śniadania. Minus jest taki, że trzeba zalać nasiona chia ulubionym mlekiem dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Na drugi dzień możemy kombinować z ulubionymi dodatkami (owocami, jogurtem, musem) i zajadać ze smakiem. Pudding chia ¾ szklanki mleka orzechowego 2 łyżki nasion chia Do mleka dodajemy nasiona chia i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia dodajemy ulubione dodatki
Tetiisheriwykorzystanie tego co powinno być zjedzone, a nie wyrzucone i wszystko w towarzystwie naszego love sera pieczonego :) Tym razem zamiast balsamico skropiłam wszystko sosem na bazie octu winnego i musu morelowego takiego z Lidla. Pyszności normalnie! Powiem Ci, że ta sałatka niech będzie inspiracją, możesz dorzucić do niej to co lubisz i to co masz w lodówce i tak będzie
Blondynka Gotujezarlotki zwykle piekę w sezonie letnim i na pocz ą tku jesieni, kiedy dostępne są , najlepsze moim zdaniem, jabłka do tych ciast czyli kwaśne antonówki. Z antonówek robię mus " do słoików" do wykorzystania poza sezonem na kwaśne jabłka.Tym razem jednak skorzystałam ze świeżych i słodkich jabłek, dlatego też szarlotka jest inna od tych moich typowych. Odróżnia ją też ciasto
Bon appetit mon amieZaopatrzmy się w wielobarwny kosz owoców, paczkę patyczków i zestaw pomysłów na połączenia kolorów. Przygotujmy w kubkach kilka sosów do maczania naszych szaszłyczków: rozpuszczona czekolada, bita śmietana, krem karmelowy, mus truskawkowy... a może jogurt? Eksperymenty (mniej lub bardziej udane) to istota szaszłyczkowej zabawy :) Jakiś czas temu Marzena wspomniała o zbliżających się piłkarskich mistrzostwach i obiecała danie w barwach narodowych
zadanie-gotowanieSzczególne podziękowania kieruję do autorów poniższych przepisów : Niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swe kanapki mają - pajda z rzodkiewką autor: djdomin; blog: Kaflowa Kuchnia Konstytucyjny mus truskawkowo-rabarbarowy z bitą śmietaną i miętą. autorka: Fiolka; blog: Student w kuchni! Kryć się! Patriotyczny twarożek kanapkowy autorka: aaasikkk; blog: Grunt to przepis! Twarogowo-truskawkowy deser - White
Weekendy w domu i ogrodzienapoju) 900 g truskawek 1 kg kiwi 1,5 kg jabłek Kiwi obrać, z truskawek odciąć szypułki. Zmiksować blenderem na gładko. Z jabłek wycisnąć sok (przecierowy), wymieszać z musem owocowym. Schłodzić przed podaniem. Smacznego! Porcja jest słuszna. Teoretycznie . Praktycznie znika w ciągu dwóch dni, więc naprawdę, nawet nie zawracajcie sobie głów mniejszą ilością
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczego nie umiem już funkcjonować. Codziennie odkrywam nowe smaki. Moją ulubioną jaglanką jest gruszkowy pudding z orzechami i miodem. To pyszne , pożywne śniadanie lub słodki deser, którego podstawą jest mus gruszkowy dosładzany jest serkiem waniliowym, dzięki czemu jego smak jest jeszcze ciekawszy. Kaszo-maniacy- spróbujcie koniecznie !!! POTRZEBUJEMY na około 3,4 porcje: 4 dojrzałe i słodkie gruszki 1/2 szklanki kaszy
WYSPA SZCZĘSLIWAminut, by maliny lekko się ociepliły. Gdy będą na tyle rozmrożone, że blender nie będzie odmawiać posłuszeństwa, dodać do nich wiórki kokosowe oraz miód. Wszystko zmiksować na gęsty, gładki mus. Łyżką do lodów nakładać porcję sorbetu. Podawać posypane wiórkami kokosowymi. Smacznego! Jeśli nie lubicie, gdy pod zębami chrupią Wam pestki malin, należy maliny całkowicie rozmrozić (lub użyć świeżych
Nastoletnie Wypiekaniemnie istotna :) Będę wiedziała ile tym razem kilogramów kaszy ugotować. Kasza jaglana polecana jest przy przeziębieniach. Jeśli Twój maluch ma katar lub mokry kaszel to (małe jaglane party?) przygotuj mus jaglany lub raffaello. Kasza jaglana usuwa z organizmu nadmiar śluzów, ma właściwości wysuszające i antywirusowe - wzmacnia odporność. Na zdrowie
lady-och-mistrzyni.blogspot.comuproszczona. Fasolkę szparagową z wersji oryginalnej zamieniłam na zwykła fasolkę. Jeśli nie macie czasu na jej namaczanie, użyjcie tej z puszki. Dla mnie w tego rodzaju zupie liście to mus. Ale jeśli nie jesteście do nich przekonani, to równie dobrze ugotujecie zupę na samych bulwach buraków. Jak byłam mała, to do zupy na wierzch wkładało się łyżeczkę masła lub zabielało
Mieszam w Garnkuśmietany 2 łyżki cukru Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Wanilię przekroić wzdłuż, końcem noża zeskrobać nasionka. Dodać do śmietany i cukru, wymieszać. Połączyć z ugotowanym ryżem. mus truskawkowy: garść truskawek opcjonalnie odrobina cukru Truskawki opłukać, odszypułkować. Zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Jeśli są zbyt kwaśne, można dodać trochę cukru. Ja nie dodawałam, gdyż naleśniki są słodkie
Codzienna kuchnia niecodziennapozostawiamy do stężenia. 2.Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. 3.Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, odkładamy 10 sztuk. Resztę blendujemy. 4. Ubijamy śmietanę z cukrem, dodajemy serek i mus truskawkowy oraz żelatynę. 5. Odłożone truskawki kroimy w plastry, dodajemy do masy serowej. 6. Powstałą masą napełniamy foremki w których stężała galaretka. Na wierzchu układamy po 1 biszkopcie. Wstawiamy
słodki bratekKlasyczna owsianka śniadaniowa, ale z jabłkami w trzech odsłonach - musem, chipsami i jabłkami na surowo. Ciekawa kompozycja, jeśli dodatkowo wzbogacimy smak o świeży imbir i mały dodatek miodu. Mamy gęstą, ale jeszcze płynną konsystencję owsianki z chrupiącymi jabłkami i wyraźnym, orzeźwiającym smaku
Milion SmakówDzisiaj podzielę się z Wami pomysłem na lekki, słodki deser. Znajdziecie w nim karmelizowane plastry gruszki oraz orzechy. Delikatny, kremowy mus śmietankowy z drobinkami czekolady,na którym podajemy miękką, niemalże rozpadającą się w ustach słodką gruszkę, świetnie kontrastuje z chrupiącymi orzechami w karmelu Musicie tego spróbować. KARMELIZOWANA GRUSZKA z KREMEM STRACCIATELLA Składniki: (na 2 porcje) 1 duża
Bon appetit mon amiewysmarować tłuszczem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia - daktyle zalać gorącą wodą, odstawić do ostygnięcia - namoczone daktyle razem z wodą, w której się moczyły, rozdrobnić blenderem na mus lub przetrzeć przez sitko - jajka zmiksować na puszystą masę, dodać do nich daktyle, ekstrakt z wanilii, płynny olej kokosowy, wymieszać lub krótko zmiksować - do masy dodać marchewkę, ponownie wymieszać - składniki
Smakołyki Bereniki