Kurczak tandoori wywodzi się z kuchni indyjskiej. Mięso marynuje się w gęstym jogurcie z przyprawami, a następnie piecze. Składniki: 1 kg kawałków kurczaka, u mnie udka
czarrna od kuchnigodzin. Po uplywie tego czasu, wyjmuję mięso. Jabłka myję kroję w plastry. Na dno keksówki lub naczynia żaroodpornego wykładam jabłka. Kładę piersi kaczki. Smaruję powidłami malinowymi. Wkładam do piekarnika na 70 min w 180 stopniach. Co jakiś czas polewam sosem który powstał podczas pieczenia. Podaję z pieczonymi ziemniakami czy kaszami
Gotowanie Patkiprzyprawy sól, pieprz ... Cebulę i czosnek dusimy, ryż gotujemy... Mięso smażymy i dodajemy przygotowany ryż, cebulę i czosnek, a na koniec przecier :) Tak przygotowany farsz jest gotowy do zjedzenia, ale napełniamy nim wydrążone cukinie :) Wstawiamy do piekarnika na 40-50 min/ 200 st. C ... Po takim pieczeniu mamy bardzo smaczne faszerowane cukinie :) Podajemy od razu lub potem
chleba naszegodokładnie myję , jak już mięsko mam umyte to posypuje mięso wszystkimi przyprawami , doprawiam do smaku solą i pieprzem , i dodaje pęczek szczypioru posiekanego i dodaje do kurczaka i wszystko bardzo dokładnie mieszam , nakrywam folią aluminiową i odstawiam na całą noc do lodówki . Następnego dnia piekę w piekarniku w 170 stopniach pod przykryciem z foli aluminiowej i piekę około
Mój Smakskórką do góry, nie przykrywacie niczym i wstawiacie do nagrzanego piekarnika na 7-10 minut (znowu w zależności o wielkości piersi). Wyjmujecie i pozwalacie odpocząć mięsu, lekko przestygnąć, słowem – dojść. Następnie kroicie w plastry i posypujecie grubą solą oraz pieprzem. I teraz, jeśli dopasowaliście czas smażenia i pieczenia do rozmiaru piersi, ta w w samym środku powinna być różowa
GRUBY WAŁEKmiękka to dodać pomidora. Całość jeszcze chwilę smażyć. W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 195ºC. Do miski wsypać kaszę kuskus, warzywa z patelni oraz przesmażone mięso. Całość doprawić solą, pieprzem oraz curry. Wymieszać. Cukinie nafaszerować przygotowaną masą i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na dno wlać odrobinę wody i piec bez przykrycia około 30-40 minut. Przed podaniem posypać posiekaną, zieloną
Ugotowaćczubate) sól Dodatkowo: 6 pieczarek 200g cukinii olej do wysmarowania formy Mięso z kurczaka umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć solą oraz koncentratem koperku. Odstawić do lodówki - najlepiej na całą noc. Po tym czasie kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego - uprzednio wysmarowanego olejem i obłożyć plasterkami pieczarek. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 50-60 minut w 180 stopniach - pod przykryciem. 10 minut
Di gotujemielone i doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Smażymy tylko do zrumienienia mięsa. Ciasto francuskie, rozwijamy i kroimy na 6 kwadratów (można mniejsze)- przekładamy na wyłożoną papierem blachę i wykładamy na nie farsz, następnie zaklejamy ciasto z dwóch stron (tak aby powstała muszelka). Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut. Smacznego
Moje-pitraszeniewszystkie przeciskamy przez prasę lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Cebulkę drobniutko siekamy podsmażamy, dodajemy przeciśnięty czosnek chwilkę smażymy, dodajemy do masy warzywnej. Dodajemy przyprawy, wszystko dokładnie łączymy ze sobą. Z masy formujemy placuszki, wkładamy ser lub inne dodatki, formujemy z nich krokiety. Krokiety pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 10 - 15 minut. Smacznego
kgwjanczewowyrabiamy ciasto z podanych składników, przygotowujemy maszynkę do mielenia mięsa z foremką do robienia ciasteczek.Wkładamy małymi kawałkami ciasto do maszynki, kręcąc korbką wykręcamy przez foremkę różne wzory ciasteczek zachowując odpowiednią długość ciastka. Ciasteczka układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni C. Upieczone ciasteczka można
kgwjanczewopaski cukinii wzdłuż i w poprzek. I wykładamy drugą połowę mięsa. Jeszcze raz układamy paski cukinii. Ja, całość beszamelu wylałam po położeniu ostatniej warstwy cukinii, bo chciałam otrzymać delikatną pierzynkę, ale można też przekładać nim kolejne warstwy za każdym razie po mięsie. Całość posypujemy parmezanem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez jakieś 20 do 30 minut
