Muffiny z czekoladą MilkaI od razu sprostowanie :) nie robię ich z Milką, tylko z tym co akurat mam pod ręką - dziś była to jedna tabliczka gorzkiej i jedna tabliczka czekolady z okienkiem. Przepis wzięty ze strony Milki wieki temu i sprawdzony wielokrotnie. Muffiny zawsze wychodzą pyszne. Jest tylko jeden haczyk ;) gdy chciałam podać tu przepis okazało się, że polskojęzyczna
Z butelką mleczka w tleBananowa kukurydziana muffina z daktylami i orzechami*; twarożek i reszta banana* pekany, nerkowce i płatki migdałoweBoże, ta muffina była genialna, zdecydowanie częściej muszę je piec *.*Składniki:45g mąki kukurydzianej10g mąki pszennej1\2 zmiksowanego dużego banana(ok.60g)kapka mlekałyżka rozpuszczonego masłajajko1\2 łyżeczki proszku do pieczeniacoś do posłodzeniacynamon, szczypta soli, aromat waniliowy+kilka daktyliorzechyMąkę przesiewamy i miksujemy z resztą składników. Daktyle
More food, love and dreamsmuffina z gruszką, daktylami i pekanami;jogurt naturalny z gruszką i cynamonem Ostatnio moje muffiny lubią jakoś mutować xd Jej, jak ja kocham takie uprażone pekany, genialne są *.*Uczę się spontaniczności na nowo. Uczę się jak kochać, żyć.. cieszyć się tym co mam.Ostatnio nawet mi to wychodzi.Składniki:55g mąki40-50g jogurtu naturalnego1/2 łyżeczki
More food, love and dreamsmocno kakaowa muffina z jabłkiem i migdałami, ciepłe mlekoMiała być lekko kakaowa, a wyszła obłędnie kakaowa, noo.. .tak xdI chyba domyślam się, czemu poje muffiny ostatnio mutują xd jest to najprawdopodobniej "wina" sody "{Wieczór, noc...i poranek, jak najbardziej udane ;) Dużo tańca, śmiechu.. i w ogóle, było genialnie. I pierwszy raz nie musiałam po imprezie tłuc
More food, love and dreamsBananowa pół owsiana muffina z daktylami i malinami; jogurt naturalny Dziwne kształty przybrała ta muffina, chyba nie do końca dobrze foremkę wyłożyłam stąd tak bardzo wypłynęła, inną możliwością mógł być fakt, że ciasto było dość rzadkie co niezwykle mnie stresowało, bo zetnie się.. nie zetnie, wyszła jednak i to jaka dobra, wyglądem co prawda
More food, love and dreamsMuffina marchewkowo-kokosowa* z suszoną żurawiną; gruszka *z mąką kokosową, mleczkiem kokosowym, wiórkami kokosowymi Uwielbiam te nocne zdjęcia I jakiś chyba "talent" mam do tego, że te moje noce muffiny nigdy ustać nie mogą >.<Dzień zaczynam wcześnie i kończę późno. Z muffiną w pudełku na drogę. I kawą w termosie, bo nocą tort wolałam piec
More food, love and dreamsczas już minął! Za chwilę początek karnawału, bale, zabawy i spotkania z przyjaciółmi to kolejna okazja do przygotowywania pyszności :) Dlatego dzisiaj przepis na muffinki marchwiowe, koniecznie je wypróbujcie. Składniki:Muffiny: 1,5 szklanki mąki 0,5 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru łyżeczka cynamonu szczypta soli 3/4 szklanki oleju 2 jajka skórka otarta z pomarańczy(...)pieczemy w temperaturze ok 200 stopni przez 30 min, do momentu, aż patyczek (np. do szaszłyków), jaki w nie wbijemy, będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu muffinów, zaczynamy przygotowywać polewę. Cukier puder, sok z cytryny i serek (możecie użyć śmietankowego serka kanapkowego, np. firmy Piątnica) łączymy na jednolitą masę, najlepiej przy użyciu miksera. A następnie dekorujemy nią ciasteczka
Taste Of My Dayosłodę tego tygodnia, przepis na coś słodkiego z nutką kawy - przepis na muffiny :) Składniki na 12 sztuk: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki cynamonu szczypta soli 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 125 g masła 0,5 szklanki jogurtu naturalnego(...)mleko i maślankę. Łączymy ze sobą suche składniki z mokrymi. Następnie napełniamy ciastem foremki i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30 minut, sprawdzając patyczkiem stopień wypieczenia. Po ostudzeniu, muffiny możemy oprószyć cukrem pudrem, lukrem lub jak ja to zrobiłam, polać rozpuszczoną w kąpieli parowej czekoladą i na wierzch zetrzeć na tarce o drobnych oczkach czekoladę w kontrastującym kolorze
