osoby: - 100 ml wody -120 ml mleka 3,2% - 1 słodzik - 1/2 banana - 1 łyżka płatków jęczmiennych instant - 1 łyżka płatków górskich - 1 łyżka płatków owsianych instant - łyżeczka miodu ekologicznego eukaliptusowego W rondelku zagotuj mleko z płatkami, zmniejsz ogień do minimum. Gotuj 13 minut. Banana pokrój na plastry dodaj do masy, gotuj 1 minutę. Przełóż do miseczki polej miodem
SMYKWKUCHNIzwlekać i zrobić w końcu domową chałwę, na którą to sezam zakupiłam zaraz po znalezieniu tego przepisu. Zdążyłam zrobić pastę tahini do hummusu i kilka razy na słodko z miodem, a chałwy dalej niet! A przecież kręciłam się cały czas koło niej, bo chałwa to pasta tahini z miodem, tylko bez oliwy;) Nie byłam jednak pewna, czy wyjdzie
Zdrowa Kuchnia Sowyotwarte mleczko kokosowe i zastanawiałam się co z tym zrobić i padło na takie danie i był to super pomysł:) Bardzo polecam! Składniki: makaron żytni maliny mleczko kokosowe miód Ugotowałam makaron, maliny rozgniotłam z mlekiem i miodem, polałam makaron i z przeogromną przyjemnością zjadłam:) "Pisanie mnóstwa książek i artykułów nie jest dowodem mądrości czy energii, lecz tylko przyzwyczajeniem
Zdrowa Kuchnia Sowymiseczkę: * 7 suszonych moreli * 5 dużych daktyli * 5 dużych suszonych śliwek * 4 figi * garść rodzynek * garść orzechów włoskich * 1 i 1/2 szklanki miodu Posiekałam drobno wszystkie bakalie, wrzuciłam do rondelka (oprócz orzechów), zalałam miodem i trzymałam chwilę na maleńkim ogniu rozgniatając bakalie o ścianki. Dorzuciłam orzechy, wymieszałam i przelałam do słoiczków. Konfitura
Zdrowa Kuchnia SowySkładniki: 400-450 g polędwicy wieprzowej 1/3 szkl. wina Celebro ( czerwone, włoskie ) 1 łyżka miodu 1 łyżeczka sosu sojowego sól, pieprz olej do smażenia 1 pomidor 1/2 kabaczka świeży tymianek Wykonanie: Mięso oczyścić z błon, pokroić w plastry grubości 2 cm. Lekko rozbić. Wino, miód, sos sojowy - wymieszać. Polać mięso. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na min. 30 minut
kolorowotorcikowojesienne wieczory:) Składniki: 2 szklanki płatków owsianych, 1/2 szklanki słonecznika, 1/2 szklanki sezamu, 1/4 szklanki pestek dyni, 1/2 szklanki żurawiny, 1/2 szklanki rodzynek, łyżka masła, 4 łyżki miodu, 1/2 szklanki cukru. Przygotowanie Płatki owsiane zrumienić na suchej patelni, aż staną się złociste. Następnie uprażyć słonecznik, dynię i sezam. Dodać do płatków. Dodać rodzynki i żurawinę oraz masło stopione(...)miodem. Wymieszać. Cukier z dodatkiem odrobiny wody (około 2 łyżek) skarmelizować na suchej patelni. Gdy zrobi się płynny, dodać do podprażonych ziaren. Wymieszać bardzo dokładnie. Masę rozsmarować na kwadratowej blaszce o boku 17cm wyłożonej pergaminem. Pokroić w kwadraty i schłodzić
Z miłości do słodkościosiągania wytyczonych wcześniej celów zachęcam i zapraszam owocowo - lekkim i energetycznym deserem, który zapewni nam zdrową dawkę pozytywnej energii:) Owoce otulone jogurtowym sosem z nutką miodu i limonki Składniki: owoce, np: 4 banany 4 nektarynki (lub brzoskwinie) 1 szklanka borówek amerykańskich wspaniale komponowałyby się tutaj jeszcze kiwi sos: duży jogurt naturalny 2 łyżki soku(...)limonki 2 łyżki (jeśli robiliście miód z mleczu , można go tutaj wykorzystać:) Owoce umyć. Banany i nektarynki pokroić w kostkę. Składniki na sos wymieszać i otulić nim przygotowane owoce
