SERNIK NA ZIMNO Z CHAŁWOWYM SPODEM Takim serniczkiem przywołuje wiosnę, a raczej lato. Serniczek jest orzeźwiający z truskawkowo -jogurtowym musem. Aksamitny, z równymi warstwami i najlepszym spodem chałwowym. Pomysł na spód był spontaniczny. Od razu zaznaczę, że ciasto zrobił mąż z moją małą pomocą. Ten sernik to jego ulubiony i już nieraz był robiony z małymi zmianami. PRZEPIS Spód(...)właściwości żelujące. Gdy żelatyna będzie płynna, odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Strużką wlewamy do masy serowej miksując na średnich obrotach. Masę wylewamy na spód chałwowy i umieszczamy w lodówce. Mus jogurt grecki 400 g. truskawki mrożone 400 g. cukier puder 2 łyżki lub wg. smaku żelatyna 5 łyżeczek + woda Truskawki rozmrażamy. Dodajemy jogurt i miksujemy blenderem. Dodajemy cukier
Kuchnia PaulettesPyszny deser, znany chyba już wszystkim. Bogactwo owoców sprawia, że panna cotta nie jest przesłodzona. Mus z brzoskwiń jest bardzo aksamitny. Koniecznie wypróbujcie! Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń w syropie 1,5 łyżki żelatyny Panna cotta: 330 ml śmietanki 30% 100 g białej czekolady 0,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru trzcinowego 1,5 łyżki żelatyny Dodatkowo: 1 przezroczysta galaretka(...)Pomarańcza Płatki kokosowe Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Brzoskwinie wyjmujemy z syropu, umieszczamy w blenderze. Dolewamy pół szklanki syropu i miksujemy na gładki mus. Przelewamy go do garnka i zagotowujemy. Wsypujemy żelatynę i energicznie mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia. Gdy już ostygnie mus przelewamy do wysokich kieliszków (podzieliłam go na 5). Wstawiamy
VioletoweKucharzenieKokosowy pudding z chia z musem z karmelizowanych gruszek i jabłek jest dobrą przekąską na drugie śniadanie lub też pysznym deserem. KOKOSOWA CHIA z MUSEM z KARMELIZOWANYCH OWOCÓW Składniki: (2 małe porcje) 1,5 szkl mleka kokosowego 4 łyżeczki chia (szałwia hiszpańska) mus: 1 jabłko 1 gruszka sok z 1/2 cytryny 3 łyżki brązowego cukru szczypta cynamonu skórka(...)kiedy zacznie karmelizować dodajemy gruszki z jabłkami oraz odrobinę cynamonu. Dusimy, aż owoce zrobią się miękkie. 2 łyżeczki skarmelizowanych owoców odkładamy, resztę zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem na mus. Mus układamy na dnie miseczek, nakładamy chia w mleku kokosowym. Na wierzchu podajemy odłożone skarmelizowane owoce w cząstkach i posypujemy otartą skórką z cytryny
Bon appetit mon amieśmietany kremówki 36% 4 żółtka 8 łyżek cukru pudru Poncz: 400 ml mocnej kawy espresso 85 ml likieru amaretto 60 ml wódki 10 ml aromatu migdałowego Mus truskawkowy: 400g truskawek 1/2 szklanka wody 1 galaretka truskawkowa Wykonanie: 1. Krem: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na bardzo gładką i puszystą masę. Dodawać stopniowo mascarpone, ubijać aż krem będzie miał(...)całość delikatnie wymieszać szpatułką. Masę podzielić na 3 równe części. 2. Poncz: Gotową kawę przelać do miseczki, dodać amaretto, wódkę, aromat migdałowy i dokładnie wymieszać. 3. Mus truskawkowy: Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przełożyć do rondelka, dodać wodę i zagotować. Wsypać galaretkę i zmiksować blenderem (nie gotować). Mus pozostawić do lekkiego stężenia. 4. Na dnie formy
Szalona Kuchnia Ewelinyłyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 4 łyżeczki cynamonu 2/3 szklanki oleju 2 szklanki startej marchewki Krem: 500g śmietany 30% 250g mascarpone 4 łyżki cukru pudru Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki cytrynowe 1/2 szklanki wody Polewa: 250ml soku marchewkowo-brzoskwiniowego 1 budyń śmietankowy Dodatkowo: marchewki z cukru Wykonanie: 1. Ciasto marchewkowe Jajka ubić(...)Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cały czas miksując dodać porcjami ser mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Krem podzielić na 4 części. 3. Mus brzoskwiniowy Brzoskwinie z puszki pokroić na mniejsze części, przełożyć do garnka, wlać sok z brzoskwiń i wodę. Gotować kilka minut, następnie zblendować do postaci musu i wsypać galaretki. Całość dokładnie
