mus - 6353 przepisów (strona:289/424)

Sernik z kratką 199

Ostatnio poszukiwałam idealnego przepisu na sernik, nie taki wymyślny z jakimiś musami czy owocami, po prostu na tradycyjny sernik. Znalazłam w końcu to czego szukałam, po schłodzeniu w lodówce, jest bezkonkurencyjny. Właśnie dziś dziadek przywiózł taki prawdziwy twaróg, zrobiony kilkanaście godzin temu, nic nie równa się ze smakiem takiego twarogu i chyba jutro pokuszę się o zrobienie sernika

Piekę, bo lubię
Owsiane placuszki w pięciu odsłonach 147

orzechami włoskimi w miodzie (do rondelka włożyłam orzechy oraz dobry, prawdziwy miód, podgrzałam lekko, aby smaki się połączyły)        Z jogurtem naturalnym i musem truskawkowym - ulubiona wersja moich dzieci

Kulinarne Inspiracje
Mus czekoladowy 122

Mus jest bardzo puszysty, dobrze napowietrzony, z wyraźną nutą alkoholu. Świetnie komponuje się z delikatną bitą śmietaną. Jeśli przygotowujemy go z czekoladą mleczną zamiast deserowej warto nieco zmniejszyć ilość cukru. Składniki: 200g czekolady deserowej (opcjonalnie mlecznej) 2 łyżki brandy 4 łyżki wody mineralnej 30g masła 3 jajka 55g cukru 150ml śmietanki kremówki Sposób przygotowania: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę

Pyry na Gaz
owsiane ciastka z truskawkową galaretką 147

szklankę wody zagotowujemy, do gotującej się wody wsypujemy zawartość miseczki- gotujemy ok 3 min stale mieszając gotową masę przekładamy do aluminiowych foremek- odstawiamy do stężeni  truskawki blendujemy na mus szklankę wody gotujemy- dosładzam ksylitolem i dodajemy agar- stale mieszamy ok 3 min gotowy agar mieszamy ze zblendowanymi truskawkami- kładaziemy jako kolejną warstwę na ciastka ciastka odstawiamy do stężenia

healthy dreams
wegańskie serniczki na zimno ze złotym kiwi 142

niewielkiej ilości wody (starajmy się zrobić tak, aby nie wchłonęła całego płynu- odrobina wody musi zostać, żeby ułatwić blendowanie) ugotowaną kaszę blendujemy z bananami i tofu- na gładki mus do zblendowanych składników dodajemy babkę płesznik i dokładnie mieszamy całość przekładamy do aluminiowych foremek kiwi obieramy, kroimy w plasterki i dekorujemy serniczki odkładamy do lodówki i czekamy aż stężeją

healthy dreams
bakłażan nadziany kremem pomidorowo- awokadowym z bobem 129

pieczemy ok 20 min w 200 stopniach pomidora obieramy, awokado obieramy- blendujemy razem, po czym mieszamy z przyprawami i chia szałwią bób parujemy ok 17 min upieczonego bakłażana nadziewamy musem i posypujemy bobem

healthy dreams
wege jaglany koktail z czarną porzeczką 133

jaglaną gotujemy w mleku- możemy ją troszeczkę rogotować ugotowaną i ostudzoną kaszę blendujemy z bananem i kostkami lodu osobno blendujemy porzeczkę  do szklanki nalewamy jaglany koktajl, następnie warstwę musu porzeczkowego - całość możemy posypać całymi owocami porzeczki

healthy dreams
bananowo- gryczany mug cake 136

wchłonęła całą wodę)- ugotowaną kaszę odstawiamy do ostygnięcia ugotowaną kaszę blendujemy z bananami białka ubijamy razem z ksylitolem na piankę- dodajemy do zblendowanej kaszy i całość dokładnie mieszamy gotowy mus przekładamy do porcelanowych miseczek/kubków i umieszczamy w mikrofalówce na 7 min- nastawiając moc urządzenia na najwyższą

healthy dreams
Raw batony amarantusowe z awokado i migdałami 115

Składniki: 8 łyżek amarantusa ekspandowanego 1/2 awokado 1 banan 2 garści płatków migdałowych  Wykonanie: awokado i banana ugniatamy na "ciapkę", ewentualnie blendujemy owoce mieszamy z amarantusem i migdałami mus przekładamy na papier do pieczenia formując prostokątne formy, po czym je zawijamy i odkładamy na noc do lodówki gotowe batoniki odwijamy z papieru i przekładamy na talerzyk

healthy dreams
curry sajgonki z dynią hokkaido 130

soczewicę gotujemy ok 15 min- mieszamy razem z przyprawami dynię obieramy, kroimy w kosteczkę, po czym pieczemy w 200 stopniach ok 20 min papier ryżowy zwilżamy ciepłą wodą, nadziewamy musem z kaszy i kawałkami pieczonej dynii, po czym zwijamy (sklejamy razem rogi z każdej strony

healthy dreams
drożdżowe placki dyniowo-żytnie nadziane twarogiem 128

drożdży odrobina mleka (do rozpuszczenia drożdży) dodatek: maliny, jogurt naturalny WYKONANIE: dynię obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, po czym parujemy do miękkości uparowaną dynię blendujemy na gładki mus białko ubijamy razem, drożdże dodajemy do lekko podgrzanego mleka i je rozpuszczamy mąkę, 2 łyżki ksylitolu, zblendowaną dynię, ubite jajko i rozpuszczone drożdże mieszamy razem- przykrywamy ściereczką i odkładamy

healthy dreams
dyniowy tofurnik z pekanami na zimno 164

zaletą jest posiadanie własnego ogródka, w którym można znaleźć ostatnie sztuki tego jesiennego warzywka. Pewnie, to nie to samo co sezonowa hokkaido, jednak zadowoliłam się tym co mam. Zrobiłam mus dyniowy który stopniowo zużywałam do wszelkiego rodzaju potraw. Ostatnie kilka łyżek trafiło do pysznego tofurnika! Dynia nadająca delikatności, słodycz dzięki ksylitolowi i charakter uzyskany dzięki orzechom pekan. Cóż więcej pragnąć

healthy dreams
a'la tarty z płatków jaglanych z musem quinoa-kaki 104

miseczki quinoę gotujemy w niewielkiej ilości wody ok 13 min (do wchłonięcia całego płynu) kaki obieramy i blendujemy na gładki krem, następnie mieszamy z ugotowaną quinoą i masłem orzechowym musem nadziewamy talaretki i odkładamy je do lodówki na kilka godzin Dwa główne składniki: quinoa i płatki jaglane są prezentem od EkoRein . Sklep oferuje świetnej jakości produkty, gorąco polecam

healthy dreams
Karobowy pudding chia z bananową "kruszonką" 159

odkładamy na kilka godzin/ na noc do lodówki (możemy kilka razy, co 30 min ponownie przemieszać całość) gotowy pudding wyciągamy z lodówki i przygotowujemy kruszonkę banana blendujemy na gładki mus, dodajemy do niego mąkę i dokładnie mieszamy gotową kruszonkę układamy na gotowym puddingu

healthy dreams
Rokitnik - z czym to się je...? 186

cukru 1,5 łyżeczki pektyny Sok z cytryny, wodę i owoce umieścić w garnuszku. Gotować przez 5-10 minut, aż owoce zaczną się rozpadać. Przetrzeć przez sitko (skórki zachować). Mus przełożyć do szystego garnuszka, dodać cukier, zachowując diwe łyżki. Gotować na małej mocy panika przez 10-15 minut. Po tym czasie dodać pektynę wymieszaną z resztą cukru, gotować kilka minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania