muffin - 5491 przepisów (strona:95/367)

muffiny z borówkami 123

suchych składników wlewamy mokre i przy pomocy np. szpatułki lub końcówki od miksera mieszamy. Wsypujemy borówki i krótko mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonych papierowymi papilotkami foremek na muffiny. Wierzch opcjonalnie posypujemy kruszonką lub płatkami migdałowymi. Pieczemy przez ok. 20 min. w 200 st. C, do tzw. suchego patyczka

Domowy Smak Jedzenia
Sniadaniowe jajeczne muffiny 173

kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Jajka roztrzepujemy, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą z suszonymi pomidorami. Szynkę z cebulą przesypujemy do jajek i mieszamy. Na dnie formy do muffin wlewamy po dużej łyżce masy jajecznej. Na nią układamy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną oraz pokrojone w plasterki oliwki. Dopełniamy formy resztą masy jajecznej. Na wierzch do każdej kokilki wkładamy

Taste Therapy
CZEKOLADOWE MUFFINY Z DOMOWĄ NUTELLĄ, BEZ DODATKU CUKRU 179

widzę), że ma tylu wielbicieli, zarówno wśród tych małych, starszych jak i najstarszych. Moja rodzinka również zalicza się do wielbicieli czekoladowych słodkości. Tym razem przygotowałam im czekoladowe muffiny z nutellą, ale w zdrowszej wersji. Kupną nutellę zamieniłam na moją własną domową, którą wykombinowałam z gorzkiej czekolady z ksylitolem i masy (kremu) orzechowego (bez dodatków). Rozpuściłam wszystko w kąpieli wodnej(...)dodałam do muffinek. Wyszły ponoć cudne (osobiście nie testowałam, ale ufam moim najbliższym), w każdym razie aromat był nieziemski. Z podanych ilości wyszło mi 12 dużych muffin. Składniki: - 370g mąki orkiszowej typ750 - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie domowy ) - 1/2 łyżeczki sody - 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru) - 1/2 szklanki oleju kokosowego lub zwykłego - 1/2 szklanki naturalnego kakao

Smaczne Zdrowe
MUFFINKI CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI 157

dzięki czemu do jednej papilotki  nakładamy nawet 4-5 łyżek masy. Jednak bez obaw, podczas pieczenia ciasto nie wypływa z formy, lecz mocno rośnie w górę. Dzięki temu muffiny wychodzą duże, z piękną "górą" i ładnie prezentują się ułożone na paterze lub ozdobnym talerzu. Pamiętajcie o ważnej zasadzie, aby zawsze łączyć suche składniki z mokrymi za pomocą łyżki(...)pieczenia 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich * szczypta soli * wcześniej uprażonych na suchej patelni WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Do dużej miski przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dosypujemy cukier i posiekane orzechy oraz czekoladę. Mieszamy. W rondelku rozpuszczamy masło, odstawiamy z ognia i zostawiamy

cool and minty
Muffiny kakaowe z truskawkami 157

Cześć Wam! Zgodnie z Waszymi prośbami dzisiaj deser, przekąska, drugie śniadanie... a wszystko zależy od Was! Pyszne nieprzesłodzone, delikatne i aromatyczne muffiny z kakaem, koniakiem i truskawkami. Do przygotowania muffin potrzeba nam: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżka kakao 0,5 szklanki mleka 200 ml roztopionego masła (1 kostka) 1 szklanka cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku(...)później dodajemy do nich roztopione masło, mleko, kakao i alkohol. Dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na gładkie ale gęste ciasto. Pamiętajcie, że ciasto na muffiny musi być na tyle gęste i kleiste żeby z trudem spadało z łyżki. Następnie dodajemy pokrojone truskawki i połamaną czekoladę. Gotowe ciasto wykładamy do bibułek na blaszce do pieczenia mufin

Kuba Gotuje
Muffiny jajeczne z brokułami, szynką i mozzarellą 208

Dziś propozycja na fajne śniadanko - muffiny jajeczne z brokułami, szynką i tartą mozzarellą. Bardzo dobre w nich jest to, że tak naprawdę możemy dodać wszystko, co tylko mamy w lodówce. W przypadku, gdy znajdziecie 2 jajka i jakieś drobne dodatki do nich - zapieczcie je sobie i zajadajcie czasem jajka w innej, ale też ciekawej formie. Smacznego! Składniki: 2 jajka(...)kawałeczki). Potem przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Szynkę kroimy w kostkę. Jeśli używacie foremek siliconowych - nie trzeba ich natłuszczać, jeśli innych- smarujemy je masłem, żeby potem bez problemu wyjąć muffiny. W foremkach układamy brokuły (ja rozłożyłam te składniki na 5 siliconowych foremek). Potem dodajemy szynkę pokrojoną w kostkę oraz posypujemy je serem mozzarella. Jajka roztrzepujemy w miseczce, dodajemy sól

psgotujemy
Pomarańczowe muffinki 139

Dzisiaj propozycja na muffinki pomarańczowe. Moim zdaniem te muffiny są warte grzechu. Skórka pomarańczowa nadaje im cudownego aromatu. Brązowy cukier, którym posypałam wierzch daje efekt przyjemnego chrupania  :) Składniki: 170 g mąki pszennej 120 g cukru płaska łyżeczka cukru waniliowego 1/2 płaskiej łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 180 g jogurtu naturalnego(...)roztopionego i ostudzonego masła skórka otarta z 3/4 pomarańczy 2 łyżeczko brązowego cukru do posypania muffinów Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Pomarańczę dokładnie myjemy, sparzamy i ścieramy z niej skórkę. Do miski wsypujemy składniki suche: mąkę, cukier, cukier waniliowy, sodę, proszek do pieczenia. sól. Do drugiej miski wybijamy jajka i je roztrzepujemy widelcem. Do jajek dodajemy składniki mokre

Smak mojego domu
Słodkie środy - Kokosowe muffiny wieloowocowe 118

Idealne na deser, świetny dodatek do kawy - mowa oczywiście o muffinach. Te małe babeczki to idealny prowiant na każdy piknik czy wypad do znajomych. Śmiało można zabrać je ze sobą do pracy czy też do szkoły. Moje ulubione to te przygotowane na kefirze bądź jogurcie. Dziś opcja kokosowa, która pysznie się skomponowała z rożnymi owocami - tak się składa(...)wypieku wykorzystałam resztkę owocowych zapasów. Teraz z utęsknieniem wyczekuję na owocowy sezon, który już tuż tuż ...  Kokosowe muffiny - wieloowocowe SKŁADNIKI : 2 czubate szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka czubata cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 czubate łyżki wiórek kokosowych 1/3 szklanki cukru 170 ml kefiru 100 ml mleka 70 ml oleju kokosowego 2 jajka 12 łyżeczek kruszonki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Muffiny bananowe z nasionami chia i orzechami włoskimi. 205

Polsce coraz bardziej popularne ze względu na swoje wyjątkowe wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Od dawno miałam ochotę spróbować tych małych, czarnych nasionek, nawet przepis na pudding i muffiny już był w mojej głowie, niestety mieszkam w małej miejscowości i kupić je tutaj nie sposób, a przy zakupach w większym mieście zawsze wypadało mi to z głowy. W końcu postanowiłam(...)polecam, bo mają bardzo miłą, ekspresową obsługę oraz dostawę praktycznie na terenie całego kraju co w supermarketach internetowych jest rzadkością :) Udało mi się też kupić tam foremki na moje muffiny. Także zostało mi tylko zrealizować przepis.  Muffiny są ekspresowe w przygotowaniu i bardzo smaczne, sprawdzą się do zdrowszego podjadania ;) Składniki: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1/4 szklanki cukru brązowego

Symfonia smakowa
Pomarańczowe muffiny ze śnieżną pierzynką. 168

mojej kuchni, chociaż jestem tym pokoleniem któremu pomarańcza kojarzy się z zimą, choinką i pierwszą gwiazdką. Lubię w ciągu roku powracać do takich skojarzeń , a z przepisem na muffiny pomarańczowe robię to w mniej niż 40min. Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki brązowego cukru 1 jajko 1 szklanka maślanki 1 pomarańcza ( otarta z niej skórka i wyciśnięty(...)misce mieszamy składniki suche. Łączymy suche składniki  z mokrymi i mieszamy widelcem niezbyt dokładnie, wystarczy żeby się ze sobą lekko połaczyły. Ponoć im mniej starannie to zrobimy tym muffiny są smaczniejsze. Formę na muffinki wykładamy papilotkami, a w przypadku silikonowych foremek nie robimy nic. Wypełniając foremki ciastem nalezy pamiętać aby ciasto sięgało do ¾ ich wysokości. Ja nakładam ciasto, gałkownicą

