połączą skladniki dodając sól,pieprz i majeranek. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C *smarujemy blachę smalcem można i oliwą i posypujemy blachę kaszą manna dzięki temu bedzie chrupiąca. I wlewamy połowę naszej masy ziemniaczanej Następnie układamy mięso mielone i ponownie zalewamy ziemniakami. Zmniejszamy temperature do 180°C Pieczemy Babkę około 50 min. Jeśli będziemy robić grubsza pamiętajmy
Viola cooks with passionpierogi muszą być nudne?! Mam nadzieję, że już was kilkakrotnie przekonałam, że nie! Tym razem drożdżowe pierogi pieczone z farszem pizza. Brzmi ciekawie? Gwarantuje, że smakuje jeszcze lepiej :) Składniki na ciasto: mąka 1 kg drożdże 10 dag olej 1/2 szklanki żółtko jaja kurzego 2 szt. Jajo kurze 1 szt mleko 1/2 litra śmietana gęsta 2 łyżki oregano(...)złociście. Do przestudzonego mięsa dodać ketchup, starty ser, lekko przysmażoną z cebulę, pieczarki, drobno pokrojoną paprykę i kukurydzę- wszystko dokładnie wymieszać. Podrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawać szklanką kółka, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Posmarować rozmąconym jajkiem. Gdy podrosną piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 25 minut. Inne przepisy na pierogi: Czebureki Pierogi pieczone
Tradycyjna Kuchniaczosnek drobno kroimy, podpiekamy na oleju, następnie dodajemy mięso, pomidory, przecier, groszek, marchew, kostkę rosołową i dusimy często mieszając. Sos doprawiamy do smaku, kiedy zgęstnieje, wylewamy na dno foremki do zapiekania, na sos układamy kalafior ( możemy go pokroić na kawałki ) i posypujemy serem. Zapiekankę pieczemy w piekarniku, nagrzanym do 180 *C, około 20 minut. Podajemy ciepłą, posypaną
Kulinarne Fantazje Marioligrzybów, wlewamy do mięsa i wkładamy przykryte naczynie do piekarnika nagrzanego do 180⁰C góra-dół, na 1,20h. Kapusta jest kwaśna, mięso mogłoby się nie ugotować prawidłowo, gdybyśmy dodali je od razu. Do podgrzanej kapusty dodajemy mięso przesmażone i upieczone razem z pozostałym w naczyniu po pieczeniu płynem, ugotowane grzyby i przesmażoną cebulę, podsmażoną i suszoną kiełbasę. Dorzucamy(...)grzybów. Całość bardzo dokładnie mieszamy i gotujemy razem ok. 2-3 godzinki na malutkim ogniu. Zostawiamy bigos do wystygnięcia, kończymy go na 3 dzień. Szpikulcem lub widelcem dzielimy kawałki mięsa na mniejsze fragmenty. Podgrzewamy bigos po raz kolejny i sprawdzamy jego smak. Jeśli jest za bardzo kwaśno, można dodać starte na grubej tarce słodkie jabłko, jeszcze jedną przesmażoną cebulę albo
Karo in the Kitchenpodsmażyć kilka minut. Przyprawić pieprzem, solą, papryką i czosnkiem. Do mięsa dodać 1/3 słoika sosu i dokładnie wymieszać, wystudzić. Resztę sosu przełożyć na dno żaroodpornego naczynia. Muszle nadziać farszem i ułożyć na sosie. Oliwki pokroić w plastry, ułożyć na muszlach. Całość posypać startą mozzarellą. Wstawić do piekarnika i piec w 200*C kilka minut aż mozzarella zapiecze się na złoto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakuchenny będzie bardzo pomocny, który wskaże czy temperatura w środku mięsa nie przekracza 80*C. Po dopieczeniu piersi wyjąć ją z piekarnika i odstawić na kilka minut na czas tzw. "odpoczęcia". Dopiero po tym można pierś zacząć kroić na plastry. Nie owijam piersi w folię po wyjęciu z pieca bo nie chcę by skórka zaparzyła się, przez co straci nieco
Sztuka gotowania w/g Samiryilości mąki wychodzi 6 placków) podsypać dodatkowo mąkę. Piec ok 8 minut na nagrzanych kamieniach w piekarniku nastawionym na 250 stopni. Mięsko gyrosowe: Piersi z kurczaka marynujemy w oleju z przyprawą grecką. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Smażyć bez tłuszczu na grillu elektrycznym. Jak już mięso się zetnie, należy pokroić w gyrosowe plasterki i znów grillować do uzyskania