Szalona Kuchnia EwelinyGofry z malinami i bitą śmietaną Grzane wino z bakaliami Grzanki z awokado i grana padano Grzanki z ricottą i pieczonymi warzywami Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Mus czekoladowy Mus czekoladowy z awokado Mus czekoladowy z aquafaby Mus czekoladowy z mascarpone Mus czekoladowy z ricotty Naleśnik z gorgonzolą zielonymi oliwkami i suszonymi pomidorami Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi
Moja smaczna kuchniawymieszać mikserem. 2) Truskawki umyć i usunąć szypułki, kilka odłożyć (ok. 8 truskawek) do pokrojenia na górę deseru, resztę zmiksować w blenderze kielichowym (lub za pomocą ręcznego) na jednolity mus. Jeżeli truskawki nie są wystarczająco słodkie, mus można dosłodzić np. 1 łyżką cukru pudru. 3) Do wody dodać 4 łyżki z przygotowanego musu i dokładnie wymieszać. Następnie biszkopty namaczać(...)rozcieńczonym musie i układać po dwa na dnie każdej szklanki. 4) Na biszkopty nałożyć po dwie łyżki kremu, następnie 3-4 łyżki musu truskawkowego. Przełożyć warstwą 2 namoczonych biszkoptów, zakończyć dwiema łyżkami kremu i udekorować pokrojonymi truskawkami oraz listkami mięty. 5) Przygotowany deser schłodzić w lodówce przez min. 2 h. Artykuł Deser truskawkowy à la tiramisu pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.meBananowy pudding z musem z mango jest dowodem na to, że aby zdrowo i pięknie jeść nie musimy poświęcać trylionów godzin, tysięcy PLNów, ani też być artystą. Wystarczy kilkanaście minut, kilka złotych, trochę chęci i mamy pyszne, sycące śniadanie na dobry początek dnia, zdrową przekąskę lub fit deser, który zjemy bez wyrzutów sumienia, a do tego estetycznie i wygodnie podany(...)Składniki (2 porcje): Pudding: 3 łyżeczki nasion chia 1 banan 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki mleka 1/2 łyżeczki pasty waniliowej Mus: 1 dobrze dojrzałe mango Przygotowanie: 1) Nasiona chia zalać mlekiem roślinnym, dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki na 15 min., po czym ponownie dokładnie wymieszać i odstać na kolejne 15 min. 2) Banana, jogurt naturalny oraz pastę waniliową zmiksować
Fitsweet.mekawałki zniknęły przez jakieś nieznane moce:( ZOBACZ CAŁY PRZEPIS KROK PO KROKU NA FILMIKU ❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤ Składniki: kakaowy spód: szklanka mąki żytniej 8 łyżek płatków owsianych 1/3 szklanki oleju rzepakowego mus bananowy* 2 łyżeczki naturalnego kakao kilka łyżek daktylowego karmelu* (do smaku) Do miski wsypujemy szklankę mąki żytniej, następnie płatki owsiane, oraz 1/3 szklanki oleju rzepakowego. Dodajemy także mus bananowy(...)dowolne słodzidło (u mnie odrobina cukru trzcinowego) Rodzynki zalewamy ciepłą wodą. Marchewki myjemy, obieramy, a następnie trzemy na tarce o baaardzo drobnych oczkach. Namoczone rodzynki blendujemy na gładki mus (bez odcedzania wody). Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, pod koniec wsypujemy płatki jaglane, podlewamy odpowiednią ilością wody i gotujemy przez kolejne kilka minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Całość
Kuchnia EllieSuper deser na każdą porę roku. Kruche ciasto i mus czekoladowy możemy ozdobić dowolnymi owocami. Ja wykorzystałam prawdopodobnie ostatnie świeże maliny, w tym roku, oraz pomarańcze. Ciasto jest bardzo słodkie, więc wychodzi sporo porcji. Przyrządziłam je na wizytę gości i wszyscy byli zachwyceni, polecam :) ciasto: 200 g mąki 100 g masła 50 g cukru szczypta soli jajko mus czekoladowy(...)pieczenia i obciążamy kuleczkami do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut, w zależności od piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy mus. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy mascarpone oraz przestudzoną czekoladę i dalej miksujemy, ale na mniejszych obrotach. Gdy składniki dobrze się polączą, mus przekładamy na […] Artykuł Tarta z musem czekoladowym, malinami
