Szynka w piwie miodowym : Październikowe Wyzwanie Babeczek 170miodowego* przyprawy np gotowa mieszanka do mięsa wieprzowego, majeranek, sól, pieprz Przygotowanie :Szynkę pokroić w plastry około 2cm. Zalać piwem, dodać przyprawy, pokrojoną cebulę i czosnek oraz paski papryki. Odstawić do lodówki na kilka godzin - najlepiej na całą noc. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać marynatą i piec około godziny w dobrze nagrzanym piekarniku. Szynka jest idealna do obiadu
Magiczne Życie Marty
Cukinia z mięsnym farszem 231mięso i smażymy dalej, do momentu, aż mięso się zrumieni.Następnie kroimy drobniutko kawałki cukinii, które wydrążyliśmy wcześniej ze środka warzywa, wrzucamy na patelnię, dodajemy koncentrat, posiekany czosnek, przyprawiamy i smażymy około 10-15 minut.Gdy farsz jest gotowy, nadziewamy nim cukinie, które umieszczamy w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu z pokrywą.Cukinie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około
Kulinarne przygody Gatity
Papryka faszerowana 2231wolicie gdy są bardziej twarde).Połowę mięsa mieszamy z ryżem, a drugą połowę z kaszą. Wypełniamy papryki farszem, potem na każdą z nich nakładamy po kawałku masła i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie posypujemy serem i pieczemy jeszcze 10 minut na opcji termoobiegu.Gotowe! :)Ps. Jeśli po zajrzeniu do piekarnika wydaje Wam się, że papryka jest jeszcze
Czerwona Porzeczka
Flan kokosowo gruszkowy 425Długo trwało zanim upiekłam to cudo. Albo nie miałam gruszek albo zjedli mi twaróg no ale w końcu jest. Szkoda że tak późno. Bo wiecie co
Ala piecze i gotuje
KULECZKI Z KASZKI RYŻOWEJ. 192mąki, aby powstająca masa przypominała konsystencją... mięso na klopsiki. Będzie się kleić, ale nie będzie rozpadające się (każdy chyba wie, jaka jest konsystencja masy na mielone). Dużą blachę wykładam papierem do pieczenia. Za pomocą rąk pospanych mąką, formuję kulki wielkości piłeczki do ping-ponga. Układam w niewielkich odległości (nie urosną mocno). Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Piekę kuleczki
W kuchni Karmel-itki
Dorada pieczona z oliwą i czosnkiem i wspomnienia z wakacji 234Podałam ją z oliwą i czosnkiem, pieczonymi ziemniaczkami z szałwią i sałatką ze świeżych warzyw. P.s. Polecam Wam również przepis na doradę pieczoną po hiszpańsku - w białym winie.Dorada pieczona z oliwą i czosnkiemi pieczone ziemniaczki z szałwią przepis na 2 osoby (i trochę więcej ziemniaków, ale my lubimy pieczone ziemniaki:)Składniki:na doradę
Chilli Czosnek i Oliwa
Pasztet pieczony z kruszonką. 348ziele angielskie, jałowiec i liście pora. Wywar z mięsa przelewamy na patelnię na której smażyła się wątróbka, ustawiamy wysokie grzanie i redukujemy płyn co najmniej dwukrotnie, do pozostałego wywaru dodajemy pokruszoną kajzerkę. Mięso, warzywa, namoczoną kajzerkę wraz z pozostałym wywarem, wątróbkę wraz z cebulą trzykrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach. Do masy dodajemy koniak(...)ewentualnie dodajemy jeszcze trochę bułki tartej), posypujemy nią wierzch pasztetu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Do dużej, głębokiej blaszki (u mnie ta z piekarnika) wkładamy formę z pasztetem, umieszczamy w piekarniku. Do głębokiej blachy wlewamy wodę do 1/4-1/3 wysokości formy z pasztetem, pieczemy 80-90 minut w razie potrzeby dolewając wody. Gotowe
Rozpustne gotowanie
Fit sałatka z grillowanej cukinii i trochę o patelniach grillowych 260pieczenia mięsa, czy warzyw. Jeśli jeszcze się zastanawiacie nad jej zakupem – nie ma nad czym, naprawdę warto! Ja korzystam z Ikeowej patelni ‘Grilla’. Zrobiona jest z grubego, dobrze przewodzącego ciepło odlewu aluminium i pokryta teflonem. Ma fajny patent z odpinaną rączką. Można na niej coś zgrillować, po czym włożyć bez rączki do piekarnika i albo tylko trzymać w cieple(...)ozdoby i pochrupania – chipsy z parmezanu i cheddara. Łatwo je zrobić. Zetrzyjcie sery na tarce o drobnych oczkach. Naszykujcie sobie papierowe ręczniki żeby odsączyć tłuszcz i papier do pieczenia. Papier potnijcie na kwadraty o boku około 7-8cm. Rozgrzejcie zwykłą patelnię, połóżcie na niej papierowy kwadrat, a na nim łyżeczką niewielką porcję sera, delikatnie ją rozłóżcie żeby była okrągła
Karo in the Kitchen
Pieczony łosoś w słodko-ostrej marynacie ze świeżymi ziołami, z ryżem i brokułami 270Łososia uwielbiamy chyba pod każdą postacią. Najczęściej przygotowujemy szybkiego łososia bez dodatków pieczonego w folii na patelni grillowej (postaram się kiedyś ten przepis Wam zaprezentować
