mięso mielone - 23354 przepisów (strona:969/1557)

Gulasz wieprzowy po myśliwsku na piwie 142

myśliwsku na piwie Gulasz wieprzowy po myśliwsku, brzmi dla myśliwego jak profanacja. Prawdziwy myśliwski powinien być z dziczyzny , cóż nie zawsze jest ona pod ręką . Zresztą mamy taki wybór mięsa w sklepach i w zagrodzie , że uważam że nie trzeba maszerować po nie do lasu . Dużo bardziej wole patrzeć na żywe, dzikie zwierzęta, niż dusić je w garze Tak więc(...)korzeń pietruszki 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego cząbru 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 1 szklanka ciemnego piwa 2 łyżki miodu sól do smaku natka pietruszki do przybrania mąka pszenna, rozmieszana z wodą do zagęszczenia sosu smalec wieprzowy do smażenia Mięso płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w średniej wielkości kostkę . Na dobrze rozgrzanej patelni ,obsmażamy na smalcu, małymi

Ogrodnik w podróży
Zupa gulasz węgierski 89

WĘGIERSKI Ilość porcji: 4-5 porcji Przygotowanie: 3,5 – 4 h Składniki: 500 g mięsa wołowego 2 duże cebule 3-4 spore ziemniaki 1 mała marchewka 1 papryka czerwona 250 ml passaty pomidorowej 4 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 liście laurowe pieprz(...)patelni, dbając o to aby wołowina miała przestrzeń i smażyła się a nie dusiła. Możesz rozbić smażenie na dwie części. Wołowinę należy obsmażyć tak aby nie było widać surowego mięsa, tak aby z każdej strony była lekko rumiana. Pod koniec smażenia dodaj cebule oraz czosnek, krótko już przesmaż. Do garnka dodaj usmażoną wołowinę z czosnkiem i cebulą, dorzuć marchewkę

nietylkopasta.pl
Zraziki w sosie koperkowo-czosnkowym. 487

bułki namoczone w mleku 1 jajko 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 1 płaska łyżeczka soli drobno siekany lubczyk lub kilka kropli maggi  szczypta vegety 1 łyżki mąki 1-2 łyżki masła klarowanego WYKONANIE: masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy cebulę i czosnek, smażymy aż się zeszkli, mięso, 1/2 pęczka koperku drobno posiekanego, odsączoną bułkę, jajko, sól i pieprz dokładnie

Kuchnia Beaty
Pieczona szynka z marynaty 244

następnie płuczę i wkładam do zimnej wody z przyprawami i gotuję dwa razy po kilkadziesiąt minut w odstępie 24-godzinnym. Drugi sposób, który dzisiaj zaprezentuję jest równie prosty, ale mięso ma nieco szlachetniejszy smak, bo w marynacie spędza 5-6 dni. Składniki: 1,2 kg szynki surowej wieprzowej Marynata: kilka kuleczek ziela angielskiego kilka kuleczek czarnego pieprzu kilka kuleczek jałowca(...)łyżka majeranku łyżka słodkiej czerwonej papryki łyżka suszonego czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu Składniki marynaty (oprócz soli peklowej) zagotować z 2,5 l wody. Po 15 minutach wyłączyć i przestudzić. W ciepłej marynacie rozpuścić sól peklową. Schłodzić do temperatury pokojowej. Mięso umyć, włożyć do ostudzonej marynaty i szczelnie zamknąć. Przechowywać 5-6 dni w niskiej temperaturze

Czerwień i błękit
Pieczony schab ze śliwkami 184

łyżki oleju, pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu czarnego mielonego. Przygotowanie: Schab oczyszczamy z błon i nadmiaru tłuszczu. Za pomocą dużego noża robimy otwór na śliwki w schabie po środku po długości (nie rozcinamy go do końca!). W małej miseczce mieszamy ze sobą wszystkie przyprawy i nacieramy nimi mięso z każdej strony - także w środku. Przekładamy do większej miski, przykrywamy

Lena Gotuje
Tomahawk steak . Stek wieprzowy z kością 262

podczas obróbki cieplnej dodaje mięsu walorów smakowych. Aby stek był podobny do steków wołowych (stek cote de boeuf , czyli sezonowany antrykot wołowy) w specjalny sposób wycina się schab wieprzowy z kością, który zawiera główny mięsień schabowy oraz inne mini mięśnie i kroi w grube plastry wraz z jednym żebrem. Ten sposób wycinania mięsa ułatwia obracanie mięsa podczas grillowania lub smażenia(...)myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Obrywamy igiełki z 2 gałązek rozmarynu. Oprószamy kotlety solą, grubo mielonym pieprzem ( u mnie młotkowany z kolendrą), posiekanym czosnkiem i rozmarynem, skrapiamy oliwą i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Wyjmujemy mięso z lodówki przynajmniej godzinę przed smażeniem, gdyż mięso przed smażeniem powinno mieć temperaturę pokojową. Patelnię grillową

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ryż z indykiem i warzywami. 173

łyżki oleju 2 ząbki czosnku Przygotowanie; Ryż płuczemy , zalewamy woda, dodajemy dwa liście limonki i mieloną kurkumę. Gotujemy do miękkości. Co jakiś czas mieszamy i uzupełniamy wodę jeśli jest taka potrzeba.  Ja gotowałam w dużej ilości wody, następnie nadmiar odcedziłam.  Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i pozostałe liście limonki. smażymy

Radość kipiąca uśmiechem.
Schab dojrzewający paprykowy 174

paprykowy. Składniki: - schab bez kości ok. 1,5 kg - ½ szklanki cukru - ½ szklanki soli morskiej - ½ łyżki soli peklowej - papryka słodka, łagodna w proszku - papryka wędzona w proszku - pieprz czarny grubo mielony - pończocha (skarpetka, podkolanówka do wyboru)   Umyty schab osuszamy papierowym ręcznikiem i dokładnie obtaczamy w cukrze. Wkładamy do woreczka strunowego i odkładamy do lodówki na 24 godziny. Schab wyjmujemy(...)Dodatkowo do woreczka na schab sypiemy słodką paprykę, w takiej ilości, aby pokryła mięso. Woreczek zamykamy i wkładamy do lodówki na kolejne 24 godziny. Po wyjęciu wylewamy powstały płyn i płuczemy schab zimną wodą. Osuszamy i dokładanie nacieramy papryką wędzoną, słodką i czarnym pieprzem grubo mielonym. Gotowy schab przekładamy do pończochy, zawiązujemy i wieszamy w ciepłym, suchym i przewiewnym

mojewypiekiinietylko
Królik pieczony w winie 389

Kwas zawarty w winie oraz occie sprawia, że mięso jest kruche i nie ma potrzeby go dodatkowo mrozić czy marynować. Poza tym świetnie pasuje do lekko słodkiego w smaku mięsa. Alkohol odparowuje, więc danie można podawać dzieciom – królik będzie im przypominał znajomego kurczaka. Składniki (dla ok. 3-4 osób): tuszka królika bez podrobów o wadze(...)francuskiej 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu sól morska, świeżo mielony pieprz dodatkowo: rękaw do pieczenia listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Zaczynamy od podziału tuszki. Jeśli ma podroby – wycinamy je. Możemy pozbyć się także błon tłuszczu – jeśli są. Mięso myjemy i osuszamy. Tuszkę można dzielić na kilka lub wiele części. Najlepiej zobaczyć

Poezja smaku
Jesienny kurczak 113

kostkę boczek wrzucamy na rozgrzane masło (1/4 porcji), smażymy 2-3 min, dodajemy połowę mięsa, obsmażamy na rumiano, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dokładamy masło (1/4 porcji), drugą część mięsa, również obsmażamy i przekładamy do naczynia. Patelnię „opłukujemy” częścią rosołu, zlewamy do naczynia z mięsem. Grzyby kroimy na większe części, smażymy na ¼ porcji masła, nie mieszamy, przekładamy do kurczaka. Na patelnię(...)powstały grudki. Zalewamy tym kurczaka, dodajemy suszone grzyby, cebulki, marchewki skrojone na cienkie plasterki, liść laurowy, ziele angielskie, przekrojoną na pół (nie obraną) główkę czosnku, oprószamy solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne przykrywamy, dusimy 60 min w temperaturze 170°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Pyzy z mięsem 159