Farmażony
Muffinki z borówką amerykańską 166

Muffiny - łatwy i szybki sposób kiedy mamy niewiele czasu na przygotowanie czegoś na słodko :) Muffinki można przygotować z różnymi dodatkami, zarówno jako słodki deser lub jako przystawkę, czyli bardziej wytrawnie. Dzisiaj przedstawiam przepis na słodko ... z borówką amerykańską z ogródka moich Dziadków. Przepis na 12 sztuk: Składniki suche: 3/4 szkl. cukru(...)kilka kropli aromatu waniliowego 200g borówki amerykańskiej (lub jagód) cukier puder Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C. Jagody opłukać i osuszyć (lub rozmrozić, jeżeli takie mamy) Formę na muffiny (na 12 sztuk) wykładamy papilotkami. W jednej misce mieszamy (łyżką) składniki suche a w drugiej (widelcem) składniki mokre. Wymieszane składniki mokre wlewamy do miski z suchymi

Alutka-Gotuje
Muffiny z gruszką i bitą śmietaną 177

Dzisiaj kolejna odsłona Muffinów ... tym razem dodatkiem są gruszki, płatki migdałów i bita śmietana. Kremówka to idealne wykończenie ciasteczek jeżeli planujemy je udekorować kolorowymi ozdobami. Ładnie udekorowane wywołują uśmiech na twarzy i zachęcają do zjedzenia :) Przepis na 12 sztuk: Składniki suche: 3/4 szkl. cukru trzcinowego 2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta cynamonu 2 łyżki płatków migdałów(...)kropli aromatu waniliowego 2 gruszki - obrane i pokrojone w kostkę 250 ml śmietanki 36% żółty barwnik spożywczy dekoracje do ciast Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C. Formę na muffiny (na 12 sztuk) wykładamy papilotkami. W jednej misce mieszamy (łyżką) składniki suche a w drugiej (widelcem) składniki mokre. Wymieszane składniki mokre wlewamy do miski z suchymi

Alutka-Gotuje
Muffiny z batatów, szynki parmeńskiej i szczypiorku. 145

zrobiło. Moje muffinki to wyłącznie słodkie propozycje, a Maciek twardo stąpa po ziemi ;) Takie tam damsko-męskie postrzeganie rzeczywistości. Szufladkowania jednak nikt nie lubi, dlatego tym razem przygotowałam muffiny na wytrawnie. Wszystkie użyte tu składniki dobrze ze sobą współgrają. Bataty oddają swój lekko słodki smak, szynka decyduje o charakterze dania, a szczypiorek podkręca całość. Może to szalone, ale w czasie(...)konsumpcji na przemian myślałam o jajecznicy i tarcie. Wniosek z tego taki, że muffiny z batatów wpisują się gdzieś pomiędzy. Jedną rzecz bym poprawiła. Nie piekła ich w papilotkach! Trochę się nagimnastykowałam z ich wydobywaniem ;) Składniki: 1 duży batat 1 szkl. mąki pszennej 150 g szynki parmeńskiej 100 g jogurtu naturalnego 3 jajka 3 łyżki startego sera (np. parmezan) posiekany

zadanie-gotowanie
Muffiny z kapustą i boczkiem. 149

mowa o kwestii słodkości vs wytrawne, to muszę przypomnieć, że zrobiłem słodką muffinkę kukurydzianą ! Czyli mam alibi - być może potrafię zrobić coś podobnego do słodkiego ;) Już nie wspominając, że muffiny z brokułem uszłyby może za ekstrawagancki deser ;) Twarde stąpanie po ziemi w męskim kuchennym wydaniu ogranicza się czasami do pilnowania stanu piw w lodówce. Prawda, że tak się wielu paniom(...)wydaje? :) No a do piwa świetne są te kapuściane muffiny! Myślę, że tak samo jak batatowe Marzeny. Jedne i drugie sprawdzą się też jako piknikowa przekąska, a także jako danie lunchboxowe (słownik twierdzi, że nie ma takiego słowa - really?). Albo, zamiast lunch box, powiedzmy bento - będzie jeszcze bardziej światowo, czy jak kto woli - pretensjonalnie ;) Albo... (dosyć! - przemówił głos rozsądku). Moje

zadanie-gotowanie
Tostowe muffiny z jajkiem 107

Takie muffiny z jajkiem to świetny początek każdego udanego dnia. W środku miękkie, ale na zewnątrz chrupiące. Są świetną alternatywą dla zwykłych tostów lub smażonych jajek. Jedynym ich minusem jest czas przygotowania, dlatego w moim przypadku robię je tylko w weekendy. Polecam. TOSTOWE MUFFINY ŚNIADANIOWE z JAJKIEM Składniki: (na 4 muffiny) 12 kromek pieczywa tostowego 4 jajka 4  plastry

Bon appetit mon amie