wrzątku daktyli - 5g kakao (opcjonalnie) + cynamon, proszek do pieczenia, soda oczyszczona (szczypta) + 80ml wody WYKONANIE: 1. Zetrzyj marchewki na tarce, a daktyle zalej wrzącą wodą. 2. Daktyle zmiel na mus. 3. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i piecz ok 60 min w 150* CAŁOŚĆ: 1350 B40 W180 T44 ROBIŁAM JESZCZE PYSZNĄ OPCJĘ! Skladniki: -3 jajka - 1,5 szklanki mąki
fitolarun.blogspot.commango. Do nadzienia użyłam serka mascarpone i mleczka kokosowego. I to był strzał w dziesiątkę! Powstał pyszny, kremowy, o subtelnym kokosowym smaku deser. Początkowo z mango planowałam przygotować mus. Ostatecznie pokroiłam owoc w cienkie plastry, które ułożyłam na wierzchu tarty. Puentę stanowiły wiórki kokosowe :) Polecam :) Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 1 jajko
zadanie-gotowaniepodgrzej w rondelku, ale nie gotuj, dodaj połamaną czekoladę, odczekaj 2-3 minuty po czym wymieszaj dokładnie. Do całkiem zimnej masy dodaj ser mascarpone i zmiksuj blenderem na mus, wstaw na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Następnego dnia ubij mikserem na sztywny krem, rozsmaruj na serniku, powciskaj w masę osączone z syropu wiśnie-(w sezonie używamy
Wanilia i Kardamonsię wizja słodkich wypieków i deserów z jego udziałem. Ja postanowiłem przełamać tę konwencję i przygotować rabarbarowy sos do mięsa, aromatyzowany wanilią, cynamonem i nutką chili. Ma on konsystencję musu i świetnie komponuje się z drobiem jak i delikatnymi częściami wieprzowiny. W moim dzisiejszym przepisie znajdziecie polędwicę przyrządzoną najprościej jak się da - z pieprzem i solą, smażoną na klarowanym maśle
Food SquareTatara polubiłam za pierwszym kęsem.Idealnym połączeniem dla mięsa, które w nim będzie wiodło prym są dodatki. Wędzony łosoś, który gra główną rolę w tym
ChilliJemyodkryłem, bo teraz w spiżarce zawsze mam pełen słoik. Znudziły się już Wam jajka w milionie odsłon na śniadanie? Dlatego w zamian proponuję: Granola z owocami, albo z musem z nasion chia albo porostu sama Warto też zastąpić nią musli ponieważ skład tych dostępnych w sklepach ( nawet tych a reklamowanych jako zdrowe) pozostawia wiele do życzenia. Można dodać ją też
PaleoLifeszarlotkę. I było to pierwsze ciasto, które upiekłam. Ze wszystkich ciast z jabłkami szarlotkę lubię najbardziej. Przepyszne delikatnie półkruche ciasto, jabłka świeże starte lub ze słoika (już zapakowałam mus jabłkowy do słoików na zimę) - im więcej tym lepiej! I charakterystyczna dla szarlotki kratka obsypana cukrem:) A na dodatek ten przepis jest bardzo prosty i obdarowałam nim już pół rodziny
dobra gospodyni dom wesołym czynidobrze ciepła-nie gotować!, dodać połamaną na kawałki czekoladę, odczekać 2-3 minuty i wymieszać łyżką, zostawić do wystudzenia. Nastepnie dodać serek mascarpone. Całość zmiksować blenderem na gladki mus. Wstawić do lodówki na kilkanaście minut, gdy masa zacznie tężeć wylać na kruchy zimny spód. Posypać wiśniami i orzeszkami uprażonymi wcześniej na złocisto na suchej patelni. Udekorować wiórkami
Wanilia i Kardamonksiążce zwycięzcy Master Cheff'a Damian Kordas :) Masę przelewamy do tortownicy (średnica 22 cm). Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 180*C i pieczemy przez godzinę. Sernik udekorowałam dodatkowo musem z miksowanych mrożonych truskawek z dodatkiem cukru. W Thermomixie TM 5 nastawiłam czas 2 minuty i zaczęłam stopniowo zwiększać obroty aż doszłam do maksimum
ClauditteMissCookingniego cała gama różnorodnych dodatków czy marynat, które potrafią kompletnie zmienić smak tego delikatnego mięsa. W sezonie kiedy króluje świeży rabarbar spróbujcie tego połączenia - z rabarbaru przygotujcie gęsty mus, zamarynujcie w nim rybę i upieczcie. Z dodatkiem świeżej, wiosennej surówki macie gotowy pyszny lunch
Milion SmakówDzisiejszy wpis dedykuję wszystkim łasuchom, będącym na diecie. Bardzo smaczny mus owocowo - jogurtowy, który zadowoli każdego. U mnie pojawił się na specjalne życzenie córki, która w ostatnim czasie bardzo zwraca uwagę na to co je. Polecam :) Szybko, smacznie i zdrowo. SKŁADNIKI: 200 g jogurtu naturalnego gęstego 1 dojrzałe mango 120 g malin świeże listki mięty A jak to zrobić
Kuchnia w opałachPomysł na standardowy, codzienny obiad w wersji wiosennej. Bardzo orzeźwiające, lekkie danie na każdy dzień. Delikatna pierś kurczaka w kwaśnym musie z rabarbaru z dodatkiem dużej ilości świeżych ziół oraz delikatnie uduszone szparagi z groszkiem na maśle z dodatkiem młodych ziemniaczków z koperkiem. Lepiej być już nie może! Składniki (na 2 porcje): 300 gram piersi kurczaka 1 łodyga rabarbaru
Mango PapajaSkładniki spód : 1 kubek krupczatki 0,5 kubk a mąki kukury dzianej 1 łyżeczk a soli 0,5 kostki masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 żółtko mus z marakują: 4- 5 dojrzałych, pomarszczonych owoców marakui 1 kubek świeżego soku pomarańczowego (ew. soku 100% z kartonu) 1 tabliczka gorzkiej czekolady 5 dużych jaj 1 kubek cukru 1 kube k śmietanki
Luźna Kuchniasię z Wami kolejnym śniadaniowym zestawieniem. Prezentuję Wam 8 propozycjami (przepisów), od których możecie smacznie zacząć dzień. Mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie. Spróbujcie: Wiosenna owsianka z musem z kiwi Nocna owsianka z owocami, chia, ziarenkami i żurawiną Grillowana tortilla z kabanosem i dodatkami Tortilla z prażoną cebulką, wędliną, sosem czosnkowym i zielonymi dodatkami Serowo-jogurtowe placuszki śniadaniowe
Słodkie okruszkitynkturą z suszonej śliwki. Koktajl był podany w towarzystwie konserwy z gęsi z popcornem z kaszy gryczanej i ogórkiem kiszonym. Szczególnie smakowały mi pierożki z białą kiełbasą, bryndzą i musem z pieczonego jabłka. Podany był do nich koktajl na bazie wódki z syropem z piwa pszenicznego, majerankiem, cytrusami i bittersem grapefruitowym. Na zakończenie otrzymaliśmy buteleczkę wódki Ostoya starzonej w dębowej
Kuchnia Bazylii