dente. Brokuł dzielimy na małe różyczki, płuczemy pod bieżącą zimną wodą. Krótko blanszujemy w gorącej wodzie z dodatkiem soli i łyżką oliwy z oliwek. Dno każdego otworu formy na muffinki wypełniamy ciastem do wyskości 1/3, układamy marchewkę, następnie brokuł i przykrywamy ciastem drożdżowym. Pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni
Kolorowy PrzepisownikMuffinki idealne dla spragnionych zdrowych łakoci. Brak mąki i cukru, obecność migdałów, wiórków kokosowych, jabłek, gruszek oraz cynamonu, wszystko to sprawia, że możemy je potraktować nie tylko jako przekąska, ale pełnowartościowe danie w formie zdrowych słodyczy. Ciasto konsystencją odbiega od tradycyjnych mącznych muffinek (jest bardziej rzadkie
Milion Smakówsłodkie przysmaki mogą być jednocześnie zdrowe i lekkie? Oczywiście - wystarczy dobrać odpowiednie składniki. Aromatyczne, marchewkowo-korzenne muffinki na pewno umilą Ci dzień w pracy jednocześnie zaspokajając zarówno głód, jak i ochotę na słodkie co nieco. Tradycyjną mąkę pszenną zastąpiłam tą pełnoziarnistą, a cukier biały - brązowym. Do tego starta marchewka, kawałki ananasa, mus jabłkowy, orzechy włoskie... Jeśli nie wyobrażacie sobie dobrego
Milion SmakówDodajemy masło z mlekiem i nadal ubijamy. Całość mieszamy z suchymi składnikami na jednolitą, gładką masą. Dodajemy małe kawałeczki masy marcepanowe i mieszamy. Masę przekładamy do sylikonowych foremek na muffinki i pieczemy 18 – 20 min w rozgrzanym piekarniku do 175°C. Rada: babeczki pieczemy w sylikonowych foremkach, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury wytapia się tłuszcz w którym na początku
Moniki SmakołykiWeekend się kończy... Co upiekliście dobrego na ten czas? Ja korzystam z dobrodziejstw mojego ogródka i wykarczowałam wczoraj wszystkie rosnące w nim krzaczki rabarbaru. Piekłam już ciasteczka, muffinki i ciasto z rabarbarem. A tym razem nadszedł czas na tartę. Wzmacniając wiosną nasz organizm, podnieśmy sobie poziom żelaza pysznym ciastem z rabarbarem. Ciasto z rabarbarem i kruszonką Składniki
Lawendowe Nieboczerwone kulki pozostają daleko w cieniu. Sprawcą tego faktu jest zapewne ich kwaśny smak, który niejednemu nie chce przejść przez gardło. Postanowiłam jednak pokazać porzeczkę od dobrej strony - stąd muffinki nie dość że smaczne, to jeszcze bogate w witaminę C. Składniki suche 2,5 szklanki maki 0,5 szklanki cukru szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki
Kuchenne aromatyUwielbiam piec muffinki szczególnie dla tego że nie wymagają dużego nakładu pracy, są szybkie i smaczne. Przepis znalazłam TUTAJ w nieznacznym stopniu go urozmaiciłam poprzez dodanie mąki ziemniaczanej do budyniu oraz rodzynek. Ciasto 2 szklanki mąki 1 szklanka drobnego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 rozpuszczonej kostki masła 2 jajka 1 szklanka mleka Nadzienie 1 budyń waniliowy mleko
Kuchenne aromatyPiątkowy wieczór i jak tu czegoś nie upiec? Przecież weekend bez słodyczy to weekend stracony :) Jeśli jeszcze ktoś ma dobre jabłuszka i syrop klonowy w lodówce, to doskonały deser ;) Muffinki to ulubiony deser mojego Męża, w każdej odsłonie;) Ta z syropem klonowym jest cudna! Muffiny z jabłkami i syropem klonowym Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki grubo startych jabłek
Lawendowe NieboGdyby nie nadmiar marchewek w lodówce to nie wpadłabym na pomysł aby piec z nich babeczki, no i jestem mile zaskoczona takim połączeniem, polecam każdemu kto
upichconazamrożonym chodnikiem okazał się dla mnie kontuzyjny - skręcona kostka, pozdzierana skóra, na szczęście ręce mam sprawne i na siedząco oddaje się corocznemu 'mufinkowemu' szaleństwu. Tym razem puszyste i chrupkie muffinki kakaowe z płatkami owsianymi, cynamonem, musli crunchy i ice coffee stracciatellą, bez jajek. Składniki - 1,5 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka brązowego cukru - 2 łyżki ciemnego kakao
upichconamleka skondensowanego , śmietana kremówka i pistacje . Suche składniki połączyć razem. Roztopione masło rozmieszać z mlekiem . Do mokrych składników dodac suche i wymieszać krótko. Nakladamy masę do połowy foremek na muffinki ,dodajemy karmel ,tyle ile lubicie i przykrywamy go masą czekoladową. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut . Po przestudzeniu dekorujemy śmietaną i pistacjami
Ladylaura.razem i pozostawiłam do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając. Oczywiście pamiętamy aby nie przegotować żelatyny, gdyż wtedy straci swoje właściwości. Przestygniętą kawę z żelatyną przelałam do silikonowych foremek na muffinki, tak 1/3 wysokości. Wstawiłam do lodówki do stężenia. Jak kawa stężała zabrałam się za warstwę advocatową. Warstwa Advocatova: 130 ml likieru Advocat 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalałam kilkoma
Blondynka GotujeMuffinki pizzowe?- Nic prostszego. Robi się je wyjątkowo szybko a efekt jest naprawdę świetny. Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki przyprawy do pizzy 100 g tartej mozzarelli 500 g pieczarek 250ml mleka 2 jaja 100 g masła ketchup/ sos pomidorowy olej rzepakowy (do smażenia) Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy
Wielki apetytKolejny przepis na muffinki, które możesz zabrać ze sobą do pracy, na piknik lub przygotować na Kinderball. Ja zrobiłam je dla mojej 6-latki do szkoły, jako drugie śniadanie. Składniki: 250 g mąki pszennej szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g borówek 3 jajka 100 g cukru 250 ml mleka 125 masła Sposób przygotowania: Rozpuszczone, przestudzone
Wielki apetytprzy pomocy widelca, bądź drewnianej łyżki. Następnie dodajem cukier, kakao, znów mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy mąkę i wszystko dokładnie łączmy. Masę serową przelewamy do papilotek na muffinki lub innych dowolnych, małych foremek. Gruszkę kroimy wzdłuż na grube "stożki". Wkładamy kawałek gruszki do każdego serniczka. Tak przygotowane serniczki umieszczamy w piekarniku. Serniczki pieczemy w temperaturze 200 stopni przez
Słodkie okruszki