się skończyły, czas wrócić do codziennych obowiązków, warto jednak osłodzić sobie ten czas odrobiną dojrzewających już śliwek węgierek. Dzisiejszy deser można zrobić w dwóch wersjach. Pierwsza słoiczku z lekkim musem śliwkowym, druga w foremce polana gęstym sosem śliwkowym. Uwielbiam ten smak. PANA COTTA z MUSEM ŚLIWKOWYM WERSJA I w słoiczku Składniki: pana cotta: 200 ml śmietany(...)mleka 2 łyżeczki miodu 10 g żelatyny 1/3 szkl wody mus śliwkowy: 220 g śliwek (waga z pestkami) 150 ml śmietany 30% opcjonalnie cukier do osłodzenia Przygotowanie: panna cotta: Mleko i śmietanę podgrzewamy, ale nie gotujemy. Do ciepłej mieszanki dodajemy miód, mieszamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia dodajemy rozpuszczoną w gorącej wodzie (1/3 szkl) żelatynę, mieszamy. Studzimy, przelewamy do szklanek
Bon appetit mon amieZnowu zapraszam na pyszne lody. Tym razem śmietankowe. Dla przełamania słodkości dodałam kwaskowy akcent w postaci porzeczkowego musu. Mus dodałam do masy ale można również zrobić czyste lody śmietankowe a potem przed podaniem polać musem porzeczkowym. składniki: 700 ml śmietanki 30 % 1/2 puszki mleka zagęszczonego słodzonego (ok 250 g) 400 g czarnej porzeczki 2 łyżki cukru 2 łyżki wody(...)można nie przecierać ale w gładkich lodach jednak będą wyczuwalne. Śmietankę wlać do miski i ubić na sztywno. Następnie dodać mleko zagęszczone. Zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać mus porzeczkowy. Przemieszać kilka razy łyżką aby rozprowadzić mus w całej śmietance. Masę przelać do pojemnika w którym będą się mroziły lody. Przykryć pokrywką i wstawić do zamrażarki na kilka godzin
Monia miesza i gotujeKlasyczny włoski deser podany w wersji egzotycznej. Śmietankowy kremowy spód zwieńczony lekkim, kwaskowatym musem z limonki. KOKOSOWA PANNA COTTA z MUSEM LIMONKOWYM Składniki: (4 porcje) panna cotta: 200 ml śmietanki kokosowej 200 ml śmietany 30% 200 ml mleka 80 g białej czekolady 7 g żelatyny 1/3 szkl wody mus limonkowy: sok i skórka z 1,5 limonki(...)mieszanki mlecznej. Całość przelewamy do 3/4 wysokości miseczek lub szklanek. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki (a najlepiej na całą noc). Na wierzch panna cotty przekładamy mus limonkowy. mus limonkowy: Sok oraz skórkę z limonki podgrzewamy z połową cukru. Żółtka łączymy z białkiem i miksujemy z resztą cukru na puszystą masę. Do ubitej masy wlewamy
Bon appetit mon amieprzetarłam przez sito odrzucając pestki do dekoracji torciku też musimy odłożyć.. Najładniejszy kolor po zmiksowaniu ma morela, malina i truskawka. Jagody i borówka takie sobie, więc łączyłam musy owocowe, aby ożywić kolory. To tak jak łączymy farby do malowania:). Każdy ma własną wyobraźnię do kolorów i smaku, więc tu panuje dowolność:). Torcik jest łatwy w wykonaniu, tylko potrzebujemy(...)czasu, aby poszczególne warstwy stężały na tyle, aby położyć następną. Nie czekałam do całkowitego stężenia warstw. Tylko pierwsza warstwa powinna być dobrze stężona. Na każdą następną przelewałam mus po łyżce. Na pewno znacie ten sposób. Przygotowany torcik pozostawiamy w lodówce na kilka godzin lub najlepiej na noc. Bez problemu można go wyjąć z tortownicy. Jest puszysty, niezbyt ścisły i przepyszny
Leśny ZakątekCzekolada i truskawki. Duet doskonały. Jeśli szukacie prostego przepisu na wykorzystanie świeżych truskawek, to mus czekoladowy jest idealny. Jeśli wolicie maliny czy czereśnie – z nimi także się uda. A co z pracochłonnością? Jeśli macie malakser – zrobi za Was spód, a jeśli mikrofalę – to szybko rozpuścicie czekoladę. Pozostanie tylko trochę poubijać mikserem i pokroić truskawki. Brzmi nieźle? Mus(...)fajnie wygląda, jak przekrojone truskawki poukładamy wokół rantu – w nagłych przypadkach ciasto nawet może robić za torcik. Mus jest sycący, dlatego już mały kawałek wystarczy do uzyskania błogości. Mus czekoladowy z truskawkami: 2 gorzkie czekolady min. 70% (200 g) 400 ml śmietany kremówki 30% 250 g mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru 120 g herbatników 80 g rozpuszczonego masła
