muffin - 5491 przepisów (strona:4/367)

Muffiny drożdżowe z jabłkami i kruszonką 201

Aromatyczne muffiny drożdżowe świetnie sprawdzą się zarówno na drugie śniadanie jak i jako dodatek do popołudniowej herbatki :) w smaku przypominają świeże drożdżówki. Jabłko i cynamon to duet doskonały, ale jeśli macie ochotę możecie zrobić te babeczki z suszonymi owocami bądź innymi ulubionymi dodatkami. Z podanych składników wychodzi 12 muffinek.  Składniki:  250 g mąki tortowej  30 g świeżych(...)ściereczką i odstawić do zwiększenia objętości.  Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Po ok 30 minutach od odstawienia ciasta formować kulki i wkładać je do foremek na muffiny. Do każdej kulki wcisnąć po 3-4 kostki jabłka.  Ponownie odstawić muffiny do wyrośnięcia na ok 30 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę: wszystkie składniki szybko zagnieść

Ze smakiem i z pasją
Muffiny jęczmienne z wołowym klopsikiem i sosem kukurydzianym 116

bułki tartej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 duże jajko 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku Muffiny: 80g kaszy jęczmiennej (waga przed gotowaniem) 250g pieczarek 1 szkl. mąki chlebowej 3/4 szkl. mleka 200g śmietany 30% 1 duże jajko 3 łyżki startego drobno żółtego sera 1 łyżka posiekanej(...)piłeczki (jeśli zachodzi potrzeba można dodać jeszcze odrobinę bułki tartej, ale bez przesady - tylko tak, by masa zbyt mocno nie kleiła się do rąk). Z wyrobionego mięsa formujemy pulpeciki. Muffiny: Kaszę jęczmienną przekładamy do miski, dodajemy pieczarki starte na grubych oczkach, wbijamy jajko, dodajemy starty ser, śmietanę, przyprawy, mleko i mąkę. Mieszamy całość. Nakładamy po łyżce do foremek na muffiny

Kolorowy Przepisownik
Muffiny cassis z różanym pudrem 203

Muffiny z czarnymi porzeczkami macerowanymi w alkoholu z laską wanilii. Takie wspaniałe owoce zostają po przygotowaniu domowego cassisa :).Poza ciastami można je dodawać do mięs, sosów, sałatek, deserów oraz napoi zimnych i gorących. Rewelacyjnie smakują w połączeniu z czekoladą i dziczyzną np. Jeleń w sosie czekoladowy cassis (przepis). W podobny sposób można wykorzystać inne owoce (bez pestek), które(...)jajo,1 łyżeczka ekstraktu wanilii,sok i skórka otarta z jednej cytryny,2 łyżeczki proszku do pieczenia,szczypta soli,różany cukier puder (przepis) lub cukier z wanilią do posypania muffin.      Przygotowanie:Porzeczki odsączyć na sicie.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.Wymieszać mokre składniki (oliwę, mleko, jajo, wanilię, sok i skórkę otartą z cytryny).Wymieszać suche składniki (mąkę

SzczyptaSmaQ
Mamusi zakręcenie i bardzo kakaowe muffiny. Z gruszkami 157

więc nadal jest bezgotówkowa. Ach, życie, życie...A teraz, po przydługim wstępie, przejdźmy do sedna, czyli muffinek. Razem z Mirabelką, Emmą i Tomkiem upiekliśmy muffiny z gruszkami. Pomysł od razu mnie ucieszył, bo dawno już gruszek u mnie nie było, a bardzo te owoce lubię. Muffinek też dawno nie jedliśmy, a akurat z C. miałam(...)syrop, połączyć. Wlać jogurt i mleko, dokładnie wymieszać.Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać niedbale tylko do połączenia składników. Dodać pokrojone gruszki, szybko wymieszać.Przełożyć masę do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. 25-30 minut, aż wykałaczka wbita w środek muffiny będzie sucha.Ostudzić na kratce.Smacznego!Dziękuję za wspólne pieczenie - jak zwykle, bardzo przyjemne doznanie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny orkiszowe z truskawkami. I imieninowego prezentu historia krótka 187

coś bardzo letniego, bo wypiek z truskawkami. Mmm, w całym domu pachniało tak, że nie mogłam już wysiedzieć i co chwilę zaglądałam do piekarnika! Muffiny bowiem wyszły znakomite! Poza tym są z tych nieco zdrowszych - zamiast mąki pszennej - orkiszowa, do tego płatki owsiane i oczywiście owoce. Słodka, chrupiąca kruszonka podbiła moje serce. Smakują tak, jak wyglądają - słodko i bardzo domowo(...)można im się oprzeć!Przepis znalazłam na blogu Cook & look, troszkę go przerobiłam i wrócę do niego z pewnością jeszcze nie raz.Owsiano-orkiszowe muffiny z kruszonką i truskawkamiSkładniki:(na 12 sztuk)170 g mąki orkiszowej65 g cukru80 g płatków owsianych1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru waniliowego2 jajka125 ml mleka ryżowego100 ml olejudodatkowo:12 większych truskawekkruszonka:45 g mąki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dlaczego uważam, że Duńczycy są szczęśliwym narodem. I muffiny z jeżynami i nie tylko 152

