kokosowej (bo ta druga nam po prostu wyszła... i nie wróciła :P). Dzięki tej zamianie ciasto przypomina pudding jaglany o zaskakująco delikatnej aczkolwiek zwartej konsystencji. Warto wypróbować! Składniki: Muffiny jaglane (ok 6 szt) -150g suchej kaszy jaglanej -80g suszonych moreli (niesiarkowanych) -2 łyżki oleju kokosowego -60g mąki z ciecierzycy -2 łyżki Chia -250ml mleka kokosowego(...)białego -1 szkl. napoju migdałowego (lub mleka) -1 szkl. mleka kokosowego -ksylitol lub inna substancja słodząca (według indywidualnych preferencji) Dodatkowo -domowy marcepan + świeży sok z buraka + mąka ryżowa -wykałaczki MUFFINY JAGLANE Kaszę kilka razy wypłukać we wrzątku. W nieprzywierającym garnuszku wymieszać mleko kokosowe, wodę, olej, morele, chia i ugotować w tym kaszę na małym ogniu pod przykryciem do wchłonięcia płynów
Candy PandasPrzepis autorski (mój). Muffiny są niezwykle mięciutkie i puszyste, a do tego długo zachowują swoją świeżość! Melisa nadała ciastkom wyjątkowego smaku i doskonale sprawdziła się jako ich urozmaicenie... Ogólnie jako zioło jest rześka, cytrusowa i zmysłowa. Luuubię jej aromat! Koniecznie spróbujcie upiec takie muffiny, a przekonacie się jakie są pyyyszne! (8 sztuk) 150g mąki pszennej 80g cukru 1 łyżeczka proszku(...)patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do całkowitego ostudzenia. (Mogą delikatnie opaść.) Przygotować bitą śmietanę. Kremówkę z cukrem ubić na sztywno i udekorować nią muffiny. Ciastka można dodatkowo ozdobić listkami melisy i startą skórką z cytryny
Di gotujedrastycznego ograniczenia cukru w diecie następuje konieczność szukania zdrowych, bezcukrowych alternatyw. To niełatwe zadania, kiedy ma się do czynienia z dotąd łasym na słodycze łakomczuchem. Znalazłam przepis na muffiny z owocami, bez cukru i z niewielkim dodatkiem mąki, postanowiłam spróbować. Do ich nadzienia wykorzystałam jeszcze zeszłoroczne, zamrożone maliny z ogrodu Taty. Nie ma potrzeby wcześniejszego ich rozmrażania. Muffiny wyrosły pięknie(...)naprawdę smaczne! Mnie zachwyciły podane z dodatkiem świeżych malin. W skrajnych przypadkach, kiedy ograniczenia zdrowotne nas nie dotyczą możemy - tak jak moja Córcia - oprószyć sobie muffinkę cukrem pudrem :) Muffiny upiekłam w silikonowej, "serduszkowej" foremce. Jeśli używamy tradycyjnej, metalowej, należy wyłożyć ją papierowymi papilotkami. składniki: 4 łyżki otrębów pszennych 8 łyżek otrębów owsianych łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej łyżeczka proszku do pieczenia
6nieboOWSIANE MUFFINY wykonane bez dodatku cukru będą świetne zarówno jako... Artykuł Owsiane muffiny pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEczym zmniejszyć temperaturę do 175 stopni (grzałka górna i dolna) i piec przez kolejne 13 - 15 minut, aż do suchego patyczka. Łączny czas pieczenia wynosi 18 - 20 minut. Upieczone muffiny odstawić w formie do muffinek na 10 minut do wstępnego przestygnięcia, po czym wyjąć z formy i wystudzić na kratce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi(...)muffinek. Syrop z agawy można zastąpić miodem, a olej roślinny, roztopionym masłem lub rozpuszczonym olejem kokosowym. Muffiny można przechowywać przez okres do 5 dni, najlepiej w lodówce. Można je także zamrozić na okres do 2 miesięcy. Zamrożone muffiny wystarczy wyjąć na wieczór z zamrażalnika, wstawić na całą noc do lodówki w celu rozmrożenia i rano zjeść zimne lub delikatnie podgrzane
