też wyjątkowe potrawy, aromaty i smaki kojarzące się właśnie z Bożym Narodzeniem. Jednym z przepisów, którym wprawiam się powoli w świąteczny nastrój jest pyszny gulasz wołowy. Słodkawy, z miodem, ciemnym piwem, suszonymi grzybami i śliwkami jest moim numerem jeden zarówno na jesienne chłody, jak i zimowe mrozy. Sprawdzi się też na świąteczny obiad. Można go podać z chlebem, ziemniakami, kaszą(...)już nic oprócz dobrego towarzystwa. Gotuje się go długo, ale warto poczekać. Polecam gorąco, a sama zmykam do kuchni, bo wzywa mnie makowiec ;)Wołowy gulasz na ciemnym piwie z miodem, suszonymi grzybami i śliwkamiporcja dla 3-4 osóbBędziemy potrzebować:500 g wołowiny2 cebule8-10 suszonych śliwek4-6 kapeluszy suszonych prawdziwków (wcześniej namoczonych lub podgotowanych w bulionie)200 ml ciemnego piwa
Ratunku obiadPyszny kurczak na jesienną porę - czosnek, imbir, miód i cytryna o tej porze roku są niezastąpione, a udka smakują pysznie :) SKŁADNIKI 4 udka z kurczaka sól, pieprz 2 łyżeczki świeżo startego imbiru 2 ząbki czosnku 2 łyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka wody 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 cytryny oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Udka myjemy, solimy(...)pieprzymy, nacieramy startym imbirem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Miód, wodę, sos sojowy i paprykę mieszamy i polewamy udka. Wstawiamy do lodówki na około godzinę/półtorej. Obkładamy udka plasterkami cytryny. Przykrywamy i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg). Odkrywamy i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Podajemy z ulubioną surówką
Moje Kuchenne Rewelacjerobiła je moja babcia, często porywałam je do szkoły. Smarowałam masełkiem, posypywałam solą i wcinałam. Świetnie zastępują chleb, takie kanapki sycą na naprawdę bardzo długo. Są bardzo sycące, z miodem lub oscypkiem po obiedzie napełnią nasz brzuszek aż do kolacji lub i następnego dnia! Składniki na ok.12 sztuk proziaków: 5 szkl. mąki 1 kopiata łyżeczka mąki 1 l maślanki(...)łyżeczka soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukru + miód spadziowy + oscypek Przygotowanie: Mąkę i sypkie składniki wymieszać, dodać maślankę (ile zabierze ciasto). Masa ma być pulchna, miękka, nie lepić się do rąk. Na desce podsypanej mąką formować duże, okrągłe placki. Rozgrzać patelnię (np. do naleśników). Piec na suchej patelni. Według uznania: polać proziaki miodem lub zetrzeć na tarce oscypka
Czarnawisienkaananasem, indyk pieczony z brzoskwinią, czy pierś z kurczaka w pomidorowym sosie z kawałkami banana. Pycha! Jednak najbardziej klasycznym zestawieniem mięsa na słodko jest przyrządzenie go z dodatkiem miodu. Dzisiaj propozycja Karola Okrasy na pyszne pieczone podudzia z dodatkiem miodu. Danie klasyczne, proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Czas przygotowania: 5 minut + 20 minut marynowania +40 minut pieczenia Ilość porcji(...)Składniki: 8 podudzi kurczaka 5-6 łyżeczek miodu 4 łyżeczki sosu sojowego 1 ząbek czosnku Cytryna Ostra papryka Kurczaka myjemy i odcinamy nadmiar skórki. W misce umieszczamy miód, sos sojowy oraz szczyptę ostrej mielonej papryki. Ząbek czosnku obieramy i siekamy w plasterki, dorzucamy do marynaty. Dolewamy sok z połowy cytryny i całość mieszamy. Mięso układamy w misce, polewamy marynatą
Kolizje Smakówdodatkiem spulchniaczy (lub zwykłej plus 2 łyżeczki proszku do pieczenia) ¼ łyżeczki mielonego cynamonu szczypta mielonego goździka szczypta gałki muszkatołowej 6 łyżek masła lub margaryny 85 g cukru 1 łyżka miodu klonowego skórka starta z jednej pomarańczy 2 jajka 40 g orzechów włoskich 15 g orzechów włoskich ¼ łyżeczki cynamonu 2 łyżki miodu klonowego sok z 1 pomarańczy W jednym naczyniu wymieszać(...)składniki sypkie.Masło utrzeć z cukrem na puch, dodać miód, skórkę z pomarańczy, na koniec po kolei jajka. Dodać mąkę z przyprawami i razem wymieszać . Wrzucić posiekane orzechy i jeszcze raz delikatnie przemieszać. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki masą.Piec 20 minut do temp. 190*C. Posiekane orzechy wymieszać z cynamonem, dodać miód i sok z pomarańczy
Moje domowe kucharzeniezapowiedzieli tak też i zrobili... W weekend z kwiatów mniszka "miodu" uwarzyli :) Nietrudno zgadnąć, że z publikacją jutrzejszą Receptum na nalewkę z kwiatów znajdziesz najprzedniejszą :) Syrop z mniszka lekarskiego, zwany jest także miodkiem majowym ze względu na barwę, konsystencję i smak zbliżony do miodu. Medycyna ludowa przypisuje mniszkowi właściwości wzmacniające i oczyszczające organizm, szczególnie przy schorzeniach wątroby. Jest skarbnicą(...)gotujemy przez 15 minut. Zostawiamy na 24h. Po tym czasie przecedzamy wywar, do płynu dosypujemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu ok. 2-3 godziny. Jeśli chcecie, aby miód miał gęstszą konsystencję, dajcie mniej wody. Mój miodek ma na razie konsystencję syropu, ale zapewne wkrótce skrystalizuje podobnie jak miód naturalny. . Ingredients: 500-700 flowers of dandelion
Delicious TitbitsZdrowa propozycja na drugie śniadanie? Proszę bardzo: Oczyszczający i odchudzający koktajl z kiwi , selera naciowego i miodu . Wspomoże również naszą odporność. Seler naciowy oczyszcza organizm z toksyn, opóźnia procesy starzenia, ma właściwości uspokajające i obniża ciśnienie krwi, dzięki obecności związku o nazwie phthalide , występującego w nasionach i łodygach selera naciowego. Dodatkowo seler to bogactwo witamin A i C. Również kiwi(...)kiwi było dojrzałe. Warto je spróbować zanim wrzucimy do koktajlu. Przejrzałe lub niedojrzałe mogą zepsuć smak koktajlu. Składniki: 2 owoce kiwi – dojrzałe 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka miodu 1/2 szklanki wody Przygotowanie: Do blendera włożyć obrane i pokrojone w cząstki owoce kiwi, umytego i pokrojonego selera. Dodać łyżkę miodu oraz wodę. Wszystko zmiksować. Pamiętajmy, aby skosztować kiwi
Moja DelicjaSkładniki : Porcja dla 1 osoby : Szklanka mleka Łyżka masła Płaska łyżka miodu ( może być trochę więcej jak kto lubi ) Wykonanie : Mleko z masłem podgrzewamy. Gdy zacznie wrzeć dolewamy miód . Mieszamy na małym ogniu aż miód się rozpuści i połączy z resztą. Wlewamy do kubeczka. Smacznego i na zdrowie :) Żeby podnieść walory zdrowotne napoju(...)najlepiej przestudzić lekko mleko z masłem i dopiero dodać miód . Pyszny napój ale też najsmaczniejsze lekarstwo gdy coś nas bierze
Od kuchni czyli o wszystkim po trochępołączeniu w arbuzem stanowi podobno typową przekąskę rolnika z Kos. Idealna pamiątka dla miłośników serów i wina . Jako, że ja się do nich zaliczam, przywiozłam słoiczek ze sobą:) Miód tymiankowy, piniowy, orzechy zatopione w miodzie Kos znane jest z produkcji znakomitego miodu, szczególnie intensywnego w smaku miodu tymiankowego , jako że dziko rosnący tymianek jest głównym źródłem nektaru dla tutejszych pszczół(...)także na okolicznych wyspach Nissiros, Kalymnos i Tilos ). Najlepsze miody na Kos produkowane są w miejscowości Antimachia (tam kupiłam swój) oraz górskich wioskach np. Zia. Na wyspie funkcjonują przetwórnie miodu, w których można obejrzeć proces produkcji (zdjęcia z fabryki miodu- klik ), organizowany jest festiwal miodu w Antimachii. Miodem tymiankowym polewa się grecki jogurt ( Yiaourti me Meli ) a także
Chilli Czosnek i OliwaKRÓLEWSKIE MIODY Dzięki uprzejmości Pana Piotra, otrzymałam do testów pokaźny zestaw miodów. Znalazł się tu miód: - wrzosowy - gryczany - akacjowy - wielokwiatowy - rzepakowy - spadziowy i UWAGA !!!! - miodoczekolada Kilka słów od producenta: Królewskie Miody , to nowoczesne Gospodarstwo Pasieczne, zajmujące się produkcją, konfekcjonowaniem i sprzedażą MIODU I PRODUKTÓW PSZCZELICH. Jesteśmy pierwszym Gospodarstwem Pasiecznym w Polsce, które postanowiło wyspecjalizować się w pełnej obsłudze Klienta internauty(...)Oferujemy miody, których pozyskiwanie oparte jest na doświadczeniu i tradycji. Jako sprzedawcy dbamy o pełne zadowolenie naszych Partnerów i Klientów indywidualnych, dzięki czemu rozwijamy się dynamicznie, a nasze obroty w ciągu roku zwielokrotniły się. Postanowiliśmy, że będziemy dostarczać naszym Klientom wyłącznie najwyższej jakości produkty pszczele , pozyskiwane z dziewiczych zakątków Kraju. Skupiamy się na pozyskaniu miodów z terenów