Życie zamknięte w smakuosolonej wodzie. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy ostudzoną soczewicę, cebulkę i przyprawy: sól, pieprz. Formujemy kotleciki, które obtaczamy w rozgniecionych płatkach kukurydzianych. Kotleciki układamy na kratce (z wyposażenia piekarnika). Pod spodem umieszczamy miskę lub blaszkę (metalową lub żaroodporną) z wodą. Pieczemy kotleciki ok. 15 minut w 180 stopniach
Aga w kuchniżaroodpornym garnku* rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać mielone mięso, obsmażyć. Dodać wszystkie przyprawy wraz z solą i pieprzem. 2. Dodać ryż i soczewicę, smażyć 2 minuty. Wlać gorący bulion, zagotować. Dodać dynię i pomidory. Wymieszać i zagotować. 3. Przełożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 20 minut. Posypać natką. * ja całe danie przygotowałam na głębokiej patelni
Moja Galeria SmakuPyszne kotlety pieczone w piekarniku o wspaniałym aromacie i smaku Składniki - 4 porcje schabu - 3 cebule średnie - 2 łyżki musztardy francuskiej - przyprawa grill lub (swoją ulubioną ) - sól - pieprz - 4 łyżki oleju Sposób przygotowania 1. - Plastry schabu roztłuc tłuczkiem do mięsa posypać troszkę solą i pieprzem - Każdy plaster posmarować musztardą - Wyłożyć mięso w naczyniu do zapiekania
W królestwie smaków BeatyPodlać odrobiną wody i wkładać kolejno produkty do brytfanny razem z mięsem i wędliną. Wlać wywar po grzybach, a grzyby drobno posiekać i włożyć do bigosu razem z usmażoną cebulą. Następnie dodać drobno pokrojone śliwki, przyprawić do smaku, wymieszać z koncentratem pomidorowym, podlać czerwonym winem i piec w piekarniku przez dwie godziny w temperaturze 180- 200 stopni. Następnego dnia wymieszać
Tradycyjna Kuchniaszynki kilka gałązek świeżego majeranku oliwa do wysmarowania formy Mięso podzielić na zgrabne kotleciki, każdy kotlecik owinąć plasterkiem szynki, wkładając do środka kilka gałązek majeranku. Kurczaka nie solimy przed pieczeniem, żeby nie zrobił się sztywny. Płaską, żaroodporną formę smarujemy oliwą, układamy owinięte kawałki kurczaka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około pół godziny, uważając, żeby szynka
les mirabellesBoczek kroję na mniejsze kawałki i mielę w maszynce do mielenia mięsa, dodaję do niego przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, łyżkę domowej wegety i śmietanę. Dokładnie mieszam najlepiej przy pomocy ręki jak na mielone. Całość przekładam do keksówki uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Piekę w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180-200 stopni z termoobiegiem. Kiedy
Kuchnia z widokiem na ogródBardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu dodatek do grillowanego mięsa. Farsz przypomina nadzienie pierogów ruskich, dlatego z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom tego przysmaku. Twaróg można też zastąpić serem feta lub tartym parmezanem. Ziemniaki pieczone są w folii, więc można je przygotować zarówno na grillu, jak i w piekarniku. Miłego grillowania! Składniki:5 średniej wielkości ziemniaków150
Smakowity Blog KulinarnyRukolą),3 gałązki zielonego jarmużu,resztki pieczonej gęsi (lub innego mięsa),oliwa. Przygotowania:Ciasto rozmrozić. Cebulę pokroić w pióra, mięso w plastry. Jarmuż oderwać od twardych łodyg.Z każdego płata ciasta uformować "tackę", w środku posmarować serkiem, wyłożyć mięso i cebulę, skropić oliwą.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.Jarmuż zblanszować
SzczyptaSmaQoczyścić z pestek). Farsz: do ryżu dodajemy mięso, jajka, pieczarki, pokrojoną w kosteczkę cebulę, pokrojoną pietruszkę. Doprawiamy do smaku i mieszamy ręcznie. Następnie wypełniamy papryki i i pieczemy w naczyniu żaroodpornym. Ja nie dodaję żadnego sosu, uważam że są smaczne same w sobie :) Pieczemy w piekarniku w 180 C góra i dół 40 min. Smacznego
Niezły Młynekczosnku, tymianek, chilli i wymieszać. Na tłuszczu ze smażenia mięsa rozpuścić miód, dodać cebulę, marchew i fasolkę. Podsmażać około 5 minut stale mieszając. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać pozostałym czosnkiem, oregano i wymieszać. Na warzywach ułożyć na przemian kurczaka i ziemniaki. Posypać rozmarynem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez 1 godzinę
