pieczeniacukier waniliowygarść (duża) żurawinyWykonanie:Mąkę przesiać z proszkiem, dodać cukier waniliowy i wymieszać. Masło pokroić w drobniejsze kawałki i dać do mąki, posiekać nożem. Następnie dać śmietankę i miód, oraz żurawinę. Zagnieść ciasto. nabierać ciasto w dłonie i robić nieduże kulki, układać na natłuszczoną blachę, a następnie lekko spłaszczyć widelcem.Piekarnik nastawić na 200 stopni i piec 20-25 minut.Smacznego
Moje pyszne gotowanieZjadałam wszystko sama ! Orzechowo jesienny serek z miodem75 g śmietankowego lub jogurtowego serka po łyżce migdałów, orzechów laskowych i włoskichpół łyżeczki skórki pomarańczowej w cukrze tzw. cykaty1-2 łyżeczki miodu, do smakunajlepiej domowy chleb żytniOrzechy rozdrabniamy w moździerzu lub blenderze. Łączymy z serkiem
Dzieje kuchennej Wiewiórytrzcinowy nierafinowany Dry Demerara drobny (Diamant)50 ml wina Madeira - użyłam Izidro Madeira Fine Rich (Justino's Madeira Wines)10 ml octu balsamicznego60 g miodugarść goździkówCukier, ocet, wino oraz miód umieścić w rondelku, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć moc palnika i gotować przez około 4 minuty, aż uzyskamy błyszczący syrop.Szynkę włożyć do odpowiednio dużego garnka, zalać wodą
Delicious Titbitsrodzinka już nie chce innej. ok. 2 - 2,5 kg papryki czerwonej Zalewa : 8 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 2 łyżki soli 4 łyżki miodu Wszystko razem zagotować. Do słoików dać paprykę oczyszczoną z nasion i pokrojoną w ćwiartki, do każdego słoika liść laurowy, gorczycę, kuleczkę ziela angielskiego, i 1 łyżkę oleju. Zalewać gorącą zalewą
Praktyczna pllepszego jak własnoręcznie zrobione pieczywo. Pachnie w całym domu, smakuje obłędnie! Polecam! SKŁADNIKI: - 1 kg mąki pszennej babuni - 20 g drożdży świeżych - 2 g soli - 6 łyżek miodu - 1 łyżeczka cukru do rozczynu - 600 ml ciepłego mleka 3,2% tłuszczu - garść pestek z dyni Mąkę przesyp do miski, zrób dołeczek dodaj pokruszone drożdże, cukier i część ciepłego mleka, Wymieszaj
SMYKWKUCHNIkwaśnego jest pozytywnym zaskoczeniem kulinarnym w moim domu. Smak zachwycił każdego i do tego zapach prażonego sezamu - pychota. Składniki: 8 skrzydełek marynata: 3 łyżki ketchupu 2 łyżki miodu 30 g sezamu 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki chilli 8 ziaren zielonego pieprzu 0,5 łyżeczki soli i pieprzu Przygotowanie: Składniki marynaty
Niezły Młynekcienkie ćwiartki - 2 marchewki starte na tarce - papryka żółta - papryka czerwona - mała cukinia pokrojona w słupki - kawałek pora - 2 łyżki oleju słonecznikowego - 2 łyżki octu winnego lub ryżowego - łyżka miodu - 2 łyżki sosu sojowego - 2 ząbki czosnku przeciśniętego - zielone chili - sok z 1/4 limonki - 2 łyżeczki mąki kukurydzanej do zagęszczenia Warzywa pokroić na kawałki tej samej wielkości i długości
SMYKWKUCHNIZostawiłam na ok. 1/2 godziny, a po tym czasie smażyłam (na suchej patelni) małe placuszki z obydwu stron, aż do zbrązowienia. Na talerzu posypałam odrobiną fruktozy i polałam łyżeczką miodu. Pycha! Pycha! Pycha! „Istnieje standardowy albo konwencjonalny punkt widzenia. Istnieje osobisty punkt widzenia. Istnieje ogólny punkt widzenia, podzielany przez większość. Istnieje skrajny punkt widzenia, który podzielają nieliczni. Ale właściwy punkt
Zdrowa Kuchnia SowyKrólewski miody - Miód wrzosowy Przedstawiam Wam kolejny miód od Królewskich Miodów. Tym razem - miód wrzosowy. MIÓD WRZOSOWY Miód pszczeli wrzosowy powstaje z nektaru kwiatów tej rośliny. Najjaśniejsze miody są koloru bursztynowego, ciemniejsze mają barwę herbacianą. Niezbyt słodki, przyjemny w smaku. Dość ostrzy i szlachetnie gorzkawy. Aromatem przypomina zapach wrzosu i dojrzałych pól. Ja postanowiłam miodem posmarować chałkę - to moje słodkie(...)śniadanko. Miód ma ciekawy, inny smak - słodki z nutką goryczki. Sądzę, że do goryczki tej trzeba przywyknąć. Mimo wszystko miód bardzo dobry, przyznam szczerze, że pierwszy raz jadłam miód wrzosowy. Warto spróbować ! Cena: 25zł / 375 ml Zapraszam na zakupy: http://sklep.krolewskie-miody.pl/index.php?d=katalog&k_id=9
kolorowotorcikowośniadanie... - Maca z miodoczekoladą - Lubicie śniadanie na słodko? Ja od czasu do czasu sobie pozwalam na takie :) Dziś na śniadanie Maca od SONKO z miodoczekoladą Królewskie Miody . Próbowaliście kiedyś pieczywo Maca? Maca z miodem od SONKO - Maca jest to chleb przaśnyznany od tysiącleci, wypiekany z mąki i wody, bez uzycia zakwasu. Sonko Maca z miodem jest smaczną przekoską(...)będącąźródełem błonnika pokarmowego. Do ciasta wyrobionego z mąki pszennej zostałdodany mprawdziwy miód. Dzięki temuu maca jest słodka, delikatna, z wyczuwalnym, subtelnym smakiem i zapachem miodu. 100g produktu zawiera 344 kcal ( 1462 kJ ) 1 kromka to zaledwie 43 kcal ( 183 kJ ) Waga : 200g W pudełku znajdzicie 2 opakowanie produktu, po 100 g W każdym 8 kromek. Skład: mąka pszenna, miód
kolorowotorcikowozwiązku z tym, że nie było konkretnego wskazania, dla podkreślenia wyraźnego smaku tego piwa i lepszego w przyszłości koloru nalewki wybraliśmy piwo gatunku 'bock' - czyli koźlak) , 450 gram miodu miejskiego - nasz miodek pochodzi z pasieki ApisCity, a więcej o tym miodku można poczytać także na blogu ApisCity W ubiegłym roku w Boże Ciało mieliśmy ciekawą przygodę z rojem pszczół, który
Delicious TitbitsCo roku staram się przygotować świąteczne śledzie na dwa sposoby z nowych przepisów. Tych nie miałam w planie, ale kiedy przeczytałam przepis, wiedziałam, że muszę je
bistro mamaChłodny, jesienny poranek. Mokry nos dotyka ciepłego ucha – budzę się natychmiast, świadoma, że koci alarm nie ma opcji „przełóż”. Absolutnie aseksowną chrypką ogłaszam
Gotuj z Blue Raven( Recipe in English ) Kiedy zobaczyłam to ciasto to wiedziałam, że muszę je upiec. Bardzo spodobał mi się efekt dekoracyjny, jaki uzyskuje się używając folii bąbelkowej. Ciasto
Przepisy AleksandryMam problem z kaczkami. Kiedyś kiedy piekłam całe nadziewane jabłkami smakowały mi bo tłuszcz się wytapiał , a kaczka była aromatyczna i wilgotna. Piersi z kaczki jakie
Buniabaje w kuchniNie jestem fanką kukurydzy, gdyby na wakacjach nie przypomniała mi o niej rodzina, mogłyby mijać długie lata, a ja zapomniałabym o jej istnieniu. Nie kupuję kukurydzy
bistro mamaNadal mamy zimę choć podobno jest wiosna. Ja mam dość, szczególnie po takiej nocy jak dzisiaj, okropnej po tylu prawie przespanych... dobra narzekać nie wypada gdy
Dzieje kuchennej WiewióryOstatnio zdecydowanie więcej w moim menu mięsa niż poprzednio, kiedy to miałam okres prawie wegetariański. Opieram się głównie na przepisach, które już znam i r zadko
Zdrowa Kuchnia Sowywiem. Ale co by nie wyszło - pochwalę się :) Pierniczki świąteczne - przepis składniki: 50 g margaryny 100 g miodu - ja użyłam miód spadziowy Królewskie Miody 200 g cukru 450 g mąki(...)łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przyprawa do pierników Wykonanie: Miód, cukier, margarynę rozpuścić w niedużym garnku, dodają 1 łyżkęwody. Wsypać przyprawę i całość zagotować, następnie pozostawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko i ostudzoną
kolorowotorcikowoPrzeważnie makaron kupuję gotowy, ale czasami nachodzi mnie na domowe kluski. Są zupełnie inne niż te ze sklepu no i można się pobawić przy robieniu np
Smaczna PyzaKruche ciasto z malinami i pianką Pomysł na to ciasto zrodził się dość nietypowo. W ostatnim czasie była już szarlotka, placek ze śliwkami (niedługo wrzucę na
Fabryka pomysłów