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałabułce, smażyć w gorącym tłuszczu. SOS SŁODKO-KWAŚNY Cebulę obrać pokroić w pół plastry, zrumienić na oleju, posypać wegetą. Do rondla przełożyć koncentrat pomidorowy, dodać miód , sok z cytryny, listki i olej, lekko podgrzać do połączenia się składników. Zrumienioną cebulę dodać do sosu, wymieszać, chwilę razem poddusić, ostudzić. Do ostudzonego sosu dodać rybę, wymieszać
Kuchnia Danusizamarynowałam w soli,pieprzu ziołowym i soku z cytryny. Jako dodatek przygotowałam kapustę kiszoną (prawdziwą kiszoną! ;). Pokroiłam ją na mniejsze kawałki... ... i przesmażyłam na oleju z miodem i kminkiem, dodając odrobię soku z cytryny, soli i pieprzu. Dorsz po godzinie był gotowy do dalszej obróbki. Rozgrzałam na patelni odpowiednią ilość oleju. Rybę obtoczyłam delikatnie w mące
Sajkofanka smakugrilla proponuję zaskoczyć gości mini szaszłykami, które naprawdę są pyszne ! Składniki: 4 filety z kurczaka (pojedyńcze) 3 ząbki czosnku 2 szalotki 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka miodu 1 łyżka ketchupu 2 łyżki oleju roślinnego pieprz patyczki do szaszłyków Filety z kurczaka pokroić wzdłuż w cieńkie paski, odstawić i przygotować marynatę. Czosnek oraz cebulki obrać i drobno
Zabawa smakiemWitam ponownie! :-) Dzisiaj tak jak obiecałam drugi przepis, żeby zdążyć ze wszystkimi przed Świętami! Ostatnio było bardzo słodko, zatem dzisiaj propozycja śledzika z niewielką ilością miodu i cytryny. Bardzo smaczne połączenie, zachęcam do wypróbowania! :-) Zapraszam! Zachęcam Was również do przejrzenia innych wielkanocnych propozycji w zakładce Wielkanoc . Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćCześć! Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować przepis na wyborną szynkę w miodzie, którą znalazłam w 2 numerze KUKBUK'a. Szynka jest aromatyczna i bardzo smaczna! Idealnie wkomponuje się na świątecznym wielkanocnym stole. Ja Wam ją gorąco polecam :-). Dodam, że to pierwsza tego typu szynka, którą samodzielnie upiekłam. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćpieczeniacukier waniliowygarść (duża) żurawinyWykonanie:Mąkę przesiać z proszkiem, dodać cukier waniliowy i wymieszać. Masło pokroić w drobniejsze kawałki i dać do mąki, posiekać nożem. Następnie dać śmietankę i miód, oraz żurawinę. Zagnieść ciasto. nabierać ciasto w dłonie i robić nieduże kulki, układać na natłuszczoną blachę, a następnie lekko spłaszczyć widelcem.Piekarnik nastawić na 200 stopni i piec 20-25 minut.Smacznego
Moje pyszne gotowanieZjadałam wszystko sama ! Orzechowo jesienny serek z miodem75 g śmietankowego lub jogurtowego serka po łyżce migdałów, orzechów laskowych i włoskichpół łyżeczki skórki pomarańczowej w cukrze tzw. cykaty1-2 łyżeczki miodu, do smakunajlepiej domowy chleb żytniOrzechy rozdrabniamy w moździerzu lub blenderze. Łączymy z serkiem
Dzieje kuchennej Wiewiórytrzcinowy nierafinowany Dry Demerara drobny (Diamant)50 ml wina Madeira - użyłam Izidro Madeira Fine Rich (Justino's Madeira Wines)10 ml octu balsamicznego60 g miodugarść goździkówCukier, ocet, wino oraz miód umieścić w rondelku, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć moc palnika i gotować przez około 4 minuty, aż uzyskamy błyszczący syrop.Szynkę włożyć do odpowiednio dużego garnka, zalać wodą
Delicious Titbits