Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Muffiny z dodatkiem dyniowego puree, jabłka i cynamonu. Są przepyszne, wilgotne i mięciutkie w środku. Idealne dla dzieci na podwieczorek lub jako drugie śniadanie do szkoły. Bardzo szybkie do zrobienia. Wystarczy wcześniej upiec dynię. Zachęcam do spróbowania u siebie w domku Post Muffiny dyniowe z jabłkiem
Marta GotujePyszny deserek dla naszych niejadków. Sama skusiłam się na większą porcyjkę, były takie pyszne, że trudno było się im oprzeć.Muffiny z jagodami SKŁADNIKI:margaryna palma -110 gcukier waniliowy -1 opakmąka -1 szklcukier -0,5 szkljajka -2 sztproszek do pieczenia -2 łyżeczkimleko -150 mlsoda oczyszczona -0,5 łyżeczkitłuszcz do foremekjagody - 200 gcukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE:Do miski włożyć(...)Jagody umyć, osączyć , dodać do ciasta, wymieszać. Foremki na muffinki wysmarować tłuszczem, łyżką nakładać po 3/4 ciasta do foremek. Piec 20 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stop. Ostudzone muffiny posypać cukrem pudrem
Kuchnia Danusijedne z pierwszych muffinek jakie piekłam. Pamiętam jak wtedy emitowali program Nigelli Lawson, kiedy je piekła ja siedziałam na sofie z kartką i skrzętnie notowałam przepis. Te muffiny mają kilka zalet: mój syn je uwielbia, mój syn już sam je piecze i w wykonaniu są bardzo proste i szybkie. Te, które widzicie na zdjęciach upiekł sam osobiście mój czternastoletni(...)muffinek to ciasto ma być jak najbardziej grudowate, wtedy są one puszyste, a jeśli wymieszamy dokładnie na gładką masę mogą wyjść ciężkie i twarde. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Pieczemy maksymalnie 20 minut. Najwygodniej piec do tak zwanego suchego patyczka. Z podanych składników wychodzi około 21 sztuk. SMACZNEGO życzy
Blondynka Gotujeznowu będzie rabarbar w roli głównej ! Przepis wypatrzyłam na blogu Mała cukierenka. Babeczki są przepyszne, wilgotne, słodko-kwaskowe... Muffiny z rabarbarem Składniki na 12 sztuk: 1 szklanka mąki pszennej razowej 3/4 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1/2 szklanki jogurtu natutalnego 1/3 szklanki oleju 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 2 łyżeczki(...)cukier, jakjo, jogurt, olej i aromat. Następnie łączymy wszystkie składniki razem i krótko mieszamy łyżką. Dodajemy rabar i jeszcze raz mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do silikonowej formy na muffiny lub do papilotków papierowych. Pieczemy w piekraniku nagrzanym do 160 stopni przez 25 minut, z włączonym termoobiegiem
Kulinarne przygody GatityWczoraj były walentynkowe magdalenki, a dzisiaj kolejny walentynkowy przepis z rodzaju last minute ! Szybkie muffiny bez komplikacji czy zbędnych procedur kuchennych: wszystkie składniki mieszamy, przekładamy do papilotek i pieczemy. Dosłownie w 40 minut mamy aromatyczne, wilgotne i przepyszne babeczki na słodki walentynkowy prezent lub poczęstunek. Marchewkowe muffiny w walentynkowej odsłonie Składniki: 1 jabłko pokrojone w kosteczkę 2 szklanki
Kulinarne przygody GatityWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Muffiny w wersji wytrawnej z żółtym serem, boczkiem i suszonymi pomidorami. Wychodzą bardzo smaczne, wilgotne i miękkie w środku. Doskonałe jako przekąska np. do pracy lub na kolację. Boczek można zamienić na szynkę oraz wybrać dodatki wg swoich upodobań. Polecam. Post Muffiny z żółtym serem
Marta GotujeMuffiny mniej więcej trzymają się przepisu Nigelli:Składniki suche:1,5 szklanki mąki2 łyżki kakao2 łyżeczki proszku0,5 łyżeczki sody3/4 szklanki cukru pudru1 tabliczka czekolady mlecznej Milka (lub groszki/łezki czekoladowe do pieczenia)Składniki mokre:1 szklanka mleka1 jajko1/3 szklanki oleju1 łyżeczka esencji waniliowejNadzienie:12 łyżeczek masła orzechowegoPrzepis:Składniki suche (oprócz czekolady) przesiewamy w osobnej miseczce, czekoladę kroimy na drobne(...)dokładnie mieszamy całość łyżką.Do formy silikonowej bądź do papilotek nakładamy jedną łyżkę ciasta, jedną łyżeczkę masła orzechowego i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Wierzch możemy posypać kolorową posypką.Muffiny pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200C. Należy pamiętać o tym, aby piekarnik był nagrzany. Smacznego