Taste Of My DayKochani czytelnicy mojego zacnego bloga, dzisiaj przepis na łatwe w wykonaniu, szybkie, ZDROWE, a przy okazji bardzo smaczne muffiny :) Ich przygotowanie (wraz z upieczeniem) nie powinno zająć więcej niż godzinę. Na prawdę warto, z resztą sami sprawdźcie :) Mojemu wybrankowi smakują bardzo, a to najzacniejsza dla mnie pochwała :D Składniki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki otrąb pszennych i płatków(...)świeżość naszym babeczkom. Całość mieszamy na jednolita masę, którą wypełniamy wcześniej przygotowane foremki. Pieczemy ok 30 minut sprawdzając stopień upieczenia przy pomocy patyczka. Jeśli po wyjęciu jest suchy, muffiny są gotowe. Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu, posypujemy nasz wypiek cukrem pudrem. Smacznego
Taste Of My DayWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Muffiny z dodatkiem dyniowego puree, jabłka i cynamonu. Są przepyszne, wilgotne i mięciutkie w środku. Idealne dla dzieci na podwieczorek lub jako drugie śniadanie do szkoły. Bardzo szybkie do zrobienia. Wystarczy wcześniej upiec dynię. Zachęcam do spróbowania u siebie w domku Post Muffiny dyniowe z jabłkiem
Marta GotujePyszny deserek dla naszych niejadków. Sama skusiłam się na większą porcyjkę, były takie pyszne, że trudno było się im oprzeć.Muffiny z jagodami SKŁADNIKI:margaryna palma -110 gcukier waniliowy -1 opakmąka -1 szklcukier -0,5 szkljajka -2 sztproszek do pieczenia -2 łyżeczkimleko -150 mlsoda oczyszczona -0,5 łyżeczkitłuszcz do foremekjagody - 200 gcukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE:Do miski włożyć(...)Jagody umyć, osączyć , dodać do ciasta, wymieszać. Foremki na muffinki wysmarować tłuszczem, łyżką nakładać po 3/4 ciasta do foremek. Piec 20 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stop. Ostudzone muffiny posypać cukrem pudrem
Kuchnia Danusijedne z pierwszych muffinek jakie piekłam. Pamiętam jak wtedy emitowali program Nigelli Lawson, kiedy je piekła ja siedziałam na sofie z kartką i skrzętnie notowałam przepis. Te muffiny mają kilka zalet: mój syn je uwielbia, mój syn już sam je piecze i w wykonaniu są bardzo proste i szybkie. Te, które widzicie na zdjęciach upiekł sam osobiście mój czternastoletni(...)muffinek to ciasto ma być jak najbardziej grudowate, wtedy są one puszyste, a jeśli wymieszamy dokładnie na gładką masę mogą wyjść ciężkie i twarde. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Pieczemy maksymalnie 20 minut. Najwygodniej piec do tak zwanego suchego patyczka. Z podanych składników wychodzi około 21 sztuk. SMACZNEGO życzy
Blondynka Gotujeznowu będzie rabarbar w roli głównej ! Przepis wypatrzyłam na blogu Mała cukierenka. Babeczki są przepyszne, wilgotne, słodko-kwaskowe... Muffiny z rabarbarem Składniki na 12 sztuk: 1 szklanka mąki pszennej razowej 3/4 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1/2 szklanki jogurtu natutalnego 1/3 szklanki oleju 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 2 łyżeczki(...)cukier, jakjo, jogurt, olej i aromat. Następnie łączymy wszystkie składniki razem i krótko mieszamy łyżką. Dodajemy rabar i jeszcze raz mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do silikonowej formy na muffiny lub do papilotków papierowych. Pieczemy w piekraniku nagrzanym do 160 stopni przez 25 minut, z włączonym termoobiegiem
Kulinarne przygody GatityWczoraj były walentynkowe magdalenki, a dzisiaj kolejny walentynkowy przepis z rodzaju last minute ! Szybkie muffiny bez komplikacji czy zbędnych procedur kuchennych: wszystkie składniki mieszamy, przekładamy do papilotek i pieczemy. Dosłownie w 40 minut mamy aromatyczne, wilgotne i przepyszne babeczki na słodki walentynkowy prezent lub poczęstunek. Marchewkowe muffiny w walentynkowej odsłonie Składniki: 1 jabłko pokrojone w kosteczkę 2 szklanki
Kulinarne przygody GatityWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Muffiny w wersji wytrawnej z żółtym serem, boczkiem i suszonymi pomidorami. Wychodzą bardzo smaczne, wilgotne i miękkie w środku. Doskonałe jako przekąska np. do pracy lub na kolację. Boczek można zamienić na szynkę oraz wybrać dodatki wg swoich upodobań. Polecam. Post Muffiny z żółtym serem
Marta GotujeMuffiny mniej więcej trzymają się przepisu Nigelli:Składniki suche:1,5 szklanki mąki2 łyżki kakao2 łyżeczki proszku0,5 łyżeczki sody3/4 szklanki cukru pudru1 tabliczka czekolady mlecznej Milka (lub groszki/łezki czekoladowe do pieczenia)Składniki mokre:1 szklanka mleka1 jajko1/3 szklanki oleju1 łyżeczka esencji waniliowejNadzienie:12 łyżeczek masła orzechowegoPrzepis:Składniki suche (oprócz czekolady) przesiewamy w osobnej miseczce, czekoladę kroimy na drobne(...)dokładnie mieszamy całość łyżką.Do formy silikonowej bądź do papilotek nakładamy jedną łyżkę ciasta, jedną łyżeczkę masła orzechowego i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Wierzch możemy posypać kolorową posypką.Muffiny pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200C. Należy pamiętać o tym, aby piekarnik był nagrzany. Smacznego
Emcia PichciSkładniki suche łączymy ze sobą i tak samo robimy w przypadku składników mokrych. Następnie składniki mokre dodajemy do suchych i dokładnie mieszamy. Do papilotek umieszczonych w formie do pieczenia muffinów nakładamy ciasto do 3/4 wysokości foremek. Na wierzch nakładamy kilka kropelek czekoladowych. Muffiny pieczemy w 200C przez około 20 minut. Studzimy na kratce
Emcia Pichcimąki, proszku do pieczenia, sody, kakao i 8 łyżeczkami kropelek czekoladowych - wszystko dokładnie mieszamy.Jajko wraz z mlekiem i olejem mieszamy. Łączymy składniki mokre i suche. Formę do pieczenia muffinów wykładamy papilotkami i nakładamy do nich po dwie łyżki ciasta. Wierzch muffinów posypujemy kilkoma kropelkami czekoladowymi (ok. 2 łyżeczki). Pieczemy w 200C przez 20 minut. Studzimy na kratce
Emcia Pichciskładnikami mokrymi (oprócz konfitury). Następnie przelewamy składniki mokre do suchych i mieszamy wszystko w miarę dokładnie. Po jednej łyżce ciasta nakładamy do papilotek umieszczonych w formie do pieczenia muffinów, następnie jedną łyżeczkę konfitury i przykrywamy to kolejną łyżką ciasta. Muffiny pieczemy w 180C ok. 20 minut i suszymy na kratce
Emcia Pichciskładniki mokre. Następnie dodajemy mokre składniki do suchych i całość dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do papilotek (ok. 2 łyżek lub do 3/4 wysokości), które umieszczamy w formie do pieczenia muffinów. Wierzch posypujemy jedną łyżeczką musli i lekko przyklepujemy. Muffiny pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 20 minut. Po upieczeniu pozostawiamy je do ostygnięcia na kratce. Musli to pełnowartościowa
Emcia Pichciłączymy wszystkie składniki suche (razem z żurawiną) oraz startą na dużych oczkach czekoladą. Następnie dodajemy składniki mokre do suchych i dokładnie mieszamy aż powstanie jednolite ciasto. Do formy na muffiny wkładamy papilotki i nakładamy do nich ciasto (do 3/4 ich wysokości). Następnie wierzch każdej muffinki posypujemy jedną łyżeczką żurawiny. Muffinki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180C przez 20 minut(...)upieczeniu odstawiamy muffiny na kratce do ostygnięcia
Emcia PichciMuffiny jaglane to doskonałą propozycja dla osób nie spożywających glutenu.Do ich przygotowania potrzebujecie mąki jaglanej, a tą sami zrobicie w domu w łatwy sposóbDo jej przygotowania użyłam kaszy jaglanej "KUPIEC". Kaszę zmieliłam w młynku do kawy i mąka gotowa !Składniki:1 1/3 szklanki mąki jaglanej ( zmielonej kaszy jaglanej )1 szklanka mielonych migdałów1 łyżeczka sody3/4 szklanki cukru trzcinowego2 jajka(...)mielone migdały.W drugim naczyniu wymieszać ( mikserem jest najszybciej ) składniki mokre, czyli jajka, olej i jogurt.Do składników mokrych wsypać suche - całość wymieszać.Masę przełożyć do formy na muffiny ( na 12 sztuk ). Na wierzchu ułożyć owoce. Masa jest dość rzadka, dlatego owoce zatopią się w niej podczas pieczenia.Piec około 20 minut w 170 stopniach C. Smacznego
kolorowotorcikowomogłam sobie wyobrazić co dobrego można z niej zrobić i co w ogóle uda się zrobić, bo w końcu to mąka bezglutenowa. Ostatnio dość spontanicznie zdecydowałam się upiec muffiny, bo skoro wyszły z mąki orzechowej czy migdałowej to i z sojowej powinny się udać. I udały się :) Jednak zaznaczam, że mimo dodania tahiny i sezamu, soja jest dość wyczuwalna więc(...)muffiny zasmakują raczej tym, którzy przepadają za soją. Smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu babeczki będą idealną przekąską dla bezglutenowców, osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym i nie tylko! Składniki na 10 sztuk: mokre: 3 łyżki tahiny 2 jajka 280 ml mleka sojowego lub krowiego suche: 110 g mąki sojowej 3 łyżki sezamu 1 łyżeczka winnego kamienia
Ze smakiem i z pasjąSkładniki: Muffiny: Składniki suche: 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli Składniki mokre: 1/2 szklanki mleka 2% 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju 1 łyżka octu winnego Nadzienie: 125 g serka mascarpone 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki pszennej 1 jajko Wykonanie:Nadzienie: Serek, cukier(...)mąkę i białko jajka mieszamy razem na gładką masę i wstawiamy na pół godziny do zamrażalnika.Muffiny: Składniki suche mieszamy razem w jednej misce, a składniki mokre w drugiej. Następnie łączymy składniki suche i mokre i delikatnie mieszamy aż powstanie gładka masa. Do foremek nakładamy najpierw ciasto do 1/3 wysokości ( około 1 łyżka ciasta), następnie 1 łyżeczka nadzienia
Czerwona Porzeczkaubijamy widelcem i wlewamy do pozostałych składników. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa.Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach.Polewa: Czekoladę rozpuszczamy na parze i polewamy muffiny. Na koniec posypujemy wiórkami.SMACZNEGO!:)Przepis na muffiny wg Nigelli Lawson--> KLIK
Czerwona PorzeczkaSkładniki: MUFFINY: 3 szklanki mąki pszennej; 3 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 łyżeczka soli; 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej; 1 szklanka białego cukru; 2/3 szklanki miękkiej margaryny (w temperaturze pokojowej); 2 duże jaja (klasy L); 1 szklanka mleka. CUKIER CYNAMONOWY: 1 i 1/2 szklanki białego cukru; 3 łyżeczki cynamonu; 230 g masła. DODATKOWO: Blacha do muffinek; Tłuszcz do wysmarowania(...)blachy. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: MUFFINY: Do dużej miski wsypać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól oraz startą gałkę muszkatołową i wymieszać. Odstawić na bok. Do drugiej miski (u mnie misa od miksera) wrzucić miękką margarynę. Dodać cukier (1 szklankę) i wymieszać mikserem (przy pomocy mieszadła/mieszadeł), aż do połączenia
Gospodyni MiejskaMuffiny są pyszne i bardzo proste w wykonaniu, bo nie wymagają użycia miksera :) składniki:25 dag mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej2 łyżki dobrego, ciemnego kakao20 dag ciemnej czekolady (70 - 80 %), może być więcej czekolady np. jeszcze mleczna, albo jakieś pralinki.15 dag cukru pudru250 ml mleka90 ml oleju1 duże jajoDekoracja: nutella, truskawki.Wymiesza(...)misce wszystkie sypkie składniki dosypać 15 dkg posiekanej czekolady.Jajo, olej i mleko wymieszać w drugiej misce, wlać do sypkich składników, wymieszać łyżką.Zagłębienia formy do muffinów wysmarować masłem. najlepsze są silikonowe foremki. Nałożyć ciasto, posypać po wierzchu resztą posiekanej czekolady.Piec w temp.200 st. C przez 20 minutPo ostygnięciu babeczek, można wierzch posmarować nutellą
Bon Appetit Małgorzatymisce mieszamy mąkę ryżową z mąką migdałową, sodę i przyprawy oraz kakao. Składniki mokre mieszamy ze składnikami suchymi. Następnie dodajemy posiekane orzechy i czekoladę. Ciasto umieszczamy w foremkach na muffiny i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25-28 minut. Po tym czasie muffiny studzimy na kratce. Jeszcze ciepłe polewamy polewą (czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka kokosowego
Mango PapajaJesień to czas w którym króluje marchewka , ale ile można jej jeść w tradycyjnych surówkach . Muffiny to moje ulubione babeczki , więc i tym razem postanowiłam coś z nich wykombinować. Dziękuje za foteczki mojemu prywatnemu fotografowi :****MUFFINY Z MARCHEWKĄ ***- szklanka cukru-1,5 szklanki mąki-0.5 łyżeczki soli-2 łyżeczki proszku do pieczenia-1 łyżeczka cynamonu-0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
ciemna strona patelniZanim na blogu pojawi się coś hiszpańskiego polecamy wypróbować poniższy przepis- szczególnie muffinożercom. :-) Wiele już wypróbowałyśmy, ale dopiero ten spełnia nasze oczekiwania w 100% Muffiny wychodzą idealne- chrupiące na zewnątrz, a miękkie i lekko wilgotne w środku. Bardzo czekoladowe- czyli tak, jak lubimy ;-) Przepis na 24 muffiny. Składniki suche: 400g mąki 6 łyżek kakao (prawdziwego :-) 1 szklanka cukru
kuchnia do kwadratuCzeko-czeko-czekolada... Uwielbiam !Propozycja na czekoladową pychotkę - muffiny brownies. Muffiny brownies - przepisSkładniki:- 2 gorzkie czekolady- 80 g masła lub margaryny- 2/3 szkl. cukru- 2 łyżki mąki- 4 jaja- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Odłóż 12 kostek czekolady. Resztę roztop razem z masłem w kąpieli wodnej.Jaja ubij z cukrem na puszystą, jasną masę.Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i rozpuszczoną
kolorowotorcikowoktóry pamięta czasy ZSRR ) płatki owsiane górskie oraz płatki ryżowe.Odmierzam odpowiednią ilość mąki i przesypuję do miski. W misce mieszam wszystkie rodzaje mąk, potrzebne do przygotowania ciasta na muffiny, tj. owsianą, ryżową i kukurydzianą. Dodaję sól i sodę - dokładnie łączę składniki.Zamiennikiem jaj w tym przepisie jest mielone siemię lniane.Zmielone siemię lniane mieszam z wodą, w proporcji 1 łyżka
kolorowotorcikowopomoże Mateuszkowi wrócić do pełnej sprawności. Tutaj możecie poszukać wszelkich informacji:http://www.mateuszbednarczyk.com/ serdecznie Was pozdrawiam Edyta z rodziną. W załącznikach znajdziecie przepisy I składniki do zrobienia mufinów:Muffiny z brzoskwiniami znajdziecie tutaj Muffiny z jagodami znajdziecie tutaj Marchewkowe znajdziecie tutajZ rabarbarem znajdziecie tutaj Z truskawkami - przepis jak na marchewkowe, ale użyłam truskawek zamiast marchewki :) Pozdrawiam I zachęcam
Smaki EdytyPost Muffiny kokosowe z jagodami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Muffiny / babeczki z coca colą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje