Łączymy ciecierzycę, kaszę jaglaną z grzybami i usmażoną cebulę z czosnkiem w dużym naczyniu. Wlewamy whiskey, połowę oleju i masę dokładnie blendujemy lub przepuszczamy kilka razy przez maszynkę do mięsa. Grube przyprawy – jałowiec, ziele, liście laurowe, kolendrę, rozmaryn – mielimy razem bardzo drobno w moździerzu. Już mielone przyprawy dodajemy do masy, dokładnie mieszamy. Dodajemy resztę oleju, sos sojowy. Mocno masę pieprzymy(...)czasie pieczenia i stygnięcia te aromaty zanikają i stają się słabsze. Pasztet dzielimy między dwie standardowej wielkości keksówki wyłożone papierem do pieczenia – pasztet da się łatwo wyjąc i odkleić od papieru. Wierzch masy wygładzamy zwilżoną w oleju dłonią – można go w tym momencie jeszcze posypać np. sezamem, czarnuszką czy kminkiem. Wstawiamy blaszki na środkową półkę do piekarnika rozgrzanego
Karo in the KitchenCieszą oko i podniebienie. Kolorowe, drobiowe kotlety są pieczone w piekarniku, bardzo zdrowe i bez sezonowych składników, czyli możliwe do zrobienia przez cały rok. Filety zamiast mielić, drobno siekam. Konsystencja jest wtedy dużo przyjemniejsza niż w mielonym mięsie a pieczenie w piekarniku czyni je zdrowymi. Do ich przygotowania użyłam produktów od Orzech. :-) 2 filety z kurczaka 1/2 puszki(...)Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Dodajemy przyprawy, jajko, bułkę tartą, kukurydzę, paprykę i szczypiorek. Masa nie jest zwarta, ale po upieczeniu nie powinna się rozpadać. 3. Formujemy kotlety wielkości standardowego mielonego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni, przez 25 minut, do zarumienienia
Szefowa kuchniBoczek rolowany, odpowiednio zapeklowany i pieczony w niskiej temperaturze, to wymarzona domowa wędlina. Przygotowany z tego przepisu wychodzi naprawdę bardzo aromatyczny, miękki i soczysty. Doskonały zarówno na świąteczny stół, jak i na co dzień. A przy tym bardzo prosty w przygotowaniu, gotowy bardzo dobrze się kroi, świetnie smakuje i wygląda na kanapkach. Polecam :) Składniki - 1.2 kg boczku surowego(...)czasie mięso wyjmuję z zalewy, płuczę pod zimną bieżącą wodą, osuszam przy pomocy papierowych ręczniczków. Zawijam ściśle wnętrzem do środka, przekładam do siatki wędliniarskiej lub z powodu jej braku obwiązuję sznurkiem bawełnianym, na kształt zgrabnej rolady. Roladę nacieram czosnkiem, papryką, majerankiem i kminkiem mielonym. Przekładam do piekarnika nagrzanego do 100 stopni celsjusza i piekę 1,5 - 2 godziny z termoobiegiem
Kuchnia z widokiem na ogródpieczenia ciast. Poważnie! Wszystkie odwrócone ciasta i tarty tatin z mojego bloga piekę właśnie w patelni przystosowanej do zapiekania w piekarniku i sprawdza się to doskonale:). O, a tak piekłam indyka z poniższego przepisu, rewelacja! Moją drugą propozycją jest garnek z serii Selection marki Ambition . Pomijając fajny, klasyczny wygląd, jest on zaopatrzony w pokrywkę do odcedzania! Niby taki drobiazg(...)mięso było tej samej grubości. Dopraw z obu stron solą i pieprzem i wyłóż równomiernie farsz. Zawiń pierś w rulon i zabezpiecz ją sznurkiem lub wykałaczkami. 4. Wlej trochę oliwy do patelni po farszu, rozgrzej na średnim ogniu i obsmaż pierś z każdej strony do zarumienienia. Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz przez 25-30 minut
karmelowyodchodzi od mięsa i jest ładny filet obrane z ości filety opłukać i na durszlaku zostawić do odcieknięcia wody w misce wymieszać śledzie z kucharkiem, sokiem cytryny i zostawić na całą noc w lodówce przed pieczeniem śledzie wysypać np do zlewu i z powrotem je włożyć do miski, teraz je wymieszać z olejem blacha z folią do pieczenia - układać(...)folii śledzie składając filety do siebie posypać pieprzem świeżo mielonym piekarnik nagrzać na 200 C, grzanie góra/dół, poziom 2 piec 20 minut - następnie ustawić na termoobieg i piec z 15-20 minut, nadmiar wody odparuje i śledzie będą chrupiące smakują wyśmienicie i są lepsze od smażonych na patelni, smakują na ciepło i na zimno...................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięniestety długi. Czymś co mi się podoba to to że kaczka ma bardzo tłustą skórę, która wytapiając się automatycznie podlewa mięso przy pieczeniu. Na jego bazie może spokojnie powstać sos czy polewka do ziemniaków. Pamiętajcie o kupnie mięsa z wiadomego pochodzenia i o tym by odwiedzać Kuchnię Prozdrowotną codziennie! :) Dla 2 osób Czas przygotowania 1godzina 40minut + marynowanie Składniki(...)tymiankiem. Dodajemy olej, jałowiec i obrany i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Mieszamy i odstawiamy przykryte do lodówki najlepiej na noc. 2/ Nastawiamy piekarnik na 185 stopni, wkładamy kaczkę umieszczoną w naczyniu żaroodpornym (zamkniętym) i pieczemy 80 minut obracając ją w połowie czasu. 3// Odkrywamy naczynie żaroodporne i z termoobiegiem skórą do góry pieczemy 10 minut 4/ Podajemy
Kuchnia PROzdrowotnapodawałam Wam przepis na szynkę peklowaną przepis znajdziecie tutaj . Boczek po moczeniu się kilka dni w zalewie można ugotować tak jak zrobiłam to ja lub upiec w piekarniku, najlepiej w rękawie do pieczenia. Składniki 1,5 kg boczku bez skóry 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 liść laurowy sól Zalewa(...)płaskie łyżki soli peklowej) 4 ziarenka ziela angielskiego Do wody wsypać sól peklową i wymieszać, dodać pozostałe składniki i włożyć boczek. Woda musi być około 1 cm nad mięsem. Przykryć i odstawić do lodówki na 5-6 dni. Po tym czasie wyciągnąć boczek z wody, osuszyć, a następnie włożyć go do garnka z wodą , dodać majeranek, papryki, pieprz, liść laurowy
O kuchni z uczuciemSchab pieczony ze szpinakiem i beszamelem podbił moje serce. To całkiem inny sposób na klasycznego schabowego, który jest warty wypróbowania. Składniki: cztery kotlety schabowe 200g szpinaku 250ml mleka 2 łyżki mąki 4 łyżki masła 2 ząbki czosnku 100g sera gouda od Mlekoma szczypta gałki muszkatołowej sól himalajska pieprz papryka słodka oliwa Kotlety rozbijamy, doprawiamy i podsmażamy(...)dodajemy mleko. Sos doprawiamy gałką muszkatołową, a gdy zgęstnieje przelewamy go na szpinak. Ser ścieramy na tarce i wsypujemy do naczynia żaroodpornego. Całość wstawiamy do zimnego piekarnika, nagrzewamy go do 180*C i pieczemy przez 60 minut. Na zdjęciach: małe naczynia żaroodporne - Carrefour
