Muffinki, a w języku ojczystym babeczki są najprostszym i chyba najszybszym sposobem na zaspokojenie smaka na coś słodkiego. Wiadomo, że mówiąc najszybszym i najprostszym pomijam w swych rozważaniach gotowe do spożycia słodycze kupne. Najfajniejsze jest w nich (babeczkach oczywiście) to, że można przyrządzić je na milion sposobów i to nawet tych zdrowych ;) i tu opiszę właśnie taką zdrową i lekką
Kuchnia po mojemupowoli olej ,zmiksować .Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać w dwóch częściach do masy ,wymieszać delikatnie łyżką .Teraz szpinak i delikatnie wymieszać .Ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożone papilotkami i pieczemy w 170 stopniach około 20 minut. Zielony lukier jest z reszty szpinaku jaka mi została i cukru pudru . Znaczy utarłam listki i wycisnęłam z nich
Ladylaura.następne. Dodać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i znowu dokładnie wymieszać by nie było gródek. Do ciasta dodać zmielone migdały i czekoladę, wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do ich ⅔ wysokości. Piec w temperaturze 180 o C przez 20 - 23 minuty
Mama Gotujekażda niedziele udało mi się namówić męża na pieczenie słodkości Dziś z cyklu WojcioszekPiekarzy: Czekoladowe muffinki z pijaną wiśnią :P SKŁADNIKI: na 12 muffinek suche: 250g maki tortowej 100g cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao mokre: 1 jajko 100g margaryny- rozpuszczonej 1 mały jogurt naturalny alkoholowy syrop malinowy Maliny do dekoracji :D Kiedyś będąc w Lidlu, kupiliśmy
MarciochaKucharzyZastanawiałam się jakie muffinki upiec na święta. W tamtym roku były piernikowe a w tym: Babeczki makowe z alkoholową wiśnią SKŁADNIKI: 1 szkl. mleka 1/2 szkl. maku kilka kropel aromatu migdałowego 1 jajko 1/3 szkl. oleju wiśnie w alkoholu 2 szkl. mąki 1/3 szkl. cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki sody szczypta soli świąteczne
MarciochaKucharzySzarlotka dosłownie na jeden gryz. Z masą jabłkową, która poza ciastem, nadaje się również do nadziania naleśnika lub muffinki. Zabawy trochę jest przy tych babeczkach, a jak nie chcecie siedzieć nad małymi foremkami, z przepisu wychodzi również jeden placek, jak u Pieczarki Mysi. A jak wiadomo, do szarlotki pasują i lody i bita śmietana. Zima musi
Pink EnvelopeDzisiaj mam dla Was przepis na mini muffinki, które przygotowałam na promocję firmy Maki Meble podczas targów w Nowym Sączu. Nie ukrywam, że znikały z talerza błyskawicznie. Zachęcam do wypróbowania, jest to modyfikacja przepisu Nigelli Lawson. Składniki na ok. 50 mini muffinek 280 g mąki 2 łyżki kakao 2 łyżki czekolady w proszku 2 łyżeczki proszku do pieczenia mniej niż
noteskulinarnyfigadodajemy maślankę, roztopione masło. Wszystko mieszamy razem, na koniec dodajemy ulubione owoce. Masą napełniamy foremki do 3/4 wysokości. Każdą babeczkę posypujemy odrobiną brązowego cukru - utworzy słodką skorupkę. Pieczemy muffinki przez ok. 30 minut w temp. 170 stopni. Mała podpowiedź na koniec - jeśli używamy cukru brązowego, 250-300 ml maślanki w zupełności wystarczy. Kiedy dodajemy cukier trzcinowy, ciasto jest bardziej
Kulinarne Inspiracjecukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło z czekoladą. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać mikserem. Odsączyć żurawiny z wody i wymieszać z ciastem. Formy na muffinki wyłożyć papilotkami. Każą napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Piec 30 minut w temperaturze 175 stopni. Polewa: biała czekolada łyżeczka soku z buraka 3 łyżki smietanki UHT 30% Pokruszyć czekoladę, wsypać
Kulinarne Inspiracjeśmietanę. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach mleka i dolać do masy. Wsypać mąkę. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją w ciasto. Rozlać masę do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami i piec na złoto w temperaturze 170 stopni przez ok. 40 minut. Śmietanę ubić mikserem. Kiedy będzie już gęsta dodać cukier i cukier waniliowy. Ubijać dalej
Kulinarne InspiracjeKasza jaglana z masłem orzechowym, brokułem i pieczarkami Kuskus z brokułem, suszonymi pomidorami i ziarnami(potem) Gofry z jajkiem, miodem i pieprzem I coś słodkiego na koniec.. Muffinki jako prezent/ Jak najbardziej, ze snikersami, kruszonką(z masłem orzechowym), nutellą i polewą (z nutelli) Mrożony (gęsty) koktajl banan-mango z orzechową granolą
More food, love and dreamsoraz olejek waniliowy. Do masy dodać przestudzoną masę czekoladową, wymieszać do połączenia składników. Partiami dodawać przesianą mąkę, delikatnie wmieszać ją w masę. Piekarnik rozgrzać do 180'C. Formę na muffinki wyłożyć silikonowymi papilotkami, a te papierowymi. Do każdej papilotki nakładać kopiastą łyżkę masy na brownie . Na środku układać po 3-4 owoce malin (jeśli są mrożone, to nie rozmrażać!), wcisnąć
Moje QulinariaFormę do babeczek smaruję tłuszczem i nakładam ciasto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175'C na 30 min. Upieczone wyjmuję i zostawiam kilka minut w formie, następnie zdejmuję muffinki i zostawiam by wystygły
Ciasteczkowy Potwórzrobienia tych babeczek zmotywowała mnie Martyna, której spodobały się opublikowane kiedyś ciasteczka zbożowe :) Dzisiejsze muffinki to takie słodycze w wersji fit: z otrębami, płatkami owsianymi i rodzynkami. Zwykle dość nieufnie podchodzę do produktów, które są "fit", bo zwyczajnie nie są smaczne, domowe babeczki owsiane pod każdym względem dorównują jednak swoim "nie-tak-fit" wariantom ;) Składniki: 200 g mąki
CiastkozercyPrzepis na te muffinki znalazłam u Arabeski . Ten drobny wypiek od razu wpadł mi w oko, bo co jak co, ale tam gdzie ser i czekolada, to od razu wyczuwam na odległość:) Składniki: 1/2 szklanki cukru; 2 duże jajka; 180 g mąki; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; szczypta soli; 1/4 szklanki mleka; 70 g masła; ew. odrobina aromatu waniliowego
In my kitchen