składników :) Moje owoce jagód goji pochodzą od sprawdzonego sprzedawcy, czyli od Owocowego Raju :). Składniki na nalewkę: 30 dag suszonych jagód goji 1 litr wódki 2-3 łyżki prawdziwego miodu 1. Owoce goji zalewamy wódką w dużym słoju, lub w gąsiorze. Wierzch słoja przykrywamy bawełnianą, lnianą lub jedwabną tkanina i obwiązujemy sznurkiem. Owoce wchłoną prawie cały alkohol. Słój odstawiamy(...)tygodni. 2. Wymacerowane jagody goji odcedzamy przez gazę, a następnie dobrze odciskamy owoce. Gotową nalewkę mieszamy z miodem i zlewamy do butelek. 3. Można dodać więcej alkoholu jeśli chcecie uzyskać płyn o mniejszym stężeniu jagód, moja nalewka na konsystencję syropu i kolor czekolady, w smaku słodka ze zdecydowanym owocowym posmakiem
Apetyczna babeczkaSkładniki: 3 kg papierówek, 6 łyżek Miodu Wileńskich , 15 g domowego cukru waniliowego , 1 szklanka wody. Przygotowanie: Jabłka myjemy i obieramy. Kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka, zalewamy je wodą i dusimy do rozgotowania. Możemy pomóc sobie praską do ziemniaków i trochę porozbijać kawałki jabłek. Dodajemy miód i cukier waniliowy
Aga w kuchnikostkami lodu i chłodzącą miętą, smakuje najlepiej! A z jego przygotowanie poradzi każde dziecko. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 4 jabłka (2 gatunków) garść rodzynek 3-4 goździki 2 łyżki miodu 10 listków mięty 2 suszone gruszki 2 l wody Przygotowanie: W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, dodajemy pokrojone w ósemki jabłka, suszone gruszki, rodzynki, goździki i gotujemy(...)koniec dodajemy miód i miętę, przykrywamy i odstawiamy na 10 min. Kompot serwujemy z kostkami lodu. Smacznego
Kuchnia Łukaszajednego zapachu, a sami zobaczycie marynata jest bardzo aromatyczna no i z czosnkiem :D Składniki : 4 steki ok 1,5 - 2 kg marynata 1/4 szklanki miodu 0,5 filiżanki burbonu 0,5 łyżeczki płatków czerwonej papryki 3 żabki czosnku 1 łyżeczka soku z limonki 1 łyżeczka zmielonego pieprzu 2 łyżeczki kolendry pęczek szczypiorku puree(...)ziemniaków 0,5 szklanki ciepłego mleka 1 łyżka masła sól do smaku pietruszka do dekoracji Przygotowanie: W misce koniecznie z przykrywką łączymy produkty: płynny miód, burbon, czosnek i szczypiorek posiekany, przyprawy - wszystko mieszamy, wkładamy steki, miskę zamykamy i wkładamy do lodówki na 12h. Na rozgrzanej grillowej patelni bez tłuszczu smażymy steki, ja lubię wysmażone po 3 minuty
Niezły MłynekKuchni Maćka . Standardowo nie trzymałam się zbyt sztywno przepisu- taka natura ;) Uwaga! zgodnie z moim przepisem mięso trzeba zamarynować dzień wcześniej! Składniki: 1kg szynki czubata łyżka musztardy łyżka miodu pieprz ziołowy papryka słodka rozmaryn 2 ząbki czosnku łyżka octu winnego szklanka bulionu olej do smażenia+ 2 łyżki do marynaty Musztardę, miód, pieprz ziołowy, paprykę słodką, rozmaryn, czosnek i ocet winny
Czerwona PorzeczkaZrobiłam tak jak zaleca Tombak w swojej książce " Droga do zdrowia " wzięłam : 75 dag cukru kryształu 200 ml wody 20 dag miodu Przygotowanie : Wszystkie składniki połączyć i wymieszać w dużym słoju Odstawić w ciemne miejsce na 8 dni , 3 razy dziennie mieszać drewnianą łyżką W ten sposób " szkodliwa dla organizmu sacharoza , która pochłania wapń , pod wpływem miodu i wody
Proste PotrawySkładniki : 4 soczyste, kwaskowe jabłka 8 łyżek miodu 8 łyżeczek masła pół butelki wina czerwonego, wytrawnego mielony cynamon Przygotowanie: Umyte jabłka kroimy na połówki, usuwamy gniazdka nasienne Układamy w naczyniu do zapiekania wydrążoną strona do góry i w każde nalewamy miód Nakładamy na wierzch po łyżeczce masła, posypujemy cynamonem i całość podlewamy winem (jabłka powinny lekko w winie być zanurzone
Proste PotrawySkładniki: banany miód i masło Przygotowanie: Masło rozgrzewamy na patelni, banany obieramy, kroimy i wrzucamy na tłuszcz, mieszamy Gdy banany lekko zmiękną, dodajemy miód i jeszcze chwilę smażymy Przekładamy do miseczek, ale uwaga - to deser prosty i szybki, ale bardzo, bardzo słodki
Proste PotrawySkładniki : około 1 kg żeberek około 5 łyżek miodu 1 łyżka cynamonu, 2 gwiazdki potłuczonego anyżu, imbir mielony około płaskiej łyżki i świeży starty 1-2 cm sól, pieprz prawdziwy mielony sos sojowy 1 główka czosnku - obrać i zmiażdżyć Przygotowanie : Umyte żeberka osuszamy i przekładamy do miski Przyprawy oprócz soli mieszamy z miodem i czosnkiem, trzeba uzyskać tyle marynaty
Proste Potrawypostanowienie, że tym razem będzie deserek. Deser rozpływał się w ustach jest po prosu rewelacyjny i w sumie bardzo prosty. Składniki: 1 świeża figa 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka miodu prawdziwego cynamon 2 łyżki śmietany 18% (słodka i gęsta) migdały drobna kosteczka Przygotowanie: Figę naciąć na krzyż uważając by nie rozciąć do końca. Lekko rozchylić. Do środka figi włożyć(...)masło, miód i delikatnie oprószyć cynamonem. Przełożyć do naczynia do zapiekania, włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni góra dół i zapiekać około 15 minut. Wyjąć przełożyć na talerz i polać gorącym sosem. Podać na gorąco z śmietaną i posypać migdałami
Ala piecze i gotujeSkładniki : 4 kotlety karkowe z kością (jeden ok 250g) 4 duże łyżki miodu Marynata: 1 łyżeczka nasion kopru 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka chilli 0,5 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu kolorowego 0,5 łyżeczki soli 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki gorczycy 0,5 szklanki oleju sok z połowy cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w misce(...)nacieramy mięso. Karkówkę zostawiamy w marynacie na ok 12h najlepiej przygotować marynatę na noc. Tak przygotowaną karkówkę układamy na grilla ( ja użyłam patelni grillowej). Podczas grillowania kotlety smarujemy miodem. Smacznego
Niezły MłynekSoczyste, słodko - słone skrzydełka zamarynowane w miodzie i sosie sojowym to smaczny sposób na podanie kurczaka. Należy tylko pamiętać, by odpowiednio wcześniej je zamarynować :) Składniki: 8 skrzydełek z kurczaka na marynatę: 2 łyżki miodu 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oliwy łyżeczka suszonego tymianku łyżeczka suszonego rozmarynu Wymieszać składniki marynaty i natrzeć nią skrzydełka. Włożyć
wyzwania kuchenneSkładniki: 150 g serka wiejskiego lekkiego 2 łyżeczki otrąb żytnich 1 łyżka miodu lipowego 1 łyżeczka orzechów włoskich Przepis: Do serka dodajemy otręby i całość mieszamy. Następnie przekładamy do miseczki, polewamy miodem i posypujemy orzechami włoskimi. Niezwykle prosta przekąska, ale za to wyjątkowo smaczna :) Otręby żytnie Sante są źródłem cennych składników odżywczych jak: błonnik pokarmowy, białko czy węglowodany oraz składników
Emcia Pichciazjatyckiej egzotyki. Polędwiczki przypadną zdecydowanie do gustu wszystkim miłośnikom słodko-ostrych smaków. Jeśli poszukujecie ciekawych inspiracji na obiad to zachęcam do wypróbowania przepisu. Polędwiczki wieprzowe w glazurze z miodu i sosu teriyaki Składniki: 400 g polędwiczki wieprzowej ½ łyżeczki imbiru 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka czosnku granulowanego pieprz oliwa z oliwek Sos (glazura(...)łyżka brązowego cukru 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 4 łyżki sosu teriyaki 4 łyżki miodu 1 łyżka musztardy Dijon ½ papryczki chili Przygotowanie: Umyte polędwiczki przyprawiamy pieprzem, jasnym sosem sojowym, imbirem i czosnkiem. Odstawiamy do lodówki na około godzinę. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy polędwiczki, aż do zarumienienia (przez około 2 minuty z każdej strony). Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Składniki
Mania GotowaniaChar Siu. Polędwiczka jest niezwykle aromatyczna, rozpływa się w ustach. Przepis zmodyfikowałam odrobinę, skracając czas pieczenia oraz dodając do marynaty sos sojowy. Polecam. Char Siu, czyli polędwiczka wieprzowa glazurowana miodem Składniki: 1 spora polędwiczka wieprzowa 2 ząbki czosnku (drobno posiekane) 1 cm imbiru (drobno posiekane) 1 gwiazdka anyżu ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 4 łyżki(...)cukru brązowego 4 łyżki sosu hoi sin 1 łyżka oleju 2 łyżki płynnego miodu 1/4 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Łączymy wszystkie składniki marynaty. Mięso oczyszczamy i myjemy. Nacieramy polędwiczkę dokładnie marynatą. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godzin, najlepiej jednak aby mięso marynowało się całą noc. Mięso wyciągamy z lodówki, zostawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy
Mania Gotowania