najpierw bo dni mi braknie. Tak też się stało z najnowszym, wrześniowym numerem. Jesień sprzyja ciepłym smakom, aromatom i taka jest ta KUCHNIA. Dzisiaj wykorzystałam kolejną recepturą i upiekłam muffinki, na które przepis pochodzi
Dzieje kuchennej Wiewióryzmieniają kolory i spadają z drzew, wiatry wieja a bakcyle fruwają. Na szczęście my uporaliśmy się już katarami z zeszłego tygodnia a szkarlatyna nas nie dosięgnęła. W weekend jedlismy muffinki i owsiane ciasteczka, takie jakie robiła moja mama.A to zdecydowanie po weekendowe słodkości choćby z racji tego, że decyzję o ich zrobieniu podjęłam w niedzielę a samym
Dzieje kuchennej Wiewiórywieprzowina smażona ze świeżym ogórkiem. Pyszne, lekkie i szybkie danie dla całej rodzinki, które robiłam dawno temu i chyba tu jeszcze nie gościło ale pojawi się niebawem.Były też muffinki wg Nigelli, czekoladowo bananowe z wisienką ode mnie :) pisałam już o nich kiedyś. Upiekłam je w sobotę w sam raz by poczęstować Wujaszka, który
Dzieje kuchennej Wiewiórymasą serkową Sernik szachownicaSernik z pomarańczową pianką Sernik z mlekiem i kokosemSernik z brzoskwiniamiSernik orzechowy z brzoskwiniami MarysieńkaCiasteczka orzechoweTorciki warszawskie Wafle kajmakoweWafle mleczneWafle kakaowe z aromatem rumowym Muffinki pomarańczowo-cytrynoweBabka kwitnący tulipanBabka kajmakowa Babeczki mini szarlotki SałatkiSałatka świąteczna ISałatka świąteczna II Śledzie w śmietanie z jabłkiem Brokuły z serem feta i sosem czosnkowym Sałatka z tuńczykiemSałatka z tuńczykiem
Kuchnia domowa AniPonieważ dostałam mrożone czerwone porzeczki, a trzeba opróżnić zamrażalkę, to zrobiłam ciasto według przepisu Agi. Rabarbar zamieniłam na czerwone porzeczki i dorzuciłam jeszcze kruszonkę. Polecam! Ciasto robiłam jak muffinki, czyli osobno mieszałam mokre i osobno suche składniki, połączyłam mieszając łyżką. Ciasto w sam raz dla tych, co nie posiadają miksera.Składniki:4 szklanki mąki pszennej1,5 szklanki maślanki3/4 szklanki cukru1
Kuchnia domowa Anitruskawek i wylewamy tężącą galaretkę. Ciasto schładzamy w lodówce.Smacznego!!!Zapraszam też na inne wypieki z truskawkami:Ciasto z truskawkamiDrożdżówki z rabarbarem i truskawkamiCiasto truskawkowo-kawoweTorcik serowo-truskawkowy Muffinki z truskawkami
Kuchnia domowa Aniosobnej misce roztrzepujemy składniki mokre (jajko, olej i mleko). Do składników suchych wlewamy składniki mokre i mieszamy drewnianą łyżką tylko do połączenia składników.3. Masę wykładamy do foremek na muffinki. Na wierzch każdej babeczki wykładamy maliny i posypujemy kruszonką.4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut
Szefowa kuchniSylwester. Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra. Dania na Sylwestra. Menu na Sylwestra. Menu sylwestrowe, dania sylwestrowe, przekąski sylwestrowe. Drinki na Sylwestra. Finger Food. Koreczki. Grzanki
Kulinarne Przebojeciemnej czekolady (gorzkiej lub mlecznej)Łyżeczka masła4-5 łyżek mlekaW kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę wraz z masłem i mlekiem. Przy pomocy szpatułki smarujemy babeczki. Po nałożeniu czekolady na wszystkie muffinki, brudną miskę zostawiamy żeby z resztek czekolady zrobić źrenice i przykleić noski. Póki czekolada jest płynna przykładamy precelki, biszkopt oraz oczy. Przy pomocy wykałaczki wykonujemy źrenice. Na środku biszkoptów
Kolizje Smakówsuszu - grzaniec bezalkoholowy11. Krokiety z kapustą i grzybami12. Paszteciki - już upieczone, zamrożone.Ciasta i ciasteczkaPierniczki już są, planuje upiec piernik wylewany, zrobić chatkę Puchatka, keks mocno bakaliowy, muffinki, ciasto Izaura i ciasto marchewkowe. Jest sporo ciast dlatego, że obdarowuję nimi rodzinę czy znajomych.Przygotowuję też dania mięsne typu bigos, rolady, pasztet itp. na Boże Narodzenie. W tym roku będę
NA MOIM TALERZUjednolitą masę. 3. Następnie do maślanej masy dodać mąkę z kakao, skórkę pomarańczową, aromat i mleko. Dokładnie wymieszać do połączenia składników (można łyżką). 4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół (termoobieg 160oC) przez około 25-28 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika
Mała Cukierenkaolej i wsypać oba cukry i wymieszać. Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko wymieszać ( ja używam widelca ). Ciasto rozdzielić do foremek włożonych do blachy na muffinki. Na wierzch ułożyć jeżyny lekko dociskając do ciasta. Babeczki piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni. Po upieczeniu babeczki wyjąć na kratkę jeśli są w silikonowych foremkach
Ewa w kuchnicałkiem efektowna. Podaję dwa przepisy na babeczki do wyboru: jedne z makiem i marcepanem, aromatyzowane skórką pomarańczową, a drugie czekoladowe z przyprawami korzennymi. Jeśli jednak już macie swoje ulubione muffinki, to nie zastanawiajcie się i skorzystajcie z własnego przepisu. Warto jednak wybrać te, które zbyt mocno nie rosną, by wierzch babeczki był raczej dość płaski. Mam nadzieję, że wpis stanie
Food Squarepodwójnie czekoladowe. :-) W kremie znajdziemy białą czekoladę a całość polana jest czekoladą gorzką. Dzięki temu ciasteczka są w sam raz - słodkie, ale nie przesadnie. Na zdjęciach wyglądają jak duże muffinki, w rzeczywistości są małe - wycinałam kółka o średnicy mniejszej niż szklanka. Ciasteczka:1 szklanka mąki2 żółtkałyżeczka proszku do pieczenia100g masła1 łyżka cukru pudru1 łyżka kakaoKrem:tabliczka białej czekolady30g masła200ml śmietanki
Szefowa kuchnipulpy kokosowej, ktora zostaje mi z produkcji domowego mleka kokosowego. Ale z powodzeniem możecie użyć "nienaruszonych" wiórków kokosowych, smak będzie jeszcze intensywniejszy:) Z tego ciasta możecie rówież upiec dyniowe muffinki:) Powinno bez problemu wyjść 12 sztuk. Bardzo polecam!SKŁADNIKI:1 szklanka puree z dyni*1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki brązowego cukru0,5 szklanki oleju (użyłam rzepakowego
Słodko-Słony Świat Ilony