MarciochaKucharzywarstwowo: 1) Ryż posmarowany majonezem wymieszanym z keczupem 2) Mięso 3) Warzywa 4) Ryż posmarowany majonezem wymieszanym z keczupem 5) Ser żółty Uwaga: Nam zapiekanka najbardziej smakuje na drugi dzień. Wtedy piekę ją pod przykryciem bez dodatku sera, a na drugi dzień posypuję serem i odgrzewam w piekarniku lub w mikrofalówce
Kto ugości moich gości?masło ziołowe, dobrze wymieszać. Z każdego fileta zrobić dwie porcje. Mięso oprószyć przyprawą do ryb i posmarować masełkiem ziołowym. Na wierzchu położyć po plasterku cytryny. Każdy kawałek fileta, oddzielnie i dokładnie zawinąć w papier do pieczenia i związać jego końce. Papiloty przełożyć na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni, na 10 - 12 minut. Podawać bezpośrednio po upieczeniu, posypując
Kuchnia w opałachDanie wypróbowałam i jest doskonałe. Można podać na święta lub inne okazje. Polecam.SKŁADNIKIpierś z kurczaka podwójna40 dag pieczarek 20 dag. sera żółtego - dowolny1 cebulaprzyprawa
W kuchennym oknie Ewyschłodzić w lodówce. Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę. Mięso wyrobić z cebulą, 2 łyżkami mąki i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, rozmarynem i sporą ilością papryki. Z mięsnej masy uformować wałeczki długości około 10 cm, nadziać na namoczone patyczki do szaszłyków. Piec w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni około 20 minut. Po połowie czasu należy
W poszukiwaniu inspiracjiminut, aż cukinia lekko zmięknie. Patelnię odstawiamy z ognia, do mięsa z warzywami wbijamy surowe jajko i dodajemy posiekany czosnek. Wszystko dobrze mieszamy i powstałą masą wypełniamy wydrążone cukinie i posypujemy 2 łyżkami parmezanu. Cukinie następnie układamy w żaroodpornym naczyniu z przykrywką. Warzywa pieczemy w nagrzanym do 180 piekarniku przez 60 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrywkę
Kulinarne przygody Gatitysię serem feta i podaje z chlebem. Ale możecie dodać więcej ziemniaków i chleb pominąć. Śmiało zmieniajcie proporcje warzyw - bakłażanów, cukinii i papryk - wedle swoim preferencji. Briami, pieczone warzywa po grecku na podstawie tego przepisu na 4-6 porcji czas przygotowania: 2 godz. Składniki: 4 ziemniaki 3 bakłażany 3-4 cukinie 2 papryki 2 cebule(...)wlej odrobinę wody. Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 1 godzinę, po czym zdejmij folię i dopiekaj jeszcze przez 15-30 min., aż warzywa, szczególnie ziemniaki, lekko się zrumienią. Podawaj z chlebem, ewentualnie posypane serem feta. Możesz również potraktować briami jako dodatek do mięsa. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę
Chilli Czosnek i Oliwaziemniaki w takiej postaci, doskonale komponują się ze szparagami i pieczonym mięsem. składniki 1 kg młodych ziemniaków 2 łyżki oliwy sól i pieprz rozmaryn Ziemniaki podgotowujemy chwilkę w łupinkach, bez dodatku soli. Kroimy w grube plastry. Skrapiamy ziemniaki oliwą doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy świeżym rozmarynem. Zapiekamy w piekarniku w temp. Ok. 160 stopni aż się lekko ze złocą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięProste i błyskawiczne w przygotowaniu domowe czipsy z tortilli. Gotowe placki tortilli smarujemy oliwą lub olejem, spryskujemy wędzoną papryką i solą morską, tniemy na trójkąty i
Moja DelicjaPieczeń z sosem żurawinowym Sznycel z pieczarkami w sosie śmietanowym Bitki z karkówki z esencją Knorr Sznycel z
