zdrowo, pysznie. Tak można podsumować warzywne klopsiki z kaszy, ryżu i pieczarek. Nie jesteśmy wegetarianami, lubimy mięso (choć mocno ograniczamy spożycie), ale bardzo bliskie naszemu sercu, a raczej żołądkowi:) są takie właśnie przepisy: same warzywa, a technika jak przy robieniu klasycznych pulpetów, mielonych itd. Efekt – wspaniały! Warzywne klopsiki to czysta poezja: są mięciutkie, delikatne i po prostu pyszne
Niedzielny kucharzząbków czosnku 4 liście laurowe 8-10 kulek ziela angielskiego dodatkowo majeranek pieprz mielony pół łyżeczki czosnku granulowanego Schab umyć i osuszyć. Do dużego garnka wlać wodę i dodać majonez i przyprawy, wymieszać. Wody powinno być tyle aby przykrywała mięso. Do zimnej wody włożyć schab doprowadzić do wrzenia i gotować na niedużym ogniu 5 minut. Po tym czasie
Andzia Pichcijakościowo parówki – 160 g (np. Stówki, Sokołów, 100% mięsa z szynki lub Goodvalley, parówki 100% mięsa, bez konserwantów) 400 g pomidorów z puszki krojonych 1/2 szklanki bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano, lubczyk, szczypta mielonej kolendry opcja: szczypta wędzonej papryki szczypta cukru pudru 4 łyżki oliwy do podania makaron krótki, ryż
Zasmakuj Kuchnismaczny, soczysty. Dobra kaczka nie jest zła Zapraszam Was do wypróbowania mojego przepisu na mięciutkie soczyste mięso pod chrupiąca skórką. PRZEPIS NA SOCZYSTA KACZKA PIECZONA Składniki na soczysta kaczka pieczona: kaczka o wadze 2-2,5 kg sól himalajska pieprz czarny świeżo mielony majeranek masło zwykłe lub klarowane czosnek granulowany 4 jabłka średniej wielkości najlepiej kwaśne Jak zrobić soczystą
Dorota Smakujesztuka Ugotowany na sypko ryż w nie osolonej wodzie z olejem dobrze ręką wyrobić z jajkami, mieloną łopatką, przyprawą do wieprzowiny, posiekanym koperkiem. Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzącej wody i ściągać sparzone liście, z ostudzonych wyciąć gruby nerw, nakład porcję mięsa. W szybkowarze (9 l.)na dnie rozłożyć rozsuwane sitko aby kapusta się nie przypaliła na dnie
W Mojej Kuchni Lubiędanie. Myślę, że świetnie pasowałyby tu jeszcze grzyby kurki, a zamiast tofu, tempeh, ryba o białym mięsie. dla 2 osób opakowanie tofu czosnkowego olej 300 gram zielonej fasolki 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki wody przyprawy: po łyżeczce: kminku mielonego i kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki cynamonu, ostrej papryki sól do smaku limonka Fasolę ugotować w osolonej
AZgotuj!litry zimnej wody, sól i pieprz. ziele, liść. 2. Klops- 500 g mielonej szynki, jajko, przyprawy, 1/2 szklanki bułki tartej, 1/3 kost. smalcu. -- -- -- Wszystkie składniki oprócz śmietany wrzucamy do garnka i gotujemy na średnim ogniu ~20 min. -- Z mięsa robimy solidne klopsy lub klopsiki i smażymy na patelni z dwóch stron na jasno brązowo. Po usmażeniu dodajemy
chleba naszegołyżka oliwy 1 łyżeczka soli pół łyżeczki mielonego kuminu pół łyżeczki ostrej papryki mielonej 1 mała pokrojona w drobną kostkę cebula 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: W dużej misce wymieszać mięso ze wszystkimi składnikami. Następnie uformować podłużne wałki w które nalezy nadziać patyczek od szaszłyka. Obsmażamy na patelni
Smaki Nataliipiersi indyka 400 g pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 cebula sól świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki oleju 50 g masła Filet z indyka umyć,osuszyć i rozciąć tak aby powstał duży płat mięsa. Natrzeć z obu stron solą,pieprzem i curry. Pieczarki oczyścić,pokroić w plasterki. Włożyć na patelnię,dodać
Kolorowa kuchnia Elkiczosnku 1 cebula 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki świeżej natki pietruszki Sól Pieprz Mięso dokładnie oddzielamy od kości, przekładamy do miski. Dodajemy ugotowane warzywa: seler, pietruszkę i marchewkę. Cebulę oraz czosnek kroimy na mniejsze kawałki. Całość dokładnie blendujemy lub mielimy przez maszynkę. Do masy wbijamy jajko, dodajemy natkę pietruszki, bułkę tartą oraz sól, pieprz i przyprawę uniwersalną
VioletoweKucharzeniestanowić bazę do placuszków, idealnie sprawdzi się jako składnik lecza, czy też jako dodatek do kotletów mielonych. W ostatnim roku bardzo dużą popularnością cieszył się keczup z cukinii, który postanowiłam przygotować. I wiecie co? Keczup z cukinii jest naprawdę odjazdowym dodatkiem do mięs, podkręca... Tryb czytania Artykuł Keczup z cukinii pochodzi z serwisu Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.plzwykła , papryki łagodnej 1 czubata łyżka , mielonego kuminu 1 łyżeczka , czubata cynamonu 1 łyżeczka , mielonych ziaren kolendry 2 łyżki cukru sól do smaku dodatkowo : 2 paski gorzkiej czekolady , 70 – 80 % ( w meksyku , często dodaje się ją do gulaszy lub chilli ) Mięso kroimy w grubą kostkę ( żeby się nie rozpadło, podczas duszenia ) , marynujemy w połowie przypraw ( drugą połowę
Ogrodnik w podróżymożecie dodać inną ) - 1 łyżka pasty curry, ( dałam czerwoną ) - 2 łyżeczki mielonego curry - 2 łyżeczki mielonej kurkumy - puszka mleczka kokosowego, 400 ml - 3 garście liści szpinaku - olej kokosowy do smażenia, 3 łyżki 1. Olej kokosowy rozpuszczamy w dużym rondlu i smażymy mięso pokrojone w kostkę do czasu aż się zarumieni. Dynię obieramy ze skórki, wyciągamy miąższ i pestki
Apetyczna babeczkabiałym wytrawnym winem) 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów 200g makaronu (np. tagliatelle) sól pieprz świeżo mielony szczypta oregano Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać. Pomidory pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać pokrojone mięso kurczaka, suszone pomidory, zalać gorącym bulionem i dusić razem ok 5 minut. Dodać śmietankę, zagotować, doprawić
Obiad gotowypomarańczowej pasty curry 2 ząbki czosnku łyżeczka curry w proszku sól, pieprz do smaku płaska łyżeczka mielonego ziela angielskiego kilka kropel ciemnego sosu sojowego marchewka cebula sok z jednej pomarańczy łyżeczka miodu kwiatowego 3 spore łyżki mleczka kokosowego pęczek natki pietruszki Przygotowanie Mięso pokroić w cienkie paseczki. Doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim, curry i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Podsmażyć
Gaździnka warzyprzepis jest specjalnie dla Was. Polecam. Składniki: Filet z indyka około 600 gram Sól Pieprz Mielona słodka papryka Kurkuma ½ opakowania mrożonej marchewki z groszkiem 3 łyżki gęstej śmietany Opcjonalnie mąka do zagęszczenia sosu Bulion około 400 ml Masło klarowane Olej Wykonanie: Mięso indyka kroimy na kawałki ( podobnie jak do gulaszu ). Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i niewielką ilością kurkumy. Dodajemy
Smaki Ewyłyżki masła sól świeżo mielony pieprz 1 liść laurowy 4-5 kulek ziela angielskiego świeżo mielona gałka muszkatołowa 1 czerstwa bułka moczona w mleku 2 jajka Łopatkę pokroić w grubą kostkę,oprószyć solą i pieprzem,usmażyć na patelni na rumiano. Usmażone mięso przełożyć do garnka. Na patelnię wlać wodę i wypłukać resztki po smażeniu ,wlać do mięsa. Wody
Kolorowa kuchnia ElkiTak.Mało pracochłonny,za to naprawdę bardzo pyszny.Polecam.Spróbuj cię !.Rozpływające się w ustach mięso i starty parmezan z pyszną Kaszką Kuskus 1 kurczak lub 6 udek 1/2 szkl.majonezu 2 łyżki keczupu 5 dag.parmezanu przyprawa uniwersalna np.do kurczka biały pieprz mielony 4 łyzki oleju kaszka kuskus ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kurczaka czyścimy,płuczemy,osuszamy,kroimy na kawałki,oprószamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwarzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania wlej ocet, dopraw do smaku solą i pieprzem mielonym. Przełóż sałatkę do słoików, pasteryzuj przez 15 minut. Gotowe. P rzechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu nie dłużej niż 1 rok. P odawaj z ziemniakami i mięsem
Przepisy i porady kulinarnedzika, 500 g kurek (pieprznik jadalny), 2 cebule, mąka do oprószenia, sól, pieprz czarny świeżo mielony, 8 jagód jałowca, 150 ml wina białego wytrawnego, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi) Bitki, zrazy – to po prostu bite kotlety, uformowane a następnie smażone. Mięso oczyścić z błon, pokroić na grube kotlety. Kotlety ze schabu z dzika delikatnie roztłuc. Oprószyć solą, pieprzem
królestwo garówświeżymi warzywami lub chrupiącym pieczywem typu grissini. Równie dobrze komponuje się z różnymi rodzajami mięsa z grila np. z koftą wołową . Składniki : puszka ciecierzycy (400g) 2 ząbki czosnku 2 łyżki pasty sezamowej - tahini sok z 1 cytryny 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 0,25 łyżeczki pieprzu kajeńskiego oliwa z oliwek extra virgin sól Przygotowanie : Ciecierzycę odsączyć
Codzienne Gotowaniejako główne danie zajadać. Składniki: 300 mielonej wołowiny, ½ łyżeczki soli, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ½ łyżeczki papryki ostrej, świeży tymianek, 4 okrągłe plastry sera żółtego, 2 okrągłe cukinie, olej rzepakowy smakowy z papryką ostrą, pomidorami i bazylią. Przygotowanie: Mięso dobrze mieszamy z solą, pieprzem , papryką i 1 łyżką listków świeżego tymianku. Cukinię przekrawamy na połowę, wydrążamy
Moniki Smakołykifrytkami i surówką. SKŁADNIKI: 3 udka z kurczaka, 9 plastrów boczku, 1 łyżka papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka rozmarynu, 1/2 łyżki domowej przyprawy warzywnej, 1/2 łyżki pieprzu, szczypta soli, 5 łyżek oleju, 3 łyżki masła. PRZYGOTOWANIE: 1. Wszystkie przyprawy razem mieszam. Mięso nacieram każdej strony przyprawami. Udka zawijam w plastry boczku, spinam wykałaczkami i układam w naczyniu żaroodpornym
Tradycyjna kuchnia Kasipęczka natki pietruszki po 10 sztuk zielonych i czarnych oliwek ( opcjonalnie ) sól pieprz czarny mielony Sposób wykonania : M ięso pokrój na średnie kawałki, natrzyj lekko pieprzem i solą i obsmaż na rozgrzanym oleju. Przełóż na talerz. Na tłuszcz ze smażenia mięsa wsyp posiekany czosnek i szalotkę. Po chwili dodaj pokrojone w paski obie papryki i smaż