zmartwień.Oczywiście wniosek wyciągnięty został z przymrużeniem oka, ale... Wazon, no!Dla tych, co muszą obejść się smakiem nie tylko jeśli chodzi o limitowane wazy, mam dzisiaj naprawdę wyjątkowe muffiny. Jak to muffiny - banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Za to dobór kilku specjalnych składników sprawia, że smakują bardzo ciekawie. Połączyłam w nich własnoręcznie zebrane, lekko kwaskowate jeżyny(...)nadaje im wyjątkowego, oryginalnego smaku.Nas ratowały w drodze powrotnej z Kopenhagi, gdy już się można było odprężyć, i nagle człowiek poczuł, jaki jest głodny. Wszystkim degustatorom bardzo smakowało.Kardamonowe muffiny z białą czekoladą i jeżynamiSkładniki:(na 12 sztuk)suche:340 g mąki pszennej1/4 łyżeczki soli2 łyżeczki proszku do pieczenia80 g cukru trzcinowego4 ziarenka kardamonumokre:2 jajka250 ml mleka70 ml oleju1

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mini muffiny z dyniowym curdem i bezą włoską 169

Dzisiaj mam dla Was obiecane już w zeszłym tygodniu mini muffiny. To właśnie z myślą o tych maleństwach przygotowałam boski curd pomarańczowo-dyniowy, którym je napełniałam. Krem wyszedł naprawdę pyszny, choć następnym razem dodam do niego soku z cytryny, żeby był kwaśniejszy. Niemniej, świetnie smakuje jako wypełnienie delikatnych, pomarańczowych babeczek. Na wierzch przygotowałam bezę włoską, która wygląda pięknie, i smakuje(...)ubić, wymieszać z creme fraiche, skórką i sokiem z pomarańczy, olejem i mlekiem.Płynne składniki wlać do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników.Masę przełożyć do formy na mini muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. przez 20 minut, do suchego patyczka.Ostudzić.W ostudzonych muffinkach nożen wydrążyć środki, nałożyć w nie po łyżeczce curdu.Odstawić.Cukier zagotować z wodą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
M... Muffiny wytrawne! 193

Chce mi się piec! A w pieczeniu muffinów uwielbiam fakt, że super rosną. Zawsze je podglądam, czy dobrze im idzie :)Po piernikowych, mega słodkich muffinach, przyszedł czas na ich wytrawną wersję. Przepis jest praktycznie taki sam. No, oprócz tego, że nie dodajemy cukru, cynamonu i innych słodkich dodatków ;) Dziś w towarzystwie zielonej sałaty w sosie vinaigre sprawdziły się doskonale!Składniki(...)muffinów)3/4  szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sodydosłownie szczypta soli1 jajko1/2 szklanki mleka1/3 szklanki oleju (ja dodałam oliwy, również się sprawdziła!)2 łyżki wodypieprz, bazylia, zioła prowansalskie, pieprz, papryka słodkadodatki: 1/3 papryki czerwonej, 1 pomidor (bez gniazda), 1/4 opakowania fety, 1/2 małej cebuli, parmezan do posypaniaPrzygotowanie: Nastawiamy piekarnik na 170'C.Łączymy ze sobą suche składniki

Kitchens Alphabet
Muffiny czekoladowe z nutką brandy 128

Czas mija nieubłaganie, już połowa grudnia. Dawno nie dodawałam nowych postów, dlatego dzisiaj polecam Wam przepis na najpyszniejsze muffiny mocno czekoladowe z brandy :) Muffiny tym lepsze i bardziej wyjątkowe, bo piekąc je, wybrałam się w sentymentalną podróż. Ten rok jest dla mnie wyjątkowy. W krótkim czasie moje życie stanęło na głowie. Dosyć niespodziewanie zakończył się mój wieloletni związek, a rozpoczął(...)sobą. Tak powstałym ciastem napełniamy foremki. Pieczemy ok 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni, do momentu, aż patyczek włożony w ciasto po wyjęciu pozostanie suchy. Po przestygnięciu muffiny wyjmujemy z foremek. Przygotowujemy polewę i pokrywamy nią ciasteczka oraz posypujemy je kolorową posypką. Smacznego! P.S. Foremki sprawują się wspaniale, gorąco Wam je polecam :) P.P.S. Wasze zdrowie

