objawiły mi się we śnie ;) To był podstęp, nie było mowy, abym o nich zapomniała po przebudzeniu. No i tak zaczęło się moje poranne łasuchowanie. Zanim wyskoczyłam z piżamy, muffinki już były w piecu :) SKŁADNIKI: 1 1/2 szkl mąki 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 jajko 3/4 szkl mleczka kokosowego 1/3 szkl oleju 1 kopiasta łyżka
Kuchnia w opałachbitą śmietaną Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Jajko sadzone na grzance z bobem Kasza manna na mleku z jeżynowym musem Kasza manna na mleku z orientalnymi przyprawami Korzenne muffinki z kaszy manny Owsianka na mleku z bananem i malinami Owsianka korzenna z nasionami chia Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Pieczone pierożki z ciasta
Moja smaczna kuchniawykładamy po 1/2 łyżeczki powideł i przykrywamy resztą masy. Foremki wypełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180st. Studzimy. Cukier mieszamy z cynamonem. Masłem smarujemy wystudzone muffinki i obtaczamy w cukrze
Gotowanie moimi oczamiłyżki mak, 1 łyżka Przygotowanie W dwóch miskach mieszamy osobno składniki mokre i suche. Do składników suchych wlewamy mokre, krótko miksujemy do połączenia składników. Masę przekładamy do foremek na muffinki (12 szt), pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180st. Studzimy. Z wystudzonych babeczek ostrym nożem odcinamy górę, tak aby powstały kapelusze grzybków. Resztę babeczek rozkruszamy. Kapelusze delikatnie wydrążamy (robimy tylko
Gotowanie moimi oczamiciepłe, NIE gorące! ;) WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Czary-gary w kuchni - Babka dyniowa Moje Małe Czarowanie - Sernik dyniowy Szóste niebo - Bezowy torcik orzechowy z dyniowym kremem Moje domowe kucharzenie - Muffinki z dynia i polewą z białej czekolady Gotowanie jest łatwe - Tarta hokkaido Lidia Wesołowska - Bułka z dynią Kulinarna Manius ia - Ciasto dyniowe z kremem mascarpone Życie zaczyna
Grunt to przepis!misce, dodać cukier, jajko, mannę, śmietanę i mielone orzechy - zmiksować do połączenia się składników. Do puree dodać przyprawy, dokładnie wymieszać. Połączyć z masą serową. Przełożyć do formy na muffinki wyłożone podwójnie papilotkami. Upiec w 170'C przez 30 minut. * aby zrobić puree z dyni, należy dynię pokroić ze skórą na kawałki, usunąć pestki, dynię ułożyć na blasze wyłożonej papierem
Cakes By KejtJakiś czas temu kupiłam urządzenie do wypieku muffinek, schowałam i zapomniałam o nim. Od dawna zastanawiałam się jak to jest, że muffinki sklepowe są pulchne i miękkie a te pieczone w domu bardziej suche i zbite. Dowiedziałam się przypadkiem, właśnie dzięki temu urządzeniu. Ciastka w nim pieczone są bardziej wilgotne a to jak przypuszczam za sprawą tego, że piekąc
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasię powstrzymać przed ich wykorzystaniem? :D Tak więc postanowiłam poszperać coś niecoś w internecie i poszukać jakichś inspiracji... znajdowałam przepisy na różnorakie ciasta, muffinki, placuszki i inne cuda, aż w końcu... tak, to jest to! Dyniowe bułeczki - bez użycia drożdży i bez zakwasu. W wersji ekspresowej. To scones - okrągłe ,,ciastka" z mąki, masła, mleka i proszku do pieczenia
Kuchnia Elliepaska ułożyć zimne plasterki jabłka, zakładając je na siebie, mogą one delikatnie wystawać poza ciasto. Pozostałą część paska nałożyć na jabłka. Paski zwinąć. Gotowe róże przełożyć do formy na muffinki, posmarowanej masłem. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 45 minut, w połowie pieczenia, róże przykryć folią aluminiową. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Domowa cukiernia EwyHalloweenowy wieczór ponosi nas wyobraźnia. Przebieramy się za straszydła, wycinamy dynie i świętujemy całą noc. Jemy wówczas straszne palce wiedźmy, przerażające oczy, czy muffinki ociekające krwią :) Czemu by nie zjeść fragmentu „cmentarza”? :) W tym roku proponujemy Wam bardzo ciekawie wyglądające ciasto o niebagatelnym smaku brownie. Gwarantujemy piorunujące wrażenie na wszystkich uczestnikach Hallowenowej imprezy :) Inspiracje na to ciasto zaczerpnęłyśmy
Kolizje Smakówsobotę powstały aż 3 rodzaje tego przysmaku. Dziś podam przepis na mojego faworyta. troszeczkę go zmodyfikowałam gdyż jak dla mnie były za mało słodkie. Zapraszam więc na wielkie muffinowanie!!! Muffinki marchewkowe z cynamonem i imbirem ok 10-12 sztuk 35 minut Składniki szklanka mąki pszennej płaska łyżeczka sody czubata łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru pół łyżeczki cynamonu
sierotka maRysia w kuchnisposób się oprzeć przed próbą wypróbowania chociaż malutkiej części tego ogromu. Dlatego znów dziś u mnie muffiny. Tym razem w zdrowszej wersji ale tak pysznej, że... musicie spróbować!!! Muffinki szarlotkowe z płatkami owsianymi ok 12 sztuk 30 minut Składniki: Suche 1 i 1/2 szklanki mąki pól szklanki płatków owsianych szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody
sierotka maRysia w kuchniBabeczki te są, według mnie, absolutnym hitem - nie są to muffinki bo mają jakąś taka inna ,,strukturę" są jakby bardziej puszyste i przypominają mi takie kupne babeczki - wilgotne, słodkie - pyszne po prostu! Można je upiec nie tylko z borówka ale i innymi ulubionymi owocami a zamiast oleju można spróbować dodać rozpuszczone masło - nabiorą wtedy maślanego smaku Babeczki z borówką amerykańska
sierotka maRysia w kuchnirobaki Babeczki: W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Następnie wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę wlewamy do foremek na muffinki tak 1/2-2/3 wysokości foremki. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach- do "suchego patyczka". Studzimy. Z przepisu wyszło mi 11 sztuk małych babeczek. Masa: Śmietanę ubijamy i dodajemy cukier. Następnie
Czerwona Porzeczkaczekolada Babeczki: W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Następnie wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę wlewamy do foremek na muffinki tak 1/2-2/3 wysokości foremki. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach- do "suchego patyczka". Studzimy. Z przepisu wyszło mi 11 sztuk małych babeczek. Czubek każdej babeczki smarujemy rozpuszczoną czekoladą i ustawiamy
Czerwona Porzeczka