kolorowotorcikowoPrzez dwa dni wokół żarskiego urzędu miejskiego trwał Jarmark Miodu i Wina który odbył się po raz siódmy. Na Jarmarku można było kupić dobre i zdrowe miody , miody pitne oraz wszelakie urządzenia dla pszczelarzy. Było też wino i piwo oraz kwas chlebowy z wileńszczyzny. Były stoiska z ziołami , wyroby z masarni Motyka oraz góralskie kapcie , oscypki i drewniane różności(...)kuchni. Dla dzieci były dmuchane zamki,wata cukrowa czy gofry z bitą śmietaną. Nasze zakupy to dwa regionalne piwa oraz kwas chlebowy. Miody kupujemy ze sprawdzonego źródła i zapas mam zrobiony , a wyroby z masarni Motyka są dostępne na żarskim rynku. Tak wyglądała scena oraz stragany. Jeszcze pokażę Wam kwas chlebowy - dobry w smaku , troszkę gazowany - coś jak nasze
Magiczne Życie MartyDziś bez gotowania i pieczenia :) za to eksperyment ze smakami i bez większego wysiłku. Prosty przepis na przekąskę, którą wypróbowaliśmy niedawno. Ostry cheddar i słodki miód :) Z pewną taką nieśmiałością podeszłam do koncepcji takiego połączenia, ale skoro większość produktów dziwnym trafem w domu była dostępna, to czemu nie spróbować :) W zasadzie nie było głównego składnika czyli cheddara, ale czego(...)robi się dla sprawy, więc z zacznijmy historię od początku... Na etykiecie słoika z miodem napisane było, że perfekcyjnie komponuje się z cheddarem, więc mąż nie byłby sobą, gdyby nie sprowokował dalszych wypadków :) Cheddar się znalazł - Lidl zawsze niezawodny :) - reszta w domu była, więc zrobiliśmy, spróbowaliśmy i było ciekawie... w każdym razie inaczej. Nowe odkrycia zawsze cieszą, tym bardziej
Delicious TitbitsPaluszki lizać :) i mówię poważnie ... .SKŁADNIKI 1/2 litrowy kubek mlekataki sam kubek mąkiszczypta solikieliszek limonki ( włoska wódka cytrynowa ) lub aromat cytrynowyolej do smażenia ( najlepiej arachidowy )3 łyżki miodu naturalnegodrewniana łyżka do mieszaniaSPOSÓB PRZYGOTOWANIAZagotować mleko ze szczyptą soli. Wyłączyć gaz, dodać kieliszek limonki i jednym ruchem wsypać całą mąkę. Szybko mieszać drewnianą łyżką ile się tylko(...)Formować cienkie wałeczki i zlepiac na krzyż. Układać na powierzchni lekko posmarowanej olejem. Także ręce należy zwilżyć odrobiną oleju aby zapobiec przylepianiu się ciasta.Rozpuścić miód w kąpieli wodnej. Na patelni rozgrzać olej arachidowy , smażyć zeppole z dwóch stron na rumiano. Można odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Układać na talerzu , polać ( gdy będą
zielonacukinkaKolejny i udany wypiek z dodatkiem drożdży suszonych. Od jakiegoś czasu używam tylko drożdżesuszone i jestem zadowolona..Bułeczki maślane z miodem są bardzo pyszne..polecam..a przepis podpatrzyłam u p. Adama .Moje nie wyglądają tak pięknie jak u pana Adama...ale były smaczne...ja z racji braku maślanki [ myślałam , że mam w domu..i tak było(...)mąki pszennej typ 500 10 g mąki żytniej typ 720 7 g świeżych drożdży lub 3 g drożdży instatnt 15 g masła 15 g miodu z polskiej pasieki 100 g maślanki 200 g wody 1 faza : rozczyn 200 g wody o temp 24oC 3 g drożdży instant 200 g mąki pszennej typ 500 Dokładnie rozprowadzić
Moje domowe kucharzeniemożna wybrać sobie konfiturkę.A pierwszych 5 osób dostanie jeszcze dodatkowo pomarańcze w syropie.. 5 jajek 1 szkl. cukru cukier wanilinowy 20 dkg margaryny 6 łyżek miodu 1 i 1/2 szkl. mąki 1 i 1/2 łyżeczki sody około 300 ml kwaśnej śmietany 18-22% Całe jajka ubić z cukrem. Miękką margarynę utrzeć, wlać ubite jajka(...)razem wymieszać.Następnie dodać mąkę i znów wszystko razem wymieszać.Miód podgrzać, wsypać do miodu sodę [ spieni się na biało] i energicznie wymieszać i dodać do ciasta .Całość razem wymieszać.Upiec 3 placki lub jeden a potem przekroić na trzy części. Piec w 170 stopniach około 15 minut. Ciasto podczas pieczenia jest przez dłuższy czas ciągle blade, a dopiero
Moje domowe kucharzenie