Gospodyni Miejskaróżowym kolorze Wykonanie serniczków: W moździerzu rozgnieć drobno ciasteczka. Wymieszaj je dokładnie z miękkim masłem, całość powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Masę umieść następnie na dnie foremek do muffin, lekko dociśnij dłonią. Wstaw do lodówki na minimum 0,5 godziny. Żelatynę rozpuść i wymieszaj dokładnie z gorącą wodą. Odstaw do przestudzenia. Ubij śmietanę z cukrem. Dodaj do niej serek mascarpone(...)oraz barwnik, następnie żelatynę. Wymieszaj dokładnie całość (tylko do połączenia się składników). Umieść masę w foremkach do muffin, wstaw do lodówki na kilka godzin. Wykonanie dekoracji: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do niej barwnik spożywczy. Z papieru do pieczenia wytnij dwa kwadratowe arkusze. Na jednym z nich rozsmaruj cienko czekoladę, następnie przykryj ją drugim arkuszem papieru i wygładź całość
Garniec MagalieBabeczki marchewkowe z mąki jaglanej polane lekkim kremem z serka mascarpone z dodatkiem jogurtu naturalnego. Muffiny mają przyjemny korzenny smak, są proste w wykonaniu idealna przekąska na imprezę. Składniki: 200 g mąki jaglanej ( mielona kasza jaglana) 2 duże marchewki 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)dużych oczkach marchewkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier trzcinowy. Do drugiej miseczki wbijam jajka, wlewam olej i mieszam. Suche składniki łączę z mokrymi, przekładam do papilotek. Muffiny wkładam do piekarnika na 20 minut. Przygotowuję polewę: Mascarpone przekładam do miski, dodaję jogurt, cukier puder i miksuję do uzyskania jednolitego kremu. Przestudzone muffiny dekoruję polewą i startą
KukuleczkiPrzepis autorski (mój). Muffinki są przepyszne i kuszą swoim ciasteczkowo-kawowym aromatem. Smak herbatników jest bardzo wyczuwalny i idealnie komponuje się z całością muffina. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia, a zapewniam, że nie raz upieczecie takie babeczki. Pycha! (8 sztuk) 130g mąki pszennej 100g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego (polecam domowy - klik ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko(...)wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Każdą babeczkę posypać pozostałymi ciastkami. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 16-18 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Muffiny wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. (*) Jeśli wolicie mniej wyczuwalną kawę - dodajcie jej 2-3 łyżeczki. Polecam też użycie kawy smakowej, dzięki czemu muffiny uzyskają ciekawy posmak. Dobrej jakości produkty
Di gotujeSzybkie muffiny tym razem w wersji na słono. Doskonałe jako lekka przekąska, idealne na domową imprezę. Zamiast szynki możemy dodać salami lub podsmażony boczek. Wierzch przed pieczeniem możemy posypać pokrojoną szynką, papryką i fetą. Polecam! Muffiny wytrawne Składniki na 12 sztuk: 200g mąki pszennej 2 jajka 2/3 szklanki mleka pół szklanki oleju łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mieszamy z mokrymi. Do masy dodajemy szynkę, paprykę, pomidory, mieszamy. Na końcu dodajemy starty żółty ser. Masę nakładamy do formy wyłożonej papilotkami do 2/3 wysokości. Wierzch posypujemy pokruszoną fetą. Muffiny pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniBardzo łatwe w przygotowaniu. To wersja podstawowa. Muffiny można oczywiście udekorować wg uznania. Zamiast borówek dobrze sprawdzą się również mrożone maliny lub truskawki, ale wtedy kolor