Pasja SmakuCebulę także drobno posiekałam. Podsmażyłam wraz z trzonkami. Dodałam do mięsa mielonego. Dorzuciłam posiekany szczypiorek, wbiłam jajko, doprawiłam i wyrobiłam masę jak na mielone. Wypełniłam masą kapelusze. Ułożyłam w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Każdy z nich przykryłam złożonym na pół plasterkiem sera. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni. Piekłam godzinę. Podałam z duszonymi ziemniaczkami i brokułem z wody, którego podsmażyłamna
W kuchni Karmel-itkiCebulę także drobno posiekałam. Podsmażyłam wraz z trzonkami. Dodałam do mięsa mielonego. Dorzuciłam posiekaną pietruszkę, wbiłam jajko, doprawiłam i wyrobiłam masę jak na mielone. Wypełniłam masą kapelusze. Ułożyłam w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Każdy z nich przykryłam złożonym na pół plasterkiem sera. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni. Piekłam ok 45 minut. Z powodu, że użyłam sera topionego
W kuchni Karmel-itkijuż utarło się, że bez pieczeni ani rusz. Przez lata, metodą prób i błędów, udało mi się mam nadzieję stworzyć w miarę apetyczne danie. Jeżeli chodzi o pieczeń to nigdy nie korzystałam z żadnych przepisów. Polecam, bo naprawdę jest dobra :-) Składniki na pieczeń: 1 kg karkówki lub innego mięsa wieprzowego w miarę chudego 2 jajka 2 bułki(...)minut od czasu do czasu mieszając. Mięso mielone podzielić na dwie części, na jedną wyłożyć farsz pieczarkowy i przykryć drugą częścią. Uformować klops, lekko skropić olejem i posypać bułką tartą. Przełożyć do żaroodpornego naczynia z przykrywką wypełnionego 1/3 szklanki oleju. ( ja dałam trochę więcej oleju) Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 1 godzinę 40 minut w temperaturze
Na słodko lub wytrawniepieczenia (tym razem skórą do góry). Jarmuż mieszamy z łyżką oliwy czosnkowej, posypujemy solą i rozkładamy obok gęsi. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy wszystko 10 minut. W tym czasie z patelni zlewamy tłuszcz (jest wprost stworzony do pieczonych ziemniaków, wystarczy go trzymać w lodówce, aby czekał na odpowiedni moment). Wlewamy porto i podgrzewamy, aż się zagotuje (alkohol wyparuje). Wrzucamy
Poezja smakuZiemniaki pieczone z koperkiem są smacznym i aromatycznym dodatkiem do obiadu, polecam do mięsa i nie tylko. Składniki: 0,5 kilograma ziemniaków 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki przyprawy do ziemniaków 1 łyżka suszonego koperku sól 1/4 szklanki oleju Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, przekładamy do garnka, wlewamy wodę, solimy do smaku(...)gotujemy 5 minut od momentu zagotowania, odcedzamy. Ostudzone kroimy w ćwiartki, olej mieszamy z przyprawami, obtaczamy w nim ziemniaki. Układamy w naczyniu żaroodpornym , wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 30-40 minut, do uzyskania złotego koloru
Bajeczna Kuchniamięsa wołowego na gulasz; 2 duże, czerwone papryki; 1 duży pomidor; 2 średnie cebule; 4 ząbki czosnku; 1 łyżka kminku; 6 łyżek słodkiej papryki w proszku; 2 łyżki ostrej papryki w proszku; 500 ml bulionu wołowego; 2 łyżki mąki pszennej; 3 łyżki smalcu; Sól. Sposób przygotowania: Papryki umyć i osuszyć. Ułożyć na blasze do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika (funkcja(...)zmieściła się blacha z paprykami) i opiec, z każdej strony, co jakiś czas przewracając papryki podczas pieczenia, na ciemno brązowy kolor (łączny czas pieczenia wyniósł u mnie 35 minut). Opieczone papryki wyjąć z piekarnika, gorące przełożyć do woreczka z zamknięciem ( przeznaczonego do żywności - u mnie z Ikea ) lub położyć na talerzu, szczelnie przykryć folią aluminiową i odstawić do wystudzenia
Gospodyni Miejskanich to co mogę dostosować do swojej diety, powstała taka oto mięsno - warzywna pieczeń a'la klops. Idealnie nadaje się do jedzenia na ciepło, ale także fantastycznie smakuje na zimno jako pasta do kanapek. Polecam wszystkim, nie tylko osobom na diecie ;) Składniki : 500g mielonego mięsa z indyka 1 czerstwa bułka 1 jajko 1 mała cebula 1 mały ząbek czosnku(...)szklanki) i dodać przyprawy. Gotować przez kilkanaście minut, aż warzywa będą lekko miękkie, wtedy dodać mięso, dokładnie wymieszać i gotować na niewielkim ogniu aż mięso będzie ugotowane, a płyn odparuje. Masę warzywno mięsną odcedzić. Bułkę namoczyć w sosie z warzyw i mięsa, jeżeli nie było jej wystarczająco dużo, bułkę namoczyć w wodzie. Rozmoczoną bułkę i jajko dodać do warzyw
Codzienne Gotowanie