Trochę dziwne połączenie..kapusta, jabłko, pomarańcze , ocet, olej i miód..ale warto spróbować. kawałek czerwonej kapusty kawałek białej kapusty 1 jabłko 1 pomarańcza sok z 1 pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 1 łyżka miodu 3 łyżki octu winnego Jamar 5 łyżek oleju kujawskiego ze smakiem czosnek i bazylia 1 szkl.jogurtu naturalnego sól, pieprz Obie kapusty(...)poszatkować, jabłko zetrzeć na tarce. Ocet wymieszać z olejem, miodem, solą i pieprzem, wlać do kapusty i dobrze wymieszać.Odstawić do lodówki na 2 -3 godziny.Pomarańczę obrać, usunąć białe błonki, usunąć pestki i pokroić w kostkę, dodać do kapusty.Jogurt wymieszać z sokiem pomarańczowym i skórką pomarańczową, dodać do kapusty i wymieszać. Surówka bierze udział w konkursie
Moje domowe kucharzeniePół łyżeczki aromatu waniliowego (do kawy) Pół łyżeczki syropu cynamonowo- imbirowo- goździkowego –jeśli brak: po prostu cynamon i imbir w proszku Dodatkowo: masło do posmarowania foremek 2 łyżki miodu Pół dojrzałej, miękkiej gruszki Szczypta imbiru, odrobina świeżo zmielonego pieprzu (jedno króciutkie przyciśnięcie młynka) ½ szklanki migdałów – rozdrobnionych blenderem, płatków lub wedle upodobań Przygotowanie: Wszystkie czynności poprzedza nagrzanie piekarnika do temperatury(...)leciutko posypujemy zmielonym pieprzem. Po upieczeniu deseru, studzimy go ok.10min, zostawiając w chłodnym miejscu. Następnie szybko, ale ostrożnie wydostajemy z foremek i kładziemy prosto na talerz. Ricottę polewamy miodem, musem oraz posypujemy migdałami! Smacznego! Deser lekko przypomina sernik, jednak jest dużo delikatniejszy i lżejszy zarówno w smaku jak i w konsystencji . W połączeniu z miodem, wyraziście imbirowym musem
Symfonia Smakówktóry przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na 2 osoby: 2 sztuki sera typu camembert (użyłam President) 4 łyżeczki Pigwa z Miodem 2 łyżeczki Malina w syropie 2 łyżki kremowego octu balsamicznego figowego Wykonanie: W pierwszej kolejności włączyłam piekarnik i ustawiłam temperaturę na 180 stopni. Odkroiłam wierzch sera, do środka którego włożyłam(...)lekko odsączoną z syropu pigwę z miodem i łyżeczkę malin z syropu, przykryłam z powrotem odkrojoną częścią. Położyłam ser na papier do pieczenia i włożyłam go do ceramicznej foremki. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam około 15 minut. W czasie kiedy ser się piekł, ja zrobiłam sobie wzorek z kremowego octu balsamicznego figowego, który służy jako
Blondynka Gotujeprofanację zwykłej, białej kiełbasy parzonej. Nie powiem, że się z nią nie zgodzę, ale nie-mięsożercom też się coś od świąt należy, co nie? SOJOWE KIEŁBASKI GLAZUROWANE W MIODZIE /własny;/ 2 porcje 4 sojowe białe kiełbaski 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki płynnego miody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka musztardy Dijon 1/3 łyżeczki świeżo mielonego(...)pieprzu Miód, musztardę, sok z cytryny, pieprz mieszam razem, dodaję posiekane, obrane uprzednio ząbki czosnku. W takiej marynacie zanurzam kiełbaski, które uprzednio nacinam delikatnie (by nie popękały pod wpływem temperatury) i zostawiam na 30 minut. Cebulę obieram, kroję w talarki i wsypuję na dno naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układam kiełbaski, polewam 1/3 marynaty i wkładam do nagrzanego
W kuchni Karmel-itkiKurczaka przyrządzamy na rożne sposoby. Czasami tradycyjny smak nudzi się, dlatego warto sięgnąć po coś innego, nowego. Danie, które prezentuję doskonale smakuje. Miód, musztarda i piwo to takie zadziwiające, ale pyszne zestawienie sosu do kurczaka. Polecam. SKŁADNIKI: 6 udek kurczaka szklanka jasnego piwa 2 łyżki miodu 2 łyżki ostrej musztardy sól, pieprz olej do smażenia(...)osuszamy papierowym ręcznikiem. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy udka kurczaka z obu stron na brązowy kolor. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos. Mieszamy ze sobą piwo, miód, musztardę, pieprz. Tak wymieszane składniki wlewamy do patelni z udkami. Gdy całość się zagotuje się, zmniejszamy ogień. Przyprawić solą i pieprzem i dusimy ok. 40 minut SMACZNEGO Czekam na Państwa
W kuchennym oknie Ewynaprawdę szybko i zawsze, naprawdę zawsze jest w domu coś, czego można użyć do ich zrobienia. Ostatnio robiłam dwie zupy-kremy z marchwi, dziś pierwszy z nich: z miodem, imbirem i pieczonym czosnkiem. Pyszna, rozgrzewająca, słodkawo-ostra. Składniki: 1 średnia cebuka 2 łyżki masła 1 kg marchwii 1 litr bulionu warzywnego 2 średnie ziemniaki 2-4 łyżki miodu(...)pokrojoną w kostkę marchew i smażymy, aż uzyska ona złotawy kolor. Zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy aż marchewka i ziemniaki zmiękną. Dodajemy ząbki upieczonego czosnku, miód, przeciśnięty przez praskę imbir, paprykę ostrą i słodką i wszystko dokładnie blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z grzanką, oliwą z oliwek lub podsmażonym na patelni słonecznikiem. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!będzie to mocne espresso o klasycznym smaku i nie pomyliłam się. Zaparzyłam kawę moją ulubiona metodą, w moka. Nie chcąc utracic bukietu i pełni smaku, posłodziłam moja kawkę...miodem. Miodem nie byle jakim bo ...słonecznikowym. Miód pochodzi od Skworcu Jest to najwyższej jakości produkt pszczeli pochodzący z ekologicznie czystych okolic Roztoczańskiego Parku Narodowego. Pozyskiwany jest metodą tradycyjną w gospodarstwie
Z Kuchni Do KuchniPyszne, grzane wino jest świetną alternatywą dla herbaty. Nie tylko poprawi nastrój, ale także rozgrzeje w zimowe dni. Zawartość miodu, pomarańczy i malin sprawia, że ten cudowny napój pomaga odgonić przeziębienie w ciągu paru chwil.Potrzebne nam (na 1 dużą lub 2 małe porcje):- 400 ml słodkiego, czerwonego wina- 2 cząstki pomarańczy- 1,5 czubatej łyżeczki miodu lipowego- 3 łyżki soku(...)malin (domowej roboty)- duża szczypta przyprawy korzennej- 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru- 1/4 łyżeczki cynamonuPrzygotowanie:Wino wlać do garnuszka, dodać miód i przyprawy i podgrzewać. Do ciepłego wina dodać sok z malin i pozostawić jeszcze na chwilę na ogniu, tak żeby było gorące. Cząstki pomarańczy obrać z błon, pociąć na mniejsze kawałki i wrzucić do dużego kubka lub specjalnej szklaneczki. Zalać
W poszukiwaniu inspiracjiLubie grillować nie tylko mięsiwa. W ubiegłym miesiącu, w czasie ostatniego w tym roku urlopu, na grilla trafił również arbuz. Smakowita sprawa mówię Wam! Grillowany arbuz w miodzie 8 trójkącików arbuza łyżka miodu łyżka soku z cytryny serek śmietankowy do podania Sok z cytryny podgrzewamy z miodem i tymże sosikiem polewamy arbuza z obu stron. Arbuza grillujemy z każdej strony
Dzieje kuchennej WiewióryZapraszam na pyszne i soczyste żeberka z przyprawami Piątnica . Postanowiłam przygotować je troszkę inaczej , z dodatkiem miodu i chilli . Składniki ;Około 1 kg żeberek 1 szklanka dobrej oliwy Bazylia PiątnicaZioła prowansalskie Piątnica Papryka czerwona PiątnicaCzosnek granulowany3 łyżki miodu CytrynaSzczypta rozmarynu , tymianku1 łyżeczka musztardySzczypta chili Vegeta Wykonanie(...)Żeberka umyć i osuszyć ręczniczkiem .Z około 3 łyżek miodu, 1 szklanki dobrej oliwy , łyżeczki musztardy , odrobiny soku z cytryny i przypraw zrobić marynatę zanurzyć w niej żeberka i natrzeć . Przykryć miseczkę z mięsem i odstawić na noc do lodówki .Żeberka przełożyć do rękawa wlać troszkę marynaty w której moczyło się mięso . Dobrze zawiązać końce .Piec w temperaturze 180 stopni
Sama słodycz i szczypta chiliZnaki Smaku" to kampania informacyjna MRiRW oraz ARR, która ma na celu między innymi promowanie regionalnych i tradycyjnych produktów spożywczych. W moim deserze wykorzystałam trzy takie produkty, a mianowicie: miód drahimski, wiśnię nadwiślankę i miód pitny Dwójniak. Miód drahimski jest miodem pszczelim naktarowym, pochodzącym z obszaru kilku gmin na Pojezierzu Drawskim. Nazwa "drahimski" wywodzi się od pierwotnej nazwy miejscowości Stare(...)Drawsko, która brzmiała właśnie Drahim. Miód ten wpisany jest do rejestru Unii Europejskiej jako produkt pod znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne. Wszystkie etapy produkcji miodu muszą odbywać się w ściśle określonym obszarze, począwszy od stacjonowania pasiek, aż do ostatecznego pakowania miodu. Jeśli będziecie na przełomie lipca i sierpnia jechać przez pas nadwiślański od Ożarowa do Lipska, koniecznie rozglądajcie się za rolnikami
Smakowity Blog KulinarnyWigilijno świąteczny chleb na miodzie, wypełniony suszonymi śliwkami, orzechami włoskimi i bakaliami jakie tylko lubicie. Można go z powodzeniem robić przez cały rok, a tuż przed świętami aż kusi żeby go zrobić:) Składniki na jedną dużą keksówkę; 40 dag suszonych lub wędzonych śliwek 1/2 litra letniej wody (do zalania śliwek) 75 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka(...)sody oczyszczonej 200 ml gorącej wody do ciasta sok z połowy cytryny 25 dag miodu płynnego 2 jajka 10 dag orzechów włoskich lub innych bakali Śliwki zalej letnią wodą, osącz bardzo dokładnie i posiekaj. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz gorącą wodę, sok z cytryny, miód i jajka. Powoli dodawaj suchą mieszankę
Apetyczna babeczkaDelikatne soczyste mięso z indyka w marynacie z miodu i cytryny, wyśmienite i pyszne :) Składniki: 4 golonki z indyka Marynata: 3 łyżki miodu pół cytryny 2 łyżki oleju 6 ząbków czosnku 1 łyżka stołowa majeranku 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe pieprz 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła Aromatyczne przyprawy od skworcu.com.pl Mięso opłukać, osuszyć. Obrać czosnek(...)przecisnąć go przez praskę do miseczki z miodem. Dodać sok z cytryny, olej, pieprz, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie oraz 1 łyżeczkę soli: dobrze wymieszać. Golonki można ponabijać widelcem i dokładnie natrzeć marynatą. Wstawić na noc do lodówki. Po zamarynowaniu obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju, po czym przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piec w tem 180C przez
Apetyczna babeczkaNowa odsłona marynowanego borowika, tym razem z miodem gryczanym. Przełamanie smaku cierpkiego octu miodem i gorczycą od zaprzyjaźnionego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl . Składniki: grzyby leśne, małe i zdrowe 1 szklanka octu 10% 4 szklanki wody 2 łyżki miodu prawdziwego, polecam gryczany 2 łyżeczki gorczycy 1 łyżka cukru liście laurowe ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty 2 cebule 1 łyżka soli do obgotowania
Apetyczna babeczkaspecjału, bo urozmaica idealnie dania mięsne, można go również podać jako dodatek czy przystawkę. Czosnek jak wszystkim wiadomo ma wspaniałe właściwości dla naszego organizmu, a w połączeniu z miodem to już antidotum na jesienno zimowe chłody i przeziębienia. Składniki : czosnek, dowolna ilość Zalewa: 1 szklanka octu jabłkowego 1 szklanka wody 2-3 łyżeczki miodu łyżeczka soli(...)Czosnek obieramy, zalewamy na minutę wrzątkiem, odcedzamy. 2. W przygotowanych słoikach układamy ząbki czosnku. Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia, a następnie zalewamy czosnek w słoikach. Pasteryzujemy przez 5 minut. Miód oraz przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl
Apetyczna babeczka