Moja Delicja
Kaczka pieczona bardzo czosnkowa 250miodu. Kaczki ani nie moczyłam wcześniej w solance, ani nie trzymałam długo w przyprawach. Po natarciu od razu trafiła do piekarnika. Dawno nie jedliśmy tak dobrej kaczki. Była niezwykle mięsna, tłuszcz pięknie się wytopił. Ale największe zasługi w pieczeniu ma mój Mąż, który kaczki doglądał podlewał, przewracał. Właściwie to On ją upiekł ja tylko natarłam przyprawami.składniki1 kaczka(...)dnie naczynia do pieczenia ( najlepsza żeliwna gęsiarka). Na ruszcie umieścić kaczkę, piersiami w dół, naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C. Po dwóch godzinach zdjąć pokrywkę, kaczkę piec kolejne 15 minut bez przykrycia. Następnie ptaka odwrócić na plecy ( piersiami do góry), przez kolejne 20 - 30 minut piec przykrytą, a następnie piec kolejne 1,5 godziny
Stare Gary
Gołąbkowa Lazania – czyli Gołąbki dla Leniwych 336etap całego tego zawijania :) Kapustę szatkujemy i przekładamy mięsnym farszem. Wkładamy do pieca i czekamy :) Podajemy obowiązkowo z sosem pomidorowym oraz sałatką. Bardzo polecam z Chrupiącą sałatą z dressingiem słodko-ostrym , która w tym towarzystwie idealnie się sprawdziła. Składniki: (4-6 porcji) 0.5kg mięsa mielonego z szynki 250g ryżu 1 jajo 1 cebula 1-2 łyżki oleju do usmażenia(...)przyprawić solą i pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę 1/3 kapusty, następnie warstwę z połowy farszu. Na to znów 1/3 kapusty, resztę mięsa. Na górze ostatnia warstwa kapuściana. Podlać całość 5 łyżkami wody. Przykryć. Piec przez 1h i 20 minut. Wyciągnąć z pieca i pozostawić jeszcze przez 10 minut przed krojeniem. Przygotowanie sosu pomidorowego: Do rozgrzanego rondla wsypać
Moja Delicja
Paluszki serowe z kapary 205Paluszki serowe z kapary to smaczna przekąska, którą łatwo się przygotowuje i niewiele kosztuje. Można w piekarniku je piec, albo na grillu z pokrywą. Składniki na 8 porcji: 1 opakowanie ciasta francuskiego (250 g), 3 łyżki kapary, 2 ząbki czosnku, 60 g startego sera żółtego, świeży tymianek, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Oliwki drobno(...)cienkie paseczki i przekładamy na folię ułożoną na górnym rożnie. Pieczemy w grillu rozgrzanym do 180°C, pod zamkniętą pokrywą ok. 10 - 15 min. Skręcamy maksymalnie temperaturę i przekładamy paluszki niżej (drugą stroną). Pozostawiamy na ok. 2 min do uzyskania złotawego koloru. Paluszki można podać z mięsem lub samym sosem np. salsą. Smacznego Rada: Ciasto francuskie powinno być
Moniki Smakołyki
Pieczona biała kiełbasa 290Przepis na wielkanocną białą kiełbasę znalazłam na portalu We dwoje. Polecam! Bardzo smaczna, szczególnie mężowi smakowała :)Składniki:1 kg surowej białej kiełbasy3 średnie cebulekilka dużych ząbków
Kuchnia domowa Ani
Golonka pieczona w piwie i kapuście kiszonej 460czosnku majeranek sól rozmaryn ,tymianek 1/2 kg kapusty pieczonej mała butelka piwa Sposób: Oczyszczamy mięso i myjemy. Zazwyczaj opalamy jeszcze ogniem by usunąć resztę włosa. Radzę to zrobić przed umyciem . Jak zawsze mięso marynujemy najlepiej na cała noc (woda , sól, czosnek, majeranek) I odstawiamy w chłodne miejsce. Następnego dnia, mięso opłuczemy pod bieżącą wodą ,i wstawiamy(...)zupę. Ważne jest by w kuchni niczego nie marnować ;-) Ja ugotowałam kapuśniak ,który pojawi się na moim blogu. Naszą golonkę posypujemy tymiankim , majerankiem ,rozmarynem i słodka papryką. Wstawiamy do piekarnika na około 35-40 minut 180C Gdy skórka jest już fantastycznie podpieczona ,polewamy piwem ,i otulamy naszą golonkę wyciśniętą kapustą kiszoną . Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna proszę opłukać
Viola cooks with passion
Babka ziemniaczana z wkładką 242swój wypróbowany sposób. Jest to regionalne danie z Podlasia. Babka stała się na tyle popularna, że doczekała się swojego święta, w Supraślu koło Białegostoku obywają się Mistrzostwa Świata w pieczeniu kiszki i babki ziemniaczanej. Sam wygląd tego dania nie jest zbyt zachęcający ale smak - niebo w gębie. Dobra na zimno, na ciepło, a najlepsza chyba odsmażana dnia następnego. Mąż(...)mięso, żółtka, posiekaną cebulę, skrobię z ziemniaków, majeranek, pieprz, sól, jeśli masa jest bardzo wodnista, dodajemy 2 łyżki mąki pszennej. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dajemy pianę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do przygotowanej blaszki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200-220 stopni na około godzinę, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160-180 stopni i pieczemy jeszcze
na moim stole...