mięso mielone - 23354 przepisów (strona:968/1557)

Kurczak marynowany w jogurcie podany na purre z marchewki 60

łyżeczka świeżo startego imbiru  -szczypta mielonego ziela angielskiego -sól, pieprz -ulubione świeże zioła   Z kurczaka usunąć skórę i  podzielić   na 4 porcje. Jogurt wymieszać  z solą i pieprzem (wg. smaku ), przeciśniętym przez praskę czosnkiem, zielem angielskim, imbirem i sokiem z cytryny. W głębokiej misce wymieszać mięso z jogurtem, szczelnie przykryć i odstawić

Kulinarne przemyslenia
Udka w marynacie z curry 96

sposoby i bardzo często je przygotowujemy.  Składniki: 1 kg udek drobiowych Marynata: 8 łyżek oliwy z oliwek 8 łyżek zimnej wody 3 płaskie łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki 2 łyżeczki przyprawy curry 1,5 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 4-5 zmiażdżonych ząbków czosnku 2-3 listki laurowe kilka kulek ziela(...)namoczyć w wodzie przez 10-15 minut, po czym wyjąć i osuszyć. Można je pokroić na mniejsze porcje lub pozostawić w całości. 2. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Natrzeć nią mięso, po czym włożyć zamarynowane mięso do lodówki na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. 3. Udka ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, piec

Kuchnia domowa Ani
szynkowar-karkówka z papryką wędzoną bez peklosoli... 167

czarny grubo mielony 1 łyżeczka, sól morska różowa Royal Brand 1,5 łyżeczki, żelatyna 1 łyżka, papryczka chilli suszona Royal Brand 1 mała suszona karkówkę bez kości w całości opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym - obsypać papryką wędzoną Royal Brand, solą morską różową Royal Brand, pieprzem, selerem ziarenka Royal Brand, pokruszoną papryczką chilli Royal Brand całe mięso dobrze nacierać

W Mojej Kuchni Lubię
CHRUPIĄCE UDKA KURCZAKA Z PIEKARNIKA 173

osączyć z zalewy (nie wylewać zalewy) Krok 2. W miseczce wymieszać oliwę z sosem sojowym, dodać sól, mieloną słodką paprykę, limonkę kafir, trawę cytrynową, chili, pędy bambusa i około 2 łyżki zalewy z bambusa- wymieszać. Krok 3. Przygotowaną marynatą natrzeć mięso, ułożyć w salaterce, dodać pozostałe warzywa, przemieszać i odstawić do zamarynowania, najlepiej na całą noc. Zamarynowane udka ułożyć

Moja Książka Kucharska
Boczek pieczony na ostro 272

staje się świadome odżywianie. Szczególnie, kiedy można dostać mięso od znajomego hodowcy:-)  Boczuś, który popełniłam jest super miękki, słodko-ostry i raczej szybki w wykonaniu.  Składniki: kawałek surowego, chudego boczku - np 1 - 1,5 kg Marynata: cebula ząbek czosnku płaska łyżeczka utartego imbiru 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki chilli(...)oleju Suche składniki na marynatę wrzucić do moździerza i rozetrzeć lub wrzucić do miksera i zmiksować. Dodać miód i olej i rozetrzeć na jednolitą papkę.  Uzyskaną papką natrzeć mięso ze wszystkich stron i odstawić na ok 1 godzinę, żeby przeszło marynatą. Następnie boczek wsunąć do rękawa - należy uważać, żeby nie pobrudzić całego rękawa bo marynata będzie się przypalała. Zawiązać

Ze smakiem bez glutenu
domowa słoikowa wieprzowa mielonka z łopatki, boczku... 199

łyżki, papryka słodka 2 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyżka, pieprz czarny mielony z kolendrą 1 łyżka, sól czosnkowa 1 łyżeczka, smalec 1/2 kostki, liście laurowe 6 sztuk, ziele angielskie 12 sztuk Łopatkę z tłuszczykiem i boczek świeży pokroić na kawałki, zmielić w maszynce do mięsa na większych oczkach sitka. Do zmielonego mięsa wsypać przyprawy, żelatynę, wlać wodę i ręką