Dzisiaj zapraszam na  pyzy  z mięsem. Składniki ( na 16 klusek- 4 porcje): 1,5 kg obranych ziemniaków 1 jajko 200 ml mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki soli Składniki na farsz: 2 cebule 5 ząbków czosnku 3-4 łyżki oliwy 0,5 kg karkówki mielonej 2 czubate łyżeczki majeranku pieprz do smaku sól do smaku Okrasa: 300 g boczku(...)potrzeba) Przygotowanie farszu: Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na dużą patelnię, solimy do smaku i podsmażamy na oliwie do zeszklenia cebuli. Gdy cebula jest gotowa, dodajemy mięso, rozprowadzamy je łyżką po całej patelni i podsmażamy około 3- 4 minuty. W międzyczasie całość mieszamy. Dodajemy majeranek, pieprz i sól, całość mieszamy i podsmażamy jeszcze około 3 minuty. Farsz

Smak mojego domu
SOCZYSTA KARKÓWKA Z GRILLA W AROMATYCZNEJ MARYNACIE 129

użyłam  Skworcu ) * 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej (użyłam  Skworcu ) * 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej (użyłam  Skworcu ) Wykonanie: Karkówkę pokroić na plastry grubości około 1 cm. W misce wymieszać wszystkie składniki na marynatę (czosnek przecisnąć przez praskę). Każdy kawałek mięsa dokładnie obtoczyć w marynacie. Zamarynowane mięso przykryć folią i wstawić do lodówki na 5-6 godzin

Zrób to smacznie
Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu 116

zaś mięciutkie wnętrze wypełnione mięsnym farszem. Farsz zrobiłam z mielonej wołowiny i drobiu, które pozostały po niedzielnym rosole, farsz nie jest suchy dzięki temu iż dodałam do niego również warzywa z rosołu. Kotlety podałam z pieczarkowym sosem. Jeśli zostaną wam gotowane ziemniaki z obiadu, a w lodówce leży mięso z rosołu, nie wahajcie się, zróbcie te pyszne kotleciki

Krylowa Kuchnia
Weekend z grillem #4 - Karkówka wytrawna 168

zawsze, kilka innych potraw, bo przecież nie samym mięsem człowiek żyje. Dlatego też w dzisiejszej odsłonie będą też pieczone w rozmarynem maślane ziemniaczki i grillowane szparagi pod mleczno jajecznym delikatnym kremowym sosem. WYTRAWNA KARKÓWKA Z GRILLA (4 porcje) 2 cebule 4 plastry karkówki Przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka mielona papryka, przyprawa grillowa, ziele angielskie, rozmaryn czerwone wytrawne wino Ziele(...)przypraw (z curry ostrożnie, nie za dużo. Za to rozmarynu sobie nie żałujmy). Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Połowę cebuli kładziemy na dno naczynia, w którym będziemy marynować mięso. Mięso nacieramy z obu stron przyprawami i kładziemy na cebuli. Przykrywamy drugą połową cebuli i mocno dociskamy. Wlewamy tyle czerwonego wina żeby mięso było całkowicie zanurzone. Przykrywamy folią aluminiową

Marder&Marder Manufacture
Galareta wieprzowa z majerankiem 187

moja mama , czyli Japcia , także " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ta jest bardzo aromatyczna , dzięki temu ,że mięsko marynuje się w świeżym majeranku przez dobę . Mięso tak przygotowane i zalane galaretką , do której także wsypuję odrobinę majeranku , ma wspaniały aromat , nie jest nijakie i nie potrzebuje nawet octu ,żeby smakować wybornie , chociaż kilka kropli jabłkowego(...)pora 1/2 małego ,selera korzeniowego kilka ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe czubata łyżeczka , grubo mielonego pieprzu sól do smaku pęczek świeżego majeranku ( doniczka ) 2 ząbki czosnku 2 pełne, łyżki żelatyny wieprzowej ( jeśli lubicie twardą galaretę , dajcie 3 łyżki , ja lubię delikatną , średnią ) Mięso tniemy na kilka mniejszych części , ale tak ,żeby pozostało w dość dużych kawałkach . Wkładamy

Ogrodnik w podróży