Taste Of My Day
Muffiny z konfiturą malinową 127

oliwy z oliwek1 łyżka cukruPrzepis:wszystkie składniki suche łączymy w jednej miseczce. W osobnej łączymy wszystkie składniki mokre. Następnie dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy. Do formy na muffiny wkładamy papilotki i nakładamy jedną łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę konfitury i przykrywamy kolejną łyżką ciasta aż do wyczerpania składników. Składniki na kruszonkę umieszczamy w kubeczku i mieszamy. Następnie kruszymy ciasto(...)nasze muffiny lekko przyklepując. Muffiny pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180C przez 30 minut

Emcia Pichci
Faszerowane muffiny w cieście francuskim 151

Faszerowane Muffiny porcja na 16 muffin: 2 ciasta francuskie  250g mięsa mielonego mała puszka kukurydzy 1 cebula puszka pomidorów  papryczka piri piri łyżka oleju przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, bazylia  ser gouda 16 plastrów Przygotowanie: Na patelni smażymy  wszystkie składniki z wyjątkiem sera i ciasta :) sos doprawiamy do smaku i dusimy na małym ogniu(...)pomidory wyparowały i powstała gęsta konsystencja sosu. Formę do muffin delikatnie natłuszczamy, ciasto francuskie tniemy na kwadraty i wypełniamy nimi formę. Ciasto dociskamy do ścianek palcami i wypełniamy farszem. Na wierzch kładziemy po plastrze sera .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180C i pieczemy 20 minut góra i dół.  Smacznego

Niezły Młynek
99. Kochamy smak pieczonych jabłek czyli: antonówki, cynamon, imbir i wanilia ukryte w muffinach w wersji XL. 196

Dziś na blogu znowu królują jabłka (antonówki prosto z działki), część ukryta w cieście w wysokich papilotkach, część wyeksponowana na wierzchu w formie podpieczonej, a mianowicie zapraszamy Was na muffiny w wersji XL! Prosto, szybko i pysznie - to cechy charakteryzujące dzisiejszy przepis. Nie za słodko, nie za kwaśno, lecz w sam raz! Jeśli połączenie jabłek, cynamonu, imbiru i wanilii(...)dodajemy do masy ciasta. Pozostałą część kroimy w średniej grubości plasterki - powinniśmy otrzymać po  3 plasterki na wierzch każdej muffinki. Papierowe papilotki umieszamy w metalowej formie na muffiny i napełniamy je masą do około 3/4 wysokości. Na wierzch każdej układamy plasterki jabłka. Babeczki pieczemy 25-30 minut. Po mniej więcej połowie czasu pieczenia, gdy widocznie już urosną do góry

Symfonia Smaków
Muffiny szarlotkowe. 214

Najlepsze muffiny na świecie! Bardzo mięciutkie, pulchniutkie i smaczne, a przy tym łatwe w przygotowaniu i momentalnie znikają ze stołu. Także zdrowe, bo ciasto jest bez jaj. Takie muffiny możecie zrobić z kupnymi jabłkami prażonymi lub domowy, w najbliższym czasie na blogu będzie przepis na domowe jabłka prażone. Składniki: 2 szklanki mąki 150 g masła 0,5 szklanki cukru(...)Mąkę wraz z masłem rozcieramy na drobne kawałeczki, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i jogurt, zagniatamy elastyczne ciasto.Ciasto dzielimy na 12 równych części i każdą częścią wykładamy formę do muffinów. Do wgłębienia wkładamy 2 łyżeczki jabłek prażonych. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 35-40 minut. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Muffiny Czekoladowo – Kokosowe 212

proszkiem do pieczenia i kakao. Ciągle ucierając wlewamy mleko kokosowe. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i pokrojone na grubsze kawałki batoniki Bounty. Mieszamy łyżką do połączenia się składników. Formę na muffiny wykładamy papilotkami a następnie napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości lub odrobinę wyżej. Pieczemy w 170 stopniach około 20 minut, sprawdzając patyczkiem czy babeczki są gotowe. Po upieczeniu zostawiamy(...)ostygnięcia w formie. Następnie wyciągamy na kratkę, polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy wiórkami.       The post Muffiny Czekoladowo – Kokosowe appeared first on Made

Made By Mom And Son
Najlepsze muffiny cynamonowe 239

Wczoraj chciałam zrobić jakąś smaczną, słodką przekąskę do herbaty na niedzielne popołudnie.... Poszperałam więc w szafkach i... znalazłam bardzo niewiele. A jednak...wystarczyło. :-) Wyszły z tej improwizacji najlepsze cynamonowe muffiny jakie miałam okazje jeść :-) Po wyjęciu z piekarnika są pysznie chrupiące na wierzchu, a miękkie i wilgotne w środku.  Słodki cynamonowy smak z wyczuwalną nutą jabłek...Niebo w gębie(...)robi się je błyskawicznie. Przepis na 18 muffin. Składniki "suche": 2 szklanki mąki (szklanka 250ml) 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej lub mieszanki przypraw do grzanego wina i piwa :-) szczypta soli Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy resztę suchych składników, a nastepnie wszystko mieszamy. Składniki "mokre": 100g

kuchnia do kwadratu