razem z ostrym, jogurtowym sosem stanowiły świetny dodatek do mięsa. Bardzo polecam!Przepis Karola Okrasyskładnikimięso800 g karkówki6 ząbków czosnku150 g czerwonej fasoli z puszki1- 2 łodygi selera naciowego5 - 6 szt suszonych pomidorów ( suchych)1 - 2 łyżeczki słodkiej papryki1 cebula1 łyżeczka harissy (ostra pasta z papryki)1 łyżeczka mielonego kminuskórka otarta z limonkisólpieprzoliwagruszki4 gruszkigarść listków mięty, posiekanych1 limonka1 łyżeczka harissysóloliwasos250g(...)pokroić. Suszone pomidory drobno posiekać. Fasolę odsączyć i rozgnieść przy pomocy tłuczka do ziemniaków - nie musi być bardzo dokładnie. Do miski włożyć mięso, czosnek, cebulę, seler, pomidory, fasolę, dodać 1 - 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczkę harissy, mielony kmin, skórkę otartą z limonki, doprawić solą pieprzem i oliwą. Bardzo dokładnie wymieszać.Podzielić na równe części ( u mnie wyszło
Stare Garysałatkę ziemniaczaną. Krok 2 Rozgrzewamy na mocnym ogniu rondel, wkładamy do niego dwie łyżki masła klarowanego lub oleju. Chwilę podgrzewamy i wykładamy na gorący tłuszcz mieloną wołowinę. Mieszamy drewnianą szpatułką, oddzielając od siebie mielone, by rozpadło się na drobne kawałeczki. Kiedy mięso podsmaży się i zbrązowieje przekładamy je do miski. Przygotowanie sosu do shepard(...)tłuszczyk wytopiony z wołowiny, wysypujemy posiekane warzywa i liście laurowe. Smażymy na średnim ogniu przez 8-10 minut, aż marchewka i pietruszka zaczną mięknąć. Krok 4 Dodajemy przesmażone mielone mięso, rozmaryn i tymianek i mieszamy z warzywami. Smażymy minutę, dwie po czym podkręcamy ogień na mocniejszy i wlewamy do rondla piwo. Mieszamy powstający sos przez 2-3 minuty
Niedzielny kucharzpolecenia. Inspiracją był ten przepis . Piekłam w dwóch ciemnych formach, z powiększonych ilości. U mnie mieszanka mięs wieprzowych: łopatka, szynka, karkówka, chude podgardle, ale równie smaczna będzie z samej łopatki lub łopatki z karkówką. Składniki na formę, o wym. 22x11cm Składniki: - 700g mięsa wieprzowego bez kości, np. łopatka, karkówka, szynka - 1 jajko - 3 ząbki czosnku - 1 cebula - 1 łyżka chrzanu(...)oleju. Smażymy kilka minut, na niewielkim palniku, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Do miski z mielonym mięsem dodajemy surowe jajko, majeranek, sól, świeżo mielony pieprz, tymianek (gdy dajemy), chrzan oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem. Masę dokładnie mieszamy. Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą lub wykładamy
Smaczne ZdroweSmażone kotlety mielone, w smacznym sosie pomidorowym, dobre na obiad i do kolacji. Skład: 1 kg mięsa mielonego, 2 jajka, 1 czubata łyżka przyprawy do mięsa lub szczypta soli- pół płaskiej łyżeczki pieprzu-łyżka papryki, 2 cebule, 5 ząbków czosnku, 2 przeciery 200 g, śmietana 18 % , tarta bułka lub suche pieczywo
chleba naszegoindyka 2 małe cebule 2 jajka sól, pieprz, mielona czerwona papryka, kilka kropel maggi 3-4 łyżki wody ok.2 płaskie łyżki sosu pieczarkowego w proszku olej do smażenia, bułka tarta Przygotowanie: Z wystudzonego mięsa wybrać kości, pozbyć się skór, zmielić Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju Mielone mięso jest raczej suche, dlatego dodałam do niego letnią
