradycyjny: Mus nektarynkowy- Owoce myjemy, obieramy z łupinek i usuwamy pestkę. Miksujemy blenderem. Wodę
Kuchnia w czekoladzieCzekoladowe naleśniki z nadzieniem z serka mascarpone z truskawkami, oblane musem z truskawek to śniadanie idealne. Można takie naleśniczki przygotować również na deser czy podwieczorek. U mnie pojedzone są w błyskawicznym tempie. Mega czekoladowe a to tego mascarpone z kawałkami truskawek i mus ze słodkich truskawek... po prostu wow :) Musicie spróbować. Składniki na około 18-20 naleśników: * 2 szklanki mąki(...)stron do rumiany kolor. Składniki na nadzienie: * 500 g serka mascarpone * 5-6 większych truskawek * 4 łyżeczki cukru * 4 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo solidna garść truskawek do musu. Wykonanie: Serek mascarpone wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Truskawki odszypułkować, pokroić w drobną kostkę, dodać do serka i wymieszać. Dodatkowe truskawki zmiksować za pomocą blendera na mus (w razie konieczności dodać
Zrób to smacznieUwielbiam serniki! Ale to już chyba wiecie sądząc po moich zbiorach Ten choć pieczony pachnie latem, na wspaniałej kruszonce, wilgotny wręcz maślany, smaku dopełnia mus ze świeżych truskawek i bita śmietana, wypiek obok którego nie sposób przejść obojętnie, jeden z lepszych serników, mus możemy zmieniać i robić z dowolnych miękkich owoców, nawet tych mrożonych. Składniki: Forma 24/24 cm Kruszonka(...)duże jajka 25 dag mascarpone 1 budyń waniliowy ½ szklanki mleka w proszku ½ szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru ze skórką cytrynową Dr.Oetker 150 ml słodkiej śmietanki 18% Truskawkowy mus ½ kg truskawek 3 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe Dodatkowo: Bita śmietana Truskawki do dekoracji Sposób przygotowania : Kruszonka: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, szczyptą soli, wbić jajko, dodać wiórki zimnego masła
Wanilia i KardamonPodchodziłam do niego dość sceptycznie bo nie jestem zwolennikiem bananów w masie. Postanowiłam jednak zaryzykować i powiem Wam szczerze efekt zaskoczył nawet mnie XD Ciasto jest wyśmienite, w szczególności mus czekoladowy! Ciasto z masą bananową z musem czekoladowym Składniki: Biszkopt kawowy: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) 1 łyżka kakao (płaska) opakowanie(...)obranych bananów sok z połowy cytryny 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (dobrze schłodzona) 200 g gęstego jogurtu naturalnego opakowanie cukru wanilinowego 2 opakowania galaretki cytrynowej Mus czekoladowy: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 łyżeczki żelatyny Do przygotowania tego ciasta użyłam tortownicy o średnicy 28 cm. Przygotowania rozpoczynamy
PatiGotujewymieszać mikserem. 2) Truskawki umyć i usunąć szypułki, kilka odłożyć (ok. 8 truskawek) do pokrojenia na górę deseru, resztę zmiksować w blenderze kielichowym (lub za pomocą ręcznego) na jednolity mus. Jeżeli truskawki nie są wystarczająco słodkie, mus można dosłaodzić np. 1 łyżką cukru pudru. 3) Do wody dodać 4 łyżki z przygotowanego musu i dokładnie wymieszać. Następnie biszkopty namaczać(...)rozcieńczonym musie i układać po dwa na dnie każdej szklanki. 4) Na biszkopty nałożyć po dwie łyżki kremu, następnie 3-4 łyżki musu truskawkowego. Przełożyć warstwą 2 namoczonych biszkoptów, zakończyć dwiema łyżkami kremu i udekorować pokrojonymi truskawkami oraz listkami mięty. 5) Przygotowany deser schłodzić w lodówce przez
Fitsweet.menaprawdę wyjdzie, zrobiłam go niewiele. Zaledwie dwa pucharki, bo to co poszło do drożdżówek, to tak naprawdę kilka łyżeczek. Czy smakował? Mi bardzo! Zwłaszcza w połączeniu z delikatnym musem truskawkowym. Składniki na 2 porcje: 200g obranego rabarbaru 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mleka 4 łyżki syropu klonowego (można zastąpić cukrem) Mus truskawkowy: 100g mrożonych truskawek(...)misy z ostrzem do wyrabiania ciast i kruszenia lodu, dodajemy jogurt oraz syrop klonowy. Uruchamiamy sprzęt ustawiając prędkość na 10, temperaturę na 60⁰C i czas 2 minuty. Gotowym musem pokrywamy nasz budyń rabarbarowy. Schładzamy deser w lodówce lub podajemy od razu. Sposób przygotowania tradycyjny: Rabarbar kroimy na małe kawałki, przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy syrop klonowy
Kuchnia w czekoladzie