Prosty przepis na zwyczajny dyniowy mus ale jakże potrzebny. Mus bez przypraw i dodatków może być podstawą dyniowych wypieków i deserów. Mi zamarzyły się dyniowe muffinki (które pojawią się wkrótce na blogu) więc bez musu z dyni ani rusz. Można przygotować go jesienią i zamrozić żeby również zimą móc cieszyć się dyniowymi deserami. Mus dyniowy - podstawa dyniowych wypieków Składniki dynia
Pyza i Surówkabardzo cienko. Wyciąć prostokąt, w zależności od wielkości jabłek u mnie był szerokości około 5 cm. Ułożyć jabłka Złożyć na pół i zawinąć Uformować różyczkę Przełożyć do formy na muffinki (delikatnie posmarowanej olejem) lub w papilotki, zostawić około 15 minut do ponownego wyrośnięcia po czym upiec w temp. 190C około 25-30 minut. Smacznego
greenscarfpozostawić na całą noc. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Nie musi być na sypko. Do przestudzonego dodać jajko, ser i przyprawy. Wymieszać i nałożyć ryż do silikonowych foremek na muffinki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić rozgnieciony czosnek. Kiedy uwolni swój aromat dodać szpinak i chwilę podsmażyć. Dołożyć ser i dokładnie połączyć. Zdjąć z ognia i przestudzić. Formę
https:KKuchniaMniamstraganach ciągle możemy spotkać soczyste śliwki , które kuszą nas swoim wyglądem i smakiem. Robiłam już oczywiście ciasta z ich dodatkiem – ucierane i drożdżowe , robiłam krem zwany czekośliwką , muffinki i różne inne przetwory. Dziś zapraszam Was na pyszne knedle ze śliwkami. Ale nie takie zwykłe knedle, bo będą one dietetyczne oraz zdrowe i wskakują do działu BE FIT. Przygotowane
Ostra na Słodkodołu tam gdzie jest posmarowane ciasto zwinąć na pół a następnie zwijać rulon. Nie dociskać zbyt mocno, żeby jabłka się nie wysunęły z ciasta. Zwinięte wkładać do formy na muffinki. Przykryć folią aluminiową. Włożyć do piekarnika nagrzanego góra-dół na 200 stopni i piec 25-30 minut. Zdjąć folię i piec jeszcze około 8-10 minut żeby się zrumieniły
Ala piecze i gotujeserniczki przestygną wykładamy je na talerzyki (poprzez obrócenie każdej foremki). Posypujemy cukrem pudrem. Podajemy. * serniczki można również jeść bezpośrednio z foremek lub przygotować je np. w formie na muffinki (mniejsze serniczki) Smacznego * przepis i pomysł własny
Słodkie okruszkizimnego piekarnika. Piekarnik nastawić na 180 stopni i od momentu nagrzania piec 20-25 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce. Ps. Mimo zastosowanych zmian muffinki są mięciutkie, puszyste i pyszne. Razem ze mną piekły: Bożena - Moje domowe kucharzenie Wiosenka - Eksplozja smaku Patrycja - Patison w kuchni Jola - Smak mojego domu Justyna - Gotowanie i pieczenie Dorota
Ala piecze i gotujesię działo 2 dnia … a działo się dużo ojj działo! :D Odespałyśmy poniedziałkowe wojaże i zaraz po pysznym, włoskim śniadaniu w hotelu ( kurde, jakie były pyszne muffinki z borówkami, to łooo :D ) wyruszyłyśmy z stronę metra, by stamtąd odjechać w kierunku EXPO . Tak, tak to EXPO 2015 było celem drugiego dnia naszej wycieczki. Po kilkunastu minutach zajechałyśmy na miejsce
Ostra na Słodkodką masę. Łączymy z czekola dą i dokła dnie mieszamy drewnianą łyżką. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy łyżką. masę wykła damy do silikonowej formy na muffinki (po 1 pełnej łyżce), na to wykła d amy po 1/2 łyżeczki nutelli i przykrywamy pozostałą czekola dową masą. wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut
ChilliJemysmaku Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. Studzimy, do wystudzonego makaronu dodajemy starty ser żółty i jajko. Mieszamy aż składniki dobrze się połączą ze sobą. Foremki na muffinki smarujemy olejem. Wkładamy makaron i formujemy gniazda. Zapiekamy w temp 150 stopni do zrumienienia makaronu ok 25 minut. Zostawiamy w formie do wystudzenia. Koszyczki podważamy lekko widelcem i wyjmujemy z foremki
Podróż w kulinariapasku ciasta francuskiego ok 6-7 plasterków, tak by jeden zachodził na drugi. Ciasto zwijamy w rulon formując z plastrów brzoskwini kwiat. Przekładamy do papilotki i formy na muffinki. Pieczemy ok 30 minut w temp. 190st C. Posypujemy cukrem pudrem. Jeżeli ktoś nie chce ze skórką, to owoce możemy wcześniej obrać
Kuchnia w czekoladzieMuffinki kakaowo-orzechowe z powidłami śliwkowymi składniki: ciasto: - 1 1/2 szklanki mąki pszennej (typ 450) - 1/2 szklanki tartych orzechów włoskich Backmit - 3/4 szklanki cukru - 2 czubate łyżki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 jajka - 1 szklanka maślanki - 4 łyżki oleju arachidowego - mały cukier waniliowy dodatki: - 100g gorzkiej czekolady (1 tabliczka) - powidła węgierkowe - orzechy włoskie Kresto Forma: forma silikonowa
Kuchnia co dniaszklanki cukru, sok z jednej limonki, Lukier: białko z jednego jajka, cukier puder - tyle ile przyjmie białko, szczypta soli, sok z połowy limonki Sposób przygotowania: Ciasto na muffinki: W makutrze wymieszać ze sobą wszystkie sypkie składniki. Rozpuścić margarynę z miodem i odstawić do przestudzenia. W osobnym naczyniu roztrzepać jajko i mleko - połączyć z przestudzoną margaryną
Nie tylko w kuchniwiśnie i Coca-cola. Zaskakujące połączenie? Może nieco, ale babeczki wychodzą dzięki niemu naprawdę bajecznie :) Może właśnie taki deser spodobałby się Waszym chłopakom w dniu ich święta? Zapraszam na muffinki Cherry Coke :) Składniki na babeczki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku 4 łyżki kakao 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka Coca-Coli 1 kieliszek
Ciastkozercy