Proste Potrawydzisiaj dla Was propozycję pysznych i szybkich mielonych bo pieczonych w piekarniku. Na pewno znajdzie się jakaś osoba która po całym dniu w pracy wraca do domu i musi jeszcze przygotować obiad, taka propozycja na kotlety myślę że Wam się spodoba, nie musicie stać przy patelni a w jednym czasie pieką się kotlety a Wy przygotowujecie sałatkę lub ziemniaki(...)mięsa mielonego 1 cebula 2 jajka małe 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka przyprawy do karkówki Cykoria 3 łyżki oliwy 1 duża kajzerka 1 szklanka mleka 1 szklanka bułki tartej Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, następnie ją mielimy razem z cebulą lub blendujemy.Do miski przekładamy mięso, dodajemy:zmieloną
Sama słodycz i szczypta chiliBakłażany, zapiekane z mięsem mielonym pod chrupiącą kołderką z parmezanu i kolendry. Danie dla dwojga, idealne. Składniki : 1 duży bakłażan 250 g zmielonego mięsa, wieprzowego 1 cebulka szalotka 3 ząbki czosnku 1 łodyga selera naciowego 1/2 czerwonej papryki garść świeżej kolendry 50 ml gęstego przecieru pomidorowego oliwa sól pieprz Dodatkowo : 3 łyżki bułki tartej 20 g sera(...)minut. W tym czasie przygotować farsz oraz panierkę. Na rozgrzaną patelnię wlać łyżkę oliwy, dodać drobno posiekaną cebulkę, łodygę selera oraz czosnek. Gdy cebulka się ładnie zeszkli dodać mięso mielone. Do podpieczonego mięsa dołożyć pokrojoną w kostkę paprykę, wszystko zalać przecierem pomidorowym, doprawić solą i pieprzem a na koniec wsypać posiekaną kolendrę. Wszystko dokładnie wymieszać, odstawić
Zabawa smakiemDziś coś z serii "odmieniony mielony" :) Składniki: 300 g chudego mielonego mięsa 1/2 suchej namoczonej w wodzie lub mleku kajzerki 1 cebula 1 łyżeczka masła 1 jajko 4 łyżki kaszy kuskus + 1/2 szklanki wrzątku 1 nieduża marchewka bułka tatra sól świeżo mielony pieprz 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta chilli 3 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich olej(...)smażenia Sposób wykonania: 1. Mięso wymieszać z odciśniętą kajzerką. 2. Cebulę posiekać, zeszklić na maśle. 3. Kuskus zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, aż wchłonie płyn. 4. Marchewkę obrać i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach. 5. Mięso wymieszać z cebulą, marchewką i kaszą. Dodać jajko, przyprawy i ewentualnie dodać bułki tartej do zagęszczenia masy. 5. Wilgotnymi dłońmi formować kotlety. Opanierować
Kuchnia domowa Anipodsmażone mięso jest suche bo przecież do pasztetu dodaje się również tłuste mięso i boczek. Jedyną czynnością, której nie lubię przy robieniu pasztetu to mielenie mięsa dlatego muszę przyznać bez bicia, że mój pasztet był mielony tylko raz a w przepisie podaję, że dwa…. bo tak powinno być ale….cóż nie jestem doskonała…;) Domowy pasztet(...)rondelka. Dodać obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę, pietruszkę i por. Zalać wodą i dodać liście laurowe, pieprz, jałowiec i rozmaryn, sól. Gotować do miękkości. Ostudzić. 2. Mięso królika uważnie obrać z kości i przesmażyć na suchej patelni do zrumienienia. 3. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oliwie. Jak cebula jest już miękka dodać umytą, oczyszczoną