nie będzie tak mocny. Składniki na ok. 20 małych sztuk: 1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej ulubione mleko (do gotowania kaszy) sok z 1-2 cytryn 1 opakowanie kremu kokosowego/pasty kokosowej ksylitol (ewentualnie(...)kokosowy. Wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę. Podziel na 2 części, do jednej z nich dodaj borówki i ponownie zmiksuj/zblenduj. Nagrzej piekarnik do 170°C. Natłuść olejem formę na muffiny. Nakładaj jasną masę jaglaną, później borówkową. Piecz babeczki przez ok. 25 minut. Najlepiej smakują po całkowitym wystudzeniu. Cocina Verde to już trzeci lokal w Rzeszowie, oferujący dania wegetariańskie
Qlinarnie i QlinarnieIdealne na każdą okazję, szybkie i proste w przygotowaniu, CZEKOLADOWE... Artykuł Czekoladowe muffiny z wanilią i whiskey pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINECzasami mamy tak że coś nam się chce słodkiego ale nie wiemy co , i ja tak mam jakiś czas , długo nie myśląc wpadłam do kuchni i wyczarowałam takie muffiny , może nie kuszą zbyt swoim wyglądem , ale są smaczne , szybko zostały zjedzone . Składniki 3 szkl mąki ( typ 405 ) 1,5 szklanki mleka 1 szklanka cukru pudru(...)sylikonowych po jednej łyżce po lodach przekładamy ciasta , na to łyżkę dżemu i łyżeczkę małą białego ciasta , i tak do wykorzystania naszej masy . Kiedy mamy już przygotowane muffiny przekładamy do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni na 20 minut, po tym czasie wyciągamy muffiny , posypujemy brokatem i pozostawiamy do wystudzenia . Ale kiedy już wystygną zabieramy się do jedzenia
Mój Smakjest naprawdę dużo! Genialne, prawda? Oryginalne francuskie bułeczki brioche piecze się w specjalnych metalowych foremkach wyglądających jak formy na mini babki, równie dobrze spisze się jednak najzwyklejsza blaszka na muffiny. Składniki: 220 g mąki 100 g masła 2 łyżki cukru 3 łyżki letniej wody 2 jajka 15 g drożdży szczypta soli + 1 żółtko Do wody wsypujemy cukier i drożdże, mieszamy
CiastkozercyMiękkie, wilgotne muffiny z kawałkami czekolady w środku i chrupiącą skórką na zewnątrz. Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe, kiedy kawałki czekolady w środku są roztopione i podczas jedzenia rozpływają się w ustach. Jak każde muffiny, także i te nie lubią blendowania, miksowania i długiego mieszania. Masa powinna pozostać grudkowata, ale bez widocznej surowej mąki. Przygotowanie ich zajmuje tyle, ile rozgrzewa(...)czekolady (gorzkiej, deserowej lub mlecznej) DO PODANIA: Advocat; cukier puder; powidła śliwkowe WYKONANIE Piekarnik nagrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Masło roztapiamy, czekoladę kroimy w drobna kostkę. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i sodą. Dokładnie mieszamy. W drugiej misce roztrzepujemy jajka z cukrem. Wlewamy stopione
cool and mintyJuż jutro tłusty czwartek... a może by tak zamienić pączki na muffiny? Jestem na tak! Oto prosty i szybki przepis na muffiny pomarańczowe z gorzką czekoladą... mhmm co za smak! Składniki suche: -320g mąki -180g cukru -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -skórka z jednej pomarańczy -3 kostki czekolady gorzkiej pokrojonej w drobną kostkę Składniki mokre(...)jednej misce, a w drugiej mieszamy wszystkie mokre składniki. Następnie wlewamy mokre składniki do suchych energicznie mieszając łyżką, dość niedbale. Przygotowaną masą napełniamy papilotki (porcja na 12 muffin). Smacznego tłustego
Receptura smaku