Przepisy i porady kulinarnełyżki majeranku sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Kiełbasę oraz boczek przepuścić przez maszynkę do mielenia i smażyć z dodatkiem smalcu ok 30 minut, mieszając co jakiś czas. 2. Cebulę obrać, pokroić na drobne piórka lub w kostkę i dodać do mięsa. Przyrumienić. 3. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na grube wiórki, czosnek przepuścić przez praskę
Kuchnia w czekoladziedodać ulubione świeże lub suszone zioła, np. tymianek Pakujemy w „sakiewki” Farsz 2: Gotowane mięso (z rosołu), pokrojone w drobne kawałeczki Cebula i kilka ząbków czosnku- trzeba je zeszklić, lecz uważać, żeby nie przyrumienić, bo robią się gorzkie Suszony majeranek Mielimy w blenderze do ulubionej konsystencji. Ja staram się nie mielić zbyt drobno. Pakujemy w sakiewki. Podajemy lekko
PatchworkSzaszłyki z krewetek to fantastyczna odmiana od mięsa z grilla. Lekka, aromatyczna, słodko-pikantna marynata. Połączenie krewetek z ananasem od razu kojarzy się z przekąską na pięknej plaży z palmami. Marynata z mielonymi migdałami nadaje im delikatnej słodkości i cudownej struktury, a chili ożywia smak. Szaszłyki z krewetek są bardzo proste, grillują się krótko i na pewno zachwycą wszystkich
Pociąg Do Kuchnibazylia, listek mięty cytrynowej, oregano) -ząbek czosnku starty -czosnek niedźwiedzi; szczypta -sól, pieprz -papryka słodka czerwona mielona, łyżeczka -oliwa -starty parmezan Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę, dodajemy czosnku, solimy i pieprzymy. Podlewamy winem. Gdy płyn odparuje dodajemy pieczarki, podsmażamy kilka minut. Wrzucamy mięso, dodajemy ziół i paprykę oraz solimy. Przesmażamy kilka minut, dodajemy pomidory. Podsmażamy na wolnym ogniu
BaRepaschciała wegetariańskie gołąbki zrobić, tylko po prostu akurat mięsa nie mieliśmy. Więc Madzia poradziła sobie bez mięsa. Ale najpierw czekoladowe kulki ze śliwkami. Były naprawdę obłędne! Przepis Madzia wzięła z jakiegoś bloga, ale nie pamięta z jakiego. Jak to Madzia... A podczas mielenia daktyli zepsuła nasz blender. Jak to Madzia... ;) Śliwki suszone 150 g daktyli suszonych 3 łyżki kakao jagody
Marder&Marder Manufacturełopatki wołowej 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyzeczka oregano 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego świeżo mielony pieprz 10 pieczarek 1 duża marchewka 1 saszetka sosu teriyaki blue dragon 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego makaron razowy PRZYGOTOWANIE: Mięso należy pokroić w plastry o grubości do 2 cm, następnie w paski. Umyć i zamarynować w mieszance sosów
ClauditteMissCookingmniej) pieprzu cayenne pół łyżeczki mielonego kmi nu rzymskiego (nie mylić z kminkiem) szczypta mielonego kardamonu lub imbiru (opcjonalnie) sół i czarny pieprz do smaku 14 - 18 patyczków do szaszłyków Patyczki do szaszłyków namoczyć przez conajmniej godzinę w wodzie. Wymieszać mięso z cebulą, czosnkiem, natką z pietruszki i kolendry, miętą, majerankiem, kminkiem, słodką papryką i pieprzem cayenne
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżeczka ziaren czarnego pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 3 ziarenka kardamonu lub duża szczypta kardamonu mielonego lub około 1 cm obranego świeżego imbiru 2- 3 liście laurowe sos sojowy do smaku (opcjonalnie) sól do smaku + 1,5 łyżeczki soli do namoczenia mięsa Przygotowanie W zimnej wodzie rozpuszczamy 1,5 łyżeczki soli, a następnie umieszczamy w niej mięso
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu 3 zmiażdżone ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku pół łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Sposób przygotowania: Do garnka wlać wodę, wrzucić przyprawy i zagotować. Ostudzić i tak przygotowamą marynatą zalać zrolowane uprzednio mięso. Peklować minimum 72 godziny. Po tym czasie przełozyć do rękawa i gotować przez 80 minut
Gosia gotujeWracając do kurczaka, będzie jeszcze jeden przepis. Tym razem jeszcze łatwiejszy niż poprzednie udka.Pierś z kurczaka, czyli ten rodzaj mięsa, które przygotowuje się w tempie ekspresowym ;)Filet z kurczaka z kminkiemSkładniki:pierś z kurczaka (pojedyncza, podwójna - zależy dla ilu osób)żółtkosuszona cebulakminek mielonyprzyprawa do kurczakasól ziołowaolej z pestek winogron do smażeniaPrzygotowanie:Filet pokroić w plastry i lekko rozbić(...)stron oprószyć solą - najlepiej taką z młynka ;) i z jednej strony dodatkowo posypać suszoną cebulką, a z drugiej przyprawą do kurczaka i mielonym kminkiem.Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Kiedy będzie już podsmażone należy posmarować z obu stron surowym żółtkiem i obsmażyć ;) Idealne jako danie obiadowe lub ciepła kolacja.Smacznego
Lawendowe NieboDziasiaj zapraszam na mielone z serem, które daje mielonym wyrazisty smak. W przepisie nie napisalam ile dokładnie dodajemy przypraw, ponieważ każdy z nas ma , nieco inne wymagania , jeżeli chodzi o przyprawy w kotletach. My lubimy dobrze doprawione, i ja nie żałuję przypraw. Zapraszam po przepis i zaczynamy : Składniki na 5 kotletów : 500 gr mielonego wołowego(...)kotletów sól, pieprz, papryka, sucha natka pietruszki 3 ząbki czosnku oliwa do smażenia Wykonanie: Do mielonego dodajemy posztkowaną cebulę, jajko i bułka tarta, doprawiamy przyprawami i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy do całkowitego połącznia składników. Na koniec dodajemy ser- mieszamy. Mięso dzielimy na 5-6 części i formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej. Kładziemy na rogrzany olej
Smaki Edytyosób. Tak przygotowany kalafior może być dobrą przystawką lub po prostu dodatkiem do mięsa. Przepis z tej stronyskładniki (na 6 porcji)2 małe kalafiory (każdy około 500 g), liści zewnętrznych usunięteoliwa z oliwek ½ łyżeczki przyprawy sumak½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiegosok z cytrynygarść pietruszki, posiekanasól morskaprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 190 st.C. Kalafiory obficie
Stare Garywarzywnego, ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego, 50 ml oleju rzepakowego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, kasza gryczana niepalona, ogórki kiszone. Przygotowanie: Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Każdego fileta możemy podzielić dwie części, lub oddzielić tylko polędwiczki. Mięso nacieramy solą, pieprzem czarnym i cytrynowym, przekładamy do żaroodpornej brytfanki . Posypujemy startą skórką z cytryny
Moniki Smakołykiswojej lodówce. Coś na szybko, idealna sałatka do grilla. Jest pogoda i można szaleć na świeżym powietrzu. Sałatka wyśmienicie smakuje z każdym mięsem. Spróbujcie! Składniki : * 2 pomidory * garść startego sera żółtego * sól , pieprz czarny świeżo mielony Prymat * sos czosnkowy Przygotowanie : Umyte pomidory kroję w kostkę, można je wcześniej sparzyć i ściągnąć skórkę. Do pokrojonych pomidorów dodaję ser. Całość mieszam