W Mojej Kuchni Lubię
Wolno duszona marynowana wołowina 187

płaska łyżeczka ostrej lub słodkiej mielonej papryki 3/4 płaskiej łyżeczki mielonej trawy cytrynowej 3/4 łyżeczki mielonego pieprzu Przygotowanie marynaty Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Jeśli użyłaś/łeś cukru trzcinowego trzeba mieszać tak długo, aż cukier się rozpuści. Przygotowanie Mięso wkładam na kilka godzin do zamrażarki. Teraz przed nami najbardziej uciążliwy etap - zamrożone mięso trzeba pokroić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Duszona szynka z ryżem podana 95

Sposób na szybki obiad? Kawałek duszonego mięsa, pyszny ryż i sałatka! Proste? Dokładnie tak Co nam trzeba? 1 kg szynki łyża oleju 200ml wody 2 torebki ryżu od Kupiec (pyszny do risotto) tarkowana mała marchewka na cienkie wiórka przyprawy: pieprz czarny mielony, sól, papryka słodka, papryka ostra, 4 ziarenka ziela angielskiego, 3 listki laurowe, 4 grzybki suszone, szczypta czosnku(...)ogórek zielony plus śmietana 12% + szczypta soli i pieprzu do zagęszczenia sosu: 50ml wody, czubata łyżka śmietany 12%, czubata łyżka mąki, 2 łyżki ciepłego sosu, w którym robiło się mięso. Mieszamy wszystko w miseczce (można wytrząsać w słoiczku). Robimy! Szynkę kroimy na plastry około 1cm, troszkę mniej. Lekko każdy rozbijamy pięścią lub tłuczkiem. Rozgrzewamy olej, każdy plaster obsmażamy chwilkę

Latosiowydom
Chrupiące kawałki kurczaka 150

papryki 0,5 łyżeczki chili (w wersji łagodnej pominąć lub zastąpić ostrą czerwoną papryką) 0,5 łyżeczki mielonego imbiru (jeśli nie macie możecie pominąć) szczypta kurkumy Dodatkowo: 1 szklanka mąki pszennej 2,5 łyżki mąki kukurydzianej olej do smażenia (litr) Przygotowanie: Mięso kroimy na większe lub mniejsze kawałki (ja dziś wykorzystałam polędwiczki z kurczaka). Wkładamy do miski z solą

Słodkie okruszki
Kapuśniak ze świeżej kapusty z kiełbasą (Parzybroda z kiełbasą) 157

kuchenną, patelnię, łopatkę do mieszania. Przygotuj składniki (4 porcje): 25 dag mięsa wieprzowego*, 2 laski kiełbasy, 1 średnią marchew, 1 średnią pietruszkę, 3 średnie ziemniaki, ½ małej główki białej kapusty, 1 cebulę, 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, sól, ½ łyżeczki kurkumy, 1 łyżkę oleju, czarny pieprz mielony, 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki, 1,5 l wody. Marchew i pietruszkę(...)umyj (możesz także zdjąć z niej wierzchnie liście) i poszatkuj. Cebulę obierz z łupinek i dość drobno posiekaj. Z kiełbasy zdejmij osłonki i pokrój ją w dość grube plasterki. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Mięso wraz z listkami laurowymi, zielem angielskim, kurkumą i niezbyt dużą ilością soli przełóż do garnka. Całość zalej wodą i gotuj na niezbyt dużym

blog.moje-pasje.info
GULASZ Z KASZĄ GRYCZANĄ I WARZYWAMI 254

sypko stanowi niezastąpiony dodatek do wszelkiego rodzaju zrazów, sosów i pieczeni.  Używa się jej także do faszerowania drobiu,pierogów i wyrobu kaszanki.   Składniki: około 500 g  mięsa łopatki wieprzowej / wołowiny gulaszowej /szynki / gulaszowe z indyka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1-2 marchewki 1 bakłażan 300 g pieczarek 250 ml bulionu  2 liście laurowe(...)gałki muszkatołowej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól świeżo mielony czarny pieprz 2-3 suszone grzybki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 300 g kaszy gryczanej firmy KUPIEC W głębokim żeliwnym garnku podsmażyłam pokrojoną w piórka cebulę. Dodałam posiekany czosnek.Posoliłam. Wrzuciłam pokrojone w kostkę mięso, obsmażyłam je. Dodałam liście laurowe i ziele angielskie.   Dodałam następnie pokrojoną