Emcia PichciSkładniki suche łączymy ze sobą i tak samo robimy w przypadku składników mokrych. Następnie składniki mokre dodajemy do suchych i dokładnie mieszamy. Do papilotek umieszczonych w formie do pieczenia muffinów nakładamy ciasto do 3/4 wysokości foremek. Na wierzch nakładamy kilka kropelek czekoladowych. Muffiny pieczemy w 200C przez około 20 minut. Studzimy na kratce
Emcia Pichcimąki, proszku do pieczenia, sody, kakao i 8 łyżeczkami kropelek czekoladowych - wszystko dokładnie mieszamy.Jajko wraz z mlekiem i olejem mieszamy. Łączymy składniki mokre i suche. Formę do pieczenia muffinów wykładamy papilotkami i nakładamy do nich po dwie łyżki ciasta. Wierzch muffinów posypujemy kilkoma kropelkami czekoladowymi (ok. 2 łyżeczki). Pieczemy w 200C przez 20 minut. Studzimy na kratce
Emcia Pichciskładnikami mokrymi (oprócz konfitury). Następnie przelewamy składniki mokre do suchych i mieszamy wszystko w miarę dokładnie. Po jednej łyżce ciasta nakładamy do papilotek umieszczonych w formie do pieczenia muffinów, następnie jedną łyżeczkę konfitury i przykrywamy to kolejną łyżką ciasta. Muffiny pieczemy w 180C ok. 20 minut i suszymy na kratce
Emcia Pichciskładniki mokre. Następnie dodajemy mokre składniki do suchych i całość dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do papilotek (ok. 2 łyżek lub do 3/4 wysokości), które umieszczamy w formie do pieczenia muffinów. Wierzch posypujemy jedną łyżeczką musli i lekko przyklepujemy. Muffiny pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 20 minut. Po upieczeniu pozostawiamy je do ostygnięcia na kratce. Musli to pełnowartościowa
Emcia Pichciłączymy wszystkie składniki suche (razem z żurawiną) oraz startą na dużych oczkach czekoladą. Następnie dodajemy składniki mokre do suchych i dokładnie mieszamy aż powstanie jednolite ciasto. Do formy na muffiny wkładamy papilotki i nakładamy do nich ciasto (do 3/4 ich wysokości). Następnie wierzch każdej muffinki posypujemy jedną łyżeczką żurawiny. Muffinki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180C przez 20 minut(...)upieczeniu odstawiamy muffiny na kratce do ostygnięcia
Emcia PichciMuffiny jaglane to doskonałą propozycja dla osób nie spożywających glutenu.Do ich przygotowania potrzebujecie mąki jaglanej, a tą sami zrobicie w domu w łatwy sposóbDo jej przygotowania użyłam kaszy jaglanej "KUPIEC". Kaszę zmieliłam w młynku do kawy i mąka gotowa !Składniki:1 1/3 szklanki mąki jaglanej ( zmielonej kaszy jaglanej )1 szklanka mielonych migdałów1 łyżeczka sody3/4 szklanki cukru trzcinowego2 jajka(...)mielone migdały.W drugim naczyniu wymieszać ( mikserem jest najszybciej ) składniki mokre, czyli jajka, olej i jogurt.Do składników mokrych wsypać suche - całość wymieszać.Masę przełożyć do formy na muffiny ( na 12 sztuk ). Na wierzchu ułożyć owoce. Masa jest dość rzadka, dlatego owoce zatopią się w niej podczas pieczenia.Piec około 20 minut w 170 stopniach C. Smacznego
kolorowotorcikowomogłam sobie wyobrazić co dobrego można z niej zrobić i co w ogóle uda się zrobić, bo w końcu to mąka bezglutenowa. Ostatnio dość spontanicznie zdecydowałam się upiec muffiny, bo skoro wyszły z mąki orzechowej czy migdałowej to i z sojowej powinny się udać. I udały się :) Jednak zaznaczam, że mimo dodania tahiny i sezamu, soja jest dość wyczuwalna więc(...)muffiny zasmakują raczej tym, którzy przepadają za soją. Smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu babeczki będą idealną przekąską dla bezglutenowców, osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym i nie tylko! Składniki na 10 sztuk: mokre: 3 łyżki tahiny 2 jajka 280 ml mleka sojowego lub krowiego suche: 110 g mąki sojowej 3 łyżki sezamu 1 łyżeczka winnego kamienia
Ze smakiem i z pasją