rozpuszczającą się w ustach czekoladą. Pół rozeszło się w mgnieniu oka a drugie pół wzięłam do pracy i wszystkim bardzo smakowała. Myślę, że z tego ciasta wyszłyby również wspaniałe muffinki. Bardzo polecam:) SKŁADNIKI: 250 g masła/margaryny (u mnie Kasia) 200 g cukru 1 czubata łyżka cukru z prawdziwą wanilią (lub 1 opakowanie cukru wanilinowego) 4 jajka
Kto ugości moich gości?prostokąt o grubości około 3 cm. Całość smarujemy dżemem i zwijamy zaczynając od dłuższego boku. Powstały rulon kroimy na plastry o grubości 5 cm i układamy w formach na muffinki. Pieczemy 30 minut w temp 180. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziefigowym syropem ....pycha! Uwielbiam piec małe prostokątne ciasteczka w różnych wariantach smakowych , odkąd sprawiłam sobie foremkę do pieczenia keksików. Moje keksikit o takie prostokątne muffinki, czyli prostota w wykonaniu...... Zobacz również tutaj Składniki / 6 małych keksików/ 1 szklanka wiórek kokosowych 5 fig suszonych 2 jaja 150 ml jogurtu naturalnego 2-3 łyżki miodu
Zakamarki mojej kuchnisuche składniki, w drugim mokre. Wlać mokre do suchych i wymieszać szybko widelcem, do połączenia składników (będą grudki!). Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wlać do nich ciasto, górę każdej muffinki dodatkowo posypać kawałkami czekolady. Piec około 20 minut w temperaturze 200°C. PORCJE: 12 sztuk
zabawa smakiempieczemy 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę i smarujemy ananasa masłem (to bardzo proste, bo masło szybko będzie się topiło). Masłem smarujemy także otwory w blaszce na muffinki. Wkładamy ananasa do otworów, delikatnie wpychamy do środka (tylko środek, podczas suszenia ananas się skurczy i sam wpadnie). Chowamy z powrotem do piekarnika zmniejszając temperaturę do 60°C. Suszymy ananasa przez
Poezja smakuSzarlotka dosłownie na jeden gryz. Z masą jabłkową, która poza ciastem, nadaje się również do nadziania naleśnika lub muffinki. Zabawy trochę jest przy tych babeczkach, a jak nie chcecie siedzieć nad małymi foremkami, z przepisu wychodzi również jeden placek, jak u Pieczarki Mysi . A jak wiadomo, do szarlotki pasują i lody i bita śmietana. Zima musi być na słodko
pink envelopePrawda jest taka, że kiedy pada hasło muffiny , pierwszą myślą, jaka przychodzi nam do głowy to słodkie babeczki. Niektórzy może nawet nie pomyśleli, że muffinki można jeść także z mięsem i warzywami. Wytrawne babeczki stanowią świetną przekąskę na stole, kiedy zapraszamy gości, bo można je jeść także na zimno. Wykonać je można z resztek, które mamy w lodówce, żeby
upichcicgłogu do ogrodu, teraz już rośnie, a jego kwiatki sprawiają mi ogromną radość. To taki mały wirtualny bukiecik dla wszystkich, którzy siedzą w zimnych, szarych miastach (jak ja jutro...). Muffinki? Na piknik? Jak znalazł
les mirabellesgarnku zacznie wrzeć, dodaję masę mączno-mleczną i wszystko trzymam na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstej, jednolitej masy, przypominającej budyń. Odstawiam do przestudzenia. Foremki na muffinki pokrywam cienką warstwą oleju roślinnego. 1/4 ciasta zostawiam na kruszonkę. Z ciasta odrywam kulki wielkości pomiędzy piłeczką pingpongową a orzechem włoskim w skorupce. Rozwałkowuję i następnie wylepiam zagłębienia. Przykrywam każdy
W kuchni Karmel-itkiŚwiąteczny szał na pieczenie w pełni :) były już pierniczki i muffinki teraz czas na coś co w niewielkim stopniu kojarzy się ze świętami... bananowo-jogutrowe, puszyste pancakes'y w formie uroczych łosi. Zapraszam! Składniki: 3 łyżki mąki pełnoziarnistej 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 rozgnieciony banan 2 łyżki jogurtu naturalnego szczypta cynamonu Dodatkowo : jogurt naturalny czerwone
Chocolate Muffin BlogKruche ciasto (na ok. 6 foremek na muffinki) : 4 żółtka 40 g cukru 200 g mąki 130 g masła Zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Następnie wykładamy ciastem foremki. Nadzienie: ok. 0,5 kg jabłek 3 łyżki miodu 1 – 2 łyżeczki cynamonu łyżka masła Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę. W garnku z grubym dnem
kuchcikowniabędzie zbyt gęsta, można dolać więcej mleka. Formę do muffin, wyłożyć papilotkami, które zapełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu muffinki udekorować ubitą śmietaną, połączoną z mascarpone. Dzieła dopełni koktajlowa czereśnia, niczym wisienka na torcie
Kuchnia w opałachpiernika), śmietanę i olej. Natłuszczona formę do muffinek wykładamy papilotkami, następnie umieszczamy połowę ciasta w foremkach, równamy - kładziemy łyżeczkę powideł na środek i przykrywamy drugą częścią ciasta. Tak przygotowane muffinki wkładamy do piekarnika na około 30 minut ("do suchego patyczka") na 170stopni bez termoobiegu. Dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą i posypujemy drobno pokrojoną, suszoną żurawiną. Smacznego! Natka
Gotuj z NatkąDodać marchewką z cebulą . Doprawić do smaku. 4. Formować małe kotleciki, obtaczać w mące. Smażyć na niedużym ogniu ok 7 minut z każdej strony. W bardzo podobny sposób robię Muffinki z dwoma farszami - również polecam
Kto ugości moich gości?kiszoną. Smażę około 10 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 2. Ciasto francuskie rozwijam i kroję na kwadraty o boku 10cm. Kawałkami ciasta wykładam wgłębienia na blaszce na muffinki. Następnie wgłębienia wypełniam przygotowanym farszem. 3. Blaszkę wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piekę około 20 minut
Tradycyjna kuchnia Kasi