potrawyregionalne
CZOSNKOWY SCHAB GOTOWANY W MLEKU 190

lekko czosnkową nutą. Wykonanie takiej domowej wędliny jest bardzo proste. Może trochę czasochłonne, ale proste, bo faktycznie robi się sama. My tylko musimy uzbroić się w cierpliwość, bo najpierw mięso trzeba zamarynować (najlepiej przez całą noc), a następnie przez godzinę gotować w mleku. No i trzeba jeszcze doliczyć czas stygnięcia. Ale naprawdę warto poczekać, bo taka domowa wędlina jest najlepsza(...)łyżeczki pieprzu 2 łyżki oliwy Wykonanie: W misce łączymy przyprawy: paprykę słodką mieloną, majeranek, czosnek niedźwiedzi oraz sól i pieprz. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz oliwę i dokładnie mieszamy. Schab myjemy, osuszamy, oczyszczamy i dokładnie nacieramy z każdej strony otrzymaną marynatą. Mięso wkładamy do miski, zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 12 godzin. Czosnek

Kuchnia MagdaLeny
CZOSNKOWY SCHAB GOTOWANY W MLEKU 190

lekko czosnkową nutą. Wykonanie takiej domowej wędliny jest bardzo proste. Może trochę czasochłonne, ale proste, bo faktycznie robi się sama. My tylko musimy uzbroić się w cierpliwość, bo najpierw mięso trzeba zamarynować (najlepiej przez całą noc), a następnie przez godzinę gotować w mleku. No i trzeba jeszcze doliczyć czas stygnięcia. Ale naprawdę warto poczekać, bo taka domowa wędlina jest najlepsza(...)łyżeczki pieprzu 2 łyżki oliwy Wykonanie: W misce łączymy przyprawy: paprykę słodką mieloną, majeranek, czosnek niedźwiedzi oraz sól i pieprz. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz oliwę i dokładnie mieszamy. Schab myjemy, osuszamy, oczyszczamy i dokładnie nacieramy z każdej strony otrzymaną marynatą. Mięso wkładamy do miski, zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 12 godzin. Czosnek

Kuchnia MagdaLeny
Polędwiczka w sosie grzybowym 204

Powoli zaczynamy myśleć o świątecznym menu, od tego wpisu postaram się publikować cykl świątecznych przepisów…. Delikatne mięso w klasycznej ziołowej marynacie, pieczone w rękawie i delikatny sos śmietanowo-grzybowy. To moja propozycja na świąteczny lub niedzielny  obiad. Wprost rozpływa się w ustach. Przepis jest prosty i myślę że zachęci do zrobienia. Polecam! Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 opakowanie marynaty(...)masła 200 ml słodkiej śmietanki 18% Sól morska do smaku Pieprz czarny świeżo mielony do smaku Jak wykonać ? Polędwiczkę myję,  osuszam ręcznikiem papierowym, wkładam do podłużnego woreczka do pieczenia ryb, wsypuję mieszankę marynaty klasycznej, wlewam oliwę, woreczek zakręcam i potrząsam z każdej strony mięso, tak aby marynata równomiernie rozeszła się po mięsie. Wkładam na całą noc do lodówki

Wanilia i Kardamon
Sałatka Shawarma z sosem tahini 128

sałatkę shawarma z mięsem z indyka i nietypowym sosem z tahini. Dosyć lekką, orzeźwiającą, która fajnie sprawdzi się jako lunch w pracy. 400 g Medialonów z indyka lub podudzi z kurczaka 1 Sałata rzymska 1 Sałata masłowa 2 Ogórki gruntowe 200g Pomidorków cherry 1 Mała czerwona cebula Świeża mięta Świeża natka pietruszki Marynata 1 łyżeczka Mielonej kolendry 1 łyżeczka(...) kardamonu 2 łyżeczki Mielonej papryki wędzonej 1/2 łyżeczki Mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki Płatków chili 2 łyżki Oliwy z oliwek Sól i pieprz (do smaku) Dressing Tahini 1 łyżka Tahini Sok z cytryny Sól i pieprz (do smaku) Woda Składniki marynaty mieszamy i marynujemy w nich mięso przynajmniej pół godziny (najlepiej przez noc). Mięso smażymy

Oslov.