mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:174/400)

Maślane pieczone faworki. 9143

ktoś jest na diecie i chce w tłusty czwartek zaszaleć, to te faworki są ciekawą alternatywą. Wiem jedno, że te pieczone też są pyszne, smakują jak ciasteczka i mogą być robione nie tylko w karnawale :-).   MAŚLANE PIECZONE FAWORKI.           Składniki około 50 sztuk. 240 g mąki pszennej tortowej 1 czubata łyżka(...)mielenia mięsa. Ciasto zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy jak najcieniej, wykrawać paski o szerokości około 3 cm i długości około 10 cm. W środku każdego paska zrobić wzdłuż nacięcie i przepleść jeden koniec ciasta, tak aby utworzył się węzeł. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Najlepsza zupa pomidorowa z klopsikami i czerwoną soczewicą 138

najlepsza zupa pomidorowa. Lubię też taką prostą na rosole, z ryżem lub makaronem i z koncentratu pomidorowego, tym razem od kilku dni chodziła za mną ta wersja z mielonym mięsem. Tym bardziej, że swojskich pomidorów mamy pod dostatkiem. Trochę mi się smaki ostatnio zmieniły i nie umiem zjeść niczego w dużej ilości, a pomidory to w ogóle(...)zupy zjadłam jednak ze smakiem. Zuzi również bardzo smakowało, jednak perspektywa obiecanych po obiedzie bajeczek była ciekawsza niż dokończenie obiadu. :) Jeśli chodzi o płyn, który dolałam - dzień wcześniej piekłam warzywa w piekarniku: ziemniaki, cukinię, cebulę, czosnek i pieczarki. Jak to cukinia, puściła mnóstwo wody. Odlałam, żeby warzywa choć trochę się przypiekły. Był to aromatyczny sos pełen przypraw, więc żeby się

Anioszek w kuchni
Roladki drobiowe z fasolką szparagową 147

pieprz olej Każdą z piersi rozciąć na dwa płaty mięsa. Następnie rozbić cienko tłuczkiem przez folię spożywczą. Oprószyć z obu stron pieprzem i solą, soli nie za dużo bo szynka jest słonawa. Na desce ułożyć dwa plastry szynki zachodzące na siebie. Na szynce ułożyć jeden rozbity tłuczkiem płat mięsa. Na mięsie przy jednym brzegu ułożyć kilka strączków ugotowanej fasolki. Wszystko(...)przy którym jest fasolka. W ten sam sposób przygotować pozostałe trzy roladki. Naczynie żaroodporne skropic olejem i ułozyc w nim roladki. Roladki również lekko skropić olejem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25-30 minut, funkcja termoobieg. W trakcie pieczenia roladki przekręcić aby równomiernie się upiekły. Podawać z ulubionymi dodatkami, ja podałam w towarzystwie warzyw

Monia miesza i gotuje
PIZZA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI ( z mąki kokosowej , low-carb, zdrowa ) + test patelni z linii TAURUS marki AMBITION 190

pieprzu. Przygotowanym sosem smarujemy podpieczony spód do pizzy i układamy dodatki : grillowanego, pokrojonego w paski kurczaka, pokrojoną paprykę, pomidora i oliwki. Całość posypujemy odrobiną suszonej bazylii i wkładamy do piekarnika na dodatkowe 7-8 minut, Podajemy ze świeżą rukolą. Ps. Świetnym dodatkiem jest albo ulubiony ketchup, delikatny jogurtowy sos albo też odrobina dobrej jakości oliwy. Smacznego! JAK SIĘ SPISAŁA(...)była idealnie wypieczona. Tak samo rewelacyjnie spisała się w przypadku naleśników ( zwykłych, jak i kakaowych, które jak wiemy lubią się przypiekać i wyjątkowo szybko przypalają ), omletu i mięsa. Smażenie i pieczenie na niej to sama przyjemność i nawet tym, którzy do tej pory”uciekali” od gotowania, będzie on sprawiało przyjemność! Gwarantuję! POWŁOKA: W patelni Taurus zastosowano powłokę Teflon

Ostra na Słodko
Pieczony łosoś z warzywami i młodymi ziemniaczkami z koperkiem 151

Kocham dania, które się szybko przygotowuje, a jak już się je przygotuje, to nie trzeba nad nimi stać. Takie właśnie są dania z piekarnika. Gotowe składniki

Moja Delicja
Makaronowa zapiekanka z wolowina (frittata z wołowina) czyli Niedzielne Mielenie odc.28 187

szczerze, że poza warsztatami, nie miałam w reku tak pięknego kawałka mięsa!!! Na szczęście w lodówce jeszcze jedna paczka krzyżowej czeka, i na święta będą zrazy... Ale nie o pieczeni i zrazach miało dzisiaj być! w ubiegłą niedzielę przygotowałam zapiekankę z warzyw, makaronu i mielonego wołowego. Może nie wygląda powalająco ale jest bardzo smaczna, nie rozwala się i dobrze(...)warzywa a gdy zmiękną dodajemy mięso i mieszając smażymy aż przestanie być różowe. Dodajemy przecier, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok 10 minut mieszając od czasu do czasu. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i wrzucamy do sosu. Mieszamy. Gdy sos z makaronem przestygnie dodajemy do nich jajka, natkę i starty ser. Mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Zapiekankę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gulasz wieprzowy z warzywami 167

zimą :) zwłaszcza po ciężkim dniu pracy. Chyba nie ma nic lepszego na zimowy obiad :) Zwłaszcza, że gulasz po włożeniu go do pieca robi się sam. Nie wymaga mieszania, nie przywiera do garnka. Gorąco polecam :) Składniki:1 kg mięsa wieprzowego (ja użyłam z szynki),3 duże marchewki, 4 duże cebule,2 pietruszki,2 ząbki czosnku, 0,5 kg pieczarek,3 liście(...)tymianku,gałązka świeżego rozmarynu, sól, pieprz,1,5 l bulionu,kilka łyżek mąki pszennej,olej lub oliwa. Mięso kroimy w kostkę, przyprószamy mąką i podsmażamy na złoty kolor - smażymy partiami na rozgrzanym oleju. Mięso przekładamy do naczynia, które będzie można włożyć do piekarnika i przykrywamy. Na tym samym oleju smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, a pod koniec dodajemy całe ząbki

Delicious Titbits
Pierś kaczki w pomarańczach i cydrze 120

ryż do podania (np. basmati) * PRZYGOTOWANIE Pierś z kaczki umyj i wysusz papierowym ręcznikiem. Skórkę natrzyj na krzyż. Zetrzyj odrobinę imbiru i natrzyj nim pierś. Mięso posól i popieprz delikatnie. Odstaw na chwilę. Nagrzej piekarnik do 200°C .  Pomarańcze obierz i pozbaw białych błonek. Miąższ odstaw do miseczki, do której wrzuć również rodzynki, starty imbir, cynamon, miód oraz cydr(...)patelni. W czasie gdy kaczka będzie się piec, sos zredukuj, aż stanie się gęsty i zostanie go bardzo niewiele — około 1 łyżki. Upieczoną kaczkę wyjmij z pieca i odstaw do odpoczęcia. Soki, które mięso puściło, wlej do sosu. Ponownie zredukuj. Na patelnię wrzuć resztę zawartości miseczki (pomarańcze i rodzynki) i smaż przez krótką chwilę, aż sos się zagotuje. Dopraw według

Food Square
Cassoulet - francuski gulasz z fasolką 190

gotować 20 minut z dodatkiem soli.  Mięso i boczek pokroić w kostkę, cebulę posiekać na plastry i razem zarumienić na patelni. Dołożyć wszystkie składniki oprócz bułki tartej i pietruszki i wstawić do piekarnika na 45 minut w 170 stopni. Gotujemy pod przykryciem.  Następnie odkryć, dodać bułkę tartą i pietruszkę i piec bez przykrycia aż fasola będzie całkowicie miękka

Poezja Smaków - blog kulinarny
Roladki wieprzowe z wątróbką drobiową 136

praskę czosnkiem. Obsmażoną wątróbkę ułożyć na końcu mięsa, ciasno zawinąć w roladkę i spiąć wykałaczką lub obwinąć nitką. Maczać w rozmąconym jajku, panierować w bułce tartej. Obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20-25 minut

Tradycyjna Kuchnia
Pieczeń z jajkiem 106

kotlety. Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy tłuszczem (dno i boki) i posypujemy bułką tartą. Wkładamy 1/3 masy, a na niej układamy rzędem, jedno za drugim obrane jajka na twardo. Po bokach jajek i na wierzchu umieszczamy resztę mięsa dociskając, by nie powstały w środku dziury. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 - 75 minut (przed

Czary - gary w kuchni
Zapiekanka gołąbkowa 137

Kapustę wymieszać z marchewką i kminkiem, dodać mięso z ryżem i sos z pomidorów, wymieszać. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Powstała masa jest dość rzadka, taka ma być, w czasie pieczenia cały płyn wchłonie ryż. Masę przelać do dużej formy wysmarowanej tłuszczem i piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Kuchcik gotuje
Pasztet z żurawiną 156

skóry, bułki namaczamy w wodzie, odciskamy. Ugotowane mięso, marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę, wątróbkę i bułkę mielimy na sitku o drobnych oczkach, wbijamy jajka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową, dodajemy suszoną żurawinę , pasztet dokładnie wyrabiamy. Pasztet przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem, wstawiamy od piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 50 minut

Bajeczna Kuchnia
Pasztet drobiowy 191

jest zbyt gęsta, dolać trochę wywaru z mięsa – 1/3 do ½ szklanki . Jeszcze raz wyrobić ręką – już bez próbowania smaku, bo są wbite surowe jaja . Keksówki wysmarować smalcem i obsypać bułką tartą. Masę pasztetową przełożyć do kek sówek, powierzchnię wyrównać łyżką. Piec 60 minut w temp. 180C – bez termoobiegu; na środkowym poziomie piekarnika . Zostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia   minimum

Grunt to przepis!
Pieczone gołąbki bez koszulki - golasy 170

przykryciem. Kiedy kapusta i ryż przestygnie dodać mięso, jajka i przyprawy, wyrobić masę. Masę podzielić na 8 części, wilgotnymi rękami formować duże owalne gołąbki, panierować w bułce tartej, ponownie nadać im kształt i ułożyć w natłuszczonej brytfance. Piekarnik nagrzać do 180 st . Przed wstawieniem wlać do brytfanki pół szkl wody i piec ok 45-50 min Podawać z sosem pomidorowym

Gotowanie jest łatwe