Passions hobbies lifepatelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy i dodałem 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pokrojone w piórka cebule. Smażyłem do lekkiego zeszklenia się cebuli często mieszając, po czym dodałem mięso z ud kurcząt i przygotowaną wcześniej mieszankę przypraw. Korzeń imbiru starłem na tarce o małych oczkach i również dodałem na patelnię. Smażyłem na dużym ogniu przez około 5 minut(...)cztery placki. Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni z włączoną funkcją grilla. Umieściłem w nim naczynie z wodą, aby chlebki nie wysuszyły się zanadto i umieściłem blachę na najwyższym poziomie. Piekłem przez 7 minut, a następnie odwróciłem chlebki i piekłem przez kolejne 5 minut. Identycznie przygotowałem drugą porcję chlebków z pozostałego ciasta. Na głębokie talerze wyłożyłem mięso wraz z sosem. Udekorowałem
Wyprawy kulinarneWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Gulasz należy do wdzięcznych dań jednogarnkowych, przy których dużo się nie napracujemy. Otrzymamy za to pyszny i sycący
Marta Gotujepropozycję na skrzydełka w domowym sosie barbecue. Lekko słodko - pikantna marynata, miękkie, soczyste skrzydełka, słowem niebo w buzi. Jeśli podacie je z ziemniaczkami pieczonymi w piekarniku, to nie wiem, co będzie lepsze. Skrzydełka, czy ziemniaki maczane w sosie. My zajadaliśmy, aż uszy nam się trzęsły. A potem marudzę, że tyłek mi rośnie. Ech, ... :) Składniki marynaty(...)dokładnie mieszamy. Mięso przykrywamy i wkładamy na noc do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Skrzydełka przekładamy do naczynia żaroodpornego, które przykrywamy folią aluminiową. Pamiętajmy, że matowa strona folii ma być na zewnątrz. Naczynie żaroodporne dobrze, aby nie było zbyt duże, ale skrzydełka powinny być rozłożone jedną warstwą. Naczynie ze skrzydełkami wkładamy do piekarnika i pieczemy 60 minut
Smak mojego domupieczenia, sól, masło, jajka, mąkę oraz wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie i elastyczne, odstawiamy na około 30 minut. Składniki farsz: 2 cebule 2 ząbki czosnku pół brokuła pół kalafiora 1 marchew 1 pietruszka opakowanie sera feta 2 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta kuminu szczypta białego pieprzu 20 dag sera żółtego 60 dag mięsa wieprzowego(...)oraz zmielone na najdrobniejszych oczkach mięso. Całość zalać bulionem i dusić pod przykryciem do czasu, aż mięso nie będzie surowe, jarzyny zmiękną a bulion zostanie wchłonięty przez farsz. Do farszu dodać wymieszany z koncentratem ser żółty oraz fetę, gotować do czasu rozpuszczenia się serów. Na sam koniec dodać bułkę tartą, wymieszać. Przed włożeniem do piekarnika każdego pieroga posmarować rozbełtanym jajkiem
Krakowskie smaki Aniroladki. W międzyczasie możemy już nagrzać piekarnik do 200°C. Solimy i pieprzymy mięso z zewnątrz, a następnie (najlepiej pędzelkiem) zwilżamy je oliwą. Teraz pozostało już tylko obtoczyć każdą z roladek w płatkach kukurydzianych i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Z uwagi na dużą ilość roladek rozłożyłem je na dwa naczynia żaroodporne. Roladki pieczemy w temperaturze 200°C przez
Proste-przepisy.plśrednicy, którymi wylepiamy zagłębienia na babeczki (nie trzeba dociskać do samego spodu). Każdą miseczkę z ciasta napełniamy po brzegi ostudzonym farszem.Ready... Steady... Bake!Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25 min. (babeczki powinny być już wtedy ładnie zrumienione). Wyjmujemy i studzimy. Podajemy na ciepło lub zimno(...)chociaż moim zdaniem najlepiej smakują takie prosto z piekarnika :)Smacznego!PS. Ja formę do muffinów mam niestety tylko jedną, więc babeczki piekłam w dwóch turach. Wcale im to nie zaszkodziło, ale jeśli Wy macie dwie takie same formy, to na pewno będzie łatwiej i szybciej ;)PPS. Jeśli macie ochotę, przed pieczeniem, babeczki możecie posypać tartym żółtym serem.PPPS. Warta wypróbowania jest
Ratunku obiad