mus - 6353 przepisów (strona:281/424)

Truskawkowa przyjemność ukryta w małym słoiczku 160

Czerwiec to miesiąc, w którym czerpiemy mnóstwo kulinarnych przyjemności z truskawek. Moja propozycja to malutki deserek, którego podstawą są trzy elementy. Mus z truskawek (wystarczy je zblednować), jogurt naturalny i otręby. Zamiennie możemy używać płatek owsianych, musli, czy amarantusa. Każdy może dopasować składnik według własnych preferencji. Efekt jest jeden. Prawdziwa przyjemność i kulinarne doznania ;) SMACZNEGO

Mój Smak na Życie
Truskawkowa niespodzianka bez pieczenia 349

Dodać cukier puder,sok z cytryny i podgrzać na małym ogniu, ciągle mieszając. Zdjąć z palnika i dodać żelatynę namoczoną w zimnej wodzie.  Dokładnie wszystko wymieszać i odstawić mus do wystudzenia tak aby lekko zgęstniał. Śmietanę ubić na sztywno po czym powoli dodawać i stale miksować . Musi powstać jednolita masa. Wlać delikatnie do tortownicy i schłodzić. Kiedy masa zastygnie

O kuchni z uczuciem
Deser jagodowo- ajerkoniakowy 209

śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Wlewam 80ml ajerkoniaku, miksuję.  3. Wafelki kroję w kosteczkę i przekładam na dno pucharków. Następnie nakładam naprzemiennie porcję kremu i gęstego musu jagodowego. Tak postępuję, aż do wyczerpania składników.  4. Wierzch deseru polewam pozostałym ajerkoniakiem i posypuję jagodami

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto na Dzień Ojca 377

smacznego świętowania. Pianka truskawkowa składniki na biszkopt 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki brązowego cukru składniki na mus truskawkowy 2 galaretki truskawkowe 1 kg truskawek 2 łyżki żelatyny 1 łyżka miodu - opcjonalnie 500 ml wody składniki na piankę truskawkową 2 śmietany kremówki 2 galaretki truskawkowe 2 łyżki cukru

Przysmaki Karolki
Płatki jaglane i amarantus z musem truskawkowym 184

amarantus i gotować około 3-4 minuty. Zdjąć z ognia posłodzić cukrem trzcinowym i wymieszać. Przełożyć do szklanki, miseczki lub słoiczka. Truskawki umyć, obrać z szypułek i zmiksować na mus. Polać na wierzchu i posypać płatkami migdałów. Spożywać na ciepło lub zimno

Ala piecze i gotuje
Bezglutenowe placuszki z truskawkami 202

wszędzie „pankejki”, ale są dobre i uzależniające. Potrzebujemy: szklankę kefiru – ja użyłam zsiadłego mleka z Krasnegostawu, bo nie ma w nim mleka w proszku dwie łyżki jogurtu naturalnego szklankę musu z truskawek dwa jajka 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (można pominąć – placki wyjdą płaskie) mąka kukurydziana – miałam opakowanie 400g, weszło prawie całe pół łyżeczki soli dwie łyżki

ladykitchen
BELLINI CHAMPAGNE COCKTAIL 147

przygotować użyjemy dana ilość brzoskwiń. Do przygotowania około 10 koktajli potrzebne są 3-4 obrane ze skórki słodkie brzoskwinie. Należy je po prostu zblendować z kilkoma kroplami cytryny ( aby mus nam nie ściemniał). Jeśli brzoskwinie są mało słodkie można dodać syrop cukrowy do smaku

Jemy Pijemy
Bellini 250

przygotować użyjemy daną ilość brzoskwiń. Do przygotowania około 10 koktajli potrzebne są 3-4 obrane ze skórki słodkie brzoskwinie. Należy je po prostu zblendować z kilkoma kroplami cytryny ( aby mus nam nie ściemniał).Jeśli brzoskwinie są mało słodkie można dodać syrop cukrowy do smaku

Jemy Pijemy
Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym i wielkanocną dekoracją 199

kogo: dla zastanawiających się jak uczcić Dzień Czekolady dla chcących spróbować wspaniałego kremu-musu czekoladowego dla szukających inspiracji na prostą i efektowną dekorację Składniki na ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru drobnego do wypieków 3/4 szklanki kakao 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej szklanka maślanki (lub kefiru) pół szklanki oleju

Mania Wypiekania
Tort czekoladowo-malinowy 166

Wspaniałe wilgotne ciasto czekoladowe wraz z lekkim musem malinowym wykonanym z domowej frużeliny malinowej. Cudowny! Bardzo polecam!! Dla kogo: dla nieprzepadających za tortami na biszkoptach dla fanów czekoladowych ciast dla chcących spróbować zniewalającego połączenia malin i czekolady Składniki na ciasto: 7 małych jajek (lub 6 dużych) 340ml mleka 285ml oleju rzepakowego (lub słonecznikowego) 2,5 szklanki brązowego cukru

Mania Wypiekania
Szarlotka 160

kogo: dla fanów jabłkowych przepisów dla mających mus jabłkowy na zimę do wykorzystania dla lubiących tradycyjne smaki Składniki: 350g mąki pszennej kostka masła (200g) 2 żółtka 110g drobnego cukru do wypieków łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek (najlepiej szara reneta lub antonówka) lub słoik prażonych jabłek cynamon do smaku 3 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Mąkę wymieszaj

Mania Wypiekania
Sok banan-pomarańcza-kiwi 137

Bardzo gęsty i dość kwaśny sok - konsystencja musu. Jest posłodzony jedynie bananem. Jeśli dla kogoś będzie zbyt kwaśny polecam dodać drugiego banana lub ewentualnie troszkę cukru. Im banan będzie bardziej dojrzały tym sok będzie słodszy. Dzięki temu sokowi udało mi się przemycić kiwi mojej córeczce, która na surowo go nie tknie. Wypiła jednym haustem cały kubek tego soku. Jeśli uważacie

Mania Wypiekania
Lody morelowe 204

cukru (lub tyle ile lubimy) Przygotowanie 24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcją Morele opłukać, pozbawić pestek, zmiksować (skórkę zostawiłam).  Mus morelowy  wymieszać z cukrem (ksylitolem) dodać  śmietankę i jogurt, wymieszać . Wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na  całą noc. Dalej postępujemy zgodnie z instrukcją  naszej

Stare Gary
Mus bananowo - truskawkowy z pokrzywą 167

cytryny do smaku Przygotowanie : Banany obrać, liście pokrzyw umyć ( ja użyłam tylko same liście bez ogonków), truskawki umyć pod bieżącą wodą Składniki przełożyć do miksera, zmiksować Jeśli mus za gęsty dodać wody. Z tych składników miałam porcje dla 2 osób. Jeśli mamy więcej czasu to zmiksujmy każdy ze składników oddzielnie i przelejmy je warstwowo do szklanki. Wygląd będzie bardziej zachęcający

Proste Potrawy
Konfitura Truskawkowa z Likierem Tiramisu 187

roku mam za sobą przerobione 30 kg truskawek. Po zrobieniu musów dla dziecka pozwoliłam sobie na małe eksperymenty smakowe, które okazały się bardzo trafne. Jednym z nich jest ta konfitura z likierem. Pomyślałam sobie, że skoro deser tiramisu połączony z truskawkami jest tak smaczny, więc czemu nie zamknąć tego smaku w słoiku? Zamknęłam i po kilku dniach spróbowałam

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania