mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:164/400)

Kurczak garam masala z chlebkiem naan 281

patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy i dodałem 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pokrojone w piórka cebule. Smażyłem do lekkiego zeszklenia się cebuli często mieszając, po czym dodałem mięso z ud kurcząt i przygotowaną wcześniej mieszankę przypraw. Korzeń imbiru starłem na tarce o małych oczkach i również dodałem na patelnię. Smażyłem na dużym ogniu przez około 5 minut(...)cztery placki. Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni z włączoną funkcją grilla. Umieściłem w nim naczynie z wodą, aby chlebki nie wysuszyły się zanadto i umieściłem blachę na najwyższym poziomie. Piekłem przez 7 minut, a następnie odwróciłem chlebki i piekłem przez kolejne 5 minut. Identycznie przygotowałem drugą porcję chlebków z pozostałego ciasta. Na głębokie talerze wyłożyłem mięso wraz z sosem. Udekorowałem

Wyprawy kulinarne
Gulasz pieczony w piekarniku 127

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Gulasz należy do wdzięcznych dań jednogarnkowych, przy których dużo się nie napracujemy. Otrzymamy za to pyszny i sycący

Marta Gotuje
Skrzydełka w domowym sosie barbecue 142

propozycję na skrzydełka w domowym sosie barbecue. Lekko słodko - pikantna marynata, miękkie, soczyste skrzydełka, słowem niebo w buzi. Jeśli podacie je z ziemniaczkami pieczonymi w piekarniku, to nie wiem, co będzie lepsze. Skrzydełka, czy ziemniaki maczane w sosie. My zajadaliśmy, aż uszy nam się trzęsły. A potem marudzę, że tyłek mi rośnie. Ech, ... :) Składniki marynaty(...)dokładnie mieszamy. Mięso przykrywamy i wkładamy na noc do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.  Skrzydełka przekładamy do naczynia żaroodpornego, które przykrywamy folią aluminiową. Pamiętajmy, że matowa strona folii ma być na zewnątrz. Naczynie żaroodporne dobrze, aby nie było zbyt duże, ale skrzydełka powinny być rozłożone jedną warstwą.  Naczynie ze skrzydełkami wkładamy do piekarnika i pieczemy 60 minut

Smak mojego domu
Ziemniaczano- kaszane pierogi z farszem mięsnym 156

pieczenia, sól, masło, jajka, mąkę oraz wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie i elastyczne, odstawiamy na około 30 minut.  Składniki farsz: 2 cebule 2 ząbki czosnku pół brokuła pół kalafiora 1 marchew 1 pietruszka opakowanie sera feta 2 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta kuminu szczypta białego pieprzu  20 dag sera żółtego 60 dag mięsa wieprzowego(...)oraz zmielone na najdrobniejszych oczkach mięso. Całość zalać bulionem i dusić pod przykryciem do czasu, aż mięso nie będzie surowe, jarzyny zmiękną a bulion zostanie wchłonięty przez farsz. Do farszu dodać wymieszany z koncentratem ser żółty oraz fetę, gotować do czasu rozpuszczenia się serów. Na sam koniec dodać bułkę tartą, wymieszać. Przed włożeniem do piekarnika każdego pieroga posmarować rozbełtanym jajkiem

Krakowskie smaki Ani
Roladki drobiowe z salami i serem 208

roladki. W międzyczasie możemy już nagrzać piekarnik do 200°C. Solimy i pieprzymy mięso z zewnątrz, a następnie (najlepiej pędzelkiem) zwilżamy je oliwą. Teraz pozostało już tylko obtoczyć każdą z roladek w płatkach kukurydzianych i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Z uwagi na dużą ilość roladek rozłożyłem je na dwa naczynia żaroodporne. Roladki pieczemy w temperaturze 200°C przez

Proste-przepisy.pl
S jak... smakowity sylwester! 240

średnicy, którymi wylepiamy zagłębienia na babeczki (nie trzeba dociskać do samego spodu). Każdą miseczkę z ciasta napełniamy po brzegi ostudzonym farszem.Ready... Steady... Bake!Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25 min. (babeczki powinny być już wtedy ładnie zrumienione). Wyjmujemy i studzimy. Podajemy na ciepło lub zimno(...)chociaż moim zdaniem najlepiej smakują takie prosto z piekarnika :)Smacznego!PS. Ja formę do muffinów mam niestety tylko jedną, więc babeczki piekłam w dwóch turach. Wcale im to nie zaszkodziło, ale jeśli Wy macie dwie takie same formy, to na pewno będzie łatwiej i szybciej ;)PPS. Jeśli macie ochotę, przed pieczeniem, babeczki możecie posypać tartym żółtym serem.PPPS. Warta wypróbowania jest

Ratunku obiad
Policzki wołowe w wyśmienitym sosie z pieczoną papryką 151

suszonej w płatkach soli łyżkę smalcu olej Zaczynam od upieczenia papryki. Na dłonie wylewam nieco oleju i delikatnie pokrywam nim warzywa. Kładę na blaszkę wyłożoną papierem i piekę około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie skórka papryki powinna być miejscami wręcz czarna. Wyciągam je, wkładam do miski lub garnka i gorące szczelnie przykrywam folią(...)sposób cebulę i czosnek. Woda zbierze wszystkie smaki z przysmażania. Przelewam całość do garnka z mięsem i duszę pod przykryciem, na małym ogniu około 1,5 h, dolewając co jakiś czas odrobinę wody, jeśli sos za bardzo gęstnieje. Po tym czasie dorzucam pokrojoną pieczoną paprykę, doprawiam lekko solą, chili i oregano. Duszę przynajmniej następne pół godziny, godzinę, sprawdzając miękkość

Pichceniomania
Gęś pieczona z jabłkami 211

tego co słyszałam nie należy kupować mniejszej - będzie miała za mało mięsa. I była to cenna uwaga. Kolejna rzecz to czas pieczenia. Zgodnie z wieloma informacjami, gęś pieczona w tej temperaturze powinna spędzić w piecu ok 45 min na każdy kilogram. Moja piekła się  dłużej, bo prawie 5 godzin i uważam, że była to odpowiednia ilość czasu. Tłuszcz(...)Związać nogi i skrzydła (tak jak na zdjęciach). Tak przygotowaną gęś można wstawić na noc do lodówki, a przed pieczeniem doprowadzić do temperatury pokojowej.   Gęś ułożyć w naczyniu piersiami do dołu, przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do  180 st C piec przez 1,5 h bez otwierania piekarnika. Po tym czasie odlać dużą część wytopionego

Stare Gary
Pieczone podudzia z kurczaka 231

minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać świeżo krojoną natką pietruszki. Pieczone podudzia z kurczaka O czym warto pamiętać przygotowując podudzia z grzybami. Grzyby leśne zastąpić możemy pieczarkami. Zamiast wina wytrawnego można użyć wino półsłodkie. Podudzia zaserwowałam ze szpinakowymi ziemniakami. Fajnie sprawdzą się z nimi również ryż, kasza czy słodkie ziemniaki. Lubisz mięso z kurczaka? Jeśli tak to koniecznie

mecooks
ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANEM 108

blaszce do pieczenia posmarowanej 2 łyżkami oliwy, plasterki mogą nachodzić na siebie. Oprószyć je solą i pieprzem i skropić delikatnie oliwą z oliwek. Wstawić na górną półkę piekarnika i grillować ok 6-7 minut, przewrócić na drugą stronę i grillować przez kolejne 6-7 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać zmielone mięso wołowe(...)Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą z oliwek. Bakłażany dzielimy na 3 części, na dnie ułożyć pierwszą warstwę, przykryć sosem mięsno - pomidorowym. Przykryć połową sosu beszamelowego. Ułożyć drugą warstwę bakłażana i przykryć resztą sosu i polać sosem beszamelowym. Na koniec położyć resztę bakłażana polać pozostałymi sosami i posypać startym serem żółtym. Wstawić do piekarnika i pieczemy

