mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:176/400)

Pieczeń z karkówki 201

pieczenia Folia aluminiowa Przygotowanie :Mięso myję i osuszam ręcznikami papierowymi.Do oliwy dodaję wszystkie wymienione przyprawy, mieszam i zazwyczaj dodaję jeszcze 2-3 łyżki wody aby marynata była taka półpłynna. Mięso kładę na deskę i od góry robię ok 5 nakłuć nożem - aż do deski ( po prostu wbijam nóż). Następnie całą karkówkę dokładnie nacieram przygotowaną marynatą, również w tych nakłuciach (palcem(...)zapiekania i wkładam do nagrzanego piekarnika.Piekę w 180oC przez 2h i 15 minut, po czym wyjmuję, ostrożnie pozbywam się górnej części foli do pieczenia, karkówkę obracam i wkładam z powrotem do piekarnika na ok 30 minut.Jeśli zrobicie to zręcznie to przy obracaniu pozbędziecie się reszty woreczka.Po upieczeniu pieczeń przekładam na talerz i studzę, a pozostałej wody i soków

Mechanik w kuchni
Najlepsze klopsy na świecie 163

się zeszkli. Do miski z mięsem wrzucamy pietruszkę, przestygniętą cebulkę i czosnek, pieprz, vegetę, dwie czubate łyżki kaszy manny. Namoczoną wcześniej bułkę dokładnie odciskamy i również dodajemy do mięsa. Wbijamy całe jajko i całość dokładnie wyrabiamy dłonią, do całkowitego wymieszania i równomiernego połączenia wszystkich składników. Masa będzie lekko lepka, ale nie wsypujcie już ani kaszy, ani mąki czy bułki tartej(...)kaloriach, klopsy z tego przepisu możecie też upiec. Piekarnik ustawiamy na 180⁰C, bez termoobiegu. Na blachę do pieczenia kładziemy papier, na nim równo rozkładamy klopsy, tak by się ze sobą nie stykały i pieczemy je 15-20 minut, na środkowej półce piekarnika. Obracamy je w połowie czasu pieczenia. Klopsiki gotowe. Możecie podać je z każdym dowolnym sosem – pieczeniowym, pomidorowym

Karo in the Kitchen
Lazania z serkiem wiejskim 228

mielone oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Podsmażać na średnim ogniu, aż mięso stanie się złociste. Z patelni z podsmażonym mięsem mielonym odlać większość tłuszczu, który wytopił się z mięsa podczas smażenia. Następnie dodać pomidory z puszki wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy, drobno posiekaną natkę pietruszki, suszoną bazylię oraz sól (około 1/2 łyżeczki). Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu(...)piec pod przykryciem przez około 30 - 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do lekkiego wystudzenia na około 10 minut. Inaczej będzie się rozpadać! Lazanię podawać ciepłą, udekorowaną świeżymi listkami bazylii. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób. Mozzarellę można zastąpić żółtym, łatwotopliwym serem np. goudą czy ementalerem. Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego

Gospodyni Miejska
Zapiekanka dla leniwych 154

makaron, Dodajemy mięso z pieczarkami oraz sos czosnkowy. Całość dobrze mieszamy. Na koniec posypujemy wszystko żółtym serem. Nastawiamy piekarnik na 180°C i – gdy zaczyna się nagrzewać – wstawiamy do środka naszą zapiekankę, ustawiając czas na ok. 35 minut. Uwaga – nie wstawiamy naczynia żaroodpornego do gorącego piekarnika, ponieważ gwałtowna zmiana temperatury może sprawić, że pęknie. Pod koniec pieczenia sprawdzamy(...)zapiekanki możemy wrzucić, co tylko chcemy. U mnie króluje dziś wersja warzywna, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zapiec np. ulubione składniki z pizzy. Po drugie: jest zdrowy. Pieczone składniki zachowują swoje wartości odżywcze i witaminy, kurczak zawiera dużo białka, a o zaletach sosu czosnkowego opowiadam w osobnym wpisie (TUTAJ). Po trzecie: jest (dość) dietetyczny. Poza stosunkowo

Proste-przepisy.pl
Tagine z kurczakiem i gruszkami 191

zawinąłem folię przy naczyniu do tarty, aby w tym miejscu nie było żadnych szpar. Danie w tak przygotowanym naczyniu umieściłem w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (ogrzewanie góra i dół) na środkowym poziomie i piekłem przez 40 minut. Na patelni roztopiłem łyżkę masła i dodałem do niej 3 łyżki miodu. Kiedy miód zaczął lekko się pienić dodałem na patelnię dwie(...)miodem. Kiedy upłynął czas 40 minut pieczenia dania dodałem do niego skarmelizowane gruszki i ponownie umieściłem w piekarniku na 15 minut. Po tym czasie pozbawiłem naczynie pokrywki z folii aluminiowej i dodałem do dania drobno posiekane pół pęczka natki kolendry. Piekłem bez przykrycia jeszcze przez 5 minut. Przygotowałem kaszę kus-kus. Do 150 gram przesypanej do miski kaszy dodałem szczyptę

Wyprawy kulinarne
Test produktów Emako. 164

pieczenia zapiekanek, ciasta, mięsa. Robiłam w nich galaretki, sernik na zimno, tarty, podawałam sałatki.... Jedyne przed czym się jeszcze ustrzegłam to używanie form do mrożenia. Zwyczajnie obawiam się, że mogą się zniszczyć. Ogólnie świetnie się prezentują, są eleganckie i praktyczne, ponieważ upieczone w nich dania od razu można podać na stół tuż po wyjęciu z piekarnika i cieszyć się pięknym(...)przypadku do kawy dla dwóch osób.  Wygląda pięknie, elegancko.... Wspaniale się prezentuje! Ceramiczne naczynie żaroodporne do zapiekania - 1200 ml Naczynie to znakomicie sprawdza się do wszelkiego rodzaju zapiekanek, pieczeni,ciasta.... ma maleńką wadę. Mogłoby być delikatnie większe. Ale jak dla mojej rodzinki 2+2 jest wręcz idealne. Ale kolor jest boski.      No i moja perełka

Malinowe Pocałunki
Kaczka pieczona po staropolsku 285

naczynia, zawijamy w folię i zostawiamy na 24 h. Ja kaczkę piekłam w garnku rzymskim - trzeba go moczyć przez 15 minut w zimnej wodzie zanim umieścimy w nim mięso. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie aż stanie się lekko twarda - uważamy aby nie rozgotować. Na patelnie wrzucamy posiekaną jedną cebule - smażymy aż zmięknie i mieszamy ją z kasza gryczaną. Powstałym farszem(...)przykrywamy (przykrywką lub zawijamy folią aluminiową matową stroną ku górze) i wkładamy do zimnego piekarnika nastawionego na temperaturę 150 stopni. Pieczemy ok 1,5 godziny po czym dokładamy resztę jabłek na górę kaczki. Pieczemy jeszcze ok 30 minut, zdejmujemy przykrywkę i delikatnie zwiększamy temperaturę - pieczmy aż skórka kaczki stanie się złocista. Sos do kaczki Jabłka, cebulę i tłuszcz z upieczonej

sierotka maRysia w kuchni
Kaczka z jabłkami 202

muzykę klasyczną. Nigdy nie pałałam miłością do pieczonego drobiu. Nie dla mnie pieczone kurczaki, gęsi czy indyki, że o kaczce nie wspomnę. Posiadam jednak w rodzinie fanów niewinnych, złocistych kaczuszek otoczonych jabłkami i czasem, chcąc zrobić im przyjemność i zaspokoić wewnętrznego feedersa, piekę kaczkę. Kaczka z jabłkami była przyczyną pierwszej mojej awantury kuchennej. Pamiętacie mojego byłego? Uważał(...)mięsem na piersi robimy nacięcie i delikatnie oddzielamy skórę od mięsa, w tą przestrzeń upychamy masło. Przyprawy, musztardę, czosnek i cukier rozcieramy w moździerzu lub blenderze. Powstałą mieszanką nacieramy dokładnie kaczkę i odstawiamy na 2-3 h. Do kupra kaczki wkładamy trochę jabłek ze śliwkami i możemy piec. Ja do pieczenia kaczki użyłam blachy ze stelażem. Piekarnik nagrzewamy

ladykitchen
Ziemniaki Hasselback z czosnkiem i rozmarynem 698

dostało się pomiędzy plasterki. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st C. Po 30 - 35 minutach ziemniaki ponownie polać roztopionym masłem. Można też delikatne pooddzielać plastry o ile są nadal posklejane. Piec kolejne 30 do 40 minut, do czasu aż ziemniaki będą miękkie a skórki ładnie przypieczone. Podawać jako dodatek do mięsa. Smacznego

Stare Gary
Skrei pieczony z salatką z kopru włoskiego 104

dorsza, skropić oliwą, oprószyć solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Najlepiej sprawdzić czy ryba jest upieczona wkładając metalową wykałaczkę na 3-4 sekundy w środek mięsa, jeżeli koniec wykałaczki włożony w rybę będzie gorący oznacza, ze ryba jest już gotowa. Jeżeli będzie tylko ciepła trzeba jeszcze chwilę piec. Koper włoski w soku pomarańczowym doprawić

królestwo garów
Goloneczki i żeberka w piwie 125

kawałki, podobnie jak seler i dodajemy do mięsa. Dalej dodajemy kolejne składniki por, natkę pietruszki i liście selera oraz namoczone grzyby. W wodzie po moczeniu grzybów rozpuszczamy kostkę bulionową. Całość podlewamy ½ piwa i bulionem. Podpiekamy z jednej strony, obracamy, podpiekamy z drugiej strony, podlewamy drugą częścią piwa. Przykrywamy folią aluminiową Pieczemy w piekarniku  w sumie  razem około

Smaki Ewy
Skrei pieczony – dorsz pieczony 123

położyć resztę cedru lub cytryny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Najlepiej sprawdzić czy ryba jest upieczona wkładając metalową wykałaczkę na 3-4 sekundy w środek mięsa, jeżeli koniec wykałaczki włożony w rybę będzie gorący oznacza, ze ryba jest już gotowa. Jeżeli będzie tylko ciepła trzeba jeszcze chwilę piec.    zastawa

królestwo garów
pieczone gołąbki z pieczarkami,ryżem i z kurczakiem 178

pieczone gołąbki z pieczarkami,ryżem i z kurczakiem 2 piersi z kurczaka koło 500 g pieczarek średnia cebula 2 torebki ryżu przyprawy ,pieprz, sól 1 główka kapusty Do sosu : 1 koperek - u mnie ze slłoika dzialkowy, zasolony świeży. 1 puszka pomidorów krojonych 3 łyżki koncentratu pomidorowego-swojego z cukini 2 ząbki czosnku 1,5 litr bulionu Sól, pieprz(...)wraz z posiekaną cebulą na oliwie. Dodać mięso i smażyć razem jeszcze kilka minut, wystudzić. Wymieszać ryż z masą mięsno- pieczarkową, dodać jajko, przyprawy i czosnek przecisnięty przez praskę. Kapustę wyjąć, wystudzić, zdejmować po jednym liściu, wyciąć zgrubienia. Kłaść na środek farsz i zwijać gołąbki, najpierw boki, potem przód. Piec gołąbki w piekarniku aż kapusta będzie miękka-około

w mojej kuchni
Faszerowane bakłażany 158

papierowym. Najpierw możemy je podpiec w piekarniku, żeby zmiękła im skórka. Do mięsa dodajemy pokrojony w kostkę miąższ i ziemniaki.  Wszystko mieszamy i napełnimy nimi bakłażany. Na wierzchu układamy mozzarellę, świeżą bazylię i posypujemy suszoną bazylią.  Formę smarujemy olejem i możemy podlać odrobiną sosu pomidorowego, żeby nam sie nie przypaliły bakłażany. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez

Zainspiruj się kuchnią