Gotowanie i blogowaniePstrąga znajdziecie w prawie każdym sklepie, spróbujcie tego. Pstrągi myjemy w chłodnej wodzie, osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem wewnątrz i na zewnątrz. Skórkę nacinamy ostrym nożem- przyprawy lepiej przenikną do mięsa. Skrapiamy mocno rybę w środku i z wierzchu sokiem z pomarańczy, posypujemy solą, pieprzem cytrynowym i tymiankiem. Do środka wkładamy po gałązce zielonej pietruszki i świeżego kopru oraz półplasterki cebuli(...)Chłodzimy w lodówce i wyjmujemy przed samym podaniem. Zamarynowane pstrągi wyjmujemy z lodówki, dajemy im się zagrzać do temperatury pokojowej na blacie. Piekarnik ustawiamy na 180⁰C, pieczemy na środkowej półce piekarnika. Jeśli kupiliście większe ryby będą potrzebowały około 35 minut. Mniejsze będą gotowe już po 20-25 minutach. Na ostatnie 5 minut możecie włączyć termoobieg – skórka lekko się podpiecze
Karo in the Kitchenczęści aby można je było zmielić. Paprykę umyć, wydrążyć pokroić i paski. Paprykę chilli umyć, wydrążyć, uważać żeby nie dotknąć oka, bo będzie bardzo piekło. Mielić na przemian pomidory i paprykę w maszynce do mielenie mięsa z bardzo drobnym sitkiem. Cały sos podzielić na dwie części, do jednej dodać paprykę chili pokrojoną na drobną kostkę. Przygotować dwa 5 litrowe garnki(...)zmielony sos zmniejszy swoją objętość dwukrotnie, to jest aż większość wody odparuje. Gorący sos, nakładać do czystych i wyparzonych słoików, dokładnie zakręcić. Piekarnik zagrzać do 110 st, z termoobiegiem (jak bez termoobiegu to 115 st.). Piec przez 15 min. Wyjąć z piekarnika odwrócić do góry dnem, lub zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Smacznego
moj przepis nadodajemy mięso mielone i podsmażamy aż mięso będzie gotowe dodajemy pokrojone pieczarki, miąższ z cukinii i posiekane pomidory, doprawiamy do smaku i dusimy przez ok 10-15 min+ cukinię układamy na blasze do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym każdą cukinię napełniamy farszem i posypujemy serem pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez
Gotowanie z pasjąOdmierzyć jedną szklankę ugotowanego ryżu, dodać do mięsa mielonego i dokładnie wszystko wymieszać. Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć, ułożyć na nim równomiernie farsz. Zawijać w roladę wzdłuż dłuższego boku, brzegi założyć pod spód. Roladę z wierzchu wysmarować roztrzepanym jajkiem, zrobić 3-4 lekkie nacięcia z góry. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec roladę około 40 minut. Roladę podałam jako danie
Zrób to smacznienastępnie mielimy w maszynce do mięsa, lub blenderem. Zmieloną masę przyprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru i wbijamy jajka. Masę dokładnie wyrabiamy, a następnie przekładamy do foremek ( ja użyłem dwóch 8 na 21 cm) wysmarowanych oliwą i przesypanych tartą bułką. Foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut. W tym czasie na patelni
Miód i pieprznastępnie mielimy w maszynce do mięsa, lub blenderem. Zmieloną masę przyprawiamy solą, pieprzem, oraz lubczykiem i wbijamy jajka. Całość dokładnie wyrabiamy, a następnie przekładamy do foremek ( ja użyłem dwóch 8 na 21 cm) wysmarowanych oliwą i przesypanych tartą bułką. Foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut. Pasztet możemy podać na gorąco
Miód i pieprzpieprz czarny -bazylia -zioła prowansalskie -tymianek Wykonanie Kupione mięso myjemy osuszamy i wycinamy wszystkie kostki i chrząstki. Nacieramy solą kamienną i solą wędzarniczą .Następnie dajemy wyciśnięty czosnek i wszystkie przyprawy i zioła. Na wierzch układamy plastry słoniny Boczek zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 24-48 godz. Pieczenie Piekarnik 160-170 stopni czas
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.