Prosto i Smacznie z Anetą
Schab rolowany z suszoną żurawiną 145

Piekłam już schabik z morelami i ze suszonymi śliwkami . Teraz przygotowałam wersję schabiku z żurawiną. Mięsko rozciełam i zrolowałam dzięki temu fajnie prezentuje się w przekroju. składniki: 1,5 kg schabu środkowego 150 g całej suszonej żurawiny 5 łyżek oleju 1 łyżka sosu balsamicznego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 3 łyżki musztardy sarepskiej lub delikatesowej 1/2 szklanki wody lub bulionu(...)suszoną żurawinę. Potem mięso zwinąć ściśle w roladę i związać sznurkiem. Gotową roladę przełożyć do naczynia żaroodpornego i nasmarować dokładnie pozostała marynatą. Naczynie przykryć i odstawić kilkanaście godzin do lodówki. Po tym czasie schab podlać wodą, schab w naczyniu ułożyć warstwą tłuszczyku do góry. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C. Piec 1,5 godziny, funkcja termoobieg

Monia miesza i gotuje
Sałatka na ciepło z kurczakiem, kalafiorem i fasolką 200

pieczonego kurczaka połówka granatu Nastaw piekarnik na 180ºC. Podziel kalafior na małe różyczki.Ułóż na blasze wraz z fasolką. Wstaw warzywa i piecz przez 20 minut. Do małego słoiczka wlej oliwę, sok z cytryny, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i przyprawy. Zakręć słoik i mocno wstrząśnij. Wylej dressing na podpieczone warzywa, wymieszaj. Wstaw do piekarnika na jeszcze(...)minut. Mięso z kurczaka pokrój na kawałki, podgrzej i wymieszaj z warzywami. Rozdziel sałatkę do misek. Posyp pestkami granatu. Smacznego! Spara Spara The post Sałatka na ciepło z kurczakiem, kalafiorem i fasolką appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Rollsy z kurczakiem 134

pieprzem. Płat ciasta francuskiego rozwijamy. Rozkładamy na nim kawałki mięsa. Zwijamy w roladę. Kroimy na około 1,5 cm plastry. Na talerzyk wsypujemy sezam. Każdy z rollsów wkładamy jedną stroną do sezamu, po czym układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30-35 minut (do zezłocenia) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy z sosem czosnkowym

Smaki Na Talerzu
SZYNKA W COLI wg NIGELLI 129

chwili zagotowania- trochę ponad godzinę na kilogram mięsa. Rozgrzejcie piekarnik do 240 st. Szynkę wyciągnijcie z garnka, pozwólcie jej trochę ostygnąć (możecie również poczekać do następnego dnia). Mięso natnijcie w kratkę, powtykajcie gozdziki. Posmarujcie szynkę delikatnie, uważając aby nie powypadały gozdziki, melasą/miodem, następnie musztardą i posypcie cukrem.  Pieczcie około 10-20 minut (do czasu aż się zarumieni), jeśli

OliveandThyme
Udka kurczaka pieczone w majonezie i ketchupie 59838

bardzo smaczne udka z kurczaka pieczone w majonezie i ketchupie. Udka po upieczeniu są bardzo delikatne i soczyste, nie mają chrupiącej skórki, gdyż pod wpływem majonezu i ketchupu rozpływa się ona praktycznie w ustach. Danie idealnie pasuje na codzienny obiad, jak i na bardziej odświętne przyjęcie. Kurczak jest chyba najłatwiejszym do przygotowania mięsem, dobrze przejmuje smak przypraw(...)odstawić na 2 godziny, aby się zamarynowały. Po tym czasie mięso kurczaka włożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i każdy kawałek delikatnie posypać chili, a między kawałki udek powkładać obrany i pokrojony czosnek. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Udka piec pod przykryciem, w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku (grzanie góra - dół) około 50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić

Kuchcik gotuje