UgotujmyTo.plPost Kotlety wołowe (mielone) do hamburgerów pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojeKotlety mielone z pieczarkami. Składniki : 60 dkg mięsa wieprzowego ( łopatka,karkówka ) 1 całe jajko 1 średnia cebula 10 dkg pieczarek 1 czerstwa bułka przyprawa do mięsa mielonego majeranek pieprz sól 3 gałązki zielonej natki piertuszki 4 ząbki czosnku 6-8 dkg bułki tartej olej do smażenia Sposób wykonania : Pieczarki oczyścić, opłukać, przekroić na połówki(...)ugotować. Ugotowane odcedzić, przestudzić, drobno posiekać lub zemleć przez maszynkę razem z mięsem. Cebulę obrać, drobno poszatkować lub także zemleć przez maszynkę. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, tak aby cała nią nasiąkła. Następnie wyjąć ją z wody i mocno wycisnąć. wyciśniętą bułkę zemleć w maszynce o średnich oczkach. Mięso pokroić na kawałki , zemleć w maszynce o średnich oczkach. Czosnek obrać
Przepisy i porady kulinarnemięsa z podudzi indyczych 4 g pieprzu 2 g gałki muszkatołowej 5 g cukru 2 g czosnku granulowanego 8 łyżeczek żelatyny 55 g peklosoli osłonka barierowa termokurczliwa średnica 55 mm, ok. 2 mb Z podudzi indyczych zdejmujemy skórę i je trybujemy. Kroimy w kostkę razem z wieprzowiną i peklujemy w lodówce przez 3 dni. Po 3 dniach mielimy wszystko(...)wody i mieszamy ze zmielonym mięsem. Dodajemy suchą żelatynę, mieszamy raz jeszcze i napełniamy osłonki barierowe formując batony o długości ok. 25 cm. Napełniać można przy pomocy maszynki do mielenia mięsa (bez ostrza siekającego) lub specjalną nadziewarką. Osobiście zachęcamy do zakupu takiej nadziewarki, wygoda jest nie do opisania. Wcześniej nabijaliśmy właśnie maszynką do mielenia, ale nadziewarką jest wielokrotnie szybciej
Marder&Marder Manufacturemajeranku 3 g ziela angielskiego 15 g pieprzu mielonego czosnek jedna główka plus granulat pół torebki 1 litr wody zimnej 200 g skórki ze słoniny plus wywar. WYKONANIE Mięso mielimy na rzadkiej siatce, słoninę i boczek na gęstszej. Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy, ziele angielskie zmiażdżyć. Cała sztuka dobrej kiełbasy polega na odpowiednim wyrobieniu farszu. Potem już tylko napełnianie
W kuchennym oknie Ewytrochę solimy. Układamy na blasze skórką do góry i pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C. W tym czasie przygotowujemy sos boloński. Ja użyłam 500 g mięsa mielonego z indyka i 750 g passaty. Podsmażyłam mięso i zalałam połową passaty. Gdy passata trochę odparowała, zostawiłam na średnim ogniu dolewając resztę passaty. Doprawiłam czosnkiem, mielonym korzeniem lubczyku, czubrycą
Kucharzycaklasy ; mięso należy umyć i osuszyć, następnie mięso chude oddzielamy od tłuszczu, błon i ścięgien. Mięso chude kroimy na 3-4 centymetrowe kawałki i przekładamy do jednego pojemnika. Mięso z tłuszczem, również kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do drugiego pojemnika - jest to mięso klasy drugiej. Mięsa należy teraz zapeklować - do chudego mięsa które waży około(...)cukru. Do mięsa z tłuszczem dodajemy 8 g peklosoli i szczyptę cukru. Mięsa dokładnie mieszamy, zamykamy pojemniki i odkładamy do lodówki na 3 doby. Raz dziennie należy je przemieszać. Po upływie tego czasu, kawałki mięsa chudego rozbijamy lekko tłuczkiem. Natomiast mięso tłuste mielimy w maszynce z sitkiem 4-6 mm dwa razy ( będzie to wypełniacz mięsa chudego w kiełbasie
Kulinarne Fantazje Marioli