muffinki - 4060 przepisów (strona:181/271)

Babeczki stokrotki 173

Babeczki stokrotkiWiosenna propozycja na dziś to klasyczne czekoladowe muffinki z nutą pomarańczy i dużą ilością mlecznej czekolady - takie połączenie chyba nigdy mi się nie znudzi :) Do tego delikatny krem z twarożku w stosownym kolorze i cukrowe stokrotki.Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżki gorzkiego kakao1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mlekaskórka

Ciastkozercy
Babeczki wiosenne listki 158

listkiWiosenna pogoda zaczyna nas rozpieszczać. Po kilku dniach ulewnego deszczu znowu wyszło słońce i momentalnie na drzewach pojawiły się pierwsze listki - dziś babeczki inspirowane widokiem zza okna ;) Mocno czekoladowe muffinki z orzechowymi drażami i polewą czekoladową.Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżki gorzkiego kakao1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mlekadraże orzechowe

Ciastkozercy
Cytrynowe babeczki z galaretką 237

już jest - niektóre ciasta udają się tylko mamom (albo ewentualnie babciom). Całe szczęście bywają przepisy, które udają się zawsze. Z pewnością należy do nich ten, na babeczki cytrynowe. Muffinki z galaretką i delikatnym kremem będą świetną przekąską na ciepłe wiosenne popołudnie.Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru (może być trzcinowy)2 łyżeczki cukru waniliowego1 jajko0

Ciastkozercy
Z cyklu Dla dzieci: Babeczki z niespodzianką 143

miski, miskę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą, tak, żeby jej dno nie dotykało wody. Czekamy kilka minut do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.Papierowe papilotki wkładamy do blaszki na muffinki, do każdej wkładamy na dno łyżkę czekolady, nakładamy czekoladę na boki i dokładnie rozprowadzamy. Dobrze, żeby warstwa czekolady nie była zbyt cienka, bo może ukruszyć się podczas wyciągania.Foremki

Ciastkozercy
Babeczki miodowe 177

Babeczki miodoweNiemal każde ciasto przy odrobinie dobrych chęci nadaje się na babeczki. Dzisiejsze miodowe muffinki powstały z przepisu na popisowe ciasto mojej cioci - piernik ze śliwkami. W oryginale piecze się go na blasze, przekłada konfiturą i polewa czekoladą - wersja jak najbardziej godna polecenia! Mogę jednak zaręczyć, że miodowe babeczki uzupełnione pasującym kremem smakują równie dobrze :)Składniki:70 g masła100

Ciastkozercy
Tęczowe babeczki 270

Tęczowe babeczkiDzisiejsze muffinki to kolorowa alternatywa dla babeczek z tęczowym kremem, które możecie znaleźć tu. Tym razem kolorowe jest ciasto i choć ich przygotowanie wymaga więcej czasu niż zrobienie jednobarwnych zwyczajnych babeczek efekt końcowy jest tego warty. Jak wiadomo je się oczami, dobrze więc, żeby nasze wypieki były równie ładne, co smaczne :)Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0

Ciastkozercy
Babeczki zielone jabłuszka 189

domu (dokładną instrukcję znajdziecie tu).Składniki na babeczki czekoladoweSkładniki na krem+słone paluszki, listki mięty, zielony cukier do dekoracjiBabeczki przygotowujemy według przepisu.Gotową masę przekładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około 25 min w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu.Na przestudzone

Ciastkozercy
Babeczki z kremem malinowym 170

Babeczki z kremem malinowymSezon na letnie owoce właśnie się zaczyna, więc korzystając z okazji, że coraz łatwiej dostać je w sklepach, postanowiłam upiec babeczki z malinami. Czekoladowe muffinki z kostką gorzkiej czekolady w środku świetnie komponują się z delikatnym kremem z serka mascarpone i malin - w dodatku są dziecinnie proste do zrobienia.Składniki na babeczki czekoladoweSkładniki na krem malinowy

Ciastkozercy
Babeczki arbuzy 179

Babeczki arbuzyBabeczki arbuzy to świetny przykład jak odrobina barwnika spożywczego może zamienić najzwyklejsze muffinki w uroczą i oryginalną słodką przekąskę. Do prostych babeczek waniliowych z kawałkami gorzkiej czekolady wystarczy dodać nieco czerwonego barwnika, do kremu (np. takiego lub takiego) trochę barwnika zielonego - i voila! babeczki arbuzy gotowe :)Składniki na babeczkiSkładniki na krem budyniowylubSkładniki na krem maślanyJeśli decydujemy się na krem

Ciastkozercy
Mini serniczki z jeżynami 379

miksujemy do uzyskania jednolitej masy.Papierowe papilotki wkładamy do foremek (do tego przepisu użyłam szklanych pojemników po świeczkach - podobał mi się ich kształt, spokojnie można jednak wykorzystać zwykłą blachę na muffinki). Do każdej foremki nakładamy płaską łyżkę masy herbatnikowej i dociskamy do dna (np. szklanką). Gotowe spody wkładamy na 5 min do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni.W mikserze łączymy razem

Ciastkozercy
Deser cappuccino ze świeżymi owocami 163

inny krem czekoladowy)Owoce myjemy i odkładamy na ściereczkę, żeby wyschły.Babeczki przygotowujemy według przepisu.Parzymy kawę i odstawiamy, żeby ostygła.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni. Metalową formę na muffinki wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wypełniamy foremki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około

Ciastkozercy
Makaronowe babeczki z boczkiem i ciecierzycą 300

wymieszać z makaronem. Dodać rozkłócone jajka, starty żółty ser, opłukaną i odsączoną ciecierzycę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę przełożyć do natłuszczonych i wysypanych bułką tartą foremek na muffinki. Piec około 25 minut w temp. 200st

Z miłości do słodkości
Fiołkowe babeczki. 149

nawet łyżką do połączenia się składników. Następnie wsypujemy fiołki pozbawione łodyżki i chwilę mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do papilotek (ok 2/3 wysokości, i najlepiej włożone do blaszki na muffinki). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 -200 stopni i pieczemy przez ok. 20-25 minut.Śmietanę ubijamy na sztywno dodając w trakcie barwnik spożywczy (jego ilość uzależniona jest od tego

Malinowe Pocałunki
Marchwiowe muffiny z pomarańczą i białą polewą 195

się, że ten intensywny dla nas czas już minął! Za chwilę początek karnawału, bale, zabawy i spotkania z przyjaciółmi to kolejna okazja do przygotowywania pyszności :) Dlatego dzisiaj przepis na muffinki marchwiowe, koniecznie je wypróbujcie. Składniki:Muffiny: 1,5 szklanki mąki 0,5 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru łyżeczka cynamonu szczypta soli 3/4 szklanki oleju

Taste Of My Day
Drożdżówki z dżemem 150

cieście nie było żadnych grudek.Wszystko dokładnie połączyć. Powinno powstać zwarte, lekko lepkie, lśniące ciasto.Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.Przygotować blaszkę na muffinki, smarując masłem lub margaryną i obsypując mąką.Jak ciasto podwoi swoją objętość, odrywać po kawałku ciasta.Każdy kawałek ciasta rozwałkować, posmarować dżemem i zwinąć roladki.Pokroić na 3 części i ustawiać

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania