Dzisiaj kolejna odsłona Muffinów ... tym razem dodatkiem są gruszki, płatki migdałów i bita śmietana. Kremówka to idealne wykończenie ciasteczek jeżeli planujemy je udekorować kolorowymi ozdobami. Ładnie udekorowane wywołują uśmiech na twarzy i zachęcają do zjedzenia :) Przepis na 12 sztuk: Składniki suche: 3/4 szkl. cukru trzcinowego 2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta cynamonu 2 łyżki płatków migdałów(...)kropli aromatu waniliowego 2 gruszki - obrane i pokrojone w kostkę 250 ml śmietanki 36% żółty barwnik spożywczy dekoracje do ciast Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C. Formę na muffiny (na 12 sztuk) wykładamy papilotkami. W jednej misce mieszamy (łyżką) składniki suche a w drugiej (widelcem) składniki mokre. Wymieszane składniki mokre wlewamy do miski z suchymi
Alutka-Gotujezrobiło. Moje muffinki to wyłącznie słodkie propozycje, a Maciek twardo stąpa po ziemi ;) Takie tam damsko-męskie postrzeganie rzeczywistości. Szufladkowania jednak nikt nie lubi, dlatego tym razem przygotowałam muffiny na wytrawnie. Wszystkie użyte tu składniki dobrze ze sobą współgrają. Bataty oddają swój lekko słodki smak, szynka decyduje o charakterze dania, a szczypiorek podkręca całość. Może to szalone, ale w czasie(...)konsumpcji na przemian myślałam o jajecznicy i tarcie. Wniosek z tego taki, że muffiny z batatów wpisują się gdzieś pomiędzy. Jedną rzecz bym poprawiła. Nie piekła ich w papilotkach! Trochę się nagimnastykowałam z ich wydobywaniem ;) Składniki: 1 duży batat 1 szkl. mąki pszennej 150 g szynki parmeńskiej 100 g jogurtu naturalnego 3 jajka 3 łyżki startego sera (np. parmezan) posiekany
zadanie-gotowaniemowa o kwestii słodkości vs wytrawne, to muszę przypomnieć, że zrobiłem słodką muffinkę kukurydzianą ! Czyli mam alibi - być może potrafię zrobić coś podobnego do słodkiego ;) Już nie wspominając, że muffiny z brokułem uszłyby może za ekstrawagancki deser ;) Twarde stąpanie po ziemi w męskim kuchennym wydaniu ogranicza się czasami do pilnowania stanu piw w lodówce. Prawda, że tak się wielu paniom(...)wydaje? :) No a do piwa świetne są te kapuściane muffiny! Myślę, że tak samo jak batatowe Marzeny. Jedne i drugie sprawdzą się też jako piknikowa przekąska, a także jako danie lunchboxowe (słownik twierdzi, że nie ma takiego słowa - really?). Albo, zamiast lunch box, powiedzmy bento - będzie jeszcze bardziej światowo, czy jak kto woli - pretensjonalnie ;) Albo... (dosyć! - przemówił głos rozsądku). Moje
zadanie-gotowanieTakie muffiny z jajkiem to świetny początek każdego udanego dnia. W środku miękkie, ale na zewnątrz chrupiące. Są świetną alternatywą dla zwykłych tostów lub smażonych jajek. Jedynym ich minusem jest czas przygotowania, dlatego w moim przypadku robię je tylko w weekendy. Polecam. TOSTOWE MUFFINY ŚNIADANIOWE z JAJKIEM Składniki: (na 4 muffiny) 12 kromek pieczywa tostowego 4 jajka 4 plastry
Bon appetit mon amielukier cytrynowy, aby ich smak był wyrazisty. Samo ciasto nie jest zbyt mocno słodkie, więc nie należy rezygnować z lukru. Z poniższego przepisu przygotowałam 6 babeczek w formie na muffiny (można do pieczenia wykorzystać małe foremki na babeczki). Drożdżowe babeczki cytrynowe Składniki: CIASTO 160g mąki pszennej 60ml mleka 40g masła 35g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 2 żółtka 10g drożdży(...)będzie odchodzić od miski - miskę z ciastem zafoliować, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości - foremki na babeczki lub - tak jak u mnie - formę na muffiny wysmarować masłem i lekko oprószyć mąką - wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na 6 części - z każdej części uformować okrągły kształt, jak na bułeczkę lub pączka, włożyć do foremki - formę na muffiny
Smakołyki BerenikiMuffiny to jeden z najprostszych wypieków do zrobienia, jakie sobie można wyobrazić. Osobno łączymy składniki mokre, osobno sypkie- raz dwa i gotowe. Babeczki zawsze kojarzyły mi się z długim staniem w kuchni i mozolnym wypełnianiem foremek. Kiedy zrobiłam te właśnie muffiny zmieniłam zdanie. Ciekawe w tych babeczkach jest to, że jak ma się podstawowy przepis to można dowolnie kombinować(...)różnymi smakami i dodatkami. Polecam każdemu, szczególnie tym osobom, które lubią połączenie bananów i kawy. Jest to połączenie idealne! Z podanego przepisu wychodzi około 18 szt. muffin. Składniki: 1,5 szklanki mąki niepełna szklanka brązowego cukru tabliczka gorzkiej czekolady 10 dag masła 4 banany 2 jajka 5 łyżeczek cappucino (u mnie orzechowe) 1/4 szklanki mleka 2 płaskie łyżeczki proszku
Pobite gary Barbarygodziny, a efekt końcowy zawsze jest super. To takie wypieki awaryjne, kiedy wiecie, że nie macie dużo czasu, bo goście już prawie dzwonią do drzwi. Jedne z moich ulubionych muffinów to te z bananami ( tutaj przepis ) – są idealnie wilgotne, puszyste i pachną już podczas pieczenia (po wyciągnięciu z piekarnika jest już tylko lepiej :) ). Dziś puszysta wersja z dużą ilością
Ciastkozercyoprócz tego, że wyglądało niezwykle apetycznie to w dodatku bardzo było smaczne. Nigdy nie przypuszczałam, że jajka można ugotować bez skorupek. Całość idealnie do siebie pasowała. Muffiny były bardzo dobre a w połączeniu z doskonale ugotowanymi jajkami smakowały wybornie. Całość idealnie połączył przepyszny sos, własnej roboty. Serdecznie polecamy. Składniki: Ciasto na muffiny : - 500g mąki - 250ml(...)Formujemy kulkę i dokładnie zawiązujemy. Gotujemy przez około 2-3 minuty do momentu ścięcia się białka. Szynkę podsmażamy z obu stron. Składniki na sos bardzo dokładnie mieszamy. Muffiny przecinamy na pół, smarujemy masłem i układamy szynkę, jajko i liście szpinaku. Na wierzch nakładamy
Pan i Pani Smith w kuchniMUFFINY KORZENNE Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami...ale mi już teraz przyszła ochota na świąteczne, aromatyczne wypieki. No i musiałam spełnić swoją zachciankę :) Oto aromatyczne, korzenne muffinki z kawałkami czekolady. Są idealnie miękkie, nie za słodkie i mają nieziemski smak i zapach przypraw korzennych, szczególnie goździków. Przygotowane z polewą czekoladową smakują wybornie. Polecam! :) SKŁADNIKI(...)MUFFINÓW: 1,5 szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki pszennej razowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej pół szklanki miałkiego brązowego cukru 1 pełna łyżka przyprawy korzennej do piernika szczypta soli 50 ml oleju lub roztopionego masła pół szklanki maślanki pół szklanki mleka pół szklanki miodu 1 jajko 100 g posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady
Calzonella.compostanowiłam więc wykorzystać je jako dekorację do czekoladowych babeczek. Przepis na babeczki to nieco zmodyfikowana wersja ciasta czekoladowego i wyszedł naprawdę rewelacyjnie :) Babeczki nie rosną tak mocno jak klasyczne muffiny, dlatego jest mnóstwo miejsca na różyczki z kremu i dowolne ozdoby. Składniki na babeczki: 140 g mąki 140 g białego cukru 60 g brązowego cukru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka
CiastkozercyOwsiane muffiny śniadaniowe z jabłkiem i bananem Dobre śniadanie to wbrew pozorom nie taka prosta sprawa. Powinno być zdrowe, dać energetycznego kopa na rozpoczęcie dnia, zawierać dodatek owoców lub warzyw i oczywiście powinno wszystkim smakować. Ostatnio w tej roli sprawdziły się u nas owsiane muffinki. Większość ciasta stanowią płatki owsiane i mąka graham. Jabłko i banan dodają słodyczy i wilgotności(...)proszku do pieczenia Mokre 1 banan rozgnieciony na miazgę ⅓ szklanki oleju 150 ml kefiru 2 jaja dodatkowo 2 jabłka 2 łyżki brązowego cukru wymieszane z ¼ łyżeczki cynamonu Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. W jednej misce wymieszać składniki suche, a w drugiej mokre. Połączyć zawartość obu misek. Do ciasta na muffiny zetrzeć na grubych oczkach 1 jabłko (ze skórką). Całość krótko
Pełny talerzorzechy i ponownie miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni . Masę nakładamy do papierowych foremek. Uwaga! Nie więcej niż 3/4 foremki! Pieczemy ok. 20 min . Upieczone muffiny odstawiamy do ostygnięcia, w miedzy czasie zabieramy się za polewę :) Polewa czekoladowa Do rondelka wlewamy wodę, gdy zacznie wrzeć wsypujemy cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy masło i rozpuszczamy. Zdejmujemy(...)ognia i wsypujemy kakao. Mieszamy energicznie do powstania jednolitej, gładkiej polewy. Lekko studzimy. Przestudzone muffiny polewamy płynną masą
Kolejny blog o gotowaniuzrobić, gdy za chwilę wpadną do nas goście, a nie mamy w domu nic słodkiego? Odpowiedź jest prosta. Muffiny! One zawsze się sprawdzają w awaryjnych sytuacjach. Tutaj w trochę zdrowszej wersji czyli jako orkiszowe muffiny z marchewką i przyprawami korzennymi. Mają wyraźny smak i bardzo lubią je dzieci. Są więc dobrą przekąska w szkole i alternatywą dla niezdrowych batonów(...)przyprawy), a mokre ze sobą (jaja, mleko, olej). Następnie dodaje jedne do drugich oraz marchewkę i mieszam łyżką tylko do momentu połączenia składników. Przekładam do formy na muffiny wypełnionej papilotkami i piekę około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Smacznego! Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz
Simple Dishposypane posypką cukierkową. Muffiny grzybki piernikowe Składniki: Ciasto : kakao - 2 łyżki olej - 1/3 szkl powidła śliwkowe - 2 łyżki mąka - 1 i 1/3 szkl mleko - 0,5 szkl cukier - 0,5 szkl jajko(...)kakao i przyprawą do piernika. Do utartego jajka, dodać mleko i olej, zmiksować. Następnie dodać przesiane składniki, dokładnie wymieszać robotem. Do zmiksowanego ciasta dodać powidła śliwkowe, wymieszać. Formę na muffiny wysmarować tłuszczem, łyżką nałożyć ciasto do foremki. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika, piec ok.20 minut w 180 stop. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, jak jest suchy, to są upieczone. Ostudzone muffiny, polać
Kuchnia DanusiMuffiny jajeczne czyli omlet w kształcie babeczki. Mniej kłopotliwe niż tradycyjne omlety. Nie trzeba nad nimi stać, nie trzeba obracać – nie mogą się nie udać :) U nas często na kolację, ale nadają się też na śniadanie czy drugie śniadanie do pracy (na zimno również są smaczne). Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania(...)minut Ilość porcji: 2 ( 6 muffinów) Wartość kaloryczna: 210 Składniki: · 4 spore jajka dowolne dodatki, np. ® garść rukoli ® kilka plastrów chorizo ® kawałek papryki
Bazując na smaku