Poezja smakutruskawki. Poszłam do sklepu w poszukiwaniu jagód ale są tylko borówki. Zrobiłam więc kolejne ciasto z... truskawkami. Ciasto jest na lekkim spodzie z dodatkiem dżemu i delikatnego jak chmurka musu. Ciasto zachwyca wyglądem i smakiem. SPÓD CIASTA: 4 jajka 1/2 szklanka cukru 1/2 szklanka mąki 3 łyżki mąki ziemniaczanej MUS: 500 g truskawek 1 łyżka żelatyny 400 ml śmietanki(...)żółtka i wymieszać. Mąki przesiać i dodać do masy. Wymieszać do połączenia się składników. Ciasto wylać do formy i piec ok 20 minut w temp. 180 st. C MUS: Truskawki umyć i wyjąc z nich szpatułki. Zblendować na gładką masę i przelać przez sitko aby pozbyć się małych pestek. Do truskawek dodać cukier waniliowy i wymieszać. Śmietanki
Kuchnia w oparachSernik cytrynowy z musem truskawkowym 2018-05-27 09:02:41 Dziś wielkie święto, święto wszystkich MAM. Wiele osób twierdzi, że bycie rodzicem to praca na pełny etat, bez płatnych zwolnień czy urlopów. Kiedyś bym się nawet z tym zgodziła... Dziś po 18 latach macierzyństwa wiem już, że największą nagrodą w życiu kobiety jest bycie matką. To nie praca(...)wyjątkowej oprawy. Dwusmakowy sernik idealnie wpasował się w dzisiejsze święto. Jest pyszny, taki jak lubimy - wilgotny, kremowy i orzeźwiający. Wspaniały, cytrynowy smak genialnie uzupełnia się z delikatnym i puszystym musem truskawkowym. Wszystkim Mamom w tym wyjątkowym dniu życzę wszystkiego najsłodszego!!! Drukuj Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 1 hr 15 min Czas przygotowania 1 hr 35 min Czas przygotowania
Wędrówki po kuchniRewelacyjne ciasto, w którym ukryty smak szpinaku idealnie komponuje się z orzeźwiającym musem brzoskwiniowym i masą śmietanową. Składniki: Ciasto szpinakowe: 450g mrożonego szpinaku 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 5 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 1/2 szklanki wody Masa śmietanowa: 500ml śmietany 30% 200g mascarpone(...)stopni przez około 60 minut. Po tym czasie wystudzić ciasto a następnie przekroić na 3 części. Najcieńszą warstwę ciasta pokruszyć i zostawić na wierzch do wykończenia ciasta. 2. Mus brzoskwiniowy: Brzoskwinie z puszki pokroić na mniejsze części przełożyć do garnka, wlać sok z brzoskwiń i wodę. Gotować kilka minut, następnie zblendować do postaci musu i wsypać galaretki. Całość dokładnie wymieszać
Szalona Kuchnia EwelinyPolędwica wieprzowa faszerowana musem brokułowym i suszonymi morelami to propozycja na ciekawy niedzielny obiad. Delikatne mięso wieprzowe, zawinięte w owędzany boczek, by było wilgotne i aromatyczne, a wewnątrz wkładka w postaci musu brokułowego z dodatkiem owoców, które po ususzeniu mają szlachetny smak. Danie pyszne, miękkie, i bardzo smaczne. Idealnie smakuje z pieczonymi ziemniakami (przepis tutaj i tutaj ). Myślę, że fajnie(...)wyszło także z młodą kapustą. Polędwica wieprzowa faszerowana musem brokułowym i suszonymi morelami Składniki: polędwiczka wieprzowa o wadze ok. 600 g 10 długich plastrów owędzanego boczku bez skóry 1 brokuł o wadze 500 g 100 g suszonych moreli 1 jajo 50 ml śmietany kremówki łyżeczka świeżego, posiekanego tymianku (ewentualnie suszonego) sól i pieprz do smaku Wykonanie: Polędwicę przekrawamy wzdłuż
Poezja Smaków - blog kulinarnycukru, glutenu itp. Gotowe w 3 godziny. Smakowo bardzo mi odpowiada, przy natłoku ciężkich świątecznych potraw sprawdzało się wręcz idealnie. Lekkie ciasto o konsystencji jogurtowej pianki wykończone musem z brzoskwiń z dozą blanszowanych płatków migdałowych. Pycha. Składniki : 200 g brzoskwiń z puszki 3 kryształowe galaretki od dr. Oetkera 300 g jogurtu gęstego typu greckiego Dodatkowo(...)gorącej wody. Studzimy do momentu aż pozostaną w postaci półpłynnej. Galaretka ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany i nie może stężeć całkowicie. 2. Brzoskwinie blendujemy na gładki mus. Trzecią galaretkę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i miksujemy z otrzymanym musem łącząc dokładnie. Mus wylewamy do silikonowej formy (u mnie akurat baranek) i wstawiamy do lodówki. 3. W momencie
vaniliowoczekoladowaszklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 jajek 400 g śmietany gęstej kwaśnej 12% + 1 łyżka cukru wanilinowego starta czekolada mleczna i biała Mus z czekolady: 2 łyżeczki żelatyny 300 g gorzkiej czekolady 750 ml śmietanki kremówki 36% (350 ml dobrze schłodzonej) Ciasteczka zmielić w melakserze lub rozdrabniaczu. Dodać masło, przez chwilę razem zmiksować(...)cukrem wanilinowym. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 15 minut w 120 stopniach C. Gotowy sernik wyjąć z piekarnika i ostudzić. Na ostudzony sernik wyłożyć mus. Mus przygotować w czasie gdy piecze się sernik. Żelatynę wsypać do garnuszka, wlać 2 łyżki wody i wymieszać. Odstawić do namoczenia na około 15 minut. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić
KuchcikoweLoveJajka marynowane w burakach z musem z bazylii i awokado B ardzo ładne i efektowne jajka marynowane w naparze z buraków. Do ich wypełnienia możecie użyć tego, co lubicie i akurat macie w lodówce. Może to być zwykły majonez, żółtka wymieszane z rozgniecionym zielonym groszkiem, masa pieczarkowa, itp. Ja wykorzystałam to, co miałam na stanie czyli awokado i nadmiar bazylii(...)skorupki 2 surowe buraki, obrane i pokrojone w grubą kostkę 2,5 szklanki wody 1 łyżka białego, octu winnego 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Składniki na mus: 1 garść (duża) liści bazylii 1 łyżka chrzanu ze słoiczka 1 awokado, dojrzałe sól, pieprz odrobina kwaśniej śmietany, opcjonalnie W rondelku umieścić pokrojonego buraka, liście laurowe, ziele angielskie. Zalać wodą, dodać
olalacookingMoyEco – czyli sklepu, w którym znajdziecie EKO zdrową żywność, EKO kosmetyki, EKO środki czystości i suplementy diety. W środku znalazłam kilka ekologicznych produktów, a wśród nich między innymi mus truskawka – wanilia (zawierający 70% owoców i słodzony syropem z agawy), suszone truskawki Puffins (suszone próżniowo, dzięki czemu zachowały swoją słodycz i wartości) i syrop z agawy (naturalny słodzik(...)poszczególnych produktów przejdziecie klikając w odpowiednie składniki poniżej // Składniki (forma 23,5 x 23,5 cm) 200 g płatków owsianych bezglutenowych 550 ml mleka (napoju) ryżowego 225 g musu truskawka – wanilia (1 słoiczek) 8 łyżek syropu z agawy 18 g agaranty (3 opakowania) 40 g suszonych truskawek puffins 2 łyżki oleju 300 ml gorącej wody ew. bita śmietana
Via Gustosmak konkretnych dań. To przypominanie sobie dojrzałego lata pachnącego malinami. Może warto te wspomnienia urzeczywistnić, kiedy za oknem panuje zima. Kiedy malinowy kolor i smak przywróci sernik z musem malinowym. Sernik z musem malinowym Składniki: 1 kg twarogu 5 jajek 100 g serka homogenizowanego ½ kostki masła (100g) ½ szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru waniliowego 200 g herbatników(...)ziemniaczaną i miksujemy całość na gładko do połączenia składników. Wlewamy masę serową na warstwę ciastek i wyrównujemy wierzch ciasta. Maliny gnieciemy widelcem lub miksujemy blenderem. Masę serową dekorujemy kleksami musu malinowego. W każdym kleksie zanurzamy następnie drewniany patyczek lub wykałaczkę i robimy kilka ósemek. W ten sposób otrzymamy ładny wzór na powierzchni ciasta. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp
KulinarneImpresje.plKocham czekoladowe wypieki, bardzo! Ta ciasteczkowa tarta bez pieczenia z musem czekoladowym z dodatkiem wiśni posypana krokantem z orzeszków arachidowych jest pyszna J To połączenie zawsze się udaje i smakuje wybornie, zamiast wiśni można użyć sezonowych czerwonych owoców, malin lub truskawek a nawet granata. Jest nieprzesłodzona, wręcz idealna! Tortownica 24/24 cm Ciasteczkowy spód(...)markizów kakaowych 50 g gorzkiej czekolady 60% kakao 50 g stopionego masła Mus czekoladowy: 10 dag mlecznej czekolady 15 dag gorzkiej czekolady 60% kakao 2 łyżki rumu ½ litra śmietany kremówki 1 listek żelatyny 2 szklanki wiśni osączonych z syropu (latem można użyć świeżych wydrylowanych) 2 łyżki drobno posiekanych orzechów arachidowych Tartę zaczynamy od przygotowania spodu: Czekoladę rozpuszczamy do płynnej
Wanilia i Kardamon