Mienta blogpieczenia i octu BUDYŃ: 1 l mleka 3,2 % 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 2 całe jajka 2 budynie waniliowe 0,5 szklanki mąki pszennej kostka masła MUS TRUSKAWKOWY 80 dag truskawek 1 galaretka truskawkowa lub wiśniowa 2 łyżki żelatyny cukier do smaku MASA ŚMIETANOWA: 2 śmietany śnieżki 1 szklanka zimnego mleka 3-4 łyżki jogurtu greckiego 1 kopiata(...)blaszek, wyłożonych papierem do pieczenia (25/40 cm) i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 150 stopni C termoobieg lub 170-180 stopni C ustawienie góra dół. ROBIMY MUS: Truskawki miksujemy, przelewamy do garnka i podgrzewamy. Dosypujemy cukier do smaku. Gdy mus się zagotuje, wyłączamy płomień i dodajemy galaretkę. Żelatynę zalewamy zimną wodą, tyle żeby ją przykryć. Rozpuszczamy
Pani na deserBananowy pudding z musem z mango jest dowodem na to, że aby zdrowo i pięknie jeść nie musimy poświęcać trylionów godzin, tysięcy PLNów, ani też być artystą. Wystarczy kilkanaście minut, kilka złotych, trochę chęci i mamy pyszne, sycące śniadanie na dobry początek dnia, zdrową przekąskę lub fit deser, który zjemy bez wyrzutów sumienia, a do tego estetycznie i wygodnie podany(...)Składniki (2 porcje): Pudding: 3 łyżeczki nasion chia 1 banan 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki mleka 1/2 łyżeczki pasty waniliowej Mus: 1 dobrze dojrzałe mango Przygotowanie: 1) Nasiona chia zalać mlekiem roślinnym, dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki na 15 min., po czym ponownie dokładnie wymieszać i odstać na kolejne 15 min. 2) Banana, jogurt naturalny oraz pastę waniliową zmiksować
Fitsweet.mePuszysty, delikatny serniczek na zimno z kwaskowatym musem owocowym, na spodzie z biszkoptów. Dobrze się kroi, pięknie wygląda i genialnie smakuje. Dodatkowo nie wymaga zbyt wielkiej wprawy w kuchni, poradzi sobie z nim nawet początkujący cukiernik :). W sezonie letnim przygotowuję go z różnymi owocami, zarówno w postaci musów (niżej truskawkowy, ale polecam również malinowy, jeżynowy oraz jagodowy), jak i całych(...)serową mikserem na niskich obrotach, jednocześnie stopniowo wlewając mleko z żelatyną. Tężejącą masę serową wylać na przygotowany biszkoptowy spód, przykryć folią i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Mus truskawkowy 600 g truskawek (waga po obraniu) 3 łyżki żelatyny 1/4-1/3 szklanki zimnej wody 1/3 szklanki wrzątku Truskawki zblendować. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić
Słodkie inspiracjemalinowo - brzoskwiniowy Makaron z sosem z malin i borówek amerykańskich Orzeźwiająca sałatka z arbuza z sałatą lodową i malinami Owsianka na mleku z bananem i malinami Pudding chia z musem malinowym Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Dżem jeżynowo - czekoladowy z chia Kasza manna na mleku z jeżynowym musem Kisiel jeżynowy Kokosowy pudding chia z musem(...)chia Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl jeżynowy z chia Koktajl z jeżyn na jogurcie Koktajl jeżynowy z chrupiącą granolą owocową Koktajl z jeżyn na maślance Mrożony jogurt jeżynowy Mus jeżynowy z kokosem i chia Mus z mrożonych jeżyn Sorbet jeżynowy Sorbet jeżynowy z białym winem Jogurt z jagodami, masłem orzechowym i kokosem Koktajl jagodowy na maślance Koktajl jagodowo - porzeczkowy
Moja smaczna kuchniaDzisiaj przepis na coś słodkiego :).Ciasto jest proste i bardzo smakuje nam wszystkim.Dwa biszkopty przełozone musem z owoców i kremem pycha ;). SKŁADNIKI Biszkopt ciemny: 6 jajek szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Biszkopt jasny: 3 jajka 1/2 szklanki mąki łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia Mus truskawkowy 500g(...)cukier mieszamy w 1/2 szklance mleka i gotujemy jak normalny budyń.Dokładnie studzimy.Masło miksujemy mikserem na puch dodajemy po trochu wystudzonego budyniu i mamy krem :). Przyszedł czas na mus :).Truskawki lub np.maliny blendujemy na mus,wlewamy do garnka dodajemy wodę i zagotowujemy,następnie wsypujemy galaretki mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Teraz najważniejsza rzecz składanie ciasta :). Ciemny biszkopt przekrawamy
Mała w garnku miesza