Magiczne Życie Martywodą (do pokrycia), odstawiay do wystygnięcia, odsączamy z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego . Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Mak dokładnie odciskamy z nadmiaru wody
Pudełko rozmaitościczerwona papryka 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki 2 szczypty chilli w proszku 0,5 łyżeczki suszonego majeranku sól, pieprz natka pietruszki Łopatkę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić mięso. Podsmażać, aż wyparuje płyn a mięso zacznie się delikatnie rumienić. Wtedy dodać
Simply Foodsól pieprz (najlepiej świeżo mielony) listek laurowy - 3 sztuki ziele angielskie - 8 kulek 4 łyżki oleju dodatkowo do podania (opcjonalnie) słonina - zasolona i obtoczona w przyprawach, długo leżakująca, ja kupuję taką w litewskim sklepie, kiedyś robiłam sama. Jeśli będziecie zainteresowani podam wam przepis. kwaśna śmietana chleb - ciemny Przygotowanie: Zaczynamy od ugotowania wywaru, mięso wkładamy do garnka
Ale Pyszka!Ostatni przepis na indyka zachęcił nas do częstszego goszczenia tego mięsa na naszym stole! W tak przygotowany sposób mięso jest łatwe w przygotowaniu, ładnie się prezentuje i przede wszystkim jest bardzo smaczne i soczyste! Czego chcieć więcej? Dziś przedstawiamy nowy pomysł - indyk jest wcześniej zamarynowany, a następnego dnia faszerowany razowym kuskusem z warzywami. Pyszne i zdrowe danie(...)łyżeczki mielonej kolendry, 1/3 łyżeczki mielonego imbiru, 2 ząbki czosnku, pieprz 1/2 średniego bakłażana, 1 czerwona papryka, 1 pęczek natki pietruszki, czarne oliwki, kawałek fety, ok. 1/2 szklanki ugotowanego razowego kuskusu, 1 mały ząbek czosnku, sól, pieprz 1/2 szklanka wody lub bulionu warzywnego Dzień przed pieczeniem, na wieczór przygotowujemy mięso - mieszamy w miseczce wszystkie przyprawy następnie dodajemy olej
Plate of Joywarzywnego bulionu oliwa z oliwek Klopsiki ok 300 g zmielonego mięsa z indyka 2 łyżki koperku 1 mniejsza cebula 3 łyżki płatków owsianych ok 1/2 szklanki mleka sól, pieprz jajo *jeśli nie dysponujecie gotową mieszanką ras el hannout można stworzyć ją samemu, przykładowy skład: 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczka startej(...)czarnego pieprzu szczypta pieprzu cayenne 1 anyż gwiazdkowaty szczypta nasion kopru włoskiego 2 goździki wszystkie niemielone przyprawy prażymy na suchej patelni następnie ucieramy na proszek, łączymy z resztą mielonych przypraw. Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, z kalafiora odcinamy liście i wycinamy twardy kłąb 2. Kumin prażymy na suchej patelni, kiedy zacznie pachnieć rozcieramy z solą
Słodki Kompromisaromatyczne kawałki piersi kurczaka smażone z pomidorami świeżymi, cebulą i czosnkiem, doprawione i podane w sosie mascarpone. Idealne danie do makaronu, ryżu lub kasz. Zapach duszonych pomidorów, aromatycznego mięsa, kolendry i parmezanu zaprasza bezpowrotnie na porządną celebrację chwil;) Do potrawy na patelni możecie dodać kukurydzę lub groszek, posiekaną cukinię, pomidorki koktajlowe lub tartą marchew, będzie pysznie! Kurczak w sosie mascarpone(...)lubczyk, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie, kolendra mielona do podania: tarty parmezan i świeże zioła, np. natka, koper, bazylia, kolendra oliwa 4 łyżki oleju PRZYGOTOWANIE: Kurczaka myję, osuszam ręcznikiem papierowym, oczyszczam z błon, kroję na niezbyt dużą/małą kostkę. Obtaczam w przyprawach i 4 łyżkach oleju. Tak przygotowane mięso odstawiam na całą noc do lodówki lub kilka
Zasmakuj Kuchnipodstawowe: - 1 kg młodych ziemniaków, polecam małe egzemplarze - 0.8 do 1 kg mięsa drobiowego, filet z piersi kurczaka lub indyka, mogą być również podudzia z drobiu - główka młodej kapusty - 2 średnie cebule - pęczek koperku - olej rzepakowy - przyprawy: shorama czerwona, papryka wędzona słodka i ostra, majeranek, kminek mielony, sól, pieprz Sos: - 1/2 litra dobrego bulionu - 2 do 3 łyżek mąki(...)ćwiartki, obsypujemy obficie majerankiem, kminkiem i podsmażamy przez kilka minut, wyciągamy łyżką cedzakową i wykładamy nimi spód naczynia do zapiekania, oprószamy solą. 3. Jako trzecie na patelnie trafia mięso posypane shoarmą, wędzona papryką oraz solą. Podsmażamy, a następnie przekładamy do wolnego naczynia aby odsączyć je z tłuszczu. 4. W naczyniu do zapiekania mamy już ziemniaki, na które przekładamy kapustę
Apetyczna babeczkamasła 3 łyżki oleju roślinnego np rzepakowego lub kokosowego sól himalajska pieprz czarny świeżo mielony 2 łyżki majeranku Jak zrobić czerwona kapusta smażona: Zaczynamy od przygotowania dużej patelni lub woka (najlepiej z powłoką nieprzywierającą), na którym rozgrzewamy olej. W dalszej kolejności zajmujemy się mięsem. Kroimy je w kosteczkę – ja lubię pokroić w bardzo drobną. Tak przygotowane mięso wrzucamy
Dorota Smakujebiałka, zwiększając bądź zmniejszając ilość mięsa, sera i oleju oraz dodatków w postaci orzechów. Składniki – sałatka z truskawkami, kurczakiem i fetą (1 porcja): 100 g mixu sałat, rukoli, roszponki, szpinaku 80 g piersi z kurczaka 50 g sera feta 80 g truskawek sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony 20 ml oliwy z oliwek extra vergine(...)dodając wliczyć do makro. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić a następnie pokroić w kostkę. Połączyć połowę octu balsamicznego z oliwą z oliwek a następnie wlać do pokrojonego mięsa, dodać sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać. Mięso wstawić na minimum 15 minut do lodówki lub w chłodne miejsce. Po tym czasie na rozgrzanej patelni podsmażyć mięso mieszając od czasu
Ola la LCHFPyszne delikatne mięso, które rozpływa się w ustach z dodatkiem suszonych grzybów leśnych <3 Idealne połączenie smaku, po prostu rewelacja. SKŁADNIKI: 1 polędwica wieprzowa 25g suszonych grzybów 300g wody 2 średnie cebule 1,5 szkl bulionu 1,5 łyżeczki tymianku szczypta kminku (mielonego) szczypta papryki słodkiej szczypta czosnku granulowanego szczypta imbiru pieprz sól 1 łyżka śmietany(...)niewielkiej ilości oleju na złoty kolor w obydwóch stron. Przekładamy je na talerz. 3. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy ją na złoty kolor w tym samym garnku co opiekaliśmy mięso. 4. Do cebuli przekładamy mięso, zalewamy bulionem i wodą pozostawioną z grzybów. 5. Grzyby siekamy na drobniejsze kawałki, dorzucamy do mięsa. 6. Doprawiamy solą, pieprzem, imbirem, czosnkiem, papryką, kminkiem
Dziś Ja gotujedodaj mięso jakie wybierzesz lub rybę. Smaż mięso, aż lekko pokryje się cukrem. Teraz dodaj zielona pastę Kroeung, sos rybny, warzywa, chili i wymieszaj. Posyp prażony ryżem i wlej wodę gorącą, tak by lekko przykryć całość. Gotuj na średniej temperaturze ok. 30 minut, lub do momentu, kiedym warzywa będą miękkie, przed końcem, dodaj starte mango. Jak zrobić prażony mielony
RafalCook