końcu wlałam żelatynę i ponownie rozmieszałam. Miskę wstawiłam do zimnej wody z kostkami lodu i ostudziłam, często mieszając. Na końcu wlałam tą moją mieszankę do silikonowych foremek na muffinki i wstawiłam do lodówki na noc do stężenia. Następnego dnia wystarczyło wyłożyć Chia Cottę na talerzyk, na wierzch wyłożyć maliny w syropie i jeść. Mi smakowało bardzo, dziecku też. Fajna też
Blondynka Gotujewody i odstawiamy na 5 minut. Do gorącej śmietany dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy lawendę i borówki. Płyn przelewamy do silikonowych foremek na muffinki, pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki
Kuchnia bezglutenowa LoliStwierdziłam, że dopóki nie zakupię sobie porządnych, silikonowych foremek nie będę się silić na muffinki w czystej postaci, bo i tak nie trzymają odpowiedniej formy. Natomiast ciasto, z których powstają jest tak pyszne i łatwe w obsłudze, że nie zamierzam z niego rezygnować nawet na ten czas. Wystarczy mała foremka (jak ja to mówię pasztetowa), trochę ulubionych składników do wymieszania
Kuchnia po mojemuMuffinki, a w języku ojczystym babeczki są najprostszym i chyba najszybszym sposobem na zaspokojenie smaka na coś słodkiego. Wiadomo, że mówiąc najszybszym i najprostszym pomijam w swych rozważaniach gotowe do spożycia słodycze kupne. Najfajniejsze jest w nich (babeczkach oczywiście) to, że można przyrządzić je na milion sposobów i to nawet tych zdrowych ;) i tu opiszę właśnie taką zdrową i lekką
Kuchnia po mojemupowoli olej ,zmiksować .Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać w dwóch częściach do masy ,wymieszać delikatnie łyżką .Teraz szpinak i delikatnie wymieszać .Ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożone papilotkami i pieczemy w 170 stopniach około 20 minut. Zielony lukier jest z reszty szpinaku jaka mi została i cukru pudru . Znaczy utarłam listki i wycisnęłam z nich
Ladylaura.następne. Dodać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i znowu dokładnie wymieszać by nie było gródek. Do ciasta dodać zmielone migdały i czekoladę, wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do ich ⅔ wysokości. Piec w temperaturze 180 o C przez 20 - 23 minuty
Mama Gotujekażda niedziele udało mi się namówić męża na pieczenie słodkości Dziś z cyklu WojcioszekPiekarzy: Czekoladowe muffinki z pijaną wiśnią :P SKŁADNIKI: na 12 muffinek suche: 250g maki tortowej 100g cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao mokre: 1 jajko 100g margaryny- rozpuszczonej 1 mały jogurt naturalny alkoholowy syrop malinowy Maliny do dekoracji :D Kiedyś będąc w Lidlu, kupiliśmy
MarciochaKucharzyZastanawiałam się jakie muffinki upiec na święta. W tamtym roku były piernikowe a w tym: Babeczki makowe z alkoholową wiśnią SKŁADNIKI: 1 szkl. mleka 1/2 szkl. maku kilka kropel aromatu migdałowego 1 jajko 1/3 szkl. oleju wiśnie w alkoholu 2 szkl. mąki 1/3 szkl. cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki sody szczypta soli świąteczne
MarciochaKucharzySzarlotka dosłownie na jeden gryz. Z masą jabłkową, która poza ciastem, nadaje się również do nadziania naleśnika lub muffinki. Zabawy trochę jest przy tych babeczkach, a jak nie chcecie siedzieć nad małymi foremkami, z przepisu wychodzi również jeden placek, jak u Pieczarki Mysi. A jak wiadomo, do szarlotki pasują i lody i bita śmietana. Zima musi
Pink EnvelopeDzisiaj mam dla Was przepis na mini muffinki, które przygotowałam na promocję firmy Maki Meble podczas targów w Nowym Sączu. Nie ukrywam, że znikały z talerza błyskawicznie. Zachęcam do wypróbowania, jest to modyfikacja przepisu Nigelli Lawson. Składniki na ok. 50 mini muffinek 280 g mąki 2 łyżki kakao 2 łyżki czekolady w proszku 2 łyżeczki proszku do pieczenia mniej niż
noteskulinarnyfigadodajemy maślankę, roztopione masło. Wszystko mieszamy razem, na koniec dodajemy ulubione owoce. Masą napełniamy foremki do 3/4 wysokości. Każdą babeczkę posypujemy odrobiną brązowego cukru - utworzy słodką skorupkę. Pieczemy muffinki przez ok. 30 minut w temp. 170 stopni. Mała podpowiedź na koniec - jeśli używamy cukru brązowego, 250-300 ml maślanki w zupełności wystarczy. Kiedy dodajemy cukier trzcinowy, ciasto jest bardziej
Kulinarne Inspiracjecukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło z czekoladą. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać mikserem. Odsączyć żurawiny z wody i wymieszać z ciastem. Formy na muffinki wyłożyć papilotkami. Każą napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Piec 30 minut w temperaturze 175 stopni. Polewa: biała czekolada łyżeczka soku z buraka 3 łyżki smietanki UHT 30% Pokruszyć czekoladę, wsypać
Kulinarne Inspiracjeśmietanę. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach mleka i dolać do masy. Wsypać mąkę. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją w ciasto. Rozlać masę do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami i piec na złoto w temperaturze 170 stopni przez ok. 40 minut. Śmietanę ubić mikserem. Kiedy będzie już gęsta dodać cukier i cukier waniliowy. Ubijać dalej
Kulinarne InspiracjeKasza jaglana z masłem orzechowym, brokułem i pieczarkami Kuskus z brokułem, suszonymi pomidorami i ziarnami(potem) Gofry z jajkiem, miodem i pieprzem I coś słodkiego na koniec.. Muffinki jako prezent/ Jak najbardziej, ze snikersami, kruszonką(z masłem orzechowym), nutellą i polewą (z nutelli) Mrożony (gęsty) koktajl banan-mango z orzechową granolą
More food, love and dreamsoraz olejek waniliowy. Do masy dodać przestudzoną masę czekoladową, wymieszać do połączenia składników. Partiami dodawać przesianą mąkę, delikatnie wmieszać ją w masę. Piekarnik rozgrzać do 180'C. Formę na muffinki wyłożyć silikonowymi papilotkami, a te papierowymi. Do każdej papilotki nakładać kopiastą łyżkę masy na brownie . Na środku układać po 3-4 owoce malin (jeśli są mrożone, to nie rozmrażać!), wcisnąć
Moje Qulinaria